Skocz do zawartości

Ślub studniówka chrzciny i inne - dyskusja i porady

PrzemoC

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Pozwolę sobie zaprezentować ślubny garnitur zrobiony u Cafardiniego (koszula również tamże wykonana, jak i krawat dobrany). Nosi się bardzo przyjemnie.

Warunki świetlne bardzo uwypukliły wszelkie fałdki, na żywym modelu nie jest to tak zauważalne. Choć na pewno dopasowanie zawsze może być lepsze.

Wełna 140's Vitale Barberis Canonico. Poszetka lniana z poszetka.com. Wiązanie krawata jeszcze bardzo robocze, będę nad tym pracował. Dojdzie jeszcze kwiatek do butonierki

Koszula oczywiście jest biała, krawat w bardzo misterny biało-granatowy wzór, jego losy nie są jeszcze przesądzone. Patki kieszeni prawdopodobnie schowam do wewnątrz - wnikliwe testy wykazały, że trik jest kompletnie niezauważalny.

Nie jestem zbyt fotogeniczny, więc zaprosiłem kumpla aktora :)

post-4040-0-65932900-1375032156_thumb.jp

Idę w roli świadka na ślub przejaciela i w związku z tym mam do Was dwa pytania. 

1. Jakiś czas temu krawcowa wszyła mi srebrne guziki klubowe do marynarki od garnituru, w którym zamierzam się wybrać na ślub. Powinienem na nowo wstawić standardowe, granatowe guziki.
  2. Czy mogę założyć jedwabną granatowo bordową muchę oraz białą lnianą poszetkę? Pan Młody będzie ubrany prawdopodobnie w czarną muchę.

Idę w roli świadka na ślub przejaciela i w związku z tym mam do Was dwa pytania. 

1. Jakiś czas temu krawcowa wszyła mi srebrne guziki klubowe do marynarki od garnituru, w którym zamierzam się wybrać na ślub. Powinienem na nowo wstawić standardowe, granatowe guziki.
  2. Czy mogę założyć jedwabną granatowo bordową muchę oraz białą lnianą poszetkę? Pan Młody będzie ubrany prawdopodobnie w czarną muchę.

Ad. 1. Ja bym tak zrobił.

Ad. 2. Tak. 

• 1 month later...

Zastanawiałem się nad odpowiednim tematem, i myślę, że ten jest odpowiedni ;) Za jakiś czas wybieram się na ślub i mam problem z dobiorem dodatków. Pójdę w garniturze, kolorystycznie podobnym do tego użytkownika 

pafcio0

(#1094). Jako, że dopiero zaczynam orientować się w tematach modowych, nie mam pojęcia jaki dobrać krawat. Myślałem również o poszetce, której nigdy do tej pory nie nosiłem i bardzo chciałbym zacząć. Będę wdzięczny za wszelkie porady, propozycje zestawów, czy ogólnie uwagi. Z góry dzięki !

Ale co chcesz jeszcze wiedzieć? Kolega pafcio0 ubrał się właśnie na ślub. Tu nie ma wielkiej filozofii - skoro idziesz w granatowym garniturze to dobierasz do tego czarne buty (najlepiej wiedenki), białą bawełnianą koszulę, białą  lnianą poszetkę, jedwabny srebrno-szary krawat (może być w jaką nienachalną fakturę) i tyle.

Największe, acz i tak niewielkie, pole manewru mamy przy krawacie. Mogą też pasować niektóre odcienie niebieskiego, jakiś ciekawy royal blue, itp, eksperymenty z ciemnożółtym/złotym też są ciekawe, ale ryzykowne. Mikrowzorki, drobne faktury bardzo fajnie ożywiają prezencję. Najwięcej uwagi powinniśmy jednak poświęcić dopasowaniu garnituru.

Mój ożenek jeszcze przede mną, jak Małżonka pozwoli, może wlepię tu jakąś fotografię "z placu boju".

Dziękuję za pomoc. Być może zostałem źle zrozumiany, bo na ślub idę jako gość, nie pan młody oczywiście ;) poza tym chodziło mi również o ogólne wskazanie odpowiednich kompozycji dodatków do tego typu garnituru. Co do poszetki byłem przekonany do białej lnianej, także cieszę się, że wybór został potwierdzony. Jeśli macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły co do krawatów będę wdzięczny.

"Zwykły garnitur zamienia w strój na specjalne okazje. Najprostszym rozwiązaniem będzie wybór kamizelki z tego samego materiału co reszta zestawu. Ale kamizelka pozostawia nam większe pole manewru. Osobiście uważam, że na ślub warto zdecydować się na kamizelkę kontrastującą. I nią właśnie można dowolnie kształtować charakter całego zestawu, w zależności od tego jaką konwencję ma ślub.

Na ślub w katerze, z chórem śpiewającym do mszy, zaproponowałbym po prostu kamizelkę popielatą, ewentualnie w kratę księcia Walii. Stworzy piękny, prosty, zanurzony w tradycji zestaw. W pewnym sensie zbliży zestaw do morning coat, do którego zawsze nosimy kontrastującą kamizelkę."

3U1A7980b.jpg

Więcej na macaronitomato

Gdzie można kupić taki krawat? Szukam granatowego w drobne grochy, takie jak na załączonym zdjęciu.

• 2 weeks later...

Przepraszam za dublowanie postu, ale dopiero pozniej znalazłem odpowiedni dział.

Sprawa krawatu jest już rozwiązana.

Mam jeszcze jedno pytanie. Narzeczona bedzie miała bukiet z czerwonych kwiatów Amarylis, ja natomiast chciałbym mieć również kwiat w butonierce jak na zdjęciu w poscie wyżej. Czy dopuszczalne jest takie zestawienie: u kobiety bukiet z Amaryis a u mnie w butonierce biały goździk lub eustoma?

post-3374-0-69947300-1379363952_thumb.jp