Skocz do zawartości

Suit Supply

+Immune+

Rekomendowane odpowiedzi

Szybki 'heads up'. Dzisiaj pojawi sie wieczorem na blogu wyczekiwany wpis o ich serwisie made-to-measure. Informacji bedzie calkiem sporo, mysle ze watpliwosci zostana wyjasnione. Sam sie tez sporo dowiedzialem.

Edit: zeby niepotrzebnie nie dodawac kolejnego posta - http://blueloafers.com/tailoring-2/suitsupply-mtm-program/

post-5525-0-19317400-1425469915_thumb.pn

• Oceniam pozytywnie 3

Hmm... nie wiem co powiedzą tobie inni koledzy z forum, ale wg. mnie marynarka jest o rozmiar za mała.

Przynajmniej sądząc po X przy guziku z przodu (1. zdjęcie), poprzecznych fałdach na linii ramion na plecach i lekko wypchanych ramionach poza obrys marynarki (2. zdjęcie). 

Jeśli masz możliwość, spróbowałbym szybko zamówić rozmiar większy zanim odeślesz ten - dla porównania.

P.S.

Ze spodniami też coś jest nie do końca - tak jakby były zbyt obszerne w udach, ale może to tylko efekt tego, że nie mogły spokojnie opaść (długość).

Nie wiem, czy czytales moje wczesniejsze posty ale mam duzy problem z dopsaowaniem marynarki, gdyz mam rozbudowana klatke piersiowa. Jezeli wezme rozmiar wiekszy to maryanrka bedzie zbyt dluga, oraz rekawy beda zbyt dlugie. Mysle ze w barkach lezy dosyc dobbrze, X przy guziku moze da sie zniwelowac dajac wieksza nitke przy guziku ?

Nie wiem, czy czytales moje wczesniejsze posty ale mam duzy problem z dopsaowaniem marynarki, gdyz mam rozbudowana klatke piersiowa. Jezeli wezme rozmiar wiekszy to maryanrka bedzie zbyt dluga, oraz rekawy beda zbyt dlugie. Mysle ze w barkach lezy dosyc dobbrze, X przy guziku moze da sie zniwelowac dajac wieksza nitke przy guziku ?

Jak dla mnie rozmiar jest ok. Zostawiłbym.

Markopolo: Tak czytałem. Teraz mam wątpliwości po co był Twój post...

Skoro odrzucasz sugestię większego, to chciałeś upewnić się, czy rozmiar nie powinien być jeszcze mniejszy? :shock:  No chyba, że tylko chciałeś się pochwalić zakupem. :)

Chcesz kupić garnitur, którego nie będziesz przerabiał/dopasowywał u krawca/krawcowej, czy taki, który dopasować będzie najłatwiej?

Jeśli to pierwsze, to trudno ocenić Twój post z garniturem, bo nie widzieliśmy, tych "wcześniej mierzonych garniturów z wieszaka". Sam musisz zdecydować, ale wtedy zgadzam się z Wallym - zostawiłbym.

Jeśli to drugie, to skrócenie marynarki i rękawów o 1cm, to nie kłopot dla krawca. Podobnie zwężenie i skrócenie spodni. Natomiast niezwykle trudne byłoby "powiększenie".

P.S. Noszę Washington'y i Havany w rozmiarze 48. Nie mam dużego doświadczenia w obszarze konstrukcji garniturów. Skomentowałem, ponieważ widząc zdjęcia pomyślałem "jakbym siebie widział w lustrze". :) Mam, jak to ujął krawiec: "rozbudowany kościej klatki" (względem barków i talii - taka beczka), prawe ramię niżej od lewego, sylwetkę wysuniętą do przodu (coś podobnego do Twojej pozy na ostatnim zdjęciu), a do tego ponad standardowo długie ręce (z reguły z rękawami mam problem odwrotny do większości). :)

Mam 179cm wzrostu, 102 cm w klatce.  W Washington 46 wyglądałem mniej więcej tak jak Ty w Twoim 44. 48 okazało się w sam raz po umiarkowanych przeróbkach. Nie mówię wymień, sugeruję zamów szybko 46 i sam oceń lub zabierz oba do krawca - powie który będzie umiał najlepiej dopasować.

• Oceniam pozytywnie 1

Możesz nawet nam wmówić, że to jest odpowiedni rozmiar, ale marynarka wciąż będzie zdaniem wielu za mała. Nie jestem znawcą, ani klientem ss, ale z tego, co się orientuję, to nie wybrałeś najobszerniejszego z krojów, może tu leży problem.

Nota bene napisałeś, że przy wzroście 173 masz 94 cm w klatce i, jeżeli stosujemy ten sam standard pomiaru, to nie jest rozbudowana klatka piersiowa, chyba, że odnosiłeś się do pozostałych proporcji własnego ciała.

Zgadza się mam wyżej jeden bark. Oczywiście, ze chce kupic garnitur, który będzie latwo dopasować u krawca. Mierzylem serio dziesiątki garniturow i ten lezy według mnie dosyć dobrze.  Panowie nie mam zamiaru nic Wam wmawiać J, napisałem post tylko żeby dowiedzieć się co o tym myślicie  i na jakie ewentualne poprawki mam się nastawić. Klatka jest rozbudowana relatywnie do obwodów pasa i talii, często w sklepie spotykam się z podobnymi opiniami.

Nie wiem czy się nie myle ale może być problem ze skroceniem rekawow w marynarkach SS, gdyż sa to rozpinane na guziki rękawy. 

• 2 weeks later...

Czesc, planuje swoj pierwszy zakup w ss i w zwiazku z tym chcialbym prosic was o porade. Potrzebuje stroju wieczorowego, wiec moj wybor padl na ten model http://eu.suitsupply.com/en/eveningwear_package/tuxedo-black-plain/P1109A.html?start=1&cgid=Eveningwear_Package. Moje wymiary to 111/98/102, size advisor sugeruje dla mnie rozmiar 50, ale wiekszosc garniturow i marynarek w mojej szafie to 52. Moglby ktos podpowiedziec jak to jest z tym avisorem, bo czytalem, ze ma tendencje do dobierania bardzo dopasowanych rozmiarow a chcialbym uniknac zamowienia zbyt ciasnego ubrania. Bedzie to moj piewszy zakup garnituru droga internetowa ale po przejsciu wielu sklepow i nie znalezienia niczego co pasowalo by moim wymaganiom zdecydowalem sie zamowic tutaj (niestety bespoke na razie nie miesci sie w zakladnym budzecie :( ) wiec jesli ktos z wiekszym doswiadczeniem w zamowieniach internetowych w ss moglby cos podpowiedziec bylo by swietnie.

No, jak się okazuje, jest bezproblemowy, ale nie bezpłatny - w sensie - kupujący ponosi koszty przewalutowania :) Więc może jednak zwrot i wymiana, o ile to nie pociąga za sobą dodatkowych kosztów.

Co do pytania o wymiary - niestety, najlepiej byłoby mieć punkt odniesienia, czyli dobrze pasującą marynarkę (niekoniecznie piękną) - i ją zmierzyć.

Moje 5gr mogę dodać - mając niemało garniturów / marynarek SS. Moje wymiary są nieco mniejsze od Twoich, ale mój rozmiar w SS to 52.  A innych marek 48/50 w zależności od marki. Więc sugeruję 52 i być może 54 rozważyć.  A na marginesie dla mnie advisor sugeruje 50, a w którymś fitcie (nie pamiętam teraz którym) nawet zasugerował 48 ;-)

Czy ktoś z Was zwężał marynarki od SS w ramionach z dobrymi efektami?

Mam na oku parę rzeczy na swoje pierwsze zamówienie, głównie Havana i dwurzędowy Madison.

Z mierzenia marynarek, które mam i dobrze leżą, wychodzi mi, że 23 to dobry rozmiar (mierzone z siebie i z marynarek) - ale i on z dużym prawdopodobieństwem będzie nieco zbyt szeroki w ramionach. Od szwu do szwu w dobrze leżących marynarkach mam 42cm, a tyle SS ma w 44-ce, która nie ma szans być dobra w klatce, talii i biodrach. 

Zastanawiam się, czy jeżeli ogólnie marynarka będzie leżała dobrze, ale będzie zbyt szeroka w ramionach o niewiele (1-2cm od szwu do szwu) to ją odsyłać, czy zostawić i poprawić. Ze starszymi marynarkami różnych producentów mam na razie niezłe doświadczenia, ale koszt SS z takiego rodzaju poprawkami niebezpiecznie rośnie. Nie wiem, czy ich rzeczy są warte ceny wyjściowej + 200-300zł zostawione u krawca.

Najpierw sprawdź. Jedyna wymierna szerokość to jest szerokość w talii. Szerokość w ramionach i pod pachami może się dość mocno różnić. Ja noszę marynarki w zakresie 44-47 cm w ramionach, oczywiście mam na myśli te z ładną linią ramion i dobrym dopasowaniem. Generalnie, im większe wypełnienie, tym mniej powinno tam być, czyli np. marynarka z poduchami 44 cm, a zupełnie bez konstrukcji może mieć 46-47. Dlaczego? Odpowiedź: geometria 2D.

Dobra, nie ma mocnych - do Hamburga się nie wybieram w najbliższym czasie, a czytanie tabelek mnie do celu nie doprowadzi. Zamówię kilka rozmiarów, zaryzykuję przewalutowania i zobaczę co z tego wyjdzie. Dzięki! 

W wypełnieniach faktycznie może być zauważalna różnica, zwłaszcza, że SS wedle swojego opisu modeli w większości marynarek bardzo lekko szyje w ramionach.