Jump to content

patelnie


kamil
 Share

Recommended Posts

Szukam informacji o wysokiej jakości patelniach (nazwa producenta i ew. linii/serii lub modelu). Myślę o ceramicznych, ale jeśli ktoś uważa, że teflonowe lub żeliwne mogą być lepsze, to chętnie posłucham. Chodzi mi o sprzęt bardzo wysokiej jakości (wymagający mało tłuszczu, na którym trudno coś przypalić) i trwały (odporny lub nieczuły na zarysowania, z którego nic się nie złuszcza i który można intensywnie eksploatować przez lata). Cena jest trzecim miejscu moich kryteriów, bo rozumiem, że za jakość trzeba zapłacić. Bywam w Szwajcarii i będę w Niemczech, więc wystarczy, że patelnie można kupić w którymś z tych krajów (lub np. na Amazonie). Z góry dzieki za pomoc!

Link to comment
Share on other sites

Kamil, dużo gotuję w domu i moim zdaniem obecnie patelnia tytanowa jest najlepszym rozwiązaniem, choć oczywiście dla purystów którzy często przygotowywują niejednogarnkowe posiłki oraz smażą dużą różnego rodzaju mięs, optymalna będzie klasyczna patelnia żeliwna. Ja mam patelnię SKK (32 cm, średniowysoka) i jestem bardzo zadowolony. O patelnię nie trzeba dbać tak jak o żeliwną, niczym smarować, można używać w piekarniku i smażyć bez tłuszczu. Kupowałem online.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Przyznam, że trochę rozbawił mnie ten temat od bispołku do patelni. Ale do rzeczy.

 

Jeżeli żeliwo to No 1 francuskiej firmy Le Creuset, specjalizującej się tylko w tym temacie - old school - z normalną dystrybucją w PL. Niezniszczalne.

http://www.awa-design.pl/lecreuset_naczynia_zeliwne_kamionka.html

 

 

Z badziej nowoczesnych technologii to niemiecka firma SILIT bez niklu. Oficjalny przestawiciel i sklep internetowy pod tym linkiem:

http://www.silit.pl/

 

 

Nie są to tanie naczynia kuchenne, ale skoro cena schodzi na dalszy plan, to te firmy mogę spokojnie polecić.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Tak się składa, że też przymierzam się do zakupu garnków/patelni i nie zdawałem sobie sprawy ile czynników trzeba przemyśleć ;) Panowie przekonajcie mnie, że płyta indukcyjna jest bardziej opłacalna od gazowej.

Link to comment
Share on other sites

W zasadzie to sam nie wiem. Czeka mnie zakup płyty i próbuję się zorientować jaką warto kupić. Czytałem, że na indukcji gotuje się szybciej, Ty piszesz, że na gazie i bądź tu mądry ;) Muszę szybko wybrać bo za 2 tyg. przeprowadzka a nawet garnków nie mamy :D

Link to comment
Share on other sites

Gazowa działa również wtedy, kiedy nie ma prądu, to niewątpliwa przewaga :) . Jednak w obecnym budownictwie wielorodzinnym nie ma często dostępu do sieci gazowej, a butla zajmuje trochę miejsca.

 

Wracając do tematu - czy istotnie użytkownicy patelni polecanych ww. firm potwierdzają, że są bardzo żywotne nawet w razie zdarzających się przypaleń (możliwość i łatwość domycia zestawiona z trwałością materiału)? Dotąd zawsze poruszałem się na poziomie Tefala (względne zadowolenie), ale może istotnie warto rozważyć coś porządniejszego.

Link to comment
Share on other sites

Na pewno nie jest bardziej opłacalna - prąd potrzebny "do napędzania" patelni jest droższy od gazu.

Ja mam indukcyjną i raczej już nie wrócę do gazu. Łatwiej utrzymać w czystości, bardzo szybko się nagrzewa i ładnie wygląda. Słyszałem także, że gaz po spaleniu zostawia opary, które powodują żółknienie mebli i ścian.

Link to comment
Share on other sites

Na pewno nie jest bardziej opłacalna - prąd potrzebny "do napędzania" patelni jest droższy od gazu.

 

Czytałem, że efektywność gazu to ok 50% a indukcji ok 97% więc teoretycznie po przeliczeniu indukcja wyjdzie minimalnie drożej.

Link to comment
Share on other sites

Co do Indukcji vs. gaz. W przypadku opłacalności trudno mi się wypowiedzieć, natomiast jeśli chodzi o kwestie użytkowe to widzę to tak (w mieszkaniu gaz, w domu indukcja). Płytę ceramiczną zdecydowanie łatwiej i przyjemniej utrzymać w czystości. Wystarczy przejechać szmatką po gotowaniu i już. Ja osobiście wolę kręcić kurkami by zwiększyć lub zmniejszyć gaz niż naciskać guziki w indukcji :) Zaletą gazu jest prosta jak budowa cepa konstrukcja, która praktycznie uniemożliwia awarie, w przypadku indukcji już tak różowo nie jest. Raz, że płyta ceramiczna, jak to ceramika może się rozbić (w domu teraz jest chyba już trzecia założona) a dwa, że jak to elektronika jest już większe pole do manewru by się mogło coś zepsuć. Jednak mimo wszystko estetyka indukcji już dużo wyższa, łatwość czyszczenia a i gotuje się niemal równie przyjemnie na gazie więc głos na indukcję.

 

Ja używam patelni Ballarini. Nie jest to jakiś hi-end ale moja ma już kilkanaście lat i dalej się świetnie trzyma. Ładnie rozprowadza ciepło zasadniczo nie mam jej nic do zarzucenia :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Jestem na ostatniej prostej i potrzebuję rady, którą z poniższych dwóch patelni wybrać. Różnica w cenie nie jest kryterium, dodam też, że patelnia będzie używana na palniku gazowym:

 

1

http://www.amazon.de/Silit-Haftfrei-Pfanne-Durado-hoch-Protect/dp/B001V1TINC/ref=sr_1_23?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1374090932&sr=1-23&keywords=silit+durado+28

 

czy 

 

2

http://www.amazon.de/Haftfrei-Pfanne-Durado-%C3%98-28-cm/dp/B0050NT9AO/ref=sr_1_29?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1374090993&sr=1-29&keywords=silit+durado+28

 

 

Ma się na niej dobrze, smacznie i zdrowo smażyć i ma być wytrzymała

Z tego co widzę, obie mają 5 lat gwarancji i wytrzymują do 400  st Celsjusza, a na ile moja skromna niemczyzna pozwala się zorientować, patelnia 1 umożliwia minimalizowanie ilości użytego tłuszczu. To czym one się właściwie jeszcze różnią 

Link to comment
Share on other sites

Hmm czy takie lepsze patelnie naprawdę umożliwiają lepsze smażenie? Różnica jest naprawdę zauważalna? Chodzi mi głównie o jakieś przykładowe parametry. 

Pytam się, bo szczerze mówiąc nigdy nie myślałem, że można całkowicie beztłuszczowo smażyć mięso poza grillem elektrycznym :)

Link to comment
Share on other sites

Pół roku temu szczytem moich umiejętności była jajecznica, więc nie, nie wiedziałem, że tak można :) jakkolwiek bardziej doświadczonym mistrzom kuchni mogłoby się to wydawać kretyńskie pytanie ;)

Czego to się człowiek na naszym forum nie dowie. No to kolejny temat do zgłębienia 

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze raz dziękując za rady, informuję, że zdecydowałem się na ten model: http://www.amazon.de/Silit-2628-6033-01-Haftfrei-Pfanne-Durado-flach/dp/B001E5CBAM/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1374099752&sr=8-1&keywords=DURADO+28

 

Szczególne podziękowania dla bystrookiego, który wychwycił niepożądaną wypukłość u jednego z poprzednich faworytów (BTW, ten wpis lub jego fragment zniknął)

Za jakiś czas zdam sprawozdanie.

Link to comment
Share on other sites

Pół roku temu szczytem moich umiejętności była jajecznica, więc nie, nie wiedziałem, że tak można :) jakkolwiek bardziej doświadczonym mistrzom kuchni mogłoby się to wydawać kretyńskie pytanie ;)

Czego to się człowiek na naszym forum nie dowie. No to kolejny temat do zgłębienia 

 

Szybki kurs: arbuz, ogórek, feta (wszystko w kostkę), polej miodem (ew. podgrzej miód z octem balsamicznym). Szybka droga do kobiecego "serca" ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.