Solrac Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 Witam wszystkich Poszukuję garnituru na własny ślub/wesele, wybór padł na kolor szaro-brązowy (?), coś takiego jak na poniższym zdjęciu: Przejrzałem różne strony podawane tutaj przez Was i właściwie znalazłem tylko coś takiego z SuSu: https://eu.suitsupply.com/pl/suits/havana-jasnobrązowy-garnitur/P5402.html?cgid=Suits&fbclid=IwAR2WnXjgDTyBHyE8z4sR-O1uFD-yGjxwp-oJtxfXC8q1dd0ZA_cid0d3s7k&prefn1=colorID&prefv1=brown&pdp=true Mam pytanie do Was, jako zdecydowanie bardziej doświadczonych, czy ten konkretny model wykonany z lnu nada się dla Pana Młodego ? Czy jest wystarczająco elegancki ? Czy ewentualnie jesteście w stanie polecić coś w zbliżonych kolorach jak ze zdjęcia ? Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 Nie nadaje się na własny ślub , na cudzy też nie 🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 55 minut temu, Solrac napisał: Mam pytanie do Was, jako zdecydowanie bardziej doświadczonych, czy ten konkretny model wykonany z lnu nada się dla Pana Młodego ? Czy jest wystarczająco elegancki ? Czy ewentualnie jesteście w stanie polecić coś w zbliżonych kolorach jak ze zdjęcia Nie nada się. Kompletnie chybiony pomysł. Garnitur na szczególne okazje powinien być 1. Ciemny (granat, szarość) 2. Gładki (Bez wzorów ani widocznej faktury) 3. Z wełny. Ps. Kiedyś na Allegro gość sprzedawał swój ślubny garnitur... w kolorze ostrej czerwieni. Nie pamiętam, z jakiego materiału. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 Ogólnie zgadzam się z przedmówcami, zastanawiam się jednak - czysto teoretycznie - czy od tej zasady są wyjątki. Np. ślub odbywający się w środku lipca na plaży na Majorce, bez wesela albo z przebraniem na wieczór. Czy wtedy taki garnitur byłby dopuszczalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 Są wyjątki, na przykład ślub pod wodą w skafandrze nurkowym. Coś mi jednak mówi, że kolega @Solrac nie pyta ani o to, ani o ślub na Majorce. Nadrzędna zasada brzmi: twój ślub, twoja żona, twoja teściowa, twoi goście, twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solrac Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 @lubo69 dziękuję za wsparcie a wszystkim dziękuję za rady. Ja już zdecydowałem się na kolor jak ze zdjęcia i zdania nie zmienię. Zarejestrowałem się tutaj aby poprosić Was jako doświadczonych użytkowników o polecenie stron lub konkretnych modeli spełniających moje oczekiwania. Sam znalazłem ten jeden z lnu, ale dzięki Wam już wiem że się nie nadaje. Pomożecie znaleźć mi elegancki garnitur w moim wymarzonym kolorze ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 Jak dla mnie ten garnitur jest całkiem OK, jeśli pominąć kwestie okoliczności. Jeżeli masz jeszcze trochę czasu, możesz poczekać aż pojawią się kolekcje wiosna/lato, powinien być wtedy większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Kwiatkowski Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 Ja również mam pytanie co do własnego wesela A mianowicie jaka mucha będzie bardziej pasowała, czyt. Bedzie bardziej formalna/elegancka do ciemno granatowego garnituru: granatowa czy grafitowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 12 minut temu, Michał Kwiatkowski napisał: Ja również mam pytanie co do własnego wesela A mianowicie jaka mucha będzie bardziej pasowała, czyt. Bedzie bardziej formalna/elegancka do ciemno granatowego garnituru: granatowa czy grafitowa? Bez znaczenia, ale ciemnogranatowa na pewno się nada. Ja jednak sugeruję rozważyć krawat, bo muchę uważam za dobry dodatek jedynie do fraka lub smokingu, ewentualnie ciekawie wymyślonego garnituru wizytowego (np. zapinanego na jeden guzik, z klapami w szpic, bez patek itd). 2 godziny temu, Solrac napisał: Ja już zdecydowałem się na kolor jak ze zdjęcia i zdania nie zmienię. Zarejestrowałem się tutaj aby poprosić Was jako doświadczonych użytkowników o polecenie stron lub konkretnych modeli spełniających moje oczekiwania. Nie oczekuj, że ktoś Ci szybko pomoże; w przypadku takich uroczystości jak ślub w PL opinia forumowiczów jest raczej sprzeczna z #instalook #instawedding #beachwedding. Przechylam się do opinii kolegów i odradzam, jednocześnie nie potrafię polecić stron lub konkretnych modeli, bo mnie sumienie gryzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 59 minut temu, Michał Kwiatkowski napisał: Ja również mam pytanie co do własnego wesela A mianowicie jaka mucha będzie bardziej pasowała, czyt. Bedzie bardziej formalna/elegancka do ciemno granatowego garnituru: granatowa czy grafitowa? Tradycyjnie najklasyczniejsze formalne muchy do stroju dziennego były w granacie w kropki białe lub żółte, vide zdjęcia Churchilla w strollerze, czy innych, którzy się wbrew trendom ku muszce skłaniali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solrac Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 51 minut temu, KIERMAN.pl napisał: Nie oczekuj, że ktoś Ci szybko pomoże; w przypadku takich uroczystości jak ślub w PL opinia forumowiczów jest raczej sprzeczna z #instalook #instawedding #beachwedding. Przechylam się do opinii kolegów i odradzam, jednocześnie nie potrafię polecić stron lub konkretnych modeli, bo mnie sumienie gryzie. Dzięki za odpowiedź. Właśnie o to mi chodzi, żeby nie gryzło Was sumienie, że ten kolor garnituru na ślub nie zgadza się z kanonami męskiej elegancji prezentowanymi na tym forum więc nie możecie mi pomóc ... Na moim weselu nie będzie reporterów z VOGUE ani uczestników targów Pitti Uomo więc wujek Wiesiek nie zarzuci mi modowego faux pas ... Chcę po prostu formalny garnitur w tym kolorze a jak go wykorzystam to moja sprawa ... Nie znam się kompletnie na firmach szyjących porządne garnitury, dlatego zwróciłem się do Was z pomocą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 To nie będzie "formalny garnitur", bo jasny garnitur z lnu należy uznać za najmniej elegancki typ garnituru. To jest dobry wybór dla kierownika/dyrektora firmy w słoneczny, upalny dzień. Len ma to do siebie, że się mocno gnie. Dlatego taki garnitur szybko będzie wyglądał na "znoszony". Dlatego m.in. zalecana jest wełna, że gnie się najmniej spośród głównych tkanim używanych na ubrania (wełna, bawełna, len). Nie sugeruj się pozowanymi fotkami, tylko - najlepiej - kup lnianą marynarkę i w niej pochodź. Zobaczysz, o co chodzi. Garnitury z lnu pojawiają się m.in. w kolekcji Suit Supply. Jednak często mają one "nieformany" krój, np. nakładane kieszenie, choć nie wiem, czy w tym wypadku ma to jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 14 minut temu, Solrac napisał: Na moim weselu nie będzie reporterów z VOGUE ani uczestników targów Pitti Uomo więc wujek Wiesiek nie zarzuci mi modowego faux pas Właśnie dlatego, że nie ma chłopaków z Florencji lepszym wyborem będzie garnitur w klasycznym, ciemnym kolorze z wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solrac Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 15 minut temu, mosze napisał: To nie będzie "formalny garnitur", bo jasny garnitur z lnu należy uznać za najmniej elegancki typ garnituru. To jest dobry wybór dla kierownika/dyrektora firmy w słoneczny, upalny dzień. Len ma to do siebie, że się mocno gnie. Dlatego taki garnitur szybko będzie wyglądał na "znoszony". Dlatego m.in. zalecana jest wełna, że gnie się najmniej spośród głównych tkanim używanych na ubrania (wełna, bawełna, len). Nie sugeruj się pozowanymi fotkami, tylko - najlepiej - kup lnianą marynarkę i w niej pochodź. Zobaczysz, o co chodzi. Garnitury z lnu pojawiają się m.in. w kolekcji Suit Supply. Jednak często mają one "nieformany" krój, np. nakładane kieszenie, choć nie wiem, czy w tym wypadku ma to jakieś znaczenie. Dziękuję za wyjaśnienie, wskazany przeze mnie w linku garnitur z lnu dzięki Wam został już wykluczony, jako za mało formalny. Czy mógłbyś wskazać mi jakiś wełniany garnitur w kolorze jak ze zdjęcia kilka postów wyżej, który posiada wszystkie elementy nadające garniturowi formalnego stylu ? 5 minut temu, KIERMAN.pl napisał: Właśnie dlatego, że nie ma chłopaków z Florencji lepszym wyborem będzie garnitur w klasycznym, ciemnym kolorze z wełny. Dziękuję za kolejną odpowiedź. Jeśli możesz to postaraj się zapomnieć na jaką okazję potrzebuję tego garnituru i w miarę możliwości może zechcesz mi pomóc znaleźć wełniany garnitur w kolorze jak ze zdjęcia ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmichal Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 @Solrac 5 minutes ago, Solrac said: wełniany garnitur w kolorze jak ze zdjęcia ? Nie wiem jak szukałeś na suitsupply, ale mają jasnobrązowy garnitur https://eu.suitsupply.com/pl/suits/lazio-jasnobrązowy-garnitur/P5552.html?cgid=Suits&prefn1=materialID&prefv1=wool&pdp=true Podzielam jednak całkowicie zdanie kolegów, że ten garnitur nie będzie odpowiedni na ślub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grafa Napisano 16 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2019 9 minut temu, Solrac napisał: Dziękuję za kolejną odpowiedź. Jeśli możesz to postaraj się zapomnieć na jaką okazję potrzebuję tego garnituru i w miarę możliwości może zechcesz mi pomóc znaleźć wełniany garnitur w kolorze jak ze zdjęcia ? Pozdrawiam Myślę, że powinieneś zadać to pytanie w innym wątku, bez wskazywania na jaką okazję ma być garnitur. Tytuł tego wątku jest dosyć sugestywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domgra Napisano 6 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2019 Cześć, pod koniec lipca biorę ślub. Idę w stronę granatowego garnituru z kontrastującą kamizelką. Będzie to moje pierwsze zetknięcie z MTM. Na targach ślubnych spotkałem się z Cafardini, D'Senis, Signor Leone i Haratykiem. Któraś z tych firm się wybija i jest najbardziej godna zaufania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawcio Napisano 6 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2019 Poza cafardini, nie zawracałbym sobie nawet głowy tymi ,,markami'' chyba, że chcesz wyglądać jak piłkarz na gali złotej piłki Na forum jest mnóstwo postów na ten temat. Raczej nie zawiedziesz się na Zack Roman, Macaroni Tomato i Zarembie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domgra Napisano 6 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2019 Dzięki. Czy zamawiając garnitur w Cafardini trzeba zwrócić na coś szczególną uwagę i ich przypilnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feriak Napisano 12 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2019 Prośba, o poradę odnośnie wyboru krawata na ślub (maj 2019) Mam już czarne oxfordy yanko, 3 częściowy granatowy garnitur Gatsby od ZR. Do tego planuje założyć koszulę pin collar ze złotą szpilką. Pozostaje kwestia krawata od EoE. Czy grenadyna fina w kolorze butelkowej zieleni będzie ok? Myślałem, o tym https://embassyofelegance.com/pl/p/Krawat-z-grenadyny-fina/154 Pierwszy raz będę zamawiać z EoE i nie wiem też czy zamawiać gotowy czy warto dopłacić do bespoke? Jeśli tak, to na co zwrócić uwagę przy zamawianiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 12 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2019 4 minuty temu, feriak napisał: Czy grenadyna fina w kolorze butelkowej zieleni będzie ok? Myślałem, o tym https://embassyofelegance.com/pl/p/Krawat-z-grenadyny-fina/154 Będzie ok, podobnie jak granatowa i bordowa, chociaż przyznam że zielony krawat najmniej mi pasuje na ślub. Może szara grenadyna? https://embassyofelegance.com/pl/p/Krawat-z-grenadyny-fina/429 Z granatowym garniturem i białą koszulą może to zagrać znakomicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 12 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2019 Co do bespoke - jeśli wymiary standardowego krawata Ci odpowiadają, nie warto zamawiać bespoke. Ja akurat zamawiam, bo standardowe są na mnie za długie. Przy pierwszym zamówieniu nie będziesz w stanie ocenić, jaka grubość wypełnienia Ci pasuje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feriak Napisano 12 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2019 Zapomniałem dodać, że garnitur i kamizelka są w tym samym kolorze więc myślę, że granatowy krawat zlałby się z resztą, ale ta szary grenadyna wygląda ciekawie Zamówię ten szary i butelkę, zobaczę w którym będę się lepiej czuć Co do bespoke - dziękuję za podpowiedź, nie będę w takim razie utrudniać sobie życia i zamówię gotowca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 12 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2019 10 minut temu, feriak napisał: ale ta szary grenadyna wygląda ciekawie Zamówię ten szary i butelkę, zobaczę w którym będę się lepiej czuć Zgadza się, granatowy nie pasuje, byłoby trochę smutno i nudno, natomiast szary doda odświętności i pasuje do każdego koloru twarzy i włosów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawcio Napisano 12 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2019 Nie lepiej to ? https://embassyofelegance.com/pl/p/Krawat-z-jedwabiu-w-krate-PoW/885 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi