wojvv Napisano 26 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 Wybieram się do kilku krawców aby obstalować smoking jacket na Wigilię. Szykując się do rozmów przeglądałem krytycznie kilka moich marynarek i zauważyłem, że przy okazji dobrze by było wymienić w nich podszewki. Podszewki są już trochę przetarte (np w rękawach przez spinki) a przy wewnętrznych kieszonkach szwy zaczynają puszczać pod ciężarem tego, co "upycham" we wszystkich kieszeniach. Gdy przy bramce bezpieczeństwa w pracy lub na lotnisku wyjmuję wszystkie przedmioty, które mam w kieszeniach czasami żałuję, że mężczyźni nie noszą torebek Ale ad rem: Muszę zmieścić całkiem dużo różnych przedmiotów (część w zewnętrznych kieszeniach): portfel, dokumenty samochodu, kartę do samochodu, klucze, identyfikator, token, telefon, palmtopa, dwa długopisy, wizytownik, pendrive`a, chusteczki. Obecnie palmtop i telefon noszę w tej samej wewnętrznej kieszonce po prawej stronie, co niestety mocno ją wypycha i obciąża. Jestem otwarty na niestandardowe rozwiązania i chętnie spróbuję kontrastowych kolorów podszewek lub łączenia kilku kolorów albo rodzajów tkanin aby uzyskać ładny wygląd i trwałą "konstrukcję". Dwie marynarki są granatowe a jedna szara. Wydawało mi się, że między innymi pisał o tym kiedyś Macaroni. Niestety (krótkie i pobieżne) poszukiwania w necie nie dały rezultatów. Chciałbym Was poprosić o radę jaki ładny i funkcjonalny układ wewnętrznych kieszonek zlecić przy wymianie podszewek. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 26 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 NO nieźle IMO zbyt duża ilość kieszonek w marynarce nie będzie optymalnym rozwiązaniem. Marynarka musi dobrze leżeć na człowieku, stad nie powinna być zbytnio obciążana. Rozłóż zawartość swoich kieszeni na stole, zastanów się czy może rozwiązaniem nie byłaby jednak teczka? Wewnątrz marynarki trudno znaleźć miejsce na jakiś wybitnie inny / bardziej pojemny system kieszeń pozdrawiam d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 26 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 W teczce mają już swoje miejsce inne przedmioty Bywa, że palmtop też tam trafia. Ale zazwyczaj mam go "blisko" przy sobie. W końcu jest po to, żeby zastąpić laptop wszędzie gdzie jest to możliwe i musi być pod ręką. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 27 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2010 Przemyśl co naprawdę potrzebujesz mieć w kieszeniach. Garnitur wygląda fatalnie taki obciążony, a chyba nie powiesz, że np pendrive i dokumenty wozu musisz mieć w kieszeni, żeby je wyjąć w 3sek ;P No chyba, że sprzedajesz ludziom ubezpieczenia w metrze - to wtedy może i musisz mieć całe biuro w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 27 Listopad 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2010 Drogi Krakusie, doceniam Twoją dobrą radę, ale już sam to "przerabiałem" kilkakrotnie. Listę przedmiotów, które muszę mieć w marynarce wymieniłem w pierwszym poście zaczynającym wątek. Uważam ją obecnie za niezbędne minimum i nie będę tego zmieniał. Oczywiście pendrive mogę przełożyć do teczki ale to niewiele da. Telefon i palmtopa mógłbym zastąpić smartfonem ale musiałby to być telefon z wygodnym wprowadzaniem tekstu z rozpoznawaniem pisma ręcznego a nie z jakimś "dziubaniem" na wirtualnej klawiaturze literka po literce. Teraz szukam układu kieszeni wewnętrznych marynarki, które wszystko zmieszczą. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 27 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2010 Sugeruję postawić na więcej "mniejszych" kieszeni wewnętrznych, pozwolą one być może nieco ukryć nadmiar niezbędnych rzeczy. Może uda się zmieścić 6 kieszonek w odpowiednich miejscach, tak żeby rzeczy równomiernie w każdym miejscu "poszerzały" sylwetkę? To chyba jednak wymagałoby szycia nowych marynarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 27 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2010 Ja zawsze jak kupuję marynarkę, wrzucam do niej wszystkie rzeczy które będę nosić. O ile portfel, komórkę, identyfikator i klucze, oraz gdzieś tam pendrive daje się spokojnie zmieścić bez szkody na sylwetce w 2 wewnętrznych i 2 zewnętrznych kieszeniach, o tyle upchnięcie reszty przedmiotów będzie problematyczne. Jak nie chcesz teczki proponuje piterek. Albo skoro mamy już prawie zimę - przenieść parę rzeczy do płaszcza albo do kamizelki z kieszeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 27 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2010 Szkoda, że chodzi o biznesowe stylizacje, bo zewnętrzene, nakładane kieszenie mogły by rozwiązać problem bez zbytniego poszerzania sylwetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 witam, zainspirowała mnie podszewka marynarki Rubinacci: Myślę o czymś dla siebie ... Jakie są Wasze najbardziej pożądane motywy? pozdrawiam d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Może Bitwa pod Grunwaldem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Grunwald? - no nieźle tylko ile będę musiał zapłacić za zrobienie kopii dzieła na materiale? Motyw musi być duży, aby był widoczny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Tu ktoś miał oryginalny pomysł: http://tuttofattoamano.blogspot.com/201 ... lazer.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Ciekawe, czy można nosić ją na lewą stronę ? A może by tak pin-up girl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Ciekawe, czy można nosić ją na lewą stronę ? A może by tak pin-up girl Jak znalazł dla 'mecenasa' pań zajmujących się najstarszym zawodem świata z 'eleganckimi' ambicjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Pin-up girls są raczej produktem popkultury ... A pin-up girl, also known as a pin-up model, is a model whose mass-produced pictures see wide appeal as popular culture. Pin-ups are intended for informal display. Pin-up girls may be glamor models, fashion models, and actresses. The term pin-up may also refer to drawings, paintings, and other illustrations done in emulation of these photos (see the list of pinup artists). The term was first attested to in English in 1941;[1] however, the practice is documented back at least to the 1890s. The pin-up images could be cut out of magazines or newspapers, or be from postcard or chromo-lithographs, and so on. Such photos often appear on calendars, which are meant to be pinned up anyway. Later, posters of pin-up girls were mass-produced. They became an instant hit. Many pin-ups were photographs of celebrities who were considered sex symbols. One of the most popular early pin-up girls was Betty Grable. Her poster was ubiquitous in the lockers of G.I.'s during World War II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Ciekawe, czy można nosić ją na lewą stronę ? A może by tak pin-up girl ... Jak znalazł dla 'mecenasa' pań zajmujących się najstarszym zawodem świata z 'eleganckimi' ambicjami Albo zapalonego szachisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Jedwabne (damskie) szale Hermesa są świetnym materiałem na podszewkę. Mają piękne fantazyjne wzory. http://usa.hermes.com/webapp/wcs/stores ... 1&nbItem=0 Jedyny to problem to ich cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Ekstrawagancja kosztuje, chociaż wydaje mi się, że nie siląc się na jedwab, można by w całkiem rozsądnej cenie znaleźć materiał z interesującym wzorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 albo krajowo udać się do cepelii. Pytanie tylko czy krawiec będzie w stanie zmienić podszewkę / uszyć garnitur z taką podszewką, aby te wzory sensownie rozmieścić. W przypadku jakiś zawijasów problem mniejszy, ale kiedy jest jakiś rysunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stanisław Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Witam ! Moja rozmowa z krawcem wniosła tyle ,że jedynie możliwa aktualnie podszewka to w większości wykonana z poliestru jednak z powodu pewnej dość małej mobilności w aktualnym rynku tego przemiłego człowieka skłania mnie do myślenia ,że gdzieś jest inne wyjście np. jedwab cienki z Milanówka. (on sam oczywiście poleca jedwab ale mówi: w tych czasach to wszystko kiepsko robione i nie wiem czy się znajdzie) Więc proszę o rady ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Mała uwaga: większosc marynarek/garniturów "z wieszaka" ma podszewki z wiskozy a nie poliestru. Podstawowe różnice to: Wiskoza: - higroskopijna, - higieniczna. Poliester: - nie jest higroskopijny, - nie jest higieniczny, - elektryzuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 jedwab nie jest optymalnym wyborem na podszewkę, poza tym jest najdroższy. Jeżeli jednak stawiasz na jedwab to szukaj jedwabiu typu habotai lub satyna (jest grubsza od habotai i może lepsza na podszewke do płaszcza). W Milanówku w e-sklepie nie widziałem habotai. Może mają na półce. W detalu możesz kupić w sklepie/ hurtowni Fei Long. pozdrawiam d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 24 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2011 Znalazłem Cupro w jednym ze sklepów internetowych jako materiał na podszewkę? Czy ktoś wie może, co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 24 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2011 To taki syntetyczny jedwab, tkanina pochodzenia roślinnego otrzymywana ze zregenerowanych włókien celulozowych. Robiła furorę jakieś 10 lat temu na całym świecie ze względu na swój połysk imitujący właśnie jedwab. W cupro ciekawe jest to, że posiada wiele odcieni i gładki, jednokolorowy materiał wydaje się mienić wieloma barwami. Miałem kiedyś sztruksową marynarkę z podszewką wykonaną z cupro i materiał okazał się bardzo szlachetny i wytrzymały. Mam nadzieję, że pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 24 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2011 Dzięki Immune. Ale rozumiem, że jest to produkowane z włókien naturalnych tak? Czy ta tkanina dobrze oddycha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi