kamil Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Szukam informacji o wysokiej jakości patelniach (nazwa producenta i ew. linii/serii lub modelu). Myślę o ceramicznych, ale jeśli ktoś uważa, że teflonowe lub żeliwne mogą być lepsze, to chętnie posłucham. Chodzi mi o sprzęt bardzo wysokiej jakości (wymagający mało tłuszczu, na którym trudno coś przypalić) i trwały (odporny lub nieczuły na zarysowania, z którego nic się nie złuszcza i który można intensywnie eksploatować przez lata). Cena jest trzecim miejscu moich kryteriów, bo rozumiem, że za jakość trzeba zapłacić. Bywam w Szwajcarii i będę w Niemczech, więc wystarczy, że patelnie można kupić w którymś z tych krajów (lub np. na Amazonie). Z góry dzieki za pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Immune+ Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Kamil, dużo gotuję w domu i moim zdaniem obecnie patelnia tytanowa jest najlepszym rozwiązaniem, choć oczywiście dla purystów którzy często przygotowywują niejednogarnkowe posiłki oraz smażą dużą różnego rodzaju mięs, optymalna będzie klasyczna patelnia żeliwna. Ja mam patelnię SKK (32 cm, średniowysoka) i jestem bardzo zadowolony. O patelnię nie trzeba dbać tak jak o żeliwną, niczym smarować, można używać w piekarniku i smażyć bez tłuszczu. Kupowałem online. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Üxküll Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Przyznam, że trochę rozbawił mnie ten temat od bispołku do patelni. Ale do rzeczy. Jeżeli żeliwo to No 1 francuskiej firmy Le Creuset, specjalizującej się tylko w tym temacie - old school - z normalną dystrybucją w PL. Niezniszczalne. http://www.awa-design.pl/lecreuset_naczynia_zeliwne_kamionka.html Z badziej nowoczesnych technologii to niemiecka firma SILIT bez niklu. Oficjalny przestawiciel i sklep internetowy pod tym linkiem: http://www.silit.pl/ Nie są to tanie naczynia kuchenne, ale skoro cena schodzi na dalszy plan, to te firmy mogę spokojnie polecić. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil Posted June 11, 2013 Author Report Share Posted June 11, 2013 Dzięki serdeczne. Czy ktoś bardziej zaawansowany ode mnie rozumie, czym się różnią od siebie dwie poniższe patelnie Silit? http://www.silit.pl/component/virtuemart/patelnie/profi-deluxe-28cm-detail?Itemid=473 http://www.silit.pl/component/virtuemart/patelnie/patelnia-energy-red-28cm-detail?Itemid=473 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czlowiekfinn Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Z tego co rozumiem DeLuxe pozwala na smażenie bez tłuszczu. I posiada z tego co rozumiem bardziej ergonomiczny uchwyt. Cała reszta to to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123 Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Tak się składa, że też przymierzam się do zakupu garnków/patelni i nie zdawałem sobie sprawy ile czynników trzeba przemyśleć Panowie przekonajcie mnie, że płyta indukcyjna jest bardziej opłacalna od gazowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Immune+ Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Opłacalna czy lepsza? Na gazie gotuje się zdecydowanie najwygodniej, najszybciej i najsmaczniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123 Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 W zasadzie to sam nie wiem. Czeka mnie zakup płyty i próbuję się zorientować jaką warto kupić. Czytałem, że na indukcji gotuje się szybciej, Ty piszesz, że na gazie i bądź tu mądry Muszę szybko wybrać bo za 2 tyg. przeprowadzka a nawet garnków nie mamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Gazowa działa również wtedy, kiedy nie ma prądu, to niewątpliwa przewaga . Jednak w obecnym budownictwie wielorodzinnym nie ma często dostępu do sieci gazowej, a butla zajmuje trochę miejsca. Wracając do tematu - czy istotnie użytkownicy patelni polecanych ww. firm potwierdzają, że są bardzo żywotne nawet w razie zdarzających się przypaleń (możliwość i łatwość domycia zestawiona z trwałością materiału)? Dotąd zawsze poruszałem się na poziomie Tefala (względne zadowolenie), ale może istotnie warto rozważyć coś porządniejszego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Na pewno nie jest bardziej opłacalna - prąd potrzebny "do napędzania" patelni jest droższy od gazu. Ja mam indukcyjną i raczej już nie wrócę do gazu. Łatwiej utrzymać w czystości, bardzo szybko się nagrzewa i ładnie wygląda. Słyszałem także, że gaz po spaleniu zostawia opary, które powodują żółknienie mebli i ścian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123 Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Na pewno nie jest bardziej opłacalna - prąd potrzebny "do napędzania" patelni jest droższy od gazu. Czytałem, że efektywność gazu to ok 50% a indukcji ok 97% więc teoretycznie po przeliczeniu indukcja wyjdzie minimalnie drożej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Źródła zażółcenia upatrywałbym się w oparach z przygotowywanych potraw a nie z gazu, który spala się głównie do CO2 i wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Do_Diabła Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Co do Indukcji vs. gaz. W przypadku opłacalności trudno mi się wypowiedzieć, natomiast jeśli chodzi o kwestie użytkowe to widzę to tak (w mieszkaniu gaz, w domu indukcja). Płytę ceramiczną zdecydowanie łatwiej i przyjemniej utrzymać w czystości. Wystarczy przejechać szmatką po gotowaniu i już. Ja osobiście wolę kręcić kurkami by zwiększyć lub zmniejszyć gaz niż naciskać guziki w indukcji Zaletą gazu jest prosta jak budowa cepa konstrukcja, która praktycznie uniemożliwia awarie, w przypadku indukcji już tak różowo nie jest. Raz, że płyta ceramiczna, jak to ceramika może się rozbić (w domu teraz jest chyba już trzecia założona) a dwa, że jak to elektronika jest już większe pole do manewru by się mogło coś zepsuć. Jednak mimo wszystko estetyka indukcji już dużo wyższa, łatwość czyszczenia a i gotuje się niemal równie przyjemnie na gazie więc głos na indukcję. Ja używam patelni Ballarini. Nie jest to jakiś hi-end ale moja ma już kilkanaście lat i dalej się świetnie trzyma. Ładnie rozprowadza ciepło zasadniczo nie mam jej nic do zarzucenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papryk Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Od siebie mogę śmiało polecić sklep internetowy www.fide.pl W sprawach technicznych można pisać maile do sklepu i napewno uzyska się szczerą odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil Posted July 17, 2013 Author Report Share Posted July 17, 2013 Jestem na ostatniej prostej i potrzebuję rady, którą z poniższych dwóch patelni wybrać. Różnica w cenie nie jest kryterium, dodam też, że patelnia będzie używana na palniku gazowym: 1 http://www.amazon.de/Silit-Haftfrei-Pfanne-Durado-hoch-Protect/dp/B001V1TINC/ref=sr_1_23?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1374090932&sr=1-23&keywords=silit+durado+28 czy 2 http://www.amazon.de/Haftfrei-Pfanne-Durado-%C3%98-28-cm/dp/B0050NT9AO/ref=sr_1_29?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1374090993&sr=1-29&keywords=silit+durado+28 Ma się na niej dobrze, smacznie i zdrowo smażyć i ma być wytrzymała Z tego co widzę, obie mają 5 lat gwarancji i wytrzymują do 400 st Celsjusza, a na ile moja skromna niemczyzna pozwala się zorientować, patelnia 1 umożliwia minimalizowanie ilości użytego tłuszczu. To czym one się właściwie jeszcze różnią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Üxküll Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 @kamil bazując na opisie z niemieckiego Amazona, to model tańszy (nr 1) jest nowszym produktem na rynku w stosunku do droższego (nr 2 bez opatentowanego CeraProtect®). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 Silit jest sprzedawany w Arkadii. Tam najlepiej dopytać.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Janusz Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 Hmm czy takie lepsze patelnie naprawdę umożliwiają lepsze smażenie? Różnica jest naprawdę zauważalna? Chodzi mi głównie o jakieś przykładowe parametry. Pytam się, bo szczerze mówiąc nigdy nie myślałem, że można całkowicie beztłuszczowo smażyć mięso poza grillem elektrycznym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Immune+ Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 Pytam się, bo szczerze mówiąc nigdy nie myślałem, że można całkowicie beztłuszczowo smażyć mięso poza grillem elektrycznym Daj spokój, oczywiście że nie można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Janusz Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 Pół roku temu szczytem moich umiejętności była jajecznica, więc nie, nie wiedziałem, że tak można jakkolwiek bardziej doświadczonym mistrzom kuchni mogłoby się to wydawać kretyńskie pytanie Czego to się człowiek na naszym forum nie dowie. No to kolejny temat do zgłębienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil Posted July 18, 2013 Author Report Share Posted July 18, 2013 Jeszcze raz dziękując za rady, informuję, że zdecydowałem się na ten model: http://www.amazon.de/Silit-2628-6033-01-Haftfrei-Pfanne-Durado-flach/dp/B001E5CBAM/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1374099752&sr=8-1&keywords=DURADO+28 Szczególne podziękowania dla bystrookiego, który wychwycił niepożądaną wypukłość u jednego z poprzednich faworytów (BTW, ten wpis lub jego fragment zniknął) Za jakiś czas zdam sprawozdanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirat Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 Za jakiś czas zdam sprawozdanie. Lepiej zaproś Forum na degustację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
proceleusmatyk Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 Pół roku temu szczytem moich umiejętności była jajecznica, więc nie, nie wiedziałem, że tak można jakkolwiek bardziej doświadczonym mistrzom kuchni mogłoby się to wydawać kretyńskie pytanie Czego to się człowiek na naszym forum nie dowie. No to kolejny temat do zgłębienia Szybki kurs: arbuz, ogórek, feta (wszystko w kostkę), polej miodem (ew. podgrzej miód z octem balsamicznym). Szybka droga do kobiecego "serca" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.