Fingor Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 gccg, ostatnio każda Twoja propozycja sprawia, że chcę ruszyć swoje wszelkie rezerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Właśnie zakupiłem w ramach testu Samuel Windsor, skórzane chukka - dam znać jak dojdą z Anglii. Jak będą ok, to będzie dobra alternatywa, bo buty te można kupić wyjątkowo tanio, większość za ok. max. 40 funtów, z tym, że trzeba mieć kogoś w UK, bo sprzedawcy prawie zawsze wysyłają tyko do Wielkiej Brytanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Właśnie zakupiłem w ramach testu Samuel Windsor, skórzane chukka - dam znać jak dojdą z Anglii. Jak będą ok, to będzie dobra alternatywa, bo buty te można kupić wyjątkowo tanio, większość za ok. max. 40 funtów, z tym, że trzeba mieć kogoś w UK, bo sprzedawcy prawie zawsze wysyłają tyko do Wielkiej Brytanii. Jestem bardzo ciekawy, jakie to buty. Milo by bylo, jakbys zrobil ich zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 gccg, ostatnio każda Twoja propozycja sprawia, że chcę ruszyć swoje wszelkie rezerwy Nie martw sie ...tez na to cierpie Staram sie .... mowie powaznie .... rozwazyc czysto racjonalnie, ktory z pozadanych przeze mnie butow jest mi "bardziej konieczny" z "praktycznego" punktu widzenia , zaplanowac go mniej lub bardziej w budzecie a nastepnie przespac jedna noc. Potem kupuje albo i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Wracając do tematu wątku... Niektóre firmy produkują buty w liniach o nazwach np: Graduate, które ja rozumiem jako solidne, nieluksusowe buty na gumowych podeszwach do codziennej, intensywnej eksploatacji. Zawężmy to jeszcze do butów możliwych do kupienia i przymierzenia w Polsce. Człowiek niedługo po studiach potrzebuje porządnie się ubrać, nie stać go na ekskluzywne wyroby, ani bespoke. Przy tym często są to pierwsze niesportowe buty więc zakup online jest też ryzykowny. Tak więc wracając do tytułu wątku, traktując jako wskazówkę powyższe założenia ... co kupować? cena < 300zł (regularna, nie wyprzedażowa) gumowa podeszwa dostępne w sklepach stacjonarnych w Polsce klasyczny design priorytetem jest jednak najlepszy stosunek jakości do ww ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Wracając do tematu wątku... Niektóre firmy produkują buty w liniach o nazwach np: Graduate, które ja rozumiem jako solidne, nieluksusowe buty na gumowych podeszwach do codziennej, intensywnej eksploatacji. Zawężmy to jeszcze do butów możliwych do kupienia i przymierzenia w Polsce. Człowiek niedługo po studiach potrzebuje porządnie się ubrać, nie stać go na ekskluzywne wyroby, ani bespoke. Przy tym często są to pierwsze niesportowe buty więc zakup online jest też ryzykowny. Tak więc wracając do tytułu wątku, traktując jako wskazówkę powyższe założenia ... co kupować? cena < 300zł (regularna, nie wyprzedażowa) gumowa podeszwa dostępne w sklepach stacjonarnych w Polsce klasyczny design priorytetem jest jednak najlepszy stosunek jakości do ww ceny Istnieje chyba jeszcze cos takiego jak "potrzeba estetyczna". Nie chodze czesto po polskich sklepach obuwniczych, ale cos ponizej 300 zlotych. klasycznie wygladajacego, ze skory i jednoczesnie w miare solidnego a zarazem estetycznego chyba nigdy nie widzialem. Zakupy przez internet oferuja o wiele wiecej mozliwosci. Poza tym, zawsze mozna towar wymienic (przez internet) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Nie widzę możliwości, nawet sieci w stylu Venezia czy Kazar nie schodzą bez przecen poniżej 300 zł. A klasyczny design jest niestety w 99% przypadków obcy tym sklepom, a jak już się coś trafi - jakość nie jest wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_ Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Nie zgodzę się z kolegą Fingorem w jednym punkcie: kupiłem zimowe buty Kazara za niecałe 270zł: http://www.we-dwoje.pl/brazowe;polbuty; ... o,580.html Skóra znacznie lepsza niż w butach Ryłko, dobra gumowa podeszwa (jednak odradzam skórzaną na polską zimę). Myślę, że spokojnie można polować na wyprzedażach i na pewno coś się trafi. Dodam jeszcze, że do tej pory z polskich marek najczęściej nosiłem buty Ryłko. Jedną parę (na gumie) mam już prawie 3 lata i nic się z nią nie dzieje. Klasyczne czarne to obecnie wydatek ok. 300zł, ale skóra jakaś taka dziwna i wydaje mi się, że to z 50zł za dużo. Nie polecam Gino Rossi, ponieważ stosują bardzo miękkie skóry (przynajmniej w moich butach), które szybko się niszczą, a ponadto trudno trafić u nich coś eleganckiego. Venezii nie nosiłem, dotarły do mnie opinie, że słaba jakość, ale nie mogę tego potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Miałem jedne klasyczne buty z Venezii - derby full brogue, na skórzanej podeszwie - nie były złe ale w końcu się rozleciały po paru latach, podeszwa klejona. Niektóre buty z Venezii są ok, jeśli chodzi o wygląd, mają czasami przebłyski i można znaleźć nieudziwnione modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Sklep internetowy Venezia http://venezia-buty.pl/cennik/meskie/eleganckie/p.3/ Nie maja - niestety - ani jednego klasycznego Oxforda. Ich oferta polbutow eleganckich przypomina - wedlug mnie - sneakersy przerobione na w miare formalne Derby (Blucher). Cena ponizej 300 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Ale mają np. takie, tylko nie za tę cenę. O powiedzmy, za dwie stówy są ok: http://venezia-buty.pl/cennik/meskie/eleganckie/s.169/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Ale mają np. takie, tylko nie za tę cenę. O powiedzmy, za dwie stówy są ok: http://venezia-buty.pl/cennik/meskie/eleganckie/s.169/ Calkiem przyjemne ...ale to wszystko buty do dzinsow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Czasami nosisz dżinsy, więc nie powinieneś ich dyskredytować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Czasami nosisz dżinsy, więc nie powinieneś ich dyskredytować Ja dzinsy nosze bardzo czesto i wcale ich nie dyskredytuje. Jedynie widze, ze producenci obuwia zupelnie nie licza sie z zyczeniami klientow. Wiekszosc osob (chociazby w tym temacie) poszukuje czegos bardziej formalnego i w Polsce nie moze tego znalezc. Przeciez to nie jest normalne, ze prawie zaden z producentow nie ma najzwyklejszych oxfordow, ktore nadaja sie i do dzinsow i do garnituru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Mam buty z Venezii i Kazara i obie pary pozostawiają wiele do życzenia. Venezie wykonane całkiem porządnie, skóra też przyzwoitej jakości, ale znaleźć u nich klasyczne, proste półbuty to cud - problemem są przede wszystkim kwadratowe noski. Co innego buty casualowe, co sezon znajdzie się jakaś perełka, a ceny mają atrakcyjne. Co do Kazara - w tym roku nagle potrzebowałem nowych butów, nie było czasu na zamawianie przez internet, a i budżet był mocno ograniczony. Najlepszymi butami, jakie udało mi się znaleźć były lotniki z Kazara właśnie. Kopyto jest całkiem ładne, skórzana podeszwa podzelowana gumą, skóra sprawiała wrażenie niezłej. Okazało się, że cały but jest jednak bardzo delikatny, po 4-5 dniach noszenia obcas jest bardzo mocno wytarty, skóra bardzo łatwo się rysuje. Jak na taką cenę nie są złe, niemniej gdybym miał czas, wolałbym poszukać czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Mam buty z Venezii i Kazara i obie pary pozostawiają wiele do życzenia. Venezie wykonane całkiem porządnie, skóra też przyzwoitej jakości, ale znaleźć u nich klasyczne, proste półbuty to cud - problemem są przede wszystkim kwadratowe noski. Co innego buty casualowe, co sezon znajdzie się jakaś perełka, a ceny mają atrakcyjne. Co do Kazara - w tym roku nagle potrzebowałem nowych butów, nie było czasu na zamawianie przez internet, a i budżet był mocno ograniczony. Najlepszymi butami, jakie udało mi się znaleźć były lotniki z Kazara właśnie. Kopyto jest całkiem ładne, skórzana podeszwa podzelowana gumą, skóra sprawiała wrażenie niezłej. Okazało się, że cały but jest jednak bardzo delikatny, po 4-5 dniach noszenia obcas jest bardzo mocno wytarty, skóra bardzo łatwo się rysuje. Jak na taką cenę nie są złe, niemniej gdybym miał czas, wolałbym poszukać czegoś innego. W tym tkwi caly problem ...Przyznam sie, ze rozmawialem z kims w Polsce, pytajac czy nie zorganizowalby produkcji klasycznych butow: oxford, brogue, monk shoes etc ze skory i szytych a nie klejonych w cenie ponizej 400 zl. Jest to mala manufaktura robiaca klasyczne buty klejone (dla kilku sklepow), ktore wytrzymuja - pomimo tego ze sa klejone - nawet kilka lat eksploatacji. Nie wiem czy cos z tego wyjdzie. Jak bede cos wiedzial , to poinformuje o tym na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 też czekam na właśnie zakupione buty od samuel windsor - czarne brogues, zbadamy jakość i przy okazji rozmiarówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 też czekam na właśnie zakupione buty od samuel windsor - czarne brogues, zbadamy jakość i przy okazji rozmiarówkęJestem bardzo ciekawy jak one wygladaja w rzeczywistosci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 też czekam na właśnie zakupione buty od samuel windsor - czarne brogues, zbadamy jakość i przy okazji rozmiarówkęJestem bardzo ciekawy jak one wygladaja w rzeczywistosci!Wyglądają dokładnie tak ile kosztują. Szczerze mówiąc trochę mnie dziwi tak duże zainteresowanie tymi butami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Mnie nie dziwi, bo nie ma tego typu butów w tej cenie w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Tego typu butów - to sformułowanie jak rozumiem odnosi się jedynie do wzorów obuwia? W tej cenie - zrozumiałe Pytanie tylko czy zdajecie sobie sprawę z jakim rodzajem skóry mamy w tym przypadku do czynienia za taką cenę? Po drugie, wyszukiwanie butów tylko według kryteriów GYW lub nie też ma swoje wady. Mianowicie, jest to jedynie określenie sposobu konstrukcji buta niemówiące nic o dokładnym sposobie wykonania czynności jego produkcji. Ze swojej strony powiem tylko, że SW stosuje około 50g korka na parę butów podczas gdy np. Loake już ponad 150g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Tego typu butów - to sformułowanie jak rozumiem odnosi się jedynie do wzorów obuwia? W tej cenie - zrozumiałe Pytanie tylko czy zdajecie sobie sprawę z jakim rodzajem skóry mamy w tym przypadku do czynienia za taką cenę? Po drugie, wyszukiwanie butów tylko według kryteriów GYW lub nie też ma swoje wady. Mianowicie, jest to jedynie określenie sposobu konstrukcji buta niemówiące nic o dokładnym sposobie wykonania czynności jego produkcji. Ze swojej strony powiem tylko, że SW stosuje około 50g korka na parę butów podczas gdy np. Loake już ponad 150g. Ile gramow korka znajduje sie w podobnych formalnych butach, za podobne pieniadze bedacych do nabycia w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Za podobne pieniądze (około 200 zł/parę przy zakupie 2 par) wydaje mi się, że w Polsce można co najwyżej zakupić buty w całości zrobione z korka. Rozumiem argument ceny, dlatego sam kiedyś interesowałem się tą marką do czasu kiedy w sklepie nie natrafiłem na obuwie tej firmy. Po prostu uważam, że istnieje dolna granica tzw. fair value lub value for money. Dla mnie SW jest już poza tą dolną granicą, bo nie zamierzam wydawać nawet 100 zł na skórę, z której mógłby być co najwyżej zrobiony mój portfel. Oczywiście to jedynie moje zdanie i być może zamówione przez Was buty okażą się wspaniałe i będziecie z nich zadowoleni. Ja nie jestem jakimś wielkim purystą jeżeli chodzi o jakość, ale jeżeli krytykujecie tutaj skóry na których szyje Kazar lub Venezia to dziwi mnie jednoczesny zachwyt nad SW. "Italian leather" - to nawet nie leżało obok włoskich skór, które nomen omen nie są uważane za znak jakości w świecie obuwniczym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 Zachwyt o chyba za duże słowo. Miałem kilka par butów z polskich sklepów, i zakładam, że SW będą podobnej jakości, więc nic nie tracę, bo postanowiłem je kupić za grosze, i zapłaciłem coś koło 116zł z wysyłką z GB. Więcej niż 150zł bym za nie nie dał, patrząc na jakość ze zdjęć, szczególnie, że wiem za ile można kupićna ebayu dobre buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 27 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2011 W takim razie wszystko rozumiem. Jest to dla mnie wystarczające wytłumaczenie i bardzo rozsądny tok myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi