Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

abyśmy mogli bezbłędnie trafić w miejsca godne uwagi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Jako pierwsze proponuję:

Restauracja Poezja, ul. Książęca 6, między Pl. Trzech Krzyży a GPW.

Obsługa na najwyższym poziomie,

kuchnia polska i sródziemnomorska

wyśmienite zupy-kremy, drugie danie: królik, jeleń, sandacz

cena dania głównego 40-70 pln

obecnie strona w przebudowie, więc menu nie jest dostępne, ale podaję adres:

http://www.poezja.waw.pl

pozdrawiam

Damian

Opublikowano

Żeby nie było, że się rozbijam po drogich "knajpach"

tydzień temu otworzyła się na Bielanach

Restauracja Mała Turcja (Al. Reymonta 15, pomiędzy Fortową a Bajana)

trafiłem przypadkiem. Wcześniej była tam bardzo przeciętna kebabownia, do której zmierzałem z braku jakiejkolwiek alternatywy. A tutaj taka niespodzianka. Na miejscu byle czego powstało coś ... nowy właściciel, nowe menu.

Jestem zdeklarowanym zwolennikiem kababa z restauracji Efez, ale Mała Turcja nie kuca. Bardzo dobrze przyrządzone mięso, jedyny minus (ale będzie naprawiony) to kapusta pekińska zamiast sałaty w standardzie. Można zamówić kebaba "bespoke" - ja zamówiłem mieso + pomidory + cebula, w lawaszu - polecam.

Na drugi dzień miałem małe spotkanie w domu, więc idąc po najmniejszej linii oporu przyniosłem z restauracji bakłażana nadziewanego mięsem - też polecam. Na deser oczywiście baklawa.

Obsługa sympatyczna. Miejsca niewiele, 3 stoliki ...

Damian

Opublikowano

Musimy zatem nadać jakieś ramy temu wątkowi. Jeżeli chodzi o Małą Turcję, to nie jest to budka z kebabem, ale też nie jest to Honoratka na Miodowej.

Inne pytanie. Czy promujemy np. takie miejsca jak popularna i lubiana Banja Luka - bałkańska restauracja na Mokotowie - prowadzona w konwencji karczmy? Czy może odrzucamy za zbyt sielski klimat?

Ja bym po prostu postawił na miejsca z dobrym jedzeniem i dobrą obsługą ...

pozdrawiam

Damian

Opublikowano

Proponuję Restaurację Dom Polski, ul. Francuska 11, Saska Kępa.

Bardzo dobra, tradycyjna polska kuchnia i klasyczny wystrój.

Beza midgałowa z Domu Polskiego to jeden z najlepszych deserów, jakie w życiu jadłem.

Opublikowano

Jeśli już padła tutaj Banja Luka - to następnym razem proponuję przejśc kawałek dalej Puławską w stronę Mokotowa i skręcić do Boston Portu. Z zewnatrz nie zachęca - ale wewnątrz: ponoć najlepsza zupa rybna w Warszawie i rewelacyjne steki. Tak przynajmniej twierdzą moi znajomi niewegetarianie :)

Z porządnej kuchni bułgarskiej - polecam Bulgarię na Marszałkowskiej - w dawnych budynkach Życia Warszawy czyli - dla mniej zorientowanych w historii Warszawy - po stronie torów tramwajowych. Od razu dopowiem, że szef kuchni swego czasu prowadził takowąż knajpkę na terenie bułgarskiego osiedl;a dyplomatycznego przy Bobrowieckiej...

To takie moje dwa pewniaki na szybko.

Opublikowano

Proponuję Restaurację Dom Polski, ul. Francuska 11, Saska Kępa.

No tak, ale...

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/wa ... a_a_2.html

Od tego czasu jakoś nie mogę się przemóc... Innym miejscem, którego nie polecam, a które pasuje do kategorii "elegancko, drogo" jest "Papu" w Alejach Niepodległości (niedaleko skrzyżowania z Madała). Absolutny top w kategorii "przaśno-buraczana obsługa kelnerska w miejscu, gdzie za elegancką kolację na dwie osoby z winem płacisz 400 pln".

pzdr

montalbano

Opublikowano

To ja dorzucę kilka sprawdzonych adresów:

- Lemongrass, na niezłe dania kuchni azjatyckiej (z delikatną napinką);

- Bar a boo, na pizzę w stylu włoskim (bez napinki);

oraz coś, co mnie niezmiennie zaskakuje...

Almi Cafe - tak, tak, chodzi o miejsce w centrum handlowym (w Arkadii, bo jest również w Złotych Tarasach, ale to nie jest to samo), zlokalizowane w sklepie z wyposażeniem wnętrz... absolutny, pozytywny szok kulinarny.

Opublikowano

to i ja dorzucę kilka:

- San Lorenzo - elegancko, drogo ale jedzenie wyśmienite, dla mięsożerców polecam bistecca alla fiorentina - głód mięsa zaspokaja na jakiś czas; ;)

- dla tych którzy lubią wino polecam Mielżyński Wine Bar oraz daleko na Puławskiej restaurację Centrum Wina

- Prowansja - bardzo dobre francuskie jedzenie

Opublikowano

Nie zapominajmy o forumowym Tbilisi na Chmielnej. Wina gruzińskie w niezobowiązującej atmosferze. Można także zamówić coś na ciepło z sąsiadującego bałkańskiego bistro Cevap :)

Opublikowano

Nie znam Warszawy ani warszawskich restauracji. Jadlem w tym miescie tylko jeden raz w Bazyliszku na Rynku, albo gdzies w jego poblizu i z tego co pamietam jedzenie bylo tam bardzo dobra a obsluga wyjatkowo mila i profesjonalna oraz nie bylo duzo ludzi. Czy ta restauracja jeszcze istnieje?

Opublikowano

Moje ulubione:

Przekąski Zakąski- na śledzia po nocy.

Najsztub- na każdą okazję.

La Iberica- na niedzielny obiad z przyjaciółmi

Maho- arabski grill na poprawę humoru

Il Caminetto- pizze nie z tej ziemi. Reszty raczej nie polecam.

U Kucharzy- na eskalopki w pomidorowym sosie.

Opublikowano

Ze staroci

El Corazon. Tam serwuja najlepsze steki w Warszawie. Ostatnio bylem tam z klientem z Citi. Zamowilismy po dwa!

Banja Luka. Uwielbiam balkanska kuchnie w przeciwienstwie do tureckiej. W Banja Luce serwuja niezmiennie najlepsze cevapczici w stolicy.

Rozana. Numer jeden w kategorii elegancka polska restauracja. Ogrod latem jest bajkowy. Serwis i jedzenie tio top, chociaz w Domu Polskim tez smakowalo mi ostatnio.

Rubicon byl doskonaly na Ksiazecej, pozostaje swietny na Wrobla. Numer jeden w temacie wykwitnej włoskiej kuchni. Swietna karta win.

Izumi. Najlepsze sushi.

Z nowosci godne uwagi sa

Kresowiak. Kreatywna i lekka kuchnia z rubiezy.

Zushi Sushi. Izumi ma godnego konkurenta.

Chinskia knajpa w Powsinie.

Opublikowano

Nie znam Warszawy ani warszawskich restauracji. Jadlem w tym miescie tylko jeden raz w Bazyliszku na Rynku, albo gdzies w jego poblizu i z tego co pamietam jedzenie bylo tam bardzo dobra a obsluga wyjatkowo mila i profesjonalna oraz nie bylo duzo ludzi. Czy ta restauracja jeszcze istnieje?

Istnieje. Byłem dzisiaj tam po raz pierwszy i myślę, że na tej półce cenowej, czyli drugie danie za 21-23 pln to jest miejsce godne polecenia. Miejsce bardzo szybko skojarzyło mi się z U Szwejka, co obsługa potwierdziła - ten sam właściciel. Natomiast U Szwejka nie bywam - raz spotkałem się ze znajomymi na śniadaniu i nie byliśmy zachwyceni ani jedzeniem ani poziomem obsługi ... może było za wcześnie i personel się nie obudził :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na randkę z żoną/kochanką preferuję mniejsze lokale, a że Panie często lubią włoskie jedzenie to proponuję:

Basila na ursynowie - świetna pizza, niezłe makarony (konieczna rezerwacja)

http://www.basilia.pl/

Roma przy Belwederskiej:

http://www.restauracjaroma.pl/grottgera,onasNo i wspomniany juz Rubikon...

Pasta i Basta - zdaje się Mokotów, ale moim zdnaniem troszkę się popsuła. Szybka i sprawna obsługa, malutki, urokliwy lokal:

http://www.pastaibasta.pl/

Najebka z klientem lub kumplami - Czerwony wieprz przy rogu Żelaznej i Chłodnej asygnowany PRLem:

http://www.czerwonywieprz.pl/

Z klientem z kumplami Kamanda Lwowska przy Foksal

http://www.kamandalwowska.pl/

Najebka z kumplami lub obiad całą rodziną.

A jak się chce coś zjeś konkretnego, polskiego, w dobrych cenach - to Pikanteria na Saskiej Kępie. Ceny wręcz śmieszne - dania główne w okolicach 25 zł. Polecam rosół na prawdziwkach, a na danie główne polędwiczki na runie. Past tutaj raczej nie polecam:

http://www.pikanteria.waw.pl/

Z klientem / żoną / kochanką

Na Saskiej Kępie polecam zwłaszcza w lato, gdzie można zjeść w ciszy na świeżym powietrzu:

http://www.passepartout.pl/

Z kumplami na najebkę:

Kontynuując praskie knajpy dalej mamy okolice ul. Zabkowskiej - i knajpe / klub W oparach Absurdu:

http://www.oparyabsurdu.pl/

i

Łysy Pingwin

Wszystkie wymienione knajpy trzymają średni poziom cenowy, można spokojnie bez bankructwa się udać...

Ja mam taką pracę, że łażę z klientami po knajpach, wybieram średnio cenowe, gdzie za obiad z przystawkami staram się nie przekraczać 200 PLN

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Charlotte - Wino i Chleb

Stółuje sie tam od kilku dni - sniadania i wieczory z winem.

Nowe miejsce na mapie Warszawy czynne dopiero od niedawna na pl. Zbawiciela.

Oliwa i ocet balsamiczny - 2 pln

Bochenek chleba - 5-7pln (przepyszny, kilka rodzajow do wyboru)

Omlet (szynka lub kozi ser lub costam) - 8pln

Espresso - 5pln

Wino - ma byc za kilka tyg., narazie mozna wpadac z własna butelka (korkowe)

Wszystko w podobnych cenach - jak narazie wszystko dobre.

Fajny wystrój, ceny bardzo przystepne, polecam.

ps. Niedługo pewnie stanie sie troche hipstersko - egzaltowanym lokalem, poniewaz jest drzwi w drzwi z Planem B, ale jesli to przezyje lub nie zostanie zdominowany przez taka klientele to bede ich wiernym klientem - takiego miejsca potrzebowałem na mapie Warszawy.

Ps. Nie jestem w zaden sposób zwiazany z włascicielami, po prostu im dobrze zycze, a lokal moim zdaniem bedzie hitem.

Opublikowano

Z wypróbowanych

Borpince na Zgodzie - dobra węgierska kuchnia i niezłe wina z różnych regionów Węgier

La Cantina na Nowym Świecie - dobre i dobrze przyrządzone ryby, niestety płacimy trochę za turystyczną lokalizację.