Skocz do zawartości

Dobrze ubrany mężczyzna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przede wszystkim, jak mi się wydaje, nikt z nas nie ma uprawnienia, by w nim paradować ;)

To zalezy w jakim ... jezeli uszyc cos takiego, jak ten muzealny eksponat, to dlaczego w nim nie paradowac?

Ludzie uwielbiaja elitarne kluby posiadajace "dziwne stroje organizacyjne" . Zawsze mozna stworzyc super-ekskluzywny "Zakon Srebrnej Igly" albo "Bractwo Podzelowanego Obcasa" (skoro jest Order Podwiazki) skladajace sie z forumowiczow i preferujace nadziwaczniejsze "stroje klubowe" do ktorych zawsze mozna dorobic ideologie :D

Oczywiście, że tak. Ale ten konkretny rodzaj fraka to frak Akademii, więc chodzenie w nim, nie będąc akademikiem to zwykła maskarada :) Co innego, stworzyć własny model. Wtedy hulaj, dusza!

Opublikowano

Baaaaaaaaaardzo korporacyjny zestaw: garnitur, zapinany na trzy guziki, z cienkiej, ciemnogranatowej tkaniny w prążki tenis w połączeniu z białą koszulą z francuskimi mankietami i niebieskim, jedwabnym krawatem w krateczkę. Obok zegarka SEIKO uwagę przykuwa staromodny mankiet marynarki na trzy guziki z masy plastycznej.

Opublikowano

Cóż, mi w oczy bardziej od staromodnych guzików rzuciła się poszetka i ciekawy detal w butonierce - moim zdaniem udane przełamanie sztywnej poprawności korporacyjnego uniformu :)

Przepraszam, ale ja w brustaszy Pana Hattori widzę sklepowy surogat poszetki, tzn. zszyte na stałe dwa kawałki jedwabiu.

Opublikowano

Cóż, mi w oczy bardziej od staromodnych guzików rzuciła się poszetka i ciekawy detal w butonierce - moim zdaniem udane przełamanie sztywnej poprawności korporacyjnego uniformu :)

Fingor, jeszcze jedna drobna uwaga: guziki Pana Hattori nie są staromodne. Chodziło mi jedynie o ich liczbę, gdzie zamiast trzech winny być cztery. Póki co nadwyżka guzików w krawiectwie miarowym nie jest również pożądana, ale sklepowe marynarki mają już mankiety na pięć guzików, np. Lantier.

Opublikowano

Ten facet jest doskonale umundurowany

No tak, ale mundur ma niewiele wspólnego z fantazją eleganta :)

On nie chce fantazjowac ... on ma byc dobrze ubrany w znaczeniu "celowego ukierunkowania". W sumie to nie on jest ubrany, tylko jego firma. Celem zas jego odzienia jest emanowanie solidnosci, wzbudzanie zaufania i podkreslenie sily plynacej z rzemieslniczej tradycji ...zatem zadnych niespodzianek, ekstrawagancji czy tez jakichkolwiek zaskakiwac mogacych elementow.
Opublikowano

Ten facet jest doskonale umundurowany

No tak, ale mundur ma niewiele wspólnego z fantazją eleganta :)

On nie chce fantazjowac ... on ma byc dobrze ubrany w znaczeniu "celowego ukierunkowania". W sumie to nie on jest ubrany, tylko jego firma. Celem zas jego odzienia jest emanowanie solidnosci, wzbudzanie zaufania i podkreslenie sily plynacej z rzemieslniczej tradycji ...zatem zadnych niespodzianek, ekstrawagancji czy tez jakichkolwiek zaskakiwac mogacych elementow.

Oczywiście, ale mnie elegancja mundurowo-biurowa nie fascynuje stąd taki komentarz

Opublikowano

W takim razie się udało, bo takie wrażenie /pozytywne/ wywiera.