yoshi Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Witam, w kwietniu tego roku kupiłem w Herringshoes Loake Cooper : http://www.herringshoes.co.uk/product-i ... =2&stype=1 Niestety podeszwa na czubku bardzo szybko się ściera. Nigdy nie miałem butów Loake więc nie wiem czy to u nich normalne ale jest to co najmniej dziwne. W żadnych butach, które użytkowałem, nie miałem podobnej sytuacji choć nigdy nie impregnuję czy zeluję butów ze skórzaną podeszwą. Jeżeli ktoś miał podobne doświadczenia to proszę o opinię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirat Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Rozwiązanie Twojego problemu to żabki search.php?keywords=%C5%BCabki&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Haven Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Zdefiniuj bardzo szybko A podeszwa w moich Loake (seria shoemakers) starła się na czubkach do połowy w ciągu dwóch miesięcy użytkowania. Szewc musiał potem uzupełnić ubytek przed podzelowaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshi Posted June 13, 2012 Author Report Share Posted June 13, 2012 Dzięki za sugestie, czytałem wcześniej o żabkach ale myślałem że linia Evolution ma mocniejsze podeszwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Czyli w Loake to standard - tak samo dzieje się z moimi. Do tej pory co pastowanie musiałem kolorować wytartą podeszwę na czubku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Immune+ Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Dlatego bardzo często lepsza jest dobra gumowa podeszwa niż "pierwsza z brzegu" skórzana. Loake jest doskonałym tego przykładem. Do produkcji butów, których średnia cena rynkowa bez podziału na kategorie oscyluje wokół 130-140 GBP używa się produkcji butów bardzo słabej jakości materiałów, przez co wiele osób może się szybko zrazić zarówno do skórzanych podeszw, jak i cholewek wykonanych z corrected grain, za które płacimy jak za zboże. A wszystko to pod auspicjami loga Goodyear Welt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Na szczęscie moje kosztowały 50 funtów, więc się nie gniewam. Gdybym zapłacił pełną ceną, wściekłbym się po miesiącu używania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Haven Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Ja swoje kupowałem po 250 zł za parę. Rynkowej ceny bym w życiu za nie nie dał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Muszę potwierdzić. Z podeszwami na czubkach w Loake mam ten sam problem, mimo iż często nie chodzę. Znaczy się w ogóle to chodzę, ale w trampkach Nie chciałem, ale chyba jednak oddam je w ręce szewca. pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirat Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 A mi to jeszcze dopłacili bym je nosił no nie licytujecie się Co do ceny i ścierania się podeszwa na czubku to i moje EG nie uniknęły tej przypadłości. Inna sprawa, że prime shoes (te tańsze, nie na rendenbachach) to po pierwszym założeniu miały już podeszwę na czubku mocna startą. Profil podeszwy ma duże znaczenie: campanile z przedłużonym i przez to wyższym noskiem trzymają się z kolei świetnie. Być i sposób chodzenia, czy nawet waga nosiciela może mieć znaczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshi Posted June 13, 2012 Author Report Share Posted June 13, 2012 Za buty zapłaciłem 125 funtów, przecenione ze 180. Na pewno sposób chodzenia ma znaczenie ale tak jak napisałem wyżej, wcześniej nie miałem takich problemów np. z Gino Rossi. Spodziewałem się jednak wyższej jakości. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taternik Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 W moich Loake Buckingham również podeszwa zużywa się najszybciej na czubku, a już myślałem, że to może jest wynikiem sposobu chodzenia, ale widzę, że więcej osób ma podobny problem. Pytanie dla posiadaczy butów innych firm, mam na myśli np. Trickers, czy Crocket and Jones, czy w butach droższych też czubek podeszwy tak się szybko ściera ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciato Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Gdzie można sprawdzić z jakiego rodzaju skóry jest wykonany dany model Loake ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ard Posted September 8, 2012 Report Share Posted September 8, 2012 Gdzie można sprawdzić z jakiego rodzaju skóry jest wykonany dany model Loake ? Na ich stronie. Ta informacja jest podawana przy każdym modelu, tyle tylko, że Loake korzysta z nieco innego nazewnictwa: calf leather (czyli forumowe full grain) i polished leather (corrected grain). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciato Posted September 9, 2012 Report Share Posted September 9, 2012 Na ich stronie. Ta informacja jest podawana przy każdym modelu, tyle tylko, że Loake korzysta z nieco innego nazewnictwa: calf leather (czyli forumowe full grain) i polished leather (corrected grain).dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Immune+ Posted September 9, 2012 Report Share Posted September 9, 2012 Gdzie można sprawdzić z jakiego rodzaju skóry jest wykonany dany model Loake ? Na ich stronie. Ta informacja jest podawana przy każdym modelu, tyle tylko, że Loake korzysta z nieco innego nazewnictwa: calf leather (czyli forumowe full grain) i polished leather (corrected grain). Calf leather to nie jest forumowe full grain tylko skora cieleca. W swoich modelach firma Loake, czegokolwiek by nie pisala na swojej stronie lub w mailach do uzytkownikow, do produkcji swoich butow uzywa przede wszystkim skory z uzupelnianym licem, lub co najwyzej - top grain wg ogolnie stosowanej klasyfikacji. Zdarzaja sie modele w serii 1880, gdzie rzeczywiscie uzywana jest skora o pelnej strukturze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciato Posted September 9, 2012 Report Share Posted September 9, 2012 Zdarzaja sie modele w serii 1880, gdzie rzeczywiscie uzywana jest skora o pelnej strukturze.To loteria czy zasada w niektórych modelach ? Jeżeli zasada to w których ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mosze Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 Normalny, Niemcy mają przeważnie bardzo podobną rozmiarówkę do typowych polskich koszmarków. Tak realnie to chyba tylko angielscy producenci maja lekko zawyżoną, ale w sumie nie mam żadnych angielskich butów, więc tego nie potwierdzę Angielskie buty eleganckie są wąskie. Po prostu. Dlatego trzeba kupować większe. Nie dotyczy to Loake (w tęgosci standardowej) i znanych mi kopyt Barkera (w tęgości G) - ale już nie marki Black. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 http://www.sklep.klasycznebuty.pl/168,l ... brown.html Dwa pytania: 1) Co sądzicie o tych butach? Krótko mówiąc 'czy się Wam podobają"? 2) Czy te brązowe oksfordy będą pasować do stroju typu smart casual? (Do szarych/brązowych bawełnianych spodni lub chinosów, blazera z koszulą, swetra). Spotkałem się z różnymi opiniami, więc wolę dopytać. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Haven Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 Nie dałbym prawie tysiaka za buty Loake. Zwyczajnie nie są tyle warte. Wizualnie ładne, ale do chino poszedłbym raczej w angielki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waski Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 Nie dałbym prawie tysiaka za buty Loake. Zwyczajnie nie są tyle warte. Wizualnie ładne, ale do chino poszedłbym raczej w angielki. A ile wg Ciebie warta jest seria 1880? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Haven Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 Seria 1880 to jakieś 100-120 funtów. (+ wysyłka) Powiedzmy, że łącznie w porywach maks 700 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshi Posted September 13, 2012 Author Report Share Posted September 13, 2012 Czy podobnie jest z innymi angielskimi markami? Czy przypadkiem nie za bardzo ulegamy stereotypowi angielskiej jakości? Niestety trzeba uważać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Czy podobnie jest z innymi angielskimi markami? Czy przypadkiem nie za bardzo ulegamy stereotypowi angielskiej jakości? Niestety trzeba uważać.Co masz na myśli? Cena sugerowana zawsze jest ceną sugerowaną, a "realna" wartość produktu może być dla każdego inna. Dobrej jakości obuwie kosztuje te powiedzmy dwieście funtów a co się uda taniej to Twoje. Powyżej pewnej kwoty dopłacasz za różne smaczki i nie można rozpatrywać tego w kwestii opłacalności zakupu, to po prostu fajne hobby jak np. zegarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshi Posted September 14, 2012 Author Report Share Posted September 14, 2012 Po prostu nie wszystko złoto co się świeci. Piszesz, że dobrej jakości buty kosztują 200 funtów(podobna była sugerowana cena zakupionych Loake) ale tak szybko ścierającej się podeszwy jeszcze nie miałem w żadnych butach. Nigdy nie zelowałam też żadnych butów a nie były to wyjątkowe marki. Być może moja krytyka pomoże komuś uniknąć rozczarowania po zakupie. Co do opłacalności zakupu to masz oczywiście rację, spróbuj przeciętnemu człowiekowi wytłumaczyć czym się różni zegarek za 200 zł od np. Omegi. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts