Skocz do zawartości

Ciekawe buty - fotografie, opisy ...itp,itd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jestem w stanie określić wieku tych butów, kupiłem je na allegro właśnie ze względu na interesującą skórę. Buty nie były praktycznie używane podeszwa jest w prawie idealnym stanie.

Opublikowano

Przyblizony wiek Twoich butow mozna okreslic na podstawie dwoch elementow: obcasa - krepowane, sygnowane fleki byly w uzytku aż do roku 1995 kiedy to Church's zrezygnowal z nich na rzecz tzw. outbanks, splaszczonych i spilowanych na krawedzi podbitek obcasowych z kauczuku. Oczywiscie buty mogly bardzo dlugo zalegac w firmowych magazynach, hurtowniach lub innego rodzaju outletach, ale ich data produkcji to na 80% okres przed 1995 rokiem. Jeszcze wieksza pewnosc zyskujemy biorac pod uwage drugie kryterium oceny, czyli sama skore cholewki. W mojej ocenie jest to jednak slon, a duza nieregularnosc faktury jest moim zdaniem spowodowana malo zaawansowanym wiekiem zwierzecia. Skora wyglada na panel z mlodego slonia, co w przemysle obuwniczym jest bardzo często spotykane że wzgledu na latwosc w formowaniu cholewki na cienszym materiale. Church's ostatnie buty że skory slonia wykonal w 1994 roku (podstawowa linia RTW), a gros produkcji przypadal na druga polowe lat 90-ch. Jeżeli jednak przyjac, że skora pochodzila z mlodego osobnika i nie było to zwierze chore lub zdechle z przyczyn naturalnych to z pomoca przychodzi szereg miedzynarodowych regulacji dotyczacych odstrzalu tych zwierzat - do lat 80-ch pozostajacych w tej kwestii dosc liberalnych.

O ile jest to wiec rzeczywiscie slon, a nie cielak z kryjacym farbowanym narzutem to ocenialbym wiek tych butow na min. 20 lat. Wiecej z tych zdjec odczytac nie potrafie.

Opublikowano

Kamil w tym wątku opisuje patent Kielmana i przedstawia swoją wersję od Januszkiewicza.

Ja natomiast znalazłem w bazie, którą przeglądam od kilku dni takie oto buty:

Dołączona grafika

Wydaje mi się, że jest to całkiem podobne rozwiązanie do tego co zaimprowizował nam Tidżej.

Opublikowano

Chyba jednak te od tidżeja (widziałem na żywo) grają w innej lidze. Jak Ci się podobają te które wrzuciłem wyżej?

Niewątpliwie masz rację, chodziło mi raczej o pokazanie że komercyjnie stosuje się podobne rozwiązania, które Januszkiewicz zaproponował dość intuicyjnie. Wykonanie tych butów ze zdjęcia nie jest najgorsze - oglądałem je kiedyś, ale buty Kamila, które również miałem okazję oglądać osobiście rzeczywiście grają w wyższej lidze.

Kilka razy przyglądałem się tym butom, które wrzuciłeś, ale niestety nie potrafię powiedzieć kto jest ich producentem.

Opublikowano

I wszystko jasne.

Jeżeli chodzi o Ralph Lauren Purple Label to robi je Edward Green i Crockett and Jones. Kilka modeli produkuje też od czasu Peal & Co. oraz Allen Edmonds. Te pół-pasowe z logiem "made in Italy" są robione przez Sesto Meucci. Linia produkcyjna jest zlokalizowana w przyzakładowej fabryce Gucci. Świetne buty.

http://www.sestomeucci.it/

Opublikowano

Dodałbym do tej listy Gaziano & Girling.

Rzeczywiście, ale to chyba tylko Made to Order. Swoją drogą to jeszcze kilka lat temu nie posądzałbym RL o takie powiązania. Kiedyś produkował dla nich głównie Johnston & Murphy, ale to jeszcze w czasach kiedy buty produkowane były w USA (obecnie pozostała jedynie jedna linia w starej fabryce w Tennessee.
Opublikowano

ciekawostka obuwnicza z ostatnich wojaży :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

legendarny model buta Model 271 zwany też Bye Bye Bush, produkowany przez p. Ramazan Baydan-a z Istanbuł-u - dodatkowo „… dobre buty, bardzo tanjo …”; z czystej ciekawości przymierzyłem i niestety ku świetnie udawanej (a może nie udawanej) rozpaczy sprzedawcy nie kupiłem, but robi imponujące wrażenie i można nim jeżeli nie zabić to poważnie uszkodzić człowieka :D

incydent (link) spowodował że p. Ramazan Baydan po zażartej walce z innymi producentami butów w Turcji i w Iraku (prawie wszyscy przyznawali się że to były buty produkowane przez ich firmy) zanotował zwiększenie sprzedaży (zamówienia na ok. 300 000 par, co ciekawe buty cieszyły się sporym zainteresowaniem w US i UK); pomimo zwiększenia zatrudnienia (do ok. 100 osóB) nie był w stanie zaspokoić zapotrzebowania … po zmianie prezydenta US sprzedaż spadła co nie zmienia faktu że Ramazan Baydan został bogatym człowiekiem, oczywiście słabo pasują do klasycznej elegancji żeby nie powiedzieć do jakiejkolwiek elegancji ;)

Opublikowano

Immune - czy dobrze widzę, że na nosku i zapiętku oraz na klamrach są przetarcia, czy tylko tak pada światło? Jeśli tak, to rozumiem, że to celowe - jak to oceniasz?

Jest to czarny kolor farby wymieszanej z miękkim lakierem, a całość ma dać wrażenie cieniowania pięty i noska. Miałem sprowadzić te buty na specjalne zamówienie, ale w końcu zdecydowałem się sprowadzić inne, jeszcze piękniejsze. Wrzucę zdjęcia dzisiaj wieczorem - być może będzie możliwość ich nabycia dla osób mających stopę w rozmiarze 8,5 UK.

Edit:

Buty z francuskiej box calf, z powierzchniowym siateczkowaniem lica (nie jest to flander na wylot, tylko punktowo odbity wzór). Farba jest nakładana w 4 etapach.

Prowadzę rozmowy z producentem, aby umożliwił nam kiedyś zakup butów na specjalne zamówienie

http://www.cordwainer.es/

Te konkretne zostaną mi przesłane jako próbka możliwości manufaktury za ułamek ceny podstawowej wynoszącej w tym przypadku 450 EUR.

Dołączona grafika