tomek Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 Proceleusmatyk - jeśli obstalowujesz garnitur, to kamizelka nie zaszkodzi; często może się okazać, że krawiec dołoży kamizelkę bez dodatkowej opłaty (choć zależy to od krawca). A z wieszaka o kamizelkę trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 Zamierzam sobie obstalować lnianą beżową kamizelkę do garnituru - jak ją już będę miał, podzielę się spostrzeżeniami (chodzi mi głównie w jakiej temperaturze można ją nosić ). Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 Hehe, ćwiczę już przyzwyczajanie się do wysokich temperatur wewnątrz stroju. Jeśli chodzi o kamizelki, to może was to nie zdziwi, ale moją inspiracją jest tu rzeczywiście Poirot. Oczywiście wszystkie części jego stroju są dla mnie doskonałe (choć do paru mógłbym się przyczepić, ale to tylko moje własne zdanie ), to jego kamizelki podobają mi się wyjątkowo. Po pierwsze - zawsze je nosi. Po drugie - bardzo często są kontrastowe (jaśniejsze lub ciemniejsze) i nie gładkie, ale w delikatne wzorki, jakby nawiązanie do bardziej jaskrawych kamizelek epoki wiktoriańskiej. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 No, no - marcelo - wręcz niewymownie podobają mi się te kolory! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eightwonder Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 marcelo, jak z wygoda? ta pierwsza wyglada jakos ciasnawo, konczy sie b. wysoko..chociaz to moze kwestia zdjecia. no i ta druga, sadzac po ilosci koszuli, która odslania od dolu pewnie tez nie zapewnia pelnego zakresu ruchow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 A co z kamizelkami z dzianiny? Oczywiście nie do garnituru ale do zestawów kombinowanych... Ja akurat nieczęsto chadzam w garniturach, ale za to gdy jest chłodniej zdarza mi się zakładać pod marynarkę kamizelki bawełniane albo z wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Czyli bezrękawniki? Ja je polecam, jako swoisty "przemyt" kamizelki do strojów bardziej nieformalnych. No i w przeciwieństwie do swetra, nie ma problemów z koszulą zakończoną podwójnym mankietem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcelo Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 No, no - marcelo - wręcz niewymownie podobają mi się te kolory! Kamizelki ostatnio noszę stosunkowo często , a im bardziej kontrastowe tym lepiej marcelo, jak z wygoda? ta pierwsza wyglada jakos ciasnawo, konczy sie b. wysoko..chociaz to moze kwestia zdjecia. no i ta druga, sadzac po ilosci koszuli, która odslania od dolu pewnie tez nie zapewnia pelnego zakresu ruchow? Pierwsza fakt jest ciasnawa , ale nie tak jak to wygląda na zdjęciu ( miałem nienaturalnie podniesione ręce z telefonem żeby strzelić fote ) i kończy się wysoko ale to mi nie przeszkadza . Druga z kolei najczęściej noszona jest ze spodniami z wyższym stanem i szelkami gdzie problem z koszulą znika ( na zdjęciu noszona z krótkimi chinosami w kant ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Czy ktoś może mi zdradzić tajemnicę, ile potrzeba materiału na uszycie takiej kamizelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiusz Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 W swojej szafie posiadam dwa bezrękawniki, jeden zwyczajnie nudno-czarny z H&M'u, drugi natomiast granatowo-szary w serek z Petera Fitch'a (który swoją drogą pokazałem raz w CMDNS ). Zdarza się nosić, nawet stosunkowo często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Czy ktoś może mi zdradzić tajemnicę, ile potrzeba materiału na uszycie takiej kamizelki?Metr materiału, z tym, że dość sporo nieużytków zostanie. Przy szyciu 3-częściowego garnituru o wiele mniej potrzeba. Ile dokładnie to musiałby krawiec powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Rozmawiałem z krawcem i mam w planach uszycie dwu rzędowej kamizelki. Ale zapomniałem zapytać ile potrzeba na to m. To, że zostaną skrawki już mnie nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Rozmawiałem z krawcem i mam w planach uszycie dwu rzędowej kamizelki. Ale zapomniałem zapytać ile potrzeba na to m. To, że zostaną skrawki już mnie nie interesuje.Radzę jednak przed zakupem materiału zapytać krawca. Przyjmuje się, że na marynarkę potrzeba metr podszewki, na mnie okazało się, że 1,2m i zostałem z metrem materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 To oczywiste, że będę się jeszcze konsultował, ale już jakieś rozeznanie chciałbym posiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikbar3 Napisano 30 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2011 Ostatnio jak byłem u krawca obstalować kamizelkę to mówił,że na kamizelkę zwykłą prostą (bez bajerów) to ok. 70 cm materiału, a na kamizelkę wykładaną dwurzędową, klapy otwarte to nawet 1,3m., ale to wszystko zależy od krawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 7 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2011 Co sądzicie o dwurzędowej kamizelce z klapami? Wg mnie wprowadza trochę pozytywnego geometrycznego zamieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 7 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2011 Oczywiście, ale krój pokazany przez Ciebie jest akurat nie najtrafniejszy jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Losaris Napisano 8 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2011 Witam serdecznie inauguracyjnym postem Zamówiłem kiedyś (korzystając z preferencji cenowych) trzyczęściowy garnitur na miarę; dopasowany, obniżona talia spodni, lekki materiał. Od tej pory nie dam się przekonać, że dwuczęściowe jest eleganckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 8 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2011 nie dam się przekonać, że dwuczęściowe jest eleganckie Cieszymy się, że na naszym forum zagościła osoba o tak niesłychanej otwartości na obce poglądy, które, nawiasem mówiąc, należą do kategorii oczywistych oczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 8 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2011 I już frakcja "Tradycja" zyskała kolejną duszę. Co sądzicie o kontrastującej, tweedowej kamizelce do dość stonowanego garnituru? Chodzi mi o coś takiego http://i467.photobucket.com/albums/rr31 ... 6-CROP.jpg albo http://farm6.static.flickr.com/5176/551 ... 262bb8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eightwonder Napisano 8 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2011 jak dla mnie wyglada to naprawde dobrze. mam tez wrazenie, ze np. przy szarym flanelowym garniuturze sprawdzilaby sie kamizelka z brazowego tweedu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 8 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2011 I już frakcja "Tradycja" zyskała kolejną duszę. Niepokoi mnie trochę "obniżona talia spodni", i to do trzyczęściowego garnituru, ale jeżeli poznamy inne poglądy nowego kolegi, to może przyjmiemy go do klubu. Losaris, lubisz stroje formalne? Co do tych kontrastujących kamizelek, mnie bardziej podobają się lniane, ale może tweedowe byłyby praktyczniejsze w czasie zimnych miesięcy. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszel Napisano 9 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2011 Spójrzmy prawdzie w oczy. Wygląda to przyjemnie i jakoś nie razi w oczy. Wszystko kolorystycznie i rozmiarowo jest genialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Losaris Napisano 9 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2011 nie dam się przekonać, że dwuczęściowe jest eleganckie Cieszymy się, że na naszym forum zagościła osoba o tak niesłychanej otwartości na obce poglądy, które, nawiasem mówiąc, należą do kategorii oczywistych oczywistości. Och, no już bez tej słynnej polskiej... ironii Niepokoi mnie trochę "obniżona talia spodni", i to do trzyczęściowego garnituru, ale jeżeli poznamy inne poglądy nowego kolegi, to może przyjmiemy go do klubu. Losaris, lubisz stroje formalne? To nie poglądy; zapewne nie umiem poprawnie opisać całokształtu W sytuacjach formalnych (których nie lubię), stroje bardzo formalne dodają mi pewności siebie. We wszelkich innych sytuacjach unikam strojów formalnych. W obu przypadkach chciałbym lekko (in plus) odbiegać od standardu - stąd moja obecność tutaj... A z zestawów kamizelkowych bardzo podoba mi się drugi; wyobraźnia mnie zawodzi przy brązach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 9 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2011 No to przykro mi, jesteś zbyt nieformalny, aby dojść do grona miłośników staroświeckich dodatków i antycznych ubrań. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi