Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Gość grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Jan ma rację, but wygląda nadzwyczaj tanio i tandetnie. Skóra wątpliwej jakości, wygląda jak ekologiczna pomimo certyfikatu potwierdzającego rzekomą naturalność. Skóra na podeszwie jest natomiast chyba grubości 1 mm, bo ze zdjęć wynika że można wywiercić w niej dziurę długopisem jak w plastelinie. Poza tym nie wiem jak Ty, ale ja nie chciałbym nosić butów o takim kształcie kopyta (widok z góry):

Dołączona grafika

Chyba że Twoja stopa ma aż tak nienaturalną szerokość podbicia i rozstaw palców. :?

Bida z nędzą.

Boję się, że jak zamówię to rozmiar będzie zły i trzeba będzie odsyłać zwiększając koszty. Poza tym, nie chce zbyt drogich butów bo i tak je zachodzę na śmierć, nie mówiąc o tym, że mnie nie stać.

Irytujące, że polscy producenci nie chcą wyprodukować klasycznie wyglądających butów.

Przyznaję, widziałem fajne w Prima Moda i już miałem je kupować, ale niestety naczytałem się wiele bardzo negatywnych opinii na temat jakości tych butów oraz serwisu, który zawsze odmawia reklamacji. Nie wspominając o ewidentnej prostackiej reklamie na forach prowadzonej przez pracowników owej firmy.

Bida z nędzą.

Boję się, że jak zamówię to rozmiar będzie zły i trzeba będzie odsyłać zwiększając koszty. Poza tym, nie chce zbyt drogich butów bo i tak je zachodzę na śmierć, nie mówiąc o tym, że mnie nie stać.

Irytujące, że polscy producenci nie chcą wyprodukować klasycznie wyglądających butów.

Przyznaję, widziałem fajne w Prima Moda i już miałem je kupować, ale niestety naczytałem się wiele bardzo negatywnych opinii na temat jakości tych butów oraz serwisu, który zawsze odmawia reklamacji. Nie wspominając o ewidentnej prostackiej reklamie na forach prowadzonej przez pracowników owej firmy.

Nie myslales o butach, ktore ostatnio zamowilo kilka osob na forum? Ich cena w przeliczeniu na zlotówki to mniej niz 200pln. Moim zdaniem wygladaja duzo lepiej niz buty oferowane w Vistulach,Ryłkach, GinoRossich i im podobnych, a w tej cenie to chyba najlepsze buty na rynku tak generalnie.

Do odwaznych swiat nalezy - najwyzej odeslesz buty (na ich koszt) i wezmiesz inny rozmiar. Podejrzewam,ze na forum ktos tez by je przygarnal gdybys sie rozmyslil.

Jesli chcesz kupic w sklepie w PL, to albo godzisz sie na chodzenie w kiepsko wykonanych i wygladajacych butach, albo wydajesz wiecej pieniedzy (od 800pln za Loding i w gore).

Na pierwsze przestalem sie godzic, a drugie moim zdaniem jest nieoplacalne. Jesli juz raz zamowisz buty i bedziesz z nich zadowolony, to kolejne zamowienia z tej firmy nie beda problemem.

Nie znam tego forum na pamięć więc średnio się orientuje co kto zamawiał ;). Przejże ten wątek, bo domyślam się, że o ten chodzi.

Do tego ja nie szukam butów do garnitur, a w casualowych do cimnych dzinsów albo chinosów, co skutecznie ogranicza liczbę modeli.

Co do przygarniania. Sęk w tym, że mam mały rozmiar stopy 40-41, więc niekoniecznie znajdzie się drugi nabywa.

Nie znam tego forum na pamięć więc średnio się orientuje co kto zamawiał ;). Przejże ten wątek, bo domyślam się, że o ten chodzi.

Do tego ja nie szukam butów do garnitur, a w casualowych do cimnych dzinsów albo chinosów, co skutecznie ogranicza liczbę modeli.

Co do przygarniania. Sęk w tym, że mam mały rozmiar stopy 40-41, więc niekoniecznie znajdzie się drugi nabywa.

http://www.nunescorrea.com/Mens-Shoes

viewtopic.php?f=3&t=705&start=0

Na kilku ostatnich stronach sa recenzje.

Dzięki. Przeczytałem, obejrzałem zdjęcia, wyglądają fajnie. Chyba bym nie założył tak błyszczących butów do dżinsów, zamszowe od razu skreśliłem. Więc niestety odpadają ;/

Proponuję w takim razie szukania inspiracji na innym forum Jarku. Zamsz skreśliłeś (nie wiadomo dlaczego - zakładam że nigdy nie miałeś zamszowych butów), niektóre buty są dla Ciebie zbyt błyszczące (pomijam fakt, że w moim przypadku wygląda tak prawie każda para bez względu na sposób farbowania skóry, ponieważ lubię buty nabłyszczać i polerować), a jeszcze inne zbyt drogie (chociaż nie podałeś do wiadomości jakim budżetem dysponujesz). Na koniec piszesz, że zamierzać te buty nosić w połączeniu z jeansami. Nie chcę się czepiać, ale chyba nie za bardzo rozumiem jakie są Twoje oczekiwania co do samego wyglądu i jakości butów po tym co nam tutaj zaprezentowałeś jako alternatywę dla oferty dobrze znanych rodzimych marek. :? Co więcej chcesz kupować tanio, ale bronisz się rękami i nogami przed zakupami internetowymi, co w Twoim przypadku może stanowić nie tyle alternatywę co jedyne sensowne wyjście z sytuacji. :(

Dzięki. Przeczytałem, obejrzałem zdjęcia, wyglądają fajnie. Chyba bym nie założył tak błyszczących butów do dżinsów, zamszowe od razu skreśliłem. Więc niestety odpadają ;/

Proponuję w takim razie szukania inspiracji na innym forum Jarku. Zamsz skreśliłeś (nie wiadomo dlaczego - zakładam że nigdy nie miałeś zamszowych butów), niektóre buty są dla Ciebie zbyt błyszczące (pomijam fakt, że w moim przypadku wygląda tak prawie każda para bez względu na sposób farbowania skóry, ponieważ lubię buty nabłyszczać i polerować), a jeszcze inne zbyt drogie (chociaż nie podałeś do wiadomości jakim budżetem dysponujesz). Na koniec piszesz, że zamierzać te buty nosić w połączeniu z jeansami. Nie chcę się czepiać, ale chyba nie za bardzo rozumiem jakie są Twoje oczekiwania co do samego wyglądu i jakości butów po tym co nam tutaj zaprezentowałeś jako alternatywę dla oferty dobrze znanych rodzimych marek. :? Co więcej chcesz kupować tanio, ale bronisz się rękami i nogami przed zakupami internetowymi, co w Twoim przypadku może stanowić nie tyle alternatywę co jedyne sensowne wyjście z sytuacji. :(

Nic dodac, nic ujac.

Obecnie kupuje buty prawie wylacznie przez internet. To o wiele taniej i wybor nieporownywalny ze sklepowym. Szczerze mowiac, to chyba wiecej razy kupilem zle dobrane obuwie w zwyklym sklepie jak przez internet,

Cieszę się, że podzieliłeś się tą informacją, iż każda para Twoich butów jest dobrze wypastowana. Tak trzymaj!

Co do samego przesłania, odczytałeś to tak jak chciałeś odczytać, zapewne uogólniłeś, zniekształciłeś i pominąłeś pewne informacje, które dało się odczytać, taka już specyfika ludzkiego mózgu.

Zamsz skreśliłem, bo mimo, że piękny i idealnie pasujący to trudny w pielęgnacji. Do tego mam już coś z weluru, a nie chcę kolejnych trudnych w pielęgnacji butów, których nie będę w stanie założyć przy brzydszej pogodzie. Zbyt błyszczące w moim przeświadczeniu gryzą się z dżinsami (może się mylę), w których zazwyczaj chodzę. Bardzo delikatny połysk, to coś co by mi odpowiadało.

Jak już musisz się czepiać, to chcę zauważyć, że nie padło wyraźne pytanie o polecenie czegoś, więc z jakiej racji miałem podawać fundusz jakim dysponuję? Fakt, że dyskusja potoczyła się tak a nie inaczej, ale jednak troszkę naciągany ten zarzut.

Komentarz do jak to ująłeś - "alternatywy dla rodzimych marek" to jest to zwykła złośliwość, której przyczyny w dodatku nie rozumiem. Zaprawdę straszna to rzecz, że szukam porady osób, które o elegancji mają większe pojęcie .

Co do wzmianki o szukaniu inspiracji gdzie indziej to pięknie przekazałeś to, że dla Ciebie nie jestem tu mile widziany. Ja natomiast chętnie korzystam z wiedzy tutaj zawartej, staram się inspirować klasyką i niestety nigdzie się nie wybieram.

Panie +Immune+, naprawdę nie ma potrzeby takiego krytykanctwa. Ja jako osoba, z która rozmawiasz, nie odbieram tego dobrze, wręcz bardzo negatywnie i wrogo, jako słowa jedynie dla pozoru ubrane w gładką gadkę.

Jarku, mam wrażenie że strasznie się uniosłeś podczas gdy ja starałem Ci się jedynie pomóc zrozumiawszy Twój pierwszy post jako pośrednią prośbę o pomoc w zakupie butów. Nie za bardzo wiem w jaki sposób można edukować osoby, które obnażywszy swoją niewiedzę w temacie obrażają się na porady i komentarze ze strony osób bardziej doświadczonych. :?

Zamsz skreśliłem, bo mimo, że piękny i idealnie pasujący to trudny w pielęgnacji, do tego mam już coś z weluru, nie chcę się powtarzać. Zbyt błyszczące w moim przeświadczeniu gryzą się z dżinsami (może się mylę), w których zazwyczaj chodzę. Bardzo delikatny połysk, to coś co by mi odpowiadało.

O takie właśnie sformułowania mi chodzi. Welur? Welurem to może być co najwyżej obity tapczan, a nie buty. Rozumiem pomylenie pojęć, jednak argument o pielęgnacji skóry zamszowej może świadczyć że w istocie nigdy takich butów na oczy nie widziałeś lub też - potrzebujesz swego rodzaju okresu inicjacji na forum, gdzie dopiero po dokładnym przeczytaniu kilkuset postów zostaniesz potraktowany przez innych użytkowników poważnie. Ze swojej strony mogę jedynie zasugerować uzbrojenie się w spray do tego typu skóry i odpowiednią szczotkę do wyczesywania włosia - cóż może być trudnego w pielęgnacji skóry nielicowej? Zakładam, że operowanie kremami, pastami i woskami do butów to Twoim zdaniem łatwiejsza i mniej pracochłonna praktyka?

Jak już musisz się czepiać, to chcę zauważyć, że nie padło wyraźne pytanie o polecenie czegoś, więc z jakiej racji miałem podawać fundusz jakim dysponuję? Fakt, że dyskusja potoczyła się tak a nie inaczej, ale jednak troszkę naciągany ten zarzut.

Rzeczywiście niepotrzebnie się przyczepiłem. Następnym razem proszę szukać innego frajera do oceny jakości butów, które można dostać na każdym obwoźnym straganie, przy którym sprzedają "Wietnamczycy i Ruscy".

Co do Twojego ostatniego wyedytowanego wpisu to mój poprzedni post nie był wrogi, lecz neutralny. Obiektywnie rzecz biorąc, negatywnie możesz co najwyżej odnieść się do tego wpisu. A fragmentu o "gładkiej gadce" nawet nie skomentuję, zgadzam się jednak ze stwierdzeniem ze spostrzeżeniem że możesz się tutaj z mojej strony spotkać z pewnego rodzaju niechęcią lub nawet wrogością w przyszłości, jeżeli nie zmieni się Twój stosunek do niektórych rzeczy.

Oh my...

Jarku,

Imho Immune grzecznie ujął to, że po prostu nie wiesz czego chcesz. Wiesz? Chyba nie :(

Ja bym tak grzecznie i konkretnie nie potrafił. :oops:

(i) Podałeś link do sklepu w którym są podane ceny stąd przypuszczenie odnośnie budżetu jakim dysponujesz. A propos ceny nie zapłaciłbym za nie 319,- zł bo...

(ii) buty które zaprezentowałeś Jarku są brzydkie.

(iii) Zaproponowane Ci buty NC, zgodnie z opiniami na forum (sam ich nie posiadam) są warte swojej ceny (w permanentnej promocji) .

(iv) Zapewne są środki / sposoby dzięki którym można but zmatowić (nigdy tego nie próbowałem, nie myślałem o tym). Śmiem podejrzewać że zakup odpowiednich preparatów, po uwzględnieniu zakupu butów, zmieściłby się w tych 319,- zł.

(v) buty które byś uzyskał byłyby jedyne i niepowtarzalne ;)

Odnośnie weluru, to na pudełku nubukowych butów z Ryłko to na oznaczenie rodzaju użytego materiału jest właśnie Welur :lol:

Widziałem już wiele podobnych kwiatków w papierach butów, więc już mnie nic nie dziwi. Prawdopodobnie welur został zaklasyfikowany jako materiał użyty do produkcji cholewki Twoich butów z jednego tylko powodu: zarówno nubuk jak i welur są otrzymywane w procesie garbowania chromowego. Problem polega jednak na tym, że welur otrzymywany jest w efekcie polerowania wewnętrznej strony skóry, a nubuk szlifowany jest od strony lica. Poza tym welur to przeważnie skóry owcze i jagnięce, a nubuk w przeważającej większości bydlęce, cielęce oraz świńskie w przypadku butów wyczynowych.

Zastanawiam sie dlaczego slowo "welur" kojarzy mi sie z imieniem jakiegos brzydkiego kudlatego psa? :?::roll:

Teoretycznie z psa też można uzyskać tak popularny "plusz". ;)
Plusz i smalec :lol: Brzmi jak nazwa kapeli grajacej jakis rodzaj "rocka alternatywnego" ;)

Jarku,

Imho Immune grzecznie ujął to, że po prostu nie wiesz czego chcesz. Wiesz? Chyba nie :(

Oczywiście, że wiem. Golfów, w jakimś odcieniu brązu, które będą pasować do ciemnych prostych dżinsów. Prościej się nie da.

Tamte buty może i są śliczne, ale odstrasza mnie ich połysk, którzy niektórzy nawet pomylili z lakierowaniem. Nic im nie chce ujmować, ale niekoniecznie są tym czego szukam.

Co do weluru, często można się spotkać określeniem butów z nubuku w ten sposób. Taka terminologię stosuje Ryłko, taką terminologię można spotkać na stronie jednego z rzeczoznawców obuwia (http://www.rzeczoznawca-obuwia.pl/faq/k ... a-nubukiem). Mało tego, mam buty do tańca, które są podbite właśnie skórą, która producent określa mianem weluru (a jednak mam buty obite welurem, he he he).

Problem polega jednak na tym, że welur otrzymywany jest w efekcie polerowania wewnętrznej strony skóry, a nubuk szlifowany jest od strony lica.

Mnie się zawsze wydawało, że zarówno nubuk i welur szlifowane są od strony lica, a zamsz wewnętrznej. Ale co ja tam wiem.

Jarku,

Oczywiście, że wiem. Golfów, w jakimś odcieniu brązu, które będą pasować do ciemnych prostych dżinsów. Prościej się nie da.

Tamte buty może i są śliczne, ale odstrasza mnie ich połysk, którzy niektórzy nawet pomylili z lakierowaniem.

Co do weluru, często można się spotkać określeniem butów z nabuku w ten sposób. Taka terminologię stosuje Ryłko, taką terminologię można spotkać na stronie jednego z rzeczoznawców obuwia (http://www.rzeczoznawca-obuwia.pl/faq/k ... a-nubukiem). Mało tego, mam buty do tańca, które są podbite właśnie skórą, która producent określa mianem weluru.

Problem polega jednak na tym, że welur otrzymywany jest w efekcie polerowania wewnętrznej strony skóry, a nubuk szlifowany jest od strony lica.

Mnie się zawsze wydawało, że zarówno nubuk i welur szlifowane są od strony lica, a zamsz wewnętrznej. Ale co ja tam wiem.

Jarku ...a nie zastanowiles sie nad tym, ze takie "swiecace"buty moga wygladac swietnie do dzinsow?

Welur i nubuk można co najmniej porównywać, bo przecież są to zupełnie inne skóry, uzyskiwane w inny, choć na niektórych poziomach produkcji podobny, sposób. To już łatwiej jest pomylić zamsz z welurem na próbniku materiału - w przypadku cholewek nie mielibyście nawet przez chwilę wątpliwości co jest czym. Pan rzeczoznawca z link'u potrafi równie umiejętnie reklamować produkty co opisywać właściwości materiałów. Nie podważam wiarygodności informacji podawanych na tej stronie, ale przyrównywanie w jednym zdaniu kilku zupełnie różnych materiałów moim zdaniem prowadzi jedynie do dezinformacji i pomylenia z poplątaniem. Można wywnioskować, że w istocie wszystkie trzy rodzaje skór należą do jednej rodziny materiałów właśnie ze względu na fakt, że są to wyroby skórzane. :?

Jeżeli szukasz klasycznych golfów to proponuję w pierwszej kolejności udać się do outletów zrzeszających wiele marek. Praktycznie każda polska firma miała na przestrzeni ostatnich dwóch lat w swojej ofercie mniej lub bardziej udany model brązowych golfów.

Tak, tak, chodzi o przyczepność i możliwość kontrolowanego poślizgu. Co nie zmienia faktu, że są buty z welurem.

+Immune+ - to jest ciekawy pomysł. W aktualnych kolekcjach są różne golfy, jedynie przeszkadza mi to, że często są wydłużane. Taki nosek niby zaokrąglony, ale smukły. Ja lubię, gdy nosek kończy się dosyć blisko palców. Jakby nie to zakończenie noska popularne u polskich producentów już bym dawno sobie coś znalazł.

Tak, tak, chodzi o przyczepność i możliwość kontrolowanego poślizgu. Co nie zmienia faktu, że są buty z welurem.

Nie wiem czym podbite są Twoje buty do tańca - w temacie wypowiadam się o zastosowaniu materiałów na cholewkę butów. Podeszwa może być podbita nawet drewnem jak to jest w przypadku niektórych butów stosowanych przez tancerzy flamenco.

Welur jest szlifowany od strony mizdry czyli strony wewnętrznej. ;)

Jeżeli szukasz klasycznych golfów to proponuję w pierwszej kolejności udać się do outletów zrzeszających wiele marek. Praktycznie każda polska firma miała na przestrzeni ostatnich dwóch lat w swojej ofercie mniej lub bardziej udany model brązowych golfów.

Spędziłem w ostatnia sobotę w Fashion House w Piasecznie dłuższą chwilę w poszukiwaniu paska (brązowego ze złotą klamerką, tak pod zegarek), z nadzieją na trafienie na ładne, klasyczne buty do biegania do pracy, styl dowolny, oraz zobaczenia na żywo Kiermaszu Wiosennego Witchena.

Totalna porażka.

Wróciłem stamtąd bez nowego paska. Widziałem kilka (dosłownie) par golfów. Wszystkie wpisywały się w estetykę zaprezentowanej pary ze sklepu butyk. Żadna para butów nie wpadła mi w oko na tyle by przymierzyć (patrzyłem na półki w moim rozmiarze). Być może ładne klasyczne buty schodzą w normalnych sklepach... o ile w ogóle są....