Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Gdy lazilem w tym kapeluszu, ludzie patrzyli sie na mnie jak na kogod, conajmniej podejrzanego

Dołączona grafika

Opublikowano

To oni są podejrzani. ;) Tzn., zależy, do czego go założyłeś, bo melonik to raczej konserwatywne nakrycie głowy. ;)

Pozdrawiam, Dr

Zalozylem go m in do tego plaszcza (welna wielbladza)

Dołączona grafika

Opublikowano

No to chyba powinno być w porządku.

Pozdrawiam, Dr

Teoretycznie tak ... ale sam wiesz najprawdopodobniej lepiej jak ja, w jaki sposob ludzie reaguja na najzwyklejsza poszetke ... toz patrza sie, jakby rzymski Legion przez wies maszerowal. Mnie to nie przeszkadza ...wrecz troche smieszy i smuci.... bo dziadostwo stalo sie kryterium "normalnosci"
Opublikowano

Ta marynarka to peak lapel czy notch lapel z bardzo szerokimi klapami?

Powiem szczerze w ogóle nie pamiętam tego (chyba?) garnituru, ale to było 20 lat temu i od tamtego czasu miałem pewnie ze 100 innych marynarek. Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem
Opublikowano

Nosiles go "na codzien" czy tylko zalozyles do zdjecia i na inne "specjalne"okazje?

Nosiłem go na co dzień, wówczas chyba na zmianę z fedorą. Kapelusze noszę od wieków.

Gdzie je kupowales w owych dawnych, bezinternetowych czasach?
Opublikowano

Nosiles go "na codzien" czy tylko zalozyles do zdjecia i na inne "specjalne"okazje?

Nosiłem go na co dzień, wówczas chyba na zmianę z fedorą. Kapelusze noszę od wieków.

Gdzie je kupowales w owych dawnych, bezinternetowych czasach?

Był sklep na Marszałkowskiej w Warszawie, mieli tam duży wybór kapeluszy i pana, który znał się na tym. Zawsze sprzedany kapelusz, jego rondo formował nad parą, przewoziłem z Czechosłowacji (Tonak) i rzadziej kupowałem u rzemieślników, ktoś mi coś z zagranicy przywiózł, po '89 rynek kapeluszy męski padł, ale udało się przetrwać przy pomocy kilku importerów.

Opublikowano

Dzieki. Pamietam, ze moj dziadek nosil kapelusz w latach 70 tych, a to oznacza , ze musial je gdzies kupowac.

Moj ojciec nosi kapelusze i ja tez to czasem robie. Obecnie zas nie ma najmniejszego problemu z ich zakupem dzieki internetowi.

Za najbardziej praktyczny uchodzi w moim przekonaniu fedora. Oto ma fedora (producent: Akubra)

Dołączona grafika

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

mam coś między 20-30 kapeluszy, na wszystkie pory roku, jak jest coś dobrej jakości i estetyczne marka nie gra roli, nie przywiązuję wagi do marek; coś musi przyciągnąć moją uwagę. Kapelusze lubię kupować osobiście, bo przymierzam kogoś, kogo będę nosił przez pewnie kilka lat.

Opublikowano

mam coś między 20-30 kapeluszy, na wszystkie pory roku, jak jest coś dobrej jakości i estetyczne marka nie gra roli, nie przywiązuję wagi do marek; coś musi przyciągnąć moją uwagę. Kapelusze lubię kupować osobiście, bo przymierzam kogoś, kogo będę nosił przez pewnie kilka lat.

Zgadzam sie z Toba, ze marka nie odgrywa roli ... aczkolwiek solidne wykonczenie jest - jakze czest - charakterystyczne dla "lepsiejszych" producentow.

Pragnac kupic kapelusz, jaki budzi moje pozadanie, wolalbym udac sie do sklepu etc. Ale jest to trudne z paru powodow:

a. do dobrago sklepu "kapeluszowego" musialbym jechac do Utrechtu (45 minut pociagiem albo 1 godzina do n+1 godziny autem zaleznie od korkow na autostradzie)

b. sklep posiada asortyment, ktory beda mogli sprzedac bez wiekszych problemow ... obecnie sa to chyba modele australijskopodobne ze skorzanym paskiem w miejsce "grosgrain band".

c. nie moge zatem zaplanowac sobie jakiegos rodzaju kapelusza, bo go z pewnoscia nie dostane.

d. zamawianie czegos przez sklep kosztuje jedynie wiecej

Dlatego kupuje przez internet!

Fedore nabylem tutaj za S 125 (w sklepie zaplacilbym za cos podobneco podwojna cene): http://www.davidmorgan.com/product_info ... ts_id=1128

Obecnie zas interesuje mnie ten kapelusz:http: //www.millerhats.com/fedora_hats/fedorahats12.html

Dołączona grafika

Opublikowano

Tutaj zas – byc moze jako ciekawostka (ale jakze praktyczna) – “Country Hat” Akubra Aussie Gold. Model ten opracowano dla australijskich sportowcow na Olimpiade w Los Angeles w 1984 roku. Nie jest to oczywiscie zaden olimpijski gadzet tylko najzwyklejszy “niezniszczalny” australijski kapelusz na ekstremalne waruki pogodowe. Doskonale chroni przed sniegiem i deszczem o czym sam moglem sie przekonac w zimie.

Kupilem go online w Australii za $AUD 90 http://www.everythingaustralian.com.au/ ... .asp?id=33

Dołączona grafika

Opublikowano

Sam rozgladam sie za nowym kapeluszem, moze nie fedora, tylko czyms z mniejszym rondem lub kantonierem/boater hat na lato.

Zupełnie nie jestem tez fanem kapeluszy kowbojskich, skórzanych, australijskich itp. jesli widze je w miescie, chyba ze osoba je noszaca wspolgra całym strojem ergo jest kowbojem :)

Sam zdecydowałbym sie na noszenie kapelusza kowbojskiego chyba tylko w regionie, gdzie taki kapelusz jest na miejscu. To samo dotyczy butów kowbojek, skórzanych spodni i kamizelek, poniewaz taki ubior jest praktyczny i nie jest przebraniem

Opublikowano

Sam rozgladam sie za nowym kapeluszem, moze nie fedora, tylko czyms z mniejszym rondem lub kantonierem/boater hat na lato.

Zupełnie nie jestem tez fanem kapeluszy kowbojskich, skórzanych, australijskich itp. jesli widze je w miescie, chyba ze osoba je noszaca wspolgra całym strojem ergo jest kowbojem :)

Sam zdecydowałbym sie na noszenie kapelusza kowbojskiego chyba tylko w regionie, gdzie taki kapelusz jest na miejscu. To samo dotyczy butów kowbojek, skórzanych spodni i kamizelek, poniewaz taki ubior jest praktyczny i nie jest przebraniem

Australijski i kowbojski to - przynajmniej formalnie - pewna roznica. Jak zaznaczylem ten kapelusz australijski jest po prostu nadzwyczaj praktyczny na "duze" slonce jak i na snieg (dzieki szerokosci ronda)

Oryginalny angielski boater w najnizszej cenie (49.95 funtow) nabedziesz tutaj (serwis doskonaly!!!...na trzeci dzien masz go w domu) http://www.tailsandtheunexpected.co.uk/ ... BOATERS%29

a dokladnie tutaj

http://www.tailsandtheunexpected.co.uk/ ... .asp?id=61

Maja oni tez inne rodzaje kapeluszy. Nizszych cen nigdzie nie spotkalem za towar tej jakosci.

Tails and the Unexpected to rodzaj hurtowni, gdzie obsluga i jakosc towarow sa lepsze od najbardziej ekskluzywnych sklepow

Dołączona grafika

Opublikowano

Australijski i kowbojski to - przynajmniej formalnie - pewna roznica. Jak zaznaczylem ten kapelusz australijski jest po prostu nadzwyczaj praktyczny na "duze" slonce jak i na snieg (dzieki szerokosci ronda)

Oryginalny angielski boater w najnizszej cenie (49.95 funtow) nabedziesz tutaj (serwis doskonaly!!!...na trzeci dzien masz go w domu) http://www.tailsandtheunexpected.co.uk/ ... BOATERS%29

a dokladnie tutaj

http://www.tailsandtheunexpected.co.uk/ ... .asp?id=61

Maja oni tez inne rodzaje kapeluszy. Nizszych cen nigdzie nie spotkalem za towar tej jakosci.

Tails and the Unexpected to rodzaj hurtowni, gdzie obsluga i jakosc towarow sa lepsze od najbardziej ekskluzywnych sklepow

Dołączona grafika

Mysle ze w kwietniu kupie cos z ebay gorszej jakosci, bo chce sprawdzic jak to nosic na glowie, a tym samym jak mierzyc obwód zeby kapelusz dobrze lezał. Maj/czerwiec planuje juz zakup czegos lepszej jakosci, najprawdopodobniej z polecanego przez Ciebie linku, chyba ze jak zwykle znajda sie inne okazje do wydania pieniedzy ;)