Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Gość grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

ależ jeśli chodzi o wygodę, to imho jest bardzo ok. to,jak leżą na nodze. jedyny problem dla mnie to ta twardość skóry powodująca bolesne załamania.

Pierwsza cześć zdania absolutnie wyklucza drugą i vice versa. Właśnie takie rzeczy moim zdaniem świadczą o wygodzie (lub nie) butów. Występuję tutaj jako adwokat diabła, ale nie ma na świecie butów bardziej wygodnych niż te wyprodukowane w małych włoskich manufakturach w technologii Blake Rapid.

no bo dla mnie to są 2 różne rzeczy. to, jak but leży na nodze i jest dopasowany to właśnie wygoda i to osobna kwestia. gdyby skóra była miękka, to by były fantastyczne. ale właśnie ta twardość do osobna kwestia. niestety żadnych butów z małej włoskiej manufaktury nie posiadam, nad czym bardzo ubolewam.

Drogi kolego, dopasowanie buta to jedynie foremność kopyta w odniesieniu do kształtu naszej stopy. Dopasowanie to kwestia statyczna. Wygoda to dopasowanie w ruchu, a więc ma charakter dynamiczny. W zasznurowanym bucie w odpowiednio dobranym rozmiarze, na dywanie, większość butów wydaje się być wygodna. Aby już na tym etapie stwierdzić, że but może się okazać niewygodny w procesie użytkowania trzeba mieć albo duże doświadczenie i wiedzę, albo bardzo dobrze znać anatomię własnych stóp.

Wydaje mi się, że tutaj ważną rolę jeszcze będzie odgrywać indywidualna budowa stopy, wpływająca na pracę buta i miejsce zagięcia. Tak na marginesie kiedyś w sklepie sprzedawczyni powiedziała mi, że mężczyźni mają tendencję do kupowania zbyt dużych butów, które później się źle noszą, załamują tam gdzie nie powinny itp. Przyznam, że zauważyłem to też u siebie, teraz kupuję buty mniejszych rozmiarów, a stopa chyba mi nie maleje ;) Chyba nawet przy okazji wpisu o butach od szewca pisał o tym macaroni, buty zrobione na miarę przy pierwszym założeniu mogą się wydawać zbyt małe, ciasne, opinające...

Witam panowie, co sądzicie o takich bardziej casualowych w kolorze błękitu?

pojechałem trochę z kolorami skarpetek.. a co tam jak szaleć to szaleć...

cena śmieszna: 32 funciaki, (promocja w asosie uk) -trwałość ocenimy za parę miesięcy,... tygodni..?

post-568-13658920376547_thumb.jpg

post-568-13658920376853_thumb.jpg

post-568-13658920377211_thumb.jpg

Jestem mało zaawansowany w fachowym określaniu rozmiarówek i używaniu odpowiedniego słownictwa, nie mniej jednak moje buty to rozmiar 9 wg. numeracji UK, nie powiem mogłyby być troszeczkę węższe dla mnie, może rozmiar 8,5 , ale połówek nie ma. Długość wewnątrz wkładki to 280 mm w rozmiarze 9

@ michal.

Tak, jakość asosów jest loterią , gdyby moje rozwaliły się po 3 dniach odesłałbym je pod wskazany adres na załączonej do każdej pary nalepce, należy wpisać kod w formularz zwrotny, np słaba jakość /4/, lub nie pasują poprawnie /5/, i mamy wybór: zamiana lub zwrot kasy . Jak jest w rzeczywistości ze zwrotami w asos nie wiem, bo jeszcze nie odsyłałem. Te niebieskie to moja druga para tej firmy. Pierwszymi były zamszowe szare "podwójne" monksy i jakoś się trzymają od jesieni.

pozdrawiam

czy zna ktoś buty marki Cerruti 1881? będę wdzięczny za wszelkie uwagi i opinie.

od dłuższego czasu podoba mi się ten model: http://www.przybylski-obuwie.com/firma. ... ERUT&but=6

cena ok 1.000 pln.

czy Waszym zdaniem warto? a może znacie jakieś inne adresy w Poznaniu godne polecenia. buty muszę kupić w ciągu tygodnia, tak więc odpada ewentualne zamówienie internetowe.

czy zna ktoś buty marki Cerruti 1881? będę wdzięczny za wszelkie uwagi i opinie.

od dłuższego czasu podoba mi się ten model: http://www.przybylski-obuwie.com/firma. ... ERUT&but=6

cena ok 1.000 pln.

czy Waszym zdaniem warto? a może znacie jakieś inne adresy w Poznaniu godne polecenia. buty muszę kupić w ciągu tygodnia, tak więc odpada ewentualne zamówienie internetowe.

Jesli jestes w pospiechu to kup jakies w miare buty za 200pln, a 800 ktore zostanie wydaj rozsadnie. Za te buty Cerutti dałbym max 200 gdybym nie miał wyjscia. Jaki masz rozmiar stopy?

cena ok 1.000 pln.

jeżeli już mówimy o tym konkretnym sklepie i nie masz czasu na zakupy w sieci, to polecam dostępną tam także markę LLOYD; dwa buciki:

http://www.przybylski-obuwie.com/firma. ... loyd&but=1

http://www.przybylski-obuwie.com/firma. ... loyd&but=2

ja jestem fanem tej marki, chociaż "w temacie" butów eleganckich, to zbyt dużego wyboru nie ma

kupując, zwróć uwagę na cenę: te LLOYDy kosztują w NRF około 120 - 130 ojro,a w Polsce widziałęm je (w salamadrze) także za 899 PLN

dzięki za zainteresowanie i porady.

Na Lloydy patrzyłem, zastnawiałem się nad tym najbardziej klasycznym i prostym modelem. Zdecydowanie jednak kiepsko wyglądały razem z bardzo wąskimi spodniami od garnituru. Potrzebowałem czegoś w miarę zgrabnego i wąskiego, stanęło więc na...cerruti ;-) wiem, wiem... Skrytykujecie mnie, ale zdaję się, że alternatywy wielkiej nie widziałem. Ale następnym razem chyba zdecyduję się na zakupy w sieci.

dzięki za zainteresowanie i porady.

Na Lloydy patrzyłem, zastnawiałem się nad tym najbardziej klasycznym i prostym modelem. Zdecydowanie jednak kiepsko wyglądały razem z bardzo wąskimi spodniami od garnituru. Potrzebowałem czegoś w miarę zgrabnego i wąskiego, stanęło więc na...cerruti ;-) wiem, wiem... Skrytykujecie mnie, ale zdaję się, że alternatywy wielkiej nie widziałem. Ale następnym razem chyba zdecyduję się na zakupy w sieci.

Proponowałbym kupić coś tańszego (vistula/ryłko/wojas itp.) i za resztę zakupić lepszą parę butów przez sieć/zrobić u tańszego szewca, nie wiem jak się ma jakość vistuli/r/w do cerruti ale 1000 zł wydaje się bardzo wygórowaną ceną...

PS. Lloyd'y zupełnie mnie nie porywają swoją estetyką :)