saphir.pl Napisano 20 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2015 Moim zdaniem tu więcej zależy od samej skóry. Moim zdaniem nie musi być łatwo - jeżeli wyjdzie, to bardzo ciemny brąz. Może uciekać w oliwkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cz. Napisano 20 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2015 jeżeli wyjdzie, to bardzo ciemny brąz. Może uciekać w oliwkę. Skłaniam się ku najciemniejszemu możliwemu odcieniowi. Spróbuję najpierw na niewidocznym fragmencie języka. Pozostaje jeszcze kwestia farby. Czy coś poza Saphirem i Tarrago jest warte polecenia? Jedno opakowanie Saphira to 80% ceny butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 20 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2015 Do takiej rekoloryzacji wybrałbym jakąś farbę w spray'u, pędzlem zejdzie dosyć dużo farby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 20 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2015 Dokładnie tak - jeżeli już, to również zaczynałbym od Suede Renovatora kolor 09. Z tańszych farb do zamszu - albo Tarrago Suede Dye, albo Angelus Suede Dye. Tak czy inaczej, zamsz potrafi wypić sporo i przy tanich butach nie zawsze jest to ekonomicznie atrakcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dulstein Napisano 20 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2015 Postanowiłem w końcu zreanimować swoje buty, które samodzielnie za pomocą brązowej pasy zniszczyłem Buty firmy Melvin&Hamilton, kupione za nieduże pieniądze na zalando, były domyślnie w kolorze "classic stone" - co po jakimś czasie przestało mi się podobać. Próbowałem zmieniać kolor brązową pasta, która po kilku dniach chodzenia zaczęła pękać Renomat SAPHIR Decapant SAPHIR Malowanie Tinture Francaise kolor: 05 + krem SAPHIR Pommadier 50ml również kolor 05 Finalny efekt: Co sądzicie ? Zastanawiałem się czy jakbym położył mniej warstw farby (położyłem chyba 5-6) czy kolor wyszedłby jaśniejszy ...ale uważam że i tak buty uratowane 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rattaman Napisano 20 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2015 Renovateur Cream + Pommadier Cream w kolorze skóry. Gdyby nie pomogło, podeślij proszę mailem do sprzedawcy kilka fotografii obrazujących problem (fotki w naturalnym oświetleniu dziennym najlepiej na zewnątrz). Tymi kremami to po całości, czy tylko w okolicach zgięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rattaman Napisano 21 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2015 Co sądzicie ? Zastanawiałem się czy jakbym położył mniej warstw farby (położyłem chyba 5-6) czy kolor wyszedłby jaśniejszy ...ale uważam że i tak buty uratowane Trochę ciemne jak na mój gust, ale poza tym, wyglądają bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 21 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2015 Dulstein bardzo fajnie CI to wyszło! Gdybyś nałożył mniej warstw, kolor myślę, byłby jaśniejszy, ale tak masz ładnie, równomiernie rołżozony pigment i nie ma żadnych "mazów". Graty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 21 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2015 @Dulstein, fajnie widzieć że się udało, dokładnie jak koledzy piszą, 2 warstwy mniej i kolor byłby trochę jaśniejszy. Nie umniejsza to jednak świetnej robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 21 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2015 @rattaman - po całości, ale na zagięciach ze szczególną uwagą. @Dulstein - Gratulacje! Dobra robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dulstein Napisano 21 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2015 Dzięki I jeszcze raz dzięki @Arsen za konsultacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olin Napisano 22 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Mam taki problem- pytanie: jasno beżowe, zamszowe (i bardzo lubiane!) buty mojej dziewczyny uległy lekkiemu zafarbowaniu w górnej części od granatowych jeansow. W efekcie utworzyły się niebiesko- brudne plamy przy krawędziach cholewek i na językach. Czy jest szansa na usunięcie tych odbarwień i przywrócenie oryginalnego koloru? A jeśli tak, to jak to zrobić? Z góry dziękuje za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 23 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2015 Możesz spróbować Tarrago Universal Cleaner do usunięcia zabrudzeń: http://multirenowacja.pl/universal-cleaner-125ml-plyn-do-czyszczenia-skor.html Następnie renowator do zamszu (widzę, że jest beżowy) http://multirenowacja.pl/renovator-250ml-renowator-pasta-do-zamszu-nubuku.html Stosowałem podobny sposób przy butach mojej żony (ten sam problem), tylko z tą różnicą, że są ze skóry licowej. Jest też dużo mocniejszy środek czyszczący do zamszu http://multirenowacja.pl/omnidaim-100ml-odplamiacz-do-zamszu-nubuku-i-tkanin-saphir.html ale radziłbym go użyć, gdy nie pomoże ten pierwszy. Znacznie bardziej usuwa on wierzchnie wykończenie (kolor skóry blednie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cz. Napisano 23 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2015 Zdecydowałem się na zmianę koloru moich szarych Nordów. Użyłem renowatora do zamszu Kaps w kolorze ciemny brąz. Już po pierwszej warstwie buty były równomiernie zafarbowane, ale na wszelki wypadek dałem też drugą warstwę. Kolor wyszedł bardzo ładny. Szarość w żaden sposób nie przebija przez farbę. Z efektu jestem, póki co, zadowolony. Zobaczę jak farba zachowuje się po jakimś czasie. W razie czego zostało mi jeszcze prawie pół opakowania renowatora, więc jest czym poprawiać. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olin Napisano 26 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2015 Dziękuje za odpowiedź Aron Sądzisz, że Tarrago Universal Cleaner wystarczy do usunięcia tego typu zabrudzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 26 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2015 Sądzę, że wystarczy. Tak jak pisałem, za pomocą tego środka usuwałem takie same zabrudzenia z butów mojej żony, tylko, że skóra była licowa, a nie zamszowa. Nawet jeżeli nie pomoże, to uważam ten środek za bardzo przydatny, więc nie wdasz pieniędzy na darmo. Ten drugi środek - Omnidaim uważam za bardziej przydatny do głębokiej renowacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olin Napisano 26 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2015 Dziękuje raz jeszcze, w takim razie spróbuję sam. Mam nadzieje że wystarczy, a jak nie to sięgnę po Omnidaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Spróbuj najpierw wyczyścić jakiś mały fragment, najlepiej niewidoczny i poczekaj do pełnego wyschnięcia. Jeżeli zdecydujesz się na Omnidaim, to pamiętaj, że trzeba go rozcieńczyć w wodzie - w skrócie przeczytaj ulotkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik_O Napisano 1 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2015 Witam Wszystkich, Jakieś pół roku kupiłem moje pierwsze buty Gordon&Bros, początkowo byłem z nich bardzo zadowolony, ale od jakieś czasu mam z nimi problem. Jeden z butów zaczął ciemnieć i to bardzo intensywnie. Do pielęgnacji butów używam tylko kremu, robię to regularnie i za każdym razem kremem traktuję oba buty, skąd ta rozbieżność? Co w tej sytuacji najlepiej zrobić? Będę wdzięczny za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 4 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2015 Przymierzam się do dość mocnego przyciemnienia poniższych butów - docelowo do ciemnego granatu. Myślałem o zastosowaniu granatowego Juvacuir i chciałem się upewnić czy wystarczy je przed nałożeniem balsamu koloryzującego potraktować renomatem czy też będę potrzebował czegoś mocniejszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 5 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2015 Jeżeli Juvacuir to Renomat powinien wystarczyć. Gdybyś ewentualnie myślał o użyciu farb, wtedy zawsze warto usunąć całkowicie wykończenie Decapantem Saphir lub Conditionerem Tarrago. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 5 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2015 Warto dodać, że farba granatowa jeśli nie jest nałożona na praktycznie białą skórę daje efekty tak ciemnego navy, że w niektórych warunkach buty mogą wydawać się czarne. Jeśli decydowałbyś się na Decapant i farby to polecam rozjaśnienie farby granatowej odrobiną bieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 5 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2015 ... rozjaśnienie farby granatowej odrobiną bieli. @paparazzo miał na myśli bezbarwną bazę do rozjaśniania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 5 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2015 Dzięki za sugestie. Bawić się farbami raczej nie będę - to były bardzo tanie buty (Ryłko) z którymi zwyczajnie ciężko mi cokolwiek zestawić, a farby i decapant swoje kosztują. Przez cały zeszły rok miałem je może ze trzy razy na nogach. Chyba spróbuje najpierw nałożyć balsam koloryzujący na czubki i uzyskać jakieś przejścia tonalne na reszcie żeby nie skończyć z jednolicie czarnymi angielkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 6 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2015 Ja dałem się namówić na zmianę koloru damskich butów z CCC z serii Lasocki, niby skóra...... i nidy więcej tego nie zrobię. Totalna porażka i tak jak White Haven mówi, tylko chemii żal... ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi