Jan M. Krawczyk Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Może się okazać, że przez te właśnie się nie przekonasz do tego typu butów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Nie wróżę sukcesu.... Ale że w jakim sensie "... nie wróżysz..." ? Panowie proszę jeśli to możliwe o konkretne opinie/uwagi co do wyglądu tych pierwszych trzewików a nie (bez obrazy) o "posty umoralniające" ------ update ------- przepraszam za zamieszanie ale sprawa już nie aktualna, zalando zmieniło cenę z 209 zł na 324 zł więc ich ewentualny zakup odpada jako totalnie nie korzystny A tak, by the way, co koledzy dobrego (lub złego) mogą mi powiedzieć na temat tych Berwicków, warte tych 7 stówek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Kolegom chodzi o to że nawet jak buty wyglądają dobrze w momencie zakupu to ich jakość może spowodować, że niesłusznie wyrobisz sobie złą opinię. Jeśli 200zł to nie jest cena po 60% obniżce to trzeba bardzo ale to bardzo uważać na jakość. Począwszy od skóry, która może się poprostu bardzo brzydko łamać, odbarwiać, kruszyć itp itd. Przez podeszwę, która może się odklejać. Po tak ważny aspekt jak kaształt kopyta i wyprofilowanie podeszwy oraz wkładki co wpłynie znacznie na to jak wygodne będą buty. Nie piszę, że tamte buty to na 100% szmelc bo po zdjęciu nie da siętego ocenić. Ja od liceum noszę buty wizytowe na codzień i to jak noszą się Pilpole i Ryłko a to jak np Gordon&Bros,Loake czy Barker to jest jakaś przepaść. Podsumowując jeśli chodzi Ci o nowe podejście do stylizacji i nie szkoda Ci 200zł to sobie tamte możesz kupić bo jak na moje niewprawione oko wyglądają ok. Ale jeśli chodzi o ocenę wygody i wyglądu po kilku spacerach to miej poprawkę na to, że buty dobrych marek zachowują się zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 17 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2014 Kolegom chodzi o to że nawet jak buty wyglądają dobrze w momencie zakupu to ich jakość może spowodować, że niesłusznie wyrobisz sobie złą opinię. Jeśli 200zł to nie jest cena po 60% obniżce to trzeba bardzo ale to bardzo uważać na jakość. Począwszy od skóry, która może się poprostu bardzo brzydko łamać, odbarwiać, kruszyć itp itd. Przez podeszwę, która może się odklejać. Po tak ważny aspekt jak kaształt kopyta i wyprofilowanie podeszwy oraz wkładki co wpłynie znacznie na to jak wygodne będą buty. Nie piszę, że tamte buty to na 100% szmelc bo po zdjęciu nie da siętego ocenić. Ja od liceum noszę buty wizytowe na codzień i to jak noszą się Pilpole i Ryłko a to jak np Gordon&Bros,Loake czy Barker to jest jakaś przepaść. Podsumowując jeśli chodzi Ci o nowe podejście do stylizacji i nie szkoda Ci 200zł to sobie tamte możesz kupić bo jak na moje niewprawione oko wyglądają ok. Ale jeśli chodzi o ocenę wygody i wyglądu po kilku spacerach to miej poprawkę na to, że buty dobrych marek zachowują się zupełnie inaczej. Dzięki za konkretny komentarz. Dokładnie o to mi chodziło, o inne spojrzenie na te buty , mi się w sumie podobają i byłbym w stanie dać za nie te 170zł niestety zalando podniosło cenę prawie o połowę więc wolę dołożyć i kupić sobie te Berwicki. Zgodzę się że buty dobrych marek dają lepszy komfort użytkowania (z w miarę porządnych butów mam ledwie 1 parę G&B i Barkerów ale jest różnica z cudami od Conhpola, Pilpola, Kazara) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 24 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2014 Powoli przymierzam się do jakichś zamszowych butów. To czego szukam to: Derby, Skóra: zamsz Kolor: brąz/ciemny brąz Nosek: okrągły, nie spiczasty Najlepiej toe-cap albo bez, w ostateczności brogues'y. Tęgość G Rozmiar 7.5. Cena im bliżej 500zł tym lepiej, a jeśli poniżej to bajka Mniej więcej tego typu: http://www.pockets.co.uk/product-media/G8W/459/521/Crockett-and-Jones-Bristol-Dark-Brown-Suede-Derby-Shoes-1.jpg U herringa same oxfordy a na klasycznebuty jedyne buty spełniające kryteria to G&B. Mam już ciemnobrązowe Levety i na razie wystarczy, brakuje mi u nich rozmiarów pośrednich. Bardzo zdziwiło mnie, że jest taki mały wybór tego typu butów. Nie wiem czy to przez porę roku czy mała popularność. Patrzyłem też na Bexleye ale oni mają tęgość EE wszystkich butów, do G to im daleko. Jeśli znacie pasujące modele innych firm to będę wdzięczny za ich wskazanie. Z góry wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 24 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2014 Dzięki. Będę obserwował jego aukcje. Szkoda że nie ma tego czego szukam. Żadnych zamszowych 7.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 25 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2014 Niestety dla mnie jak buty wychodzą "dość duże" to znaczy, że może się w nie wbije. Natomiast jak wezmę 42 to na szerokość ok ale wtedy na długość stopa już lata. Będę wdzięczny za inne propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tangoup Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Szukam butów na zimę w cenie do 800zł. Już po wstępnej analizie podniosłem z 500. Przeszukuję już forum dobre 3 godziny i niestety większość polecanych butów, było na promocji. Teraz, pewnie z powodu sezonu, nigdzie promocji nie ma. Wstępnie myślałem nad http://www.sklep.klasycznebuty.pl/278,berwick-242-derby-boot.html ale są niedostępne, i tęgość G. Mam dość wąską stopę. Kolejne znalazłem http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=6&shoeid=7355 ale to już trochę kompromis jeśli chodzi o wygląd. I tutaj http://www.ctshirts.com/mens-shoes/mens-boots/Brown-Hixham-tumbled-brogue-boots?q=usddefault||mb116brn||||||||||||| już duży kompromis... Bexleye mi nie pasują zbytnio. Ale nie wykluczam chukka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Szukam butów na zimę w cenie do 800zł. Już po wstępnej analizie podniosłem z 500. Przeszukuję już forum dobre 3 godziny i niestety większość polecanych butów, było na promocji. Teraz, pewnie z powodu sezonu, nigdzie promocji nie ma. [...] http://www.crownhillshoes.com/producto/bota-balmoral-hombre-goodyear-welted-oxford-marron-avellana-clasico/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m777k Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Szukam butów na zimę w cenie do 800zł. Już po wstępnej analizie podniosłem z 500. Przeszukuję już forum dobre 3 godziny i niestety większość polecanych butów, było na promocji. Teraz, pewnie z powodu sezonu, nigdzie promocji nie ma. Wstępnie myślałem nad http://www.sklep.klasycznebuty.pl/278,berwick-242-derby-boot.html ale są niedostępne, i tęgość G. Mam dość wąską stopę. Kolejne znalazłem http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=6&shoeid=7355 ale to już trochę kompromis jeśli chodzi o wygląd. I tutaj http://www.ctshirts.com/mens-shoes/mens-boots/Brown-Hixham-tumbled-brogue-boots?q=usddefault||mb116brn||||||||||||| już duży kompromis... Bexleye mi nie pasują zbytnio. Ale nie wykluczam chukka. Ja szukam podobnych butów. Czekam na te Berwicki od ponad miesiąca, ale cały czas nie ma ich w ofercie i nie wiadomo kiedy będą. Bardzo podobają mi się meerminy i chyba właśnie na nie się zdecyduję - https://meermin.es/articulo.php?idArt=4482# Czas dostawy zgodnie z informacją od sklepu to 20dni. Koszt trochę powyżej założonego budżetu, ale jeśli podobałoby Ci się coś od meermina to możemy wspólnie złożyć zamówienie i podzielić koszty przesyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twardy82 Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Kolejne znalazłem http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=6&shoeid=7355 ale to już trochę kompromis jeśli chodzi o wygląd. Te Herringi mają klejoną podeszwę... o czym dowiadujemy się przyglądając zdjeciom lub pytając obsługę... a szkoda bo jeszcze kiedyś takie informacje były jasno wyszczególnione w ramce po prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Wydaje mi się że wszystkie podeszwy z tworzyw są klejone. Jeśli się mylę to poprawcie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twardy82 Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Wydaje mi się że wszystkie podeszwy z tworzyw są klejone. Jeśli się mylę to poprawcie mnie. Poniżej podeszwa modelu Lydney i Burgh (Rubber). Zwróć uwagę na szew mocujący tą po prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Takie przeszycie widzę na większości butów GYW z gumową podeszwą. Choć kilka razy czytałem w opisie jest napisane, że tak jak w GYW używają korka itp ale podeszwa nie mocowana ramą. Dla tego zakładałęm, że w większości przypadków te przeszycia są bardziej dla ozdoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twardy82 Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Jestem ciekawy o jakim przypadku piszesz... mógłbyś podać jakiś link? Buty GYW zawsze mają podeszwę przyszytą do ramy, która z kolei łączy się z resztą buta, inaczej to nie jest GYW. Tutaj cały wątek o konstrukcji butów: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/239-o-konstrukcji-obuwia/?hl=%2Bkonstrukcja+%2Bbuta#entry8772 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Twardy82: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3015-kt%C3%B3re-buty-wybra%C4%87-jako%C5%9B%C4%87-cena-value-for-money/ Posty od 16 w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Za stroną Herringa: Welted Rubber soles This is similar to the “Goodyear welted Leather sole” construction except the sole material is Rubber giving harder wear & better water resistant properties. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Jestem ciekawy o jakim przypadku piszesz... mógłbyś podać jakiś link? Właśnie nie mogę teraz znaleźć. Ale dobrze wiedzieć, że jednak tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twardy82 Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Twardy82: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3015-kt%C3%B3re-buty-wybra%C4%87-jako%C5%9B%C4%87-cena-value-for-money/ Posty od 16 w górę Mógłbyś jaśniej, bo nie zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twardy82 Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Za stroną Herringa: Welted Rubber soles This is similar to the “Goodyear welted Leather sole” construction except the sole material is Rubber giving harder wear & better water resistant properties. Za stroną Herringa, Lydney to "Rubber Sole", nie "Welted Rubber Sole". Poniżej odpowiedź na moje zapytanie do nich: "Ticket #: 2627470 Subject: Mr Status: Comment Added Comment: [Nov 3 2014 9:40AM] : Hello, thank you for your enquiry. Ok so the Tregony are Blake stitched and the Lydney are cemented soles. I hope this helps, Best Regards Chris Clark" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mipo Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 http://www.zalando.pl/christian-pellet-harley-oksfordki-czarny-c2912a00a-q11.html - co myślicie, panowie? buty do użytku biurowego :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Twardy82: Na ile ja zrozumiałem to, co jest tam napisane i procedurę czegoś, co określają jako "gemming", to nie jest tak, że wszystko w GYW jest zszywane tak, jak to sobie ludzie wyobrażają i jest tam moment, w którym część się klei. Nie wygląda na to, żeby to miało większe znaczenie użytkowe w szerszej skali, skoro ludzie noszą Yanki, Crocketty i inne GYW buty latami i nie doświadczają problemów z rozlatującymi się butami, ale wciąż, słowo "cementing" się pojawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twardy82 Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Twardy82: Na ile ja zrozumiałem to, co jest tam napisane i procedurę czegoś, co określają jako "gemming", to nie jest tak, że wszystko w GYW jest zszywane tak, jak to sobie ludzie wyobrażają i jest tam moment, w którym część się klei. Nie wygląda na to, żeby to miało większe znaczenie użytkowe w szerszej skali, skoro ludzie noszą Yanki, Crocketty i inne GYW buty latami i nie doświadczają problemów z rozlatującymi się butami, ale wciąż, słowo "cementing" się pojawia Wydaje mi się, że tutaj niebezpiecznie zbliżamy się do rozważań, czy to aby na pewno nadal powinno być nazywane GYW... Ale to już byłaby dyskusja raczej na osobny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Spróbuj powiedzieć C&J czy EG, że ich buty nie są GYW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2014 Mnie się wydaje, że wszystkie buty GYW są klejone i zszywane. Najlepszy dowód na to jest taki, że jak ludzie chodzą na skórzanej podeszwie i przecierają szwy to buty się nie rozlatują. Przy obecnych klejach i dokładniej pracy obecne klejone buty się nie rozwalają i nie rozklejają. Nie mówię tu oczywiście o butach najtańszych. Szwy są dodatkowym bajerem i zabezpieczeniem w razie gdyby klej puścił. Bajerem dość drogim. Porównując klejone np Gino Rossi i najtańsze buty GYW to skóra wydaje się podobnej jakości a buty GYW są po prostu dwa razy droższe i często mniej starannie wykonane. Patrz np Barker Luton które ostatnio zakupiłem. Ilość niedoróbek jest duża. Jedyne co to Gino Rossi nie praktycznie nie ma wzorów klasycznych... same udziwnione. Dla tego byłem zmuszony kupić Lutony. Niemniej GYW dodaje butom szlachetności. No i GYW to prócz szwów jeszcze korek. Dodatkowo firmy, które robią buty GYW jakoś mają dużo lepsze kopyta. Gdy zakładam Gordon&Bross albo Barker to czuję że stopa przylega do podeszwy na całej powierzchni i jest przyjemnie obejmowana przez but. W zwykłym bucie mam wrażenie że stoję na płaskim kawałku gumy albo skóry. I to jest chyba całą magia tych butów. Choć z tego co pamiętam Shoe Snob pisał że GYW jest głównie wykorzystywane przez angielskie marki. Są marki francuskie albo włoskie, których buty są bardzo drogie i dobre, włączając w to całą wygodę opisaną wyżej dla GYW, ale zamiast GYW czy innego rodzaju szycia, po prostu buty kleją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi