Skocz do zawartości

Yanko - model 561

damiance

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Nie wiem jak Wam, ale mi z przedłużającą się zimą jest nie po drodze. Raz, że pod naszą szerokością geograficzną jest za mało słońca (o czym śpiewał swego czasu jeden muzyk :) ) a dwa to sprawa butów …

Dostałem od naszych partnerów z http://www.patine.pl propozycję testowania pary butów Yanko (model 561). Bez dłuższego zastanawiania się wybrałem model z klamerką, ponieważ nie posiadam takowego w swojej szafie, tym bardziej w tym kolorze (niedostępnym na sklepowej półce). Faktem, który zaważył ostatecznie na tym wyborze było kopyto „G” zastosowane standardowo w tym modelu. But w rozmiarze 9, czyli większym niż wynika z pomiaru (według tabeli opublikowanej w "Hand-made Shoes" Vassa, szerokość mojego śródstopia jest poza skalą dla metrycznej ósemki!), wydawał się pasować bardzo dobrze.

Test rozpocząłem standardowo od rozchodzenia w domu, co nie trwało zresztą długo, ponieważ wstrzeliłem się z moją stopą w fabryczne kopyto. Na tyle dobrze, że pierwsze wyjście (w ochraniaczach) trwało 5 godzin … Oczywiście na moich stopach odbiła się „nowość” butów, ale było lepiej niż się spodziewałem. Buty nosiłem jak dotąd głównie w ochraniaczach, ale miałem je na stopach między innymi podczas Wielkiej Impregnacji ...

Buty zrobione są z dużą dbałością o szczegóły. Yanko wraca do gry (aktualna linia jest najwyższą jaka będzie) i celuje w wysoką półkę butów TRW gdzie ma kilku silnych konkurentów. To prawdziwe wyzwanie na trudnym rynku.

Marka jest jedną z 3 dobrze znanych na forum marek pochodzących z Majorki. W Polsce praktycznie nieznana, chociaż z drugiej strony w naszym kraju znajomość marek obuwniczych zaczyna i kończy się na butach sportowych. Wracając do meritum. Buty mają podeszwy szyte typu Good Year z kanałem zakrytym (nie widać dratwy, którą podeszwa przyszyta jest do pasa), co jest oferowane przez najwyższe (i droższe) linie butów RTW konkurencji. Wyróżnikiem zwracającym szczególną uwagę jest charakterystyczne profilowanie podeszwy (to trzeba zobaczyć na żywo).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika

Akurat ten model ma lekko przyciemniane noski, przy czym ja dodatkowo zwiększyłem "rozpiętość tonalną" używając brązowej pasty na sam nosek i jaśniejszej (Saphir Rouge Hermes) na resztę cholewki).

Nie muszę pisać, że buty mają wewnątrz skórzaną futrówkę, bez zbędnych szwów …

Dołączona grafika

Cholewka. Zazwyczaj firmy nie informują konsumentów o niczym więcej ponad to, że skóra jest cielęca itp. W przypadku Yanko udało się pozyskać informacje, że skóry pochodzą – w zależności od modelu – z 3 garbarni. Chcąc się mierzyć z konkurencją należy zainwestować w jakość. Pewien pułap tego wymaga. Uważnym użytkownikom forum zapewne znana jest skóra typu box produkowana w Polsce przez Garbarnię Kegar. Z pozyskanych informacji wynika, że modele butów w kolorze czarnym robione są właśnie z tej skóry (flagowego produkty garbarni, prezentowanego podczas Wielkiej Impregnacji. BTW - skóra typu box jest wysoko ceniona; produkowana w Europie jeszcze tylko przez dwie inne garbarnie).

Pozostałe dwie garbarnie na które postawił Yanko to francuskie D’Annonay i Du Puy (ta ostatnia należy do Westona). Skóra na moje buty pochodzi najprawdopodobniej z D’Annonay i ma się znakomicie jak widać na zdjęciach.

Moim zdaniem ten model, z uwagi na bardzo ładne kopyto i kolor, ma szanse stać się jednym z hitów tej marki. Osobiście szykuje się do zamówienie tego właśnie modelu w wersji do patynowania (!)

W odniesieniu do wszystkich butów, sensownym posunięciem producenta byłoby opcjonalne oferowanie prawideł zgodnych z wymiarami kopyt użytych do produkcji butów.

Za kilka miesięcy postaram się wrócić z kolejną porcją uwag, ponieważ jak pisałem nie miałem zbyt wielu okazji aby pochodzić w butach bez ochraniaczy i mocniej przetestować podeszwy.

Na zakończenie dodam, że polski dystrybutor przygotował specjalną ofertę dla forumowiczów, o czym dowiecie się niebawem :)

Jak wypadla klamra? jak mierzylem monksy od Meermin'a to klamra dzialala raczej srednio, przy sznurowkach but zawsze mozna mocniej sciagnac, ale klamra skutecznie to uniemozliwia (nawet jesli zrobimy dodatkowy otwor to nie jest latwo).

Piszesz, ze kopyto G to standard, rozumiem, ze wszelkie odstepstwa od standardu to MTM i dodatkowe oplaty czy moze jest wersja np. z wezszym G?

Pozdrawiam,

dsc.

Co do kopyta to jest - według mojej wiedzy - w tym modelu jedna szerokość.

Wieczorem wrzucę zdjęcia klamry, która jest zamocowana na elastycznej taśmie stąd nie ma problemu z dopasowaniem (robieniem dodatkowej dziurki) ... czego też się obawiałem nim zobaczyłem to rozwiązanie.

pozdr

d

Dzięki Damian za pierwsze wrażenia :)

Dla jasności sytuacji - postanowiliśmy wśród aktywnych członków Stowarzyszenia i Forumowiczów wytypować kilku "Testerów Yanko" i przekazać na ich ... nogi wybrane modele na "CrashTesty". Mamy nadzieję, że przedstawiane na łamach forum recenzje i uwagi będą ciekawą informacją zarówno dla Forumowiczów, jak i wskazówką dla nas i dalej dla producenta, który deklaruje otwartość na pomysły oraz sugestie.

Ze względu na ograniczone możliwości, na razie jeszcze nie wszyscy "Testerzy" dostali swoje Yanko, ale myślę, że z czasem kolejni zaczną się ujawniać racząc nas ciekawą lekturą i fotkami :)

Co do indywidualnych zamówień odbiegających od standardu, będziemy to dogrywać i z końcem miesiąca mam nadzieję przedstawić Wam detale.

pozdrawiam

Bardzo ładne buty- też bym te wybrał.

Ładne kopyto.

Detale robią różnicę...

Glanek, zamknięty szew. Wykończenie.

Gumka ściągająca klamerkę- bardzo dobry pomysł.

Szczególnie w monkach rozwiązują problem z dopasowaniem.

Ładny kolor.

Akurat noszę w podobnym kolorze buty od Markowskiego-bardzo efektowne w świetle dziennym.

Jak wypadla klamra? jak mierzylem monksy od Meermin'a to klamra dzialala raczej srednio, przy sznurowkach but zawsze mozna mocniej sciagnac, ale klamra skutecznie to uniemozliwia (nawet jesli zrobimy dodatkowy otwor to nie jest latwo).

Piszesz, ze kopyto G to standard, rozumiem, ze wszelkie odstepstwa od standardu to MTM i dodatkowe oplaty czy moze jest wersja np. z wezszym G?

Pozdrawiam,

dsc.

obiecane zdjęcie:

Dołączona grafika

• 4 weeks later...

Panowie, proste pytanie - jakiej jakości można się spodziewać, albo inaczej - do jakich linii i marek znanych forumowiczom można buty Yanko porównać? Czy są konkurencją dla C&J Benchgrade, Loake 1880? Rozumiem, że pewne cechy (podeszwa) są charakterystyczne dla jeszcze wyższych linii, ale chodzi mi o to, co się liczy najbardziej - jakość skóry i ogólne wykonanie.

Druga sprawa - kopyta. Czy ktoś mógłby porównać rozmiarówkę z C&J albo Church's? Albo do innych znanych marek. Tzn. czy są to kopyta wąskie o nieco zawyżonej rozmiarówce (charakterystyczne dla dobrych marek angielskich), czy też "normalne" (Loake itp.). Dzięki z góry.

W kwestii kopyt to są one dostępne w dwóch wersjach i tej szerszej są one naprawdę szerokie patrząc na polski typ nogi. Jakość wykonania po powierzchownych oględzinach bym porównał do Emlinga. Jakość skóry do lepszej. Co prawda trzeba by je rozchodzic by coś oceniać solidnie, ale moim zdaniem w są warte ceny ze zniżka forumowa

Nie wyrabiam się, nie wyrabiam się, ale chociaż kilka skórzanych fotek na razie :)

Co do porównań - sam Antonio (właściciel marki) pozycjonuje YANKO na poziomie C&J i nie chce jej stawiać na innej półce :)

Ja z uwagą czytam Wasze opinie i już niebawem mam nadzieję poczytać trochę więcej relacji ze strony "Testerów Yanko", gdyż ostatecznie definiować i szufladkować możemy sobie na różne sposoby, ale buty same mają bronić się na rynku.

Jeżeli chodzi o skóry, to specjalnie obaw nie mam. YANKO zaopatruje się w miejscach, w których zakupy czyni obuwnicza elita. 

Przy czym temat nie jest zamknięty i ograniczony. Osiągalny jest zarówno Cordovan z Horween, jak i egzotyki. Wszystko kwestia oczekiwania i ceny. YANKO nie ma obuwniczych stanów magazynowych, bo wszystko szyte jest pod zamówienie dlatego proces trwa, do czego musimy się chyba przyzwyczaić :)

Kilka skórzanych fotek:

O Cordovanie trochę rozmawialiśmy ... i okazało się, że nawet jest coś pod ręką :)

post-17-0-57608200-1367744482_thumb.jpgpost-17-0-16055500-1367744483_thumb.jpgpost-17-0-65111300-1367744483_thumb.jpg

Tutaj Antonio tłumaczył nam dlaczego nie dopuści tej skóry do produkcji ...

post-17-0-00193800-1367744496_thumb.jpg

I reszta w załączeniu.

Pozdrawiam

post-17-0-15036700-1367744484_thumb.jpg

post-17-0-57955800-1367744484_thumb.jpg

post-17-0-00446600-1367744485_thumb.jpg

post-17-0-43313800-1367744485_thumb.jpg

post-17-0-85744100-1367744485_thumb.jpg

post-17-0-41035800-1367744486_thumb.jpg

post-17-0-96506700-1367744486_thumb.jpg

post-17-0-20387600-1367744494_thumb.jpg

post-17-0-75173100-1367744494_thumb.jpg