Skocz do zawartości

Sklepy w Polsce: jakość, kompetencje sprzedawcy

gribojedow

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie w Mediolanie można kupić jakieś fajne, ale tanie krawaty z grenadyny?

Tu tkwi cała sprzeczność. (ciach).
fajne krawaty z grenadyny? ;)
oj, pirat pirat ;)

Gdzie w Mediolanie można kupić jakieś fajne, ale tanie krawaty z grenadyny?

Tu tkwi cała sprzeczność. Niestety. Wszystko zależy od tego co rozumiesz przez "tanie". Moim zdaniem 60 EUR to absolutne minimum.
No to lipa, absolutne maksimum to 50 EUR :(

Ale jak znasz adres, to podaj proszę, a nuż się trafi jakaś promocja :)

@jkrol: w tej cenie to jeśli bardzo chcesz to spróbuj CT (http://www.ctshirts.co.uk/productlistin ... ||||||||||) za 40GBP, jak że nie musiałbyś wtedy jechać do Milano to będziesz miał akurat na przesyłkę ;)

Akurat się udało dziewczynę i teściową wysłać, więc nie ma tego złego i próbuję skorzystać z okazji ;)

Panowie, moje pytanie brzmi czy nie orientujecie się gdzie w Polsce albo w jakimś polskim sklepie internetowym można nabyć koszule typu "collar pin" i najlepiej do tego od razu szpilki? Wiem, że kiedyś bodajże +Immune+ podawał linka do jakiegos sklepu w UK jednak wolałbym się rozejrzeć na rodzimym rynku.

Na rodzimym rynku, skoro Ci na tym tak zależy, to możesz sobie taką koszulę uszyć.

edit:

z pobieżnej lektury googla np.:

- nie znam tej firmy, poznawać nie zamierzam ale w opcjach mają "tab": http://www.tailoret.pl/ShirtStep1.aspx

- disclaimer j.w.: http://www.koszulenamiare.pl/

Te firmy mają te opcje pokazane na stronie, inne podejrzewam nie są gorsze tylko cenią sobie bardziej kontakt z klientem. ;)

Pytanie do doświadczonych klientów garniturowego bespoke - z tego, co zaobserwowałem w większości marynarek lewa klapa nieco odstaje, gdy w brustaszy nosi się poszetkę. Czy można u krawca zastrzec, żeby tak uszył marynarkę, aby uwzględnić poszetkę wypychającą kieszonkę na tyle, aby klapa nie odstawała? Niespecjalnie mi przeszkadza ta klapa - zastanawiam się tylko, czy taki zabieg miałby sens, jako że poszetkę do marynarki noszę zawsze i zawsze będę.

Dzień dobry,

Koledzy, Koleżanki, pragnę się przywitać i zapytać o delikatną kwestię.

Rozglądając się w ostatnim okresie za przyzwoitym obuwiem na sezon jesień-zima stwierdzam, że nie znalazłem butów, które by mnie satysfakcjonowały. Rozmawiałem wstępnie z P. Januszkiewiczem w kwestii wykonania obuwia jako takiego. Chciałem do Was skierować delikatne pytanie: czy dobrej klasy szewc jakim jest z pewnością Pan Tadeusz mógłby wykonać dowolną replikę buta?

Chciałbym skorzystać z ewentualnego doświadczenia forumowiczów korzystających z usług np. P. Januszkiewicza i czy P. Kielmana, którzy być może wykonywali już repliki butów.

Chodzi o obuwie Carmina model 861. Na pewno nie wybiorę się do Barcelony specjalnie po buty, zamawiać ze strony internetowej nie zwykłem obuwia nigdy, więc pozostaje usługa bespoke. Czy myślicie, że mógłbym liczyć na zbliżony efekt? Czy efekt lakierowania skóry (jak na zdjęciu) również jest osiągalny bez problemu? Proszę wybaczyć małą znajomość tematu.

Chciałbym zaznaczyć, że to nie jest sprawa pilna, dlatego nie chcę na chwilę obecną ponownie zawracać głowy szewcowi, tylko zgłosić się już z konkretnym zamówieniem i przede wszystkim przeświadczeniem, że wyjdzie to elegancko.

W załączeniu przykład modelu 861 i jakiegoś innego (nie pamiętam nazwy).

Dziękuję z góry za sugestie.

Pozdrawiam.

post-2234-13658920875662_thumb.png

post-2234-13658920876104_thumb.jpg

Pol606: jeśli chodzi o krój, to jak na tamten okres ma jeszcze zbyt wąskie klapy. Swoją drogą to koszula jest jeszcze zbyt ciemna (zarówno gdy bierzemy pod uwagę mój gust czy ówczesne standardy), ale to już nie sprawa kroju. :)

A górny guzik jest moim zdaniem umieszczony dość nisko. ;)

Pozdrawiam, Dr

Panowie co sądzicie o garniturach sprzedawanych w salonach Próchnika? Mam tu na myśli przede wszystkim jakość. Wiem, że firma ta od dłuższego czasu nie szyje już w Polsce tylko w Chinach, ale sprzedawca w jednym z salonów zapewniał mnie, że używają do tego wyłącznie włoskich materiałów najwyższej jakości (podobno tych samych co np. Zegna?). Zastanawia mnie to, czy garnitury oferowane w ich salonach są rzeczywiście warte swojej ceny (np. 2.000 zł w salonie, 1.300 zł w outlecie, które w porównaniu z konkurencją kształtują się na dość wysokim poziomie.

Nie napisałem, że chodzi o ten sam model garnituru, podałem raczej uśrednione ceny. Poza tym kwestia cen wyjściowych i cen outletowych, czy też wyprzedażowych to temat na zupełnie inną rozmowę. Chodziło mi o to, czy za garnitur z salonu Prchnika rzeczywiście warto zapłacić więcej niż za garnitur z Vistuli lub z Bytomia, niezależnie od tego, czy będzie to pierwotna cena sklepowa, czy wyprzedażowa. Czy widać jakąkolwiek różnicę w jakości. Celowo pomijam tu kwestie dopasowania i ogólnie pojętej stylistyki, bo kolekcje (jak i gusta) mogą być nieporównywalne.

pytanie z cyklu glupich.

nie lubie tzw 'wife beaterow' ;) - czyli podkoszulek takich zwyklych na cienkich takich ramionczkach (sorry za kolokwializmy, ale z jezykiem 'branzowym' u mnie srednio, radze sobie tylko z prawniczym w miare ;) . Nie zauwazylem na licznych zdjeciach na forum, czy forumowicze uzywaja ich, odpowiednikow, albo w ogole jakos inaczej sobie radza.

pytanie zatem - jakie odpowiedniki istnieje na tzw rynku?

Panowie co sądzicie o garniturach sprzedawanych w salonach Próchnika? Mam tu na myśli przede wszystkim jakość. Wiem, że firma ta od dłuższego czasu nie szyje już w Polsce tylko w Chinach, ale sprzedawca w jednym z salonów zapewniał mnie, że używają do tego wyłącznie włoskich materiałów najwyższej jakości (podobno tych samych co np. Zegna?). Zastanawia mnie to, czy garnitury oferowane w ich salonach są rzeczywiście warte swojej ceny (np. 2.000 zł w salonie, 1.300 zł w outlecie, które w porównaniu z konkurencją kształtują się na dość wysokim poziomie.

Oglądałeś metki składowe ich produktów? Elana (przede wszystkim), poliamid, poliester to dodatki powszechnie stosowane przez Próchnika. Abstrahuję już od tego jak te materiały się prezentują - lejące i świecące cienkie tkaniny. Moim zdaniem absolutnie nie warto - zarówno Vistula jak i Bytom są lepszej jakości.

Naprawdę nadal stosują takie dodatki w garniturach? Co prawda nie mam od nich akurat garnituru, ale będąc w "Factory" dość często odwiedzam ich sklep - z tego co pamiętam z ostatniej wizyty to były głównie wełniane o różnej skrętności (jakości użytego materiału nie podejmuje się oceniać). Kurtki i płaszcze to zupełnie inna bajka - widziałem przykładowo płaszcz (chyba już po trzeciej obniżce - cena wyjściowa grubo powyżej 1 tys. zł) za ok 600 zł z czystego poliestru na poliestrowej podszewce.