Skocz do zawartości

Kapelusze i inne - wszystko o eleganckim nakryciu głowy

elegant

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zgodzę się co do zasady kciuka - bardziej kierowałbym się właśnie proporcjami twarzy oraz efektem, który chcesz uzyskać. Porównaj wysokich Dona Drapera i Seana Connery'ego z lat 50-60 (obaj nosili wąskie rondo) i niewysokiego Humphreya Bogarta z lat 30-40 (szerokie rondo). Nie demonizowałbym też trilby - można w nim dobrze wyglądać, tylko trzeba umieć go dobrać. Cecha kuca-wannabe-eleganta zawiera się gdzie indziej niż w nakryciu głowy.

Ja sam mierzę 172 cm i najchętniej zakładam fedory 6 cm, choć mam w szafie kilka trilby.

• Oceniam pozytywnie 2

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. 

Zapomniałem dodać: to nie będzie mój pierwszy kapelusz. Od 2 lat noszę czarną fedorę Milano od Witleathera. Dlatego, że czarna zdecydowałem się na kolejną już szarą. 

W takim razie tym bardziej zachęcam do zakupu swojego pierwszego kapelusza z włosa króliczego - to zupełnie inna bajka :)

Wyczekuję z zapartym tchem nowych kapeluszy Polkapu. Szkoda, że wybrali "tylko" Pierre Cardin, ta marka nawet w jej ojczyźnie stoi kiepsko (jej pozycja na rynku przywodzi na myśl pozycję takich marek jak np. Vertus w Polsce).

No cóż ... Pierre Cardin stracił już dawno swoją pozycję na skutek rozdawania swojej licencji na lewo i prawo, często nie weryfikując, jakie produkty będą sygnowane tą marką.

Edit: Daleko mi do wiedzy LONG STORY SHORT, ale dla mnie rondo 6 cm jest obiektywnie przymałe - niebezpiecznie blisko modowego trilby. Kiepsko wygląda zwłaszcza w słabszych jakościowo kapeluszach z wełny, które mają tendencję do gubienia kształtu. 

W związku z ich niezaprzeczalnymi wadami, kapelusze z wełny nie są w ogóle tematem dyskusji - rozmawiamy tylko o kapeluszach z filcu włosowego. W kwestii szerokości ronda muszę się nie zgodzić - 6 cm to rozmiar optymalny a pomiędzy nim a trilby/stingy brim fedorą jest jeszcze 5,5 cm równie zgrabny - rozmiar modny w latach 30-tych i 50-tych. 6,5 centymetra to absolutne maximum dla kapeluszy miejskich, graniczące z teatralnością - w przeciwieństwie do powyższych, nie dla każdego.

Początkującym większe rondo może się wydawać wręcz groteskowe, ale moim zdaniem trzeba do niego dojrzeć - i wygląda się w nim bardziej na dojrzałego i świadomego nosiciela kapeluszy. Na YT jest video na którym sprzedawca kapeluszy mówi, że proszony o poradę przy wyborze pierwszej fedory pozwala najpierw wybrać klientowi tę, w której swoim zdaniem wygląda najlepiej, a potem doradza mu model z szerszym rondem i wyższą koroną. Według niego współcześnie ludzie nie są przyzwyczajeni do kapeluszy i odpowiednich proporcji nakrycia głowy, dlatego ich intuicyjny wybór należy poprawić.

Czy rzeczywiście tak jest? Myślę, że dla większości osób, nawet niezorientowanych w temacie, pierwszą myślą na temat kapeluszy eleganckich jest moda z lat 30-tych i 40-tych, czyli ronda o szerokości do 6 cm i korony nie wyższe niż 4,5 - 5 cm. Ronda szersze niż 6 cm w zasadzie nie pojawiają się w nowożytnej historii kapelusznictwa, jeśli nie liczyć pierwszych kapeluszy kowbojskich. Czy mogą one stanowić obiekt zainteresowania miłośników męskiej elegancji? Teoretycznie nie, ale chciałbym przytoczyć tu przykład prezydenta Harry'ego Trumana, który przy mniej oficjalnych okazjach nosił legendarny model Stetsona "open road"

HarryTruman5.jpg

60-42.jpg

4695949.jpg?397

W moim odczuciu to jedyny sposób na przemycenie szerszych rond do świata garniturów. 

Nie zgodzę się co do zasady kciuka - bardziej kierowałbym się właśnie proporcjami twarzy oraz efektem, który chcesz uzyskać. Porównaj wysokich Dona Drapera i Seana Connery'ego z lat 50-60 (obaj nosili wąskie rondo) i niewysokiego Humphreya Bogarta z lat 30-40 (szerokie rondo). 

Jak już pisałem wcześniej, kluczem do doboru odpowiedniego kapelusza jest przede wszystkim proporcjonalność samego nakrycia głowy oraz jego dopasowanie do reszty garderoby. Don Draper i Sean Connery to lata 60. - wąskie klapy, wąskie krawaty, wąskie ronda. Dostojność i styl to mowa ciała a nie rondo kapelusza ;)

Long Story Short ile Cię kosztował prototyp? Znacznie wiecej anizeli produkt dostępny w ich sklepie?

Choć de facto nic za niego nie zapłaciłem, kosztował mnie sporo zachodu ;)

• Oceniam pozytywnie 3

Odpadają. Tylko kapelusze wełniane (i to te tańsze) występują bez podszewki. Nie widziałem jeszcze kapelusza z włosia, który byłby bez podszewki.

Mam jeden kapelusz bez podszewki i mówiąc szczerze nie zauważyłem drastycznego dyskomfortu w użytkowaniu, poza poczuciem, że noszę jakąś atrapę kapelusza :). To takie kapelutki do ponoszenia sezon i wyrzucenia.

Nie zgodzę się co do zasady kciuka - bardziej kierowałbym się właśnie proporcjami twarzy oraz efektem, który chcesz uzyskać. Porównaj wysokich Dona Drapera i Seana Connery'ego z lat 50-60 (obaj nosili wąskie rondo) i niewysokiego Humphreya Bogarta z lat 30-40 (szerokie rondo). Nie demonizowałbym też trilby - można w nim dobrze wyglądać, tylko trzeba umieć go dobrać. Cecha kuca-wannabe-eleganta zawiera się gdzie indziej niż w nakryciu głowy.

Ja sam mierzę 172 cm i najchętniej zakładam fedory 6 cm, choć mam w szafie kilka trilby.

Generalnie się zgadzam poza tym, ze Don Draper nie jest wysoki, bo aktor go grający ma jakieś 178 cm wzrostu.

Według google ma 188. Na ekranie też tak wygląda, chociaż tutaj, wiadomo, zdarzają się przekłamania.

Inna sprawa to to, że według mnie Don Draper w kapeluszu wygląda bardzo słabo. Niektóre jego akcesoria nie są po to, żeby dobrze w nich wyglądał, ale żeby oddać ducha epoki czy wręcz pokazać go jako fashion victim. Tyczy się to szczególnie pasków.

Bogart nosił nie tyle szerokie ronda, co bardzo wysokie korony (i dziwnie, a przynajmnej oryginalnie uformowane). Ale to osobowość i ucieleśnienie charyzmy, więc mu wolno. To jak powiedzieć, że skoro Lincoln (który jak na swoją epokę był wręcz olbrzymem) nosił bardzo wysoki cylinder, to każdy dwumetrowiec będzie w takim cylindrze świetnie wyglądał.

Nie mam teoretycznej wiedzy o kapeluszach która byłaby choćby porównywalna z LONG STORY SHORT, ale jestem zdania, że w świecie, w którym prawie nikt nie nosi kapeluszy, można nosić nie to, co wypada (czy to, co modne), ale to, w czym się dobrze wygląda. Ja zdecydowanie wolę siebie w rondzie 7 cm niż 6 cm. Może to dlatego, że mam odbiegające od standardu 116 cm w klatce piersiowej...

I jeszcze: oczywiście, że w trilby można dobrze wyglądać, zwłaszcza będąc drobnym. Na przykład będąc muzykiem (vide: Tom Waits, który jest wysoki). Dla mnie to kapelusz casualowy lub element stroju scenicznego.

Rozmiar wygląda na dobry (siedzi tam, gdzie powinien), ale korona jest zbyt wysoka i brzydko uformowana. Rondo jest też za szerokie (spójrz - na zdjęciu prawie tak szerokie, jak Twoje ramiona, co oczywiście jest złudzeniem, ale jednak).

Jeśli to włos króliczy i nie możesz go oddać, możesz wcielić w życie program naprawczy polegający na uformowaniu korony w teardrop (to ją znacznie obniży).

Witam. Przyszedł dzisiaj do mnie nowy i jednocześnie pierwszy w życiu kapelusz z WitLeather. Niestety, obawiam się, że nie za bardzo mi pasuje, ale przed ostateczną decyzją postanowiłem poradzić się bardziej doświadczonych. 

Wygląda jakbyś miał kompletnie nieuformowaną koronę. Wbij ją trochę do środka, np. tak:

..https://www.youtube.com/watch?v=Jw4kmwa9DXQ

Tak, to wełna. Pisałem do WitLeather i powiedzieli, że nie ma problemu ze zwrotem. Oferowali także wymianę na trilby, ale jednak kolejny raz bez przymiarki nie będę ryzykował. Dziękuję za pomoc.

Słusznie! Kupowanie kapelusza bez mierzenia to wielkie ryzyko. Przez pomyłkę dostałem właśnie dwa "identyczne" kapelusze od jednego z bardzo uznanych londyńskich kapeluszników. Nie macie pojęcia jak bardzo się różnią - zaczynając od jakości materiału, a kończąc na rozmiarze i uformowaniu. Niby takie same, a jednego z nich z pewnością nigdy bym nie kupił. 

Hm, polemizowałbym. To zależy, ile masz do wydania i czy masz dostęp do sklepu z kapeluszami. Jeśli do sklepu z kapeluszami masz daleko, pozostają Ci zakupy przez Internet. Jeśli masz mocno ograniczony budżet, to nawet w najlepiej zaopatrzonym sklepie niekoniecznie znajdziesz coś pięknego. Dlatego trilby z witleathera to może nie być taki zły pomysł.

Po taniości lepiej: http://witleather.pl/214,kapelusz-meski-aman-ii-wlos-kroliczy.html(węższe rondo, wąska taśma - osobiście lubię wąskie taśmy, ale jak nie chcesz ryzykować, to powiedz WitLeatherowi, żeby dać szerszą, albo sam możesz niedrogo wymienić, pewnie nawet u krawca)

Nie wiem, jak to robi WitLeather, ale wymiary korony podaje się chyba w odniesieniu do korony nieukształtowanej. Przez odpowiednie ukształtowanie można koronę sporo obniżyć.

WitLeather raczej nie ma niższych koron niż te 11,5 cm... Poza tym korony naprawdę wysokie zaczynają się tak od ok. 5 cali (12,5 cm)