Fikaczynski Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 Dla większości tu zgromadzonych podkolanówki to zaleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whale Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 Odważny kolor. Kiedyś ubrałem czerwone skarpetki do białych chino, na kolosa akurat. Wszyscy z grupy potem "To są Twoje farciarskie skarpetki, że akurat czerwone?". Nikt nie mógł pojąć, że ubrałem się tak, bo akurat tak mi się podobało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 Nawiązując do: viewtopic.php?p=90924#p90924 Ponosiłem trochę skarpety z Mazarin i Bresciani. O ile Bresciani wypada w tym zestawieniu znacznie lepiej (gęstsza tkanina, milsza w dotyku), to szczerze mówiąc nie widzę kompletnie żadnej różnicy w zestawieniu z Viccelem. Konstrukcja identyczna, materiał analogiczny, jedynie ładnej zapakowane. Jak dla mnie, jeżeli nie interesuje nas szczególnie określony wzór i preferujemy bawełnę, odradzam zakupy na Mes Chaussettes Rouges na rzecz Viccel'a. Wełny i kaszmiru nie próbowałem, bo dla mnie to katorga chodzić w skarpetach z takiego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 Czemu katorga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanin Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 Odważny kolor. Kiedyś ubrałem czerwone skarpetki do białych chino, na kolosa akurat. Wszyscy z grupy potem "To są Twoje farciarskie skarpetki, że akurat czerwone?". Nikt nie mógł pojąć, że ubrałem się tak, bo akurat tak mi się podobało. Pozdrawiam To prawda, że odważny, długo myślałem z czym by go tak... Docelowo planuję nosić z niebieskimi chino i takimi to o to nowymi butami (z Ecco tylko prawidła). Zobaczymy, co z tego wyjdzie w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 Ja czerwone skarpetki (te pasiaste z calzedonii) nosiłem z czarnymi wiedenkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanin Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 Też nie wykluczam noszenia ich do czarnych broguesów, im bardziej z fantazją, tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 Ja z kolei noszę różne skarpetki z różnymi butami i spodniami i innymi częściami garderoby. Nie kompletuję zestawów skarpetki - buty. Ty, to Kozioł wariat jesteś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 Ja lubię założyć skarpetki zupełnie od czapy, nie pasujące do jakiejkolwiek innej części stroju. Taki odzieżowy żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 Mam kilka par Bresciani (od Berg&Berg) i wypadają zdecydowanie lepiej od Viccela. Co do trwałości i trzymania się na łydce - muszę się jeszcze przekonać, natomiast komfort to zupełnie inny poziom (cenowy również). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 A mógłbyś napisać na jakich płaszczyznach Twoim zdaniem wypadają lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 16 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2013 Viccele szybko się zeszmaciły i wyjątkowo błyskawicznie przedziurawiły na dużych palcach (a utrzymuję paznokcie spiłowane na gładko). Rotuję je z Burlingtonami, Falke oraz pośledniejszymi markami i nawet skarpety do biegania wytrzymały więcej, a obciążenia podczas biegania są nieporównywalnie większe. Bresciani noszę zbyt krótko, żeby oceniać ich wytrzymałość, natomiast są zdecydowanie milsze w dotyku i pod koniec dnia, po zdjęciu butów, nadal trzymają formę. Viccele błyszczą i wyglądają jak psu z pyska wyjęte. Początkowo się nimi zachwycałem - na wyrost. Wytrzymałe pod tym względem są Falke - wręcz niezniszczalne - z tym że mam tylko ciemne kolory (szary, granat, brąz) i nie wiem, jak szybko szmaciłyby się żywsze kolory. A propos takie zamawiałem w Mercerze - z marnym skutkiem, bo dali znać, że jednak nie mają w magazynie wybranych przeze mnie kolorów. PS W Bresciani stosunek bawełny do sztucznizny 80-20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 17 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2013 Viccele szybko się zeszmaciły i wyjątkowo błyskawicznie przedziurawiły na dużych palcach (a utrzymuję paznokcie spiłowane na gładko). [cut] Niestety mialem to samo, nawet jesli stosowalem wymiane lewa - prawa. Falke 98% bawelna 2% elastan wedlug mnie sa nie do zdarcia, zreszta po wyprobowaniu roznych producentow moge stwierdzic, ze nie jestem fanem 100% naturalnych wlokien, ta drobna 2% domieszka elastanu naprawde zwieksza komfort uzytkowania. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 17 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2013 Szczerze mowiac zdziwily mnie te opinie, poniewaz wszystkie moje Viccele sa jak nowe po 2 latach uzytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanin Napisano 17 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2013 Mnie też ta opinia zastanowiła - Viccele wszyscy raczej chwalą, sam sposobiłem się powoli do zamówienia kilku par, a tu nagle takie zaskoczenie. Może jakaś wadliwa partia? Z polskich marek ostatnio sporo kupiłem Wólczanki i powiem szczerze, że jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 17 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2013 Szczerze mowiac zdziwily mnie te opinie, poniewaz wszystkie moje Viccele sa jak nowe po 2 latach uzytkowania. W moim przypadku faktycznie troche sie porozciagaly, powyswiechtaly przy palcach i piecie, ale w akceptowalnym stopniu. Na lydce wygladaja ok, na stopie nieco gorzej, zas luzem wygladaja tragicznie. Trudno mi to z czyms porownac, ale za ta cene nie oczekiwalem skarpet na pokolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 17 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2013 Myślę, że wszystkie Wasze rozterki rozwiąże odpowiedź na pytanie - ile tych skarpetek każdy z Was ma w szufladzie i jak często je użytkuje?I czy nosi kapcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 17 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2013 i czy zamówił wersję letnią czy zimową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 17 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2013 Moje Viccele prałem nie więcej niż 10 razy. Falke ponad 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Secondhand Dandy Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Czy któryś z Kolegów byłby w stanie mi powiedzieć, czy wykonane ze stuprocentowej bawełny skarpety z Calzedonii zbiegają się w praniu? Jeśli tak, to czy różnica przed\po jest znacząca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Testowałem krótkie (do łydki) prążkowane i gładkie podkolanówki z cieńszej bawełny. W przypadku prążkowanych kurczenie było praktycznie niezauważalne (rzędu 5%), podkolanówki kurczyły się bardzo mocno - o dobre kilka cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Miałem już kilkadziesiąt podkolanówek - te, które się nie rozpruwają po pierwszych praniach służą mi bardzo długo bez widocznych oznak kurczenia się materiału, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serwacy Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Mnie podkolanówki z Calzedonii zawsze mocno się kurczyły. Kupuje często krótkie jednokolorowe prążkowane i nie kurczą się praktycznie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Secondhand Dandy Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Wielkie dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami. Wychodzi na to, że ekspedientka, ręcząc za "niekurczliwoćć" krótkich skarpet, nie minęła się z prawdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Ja mam dwie pary podkolanówek i się nie skurczyły po kilku czy kilkunastu praniach, więc już pewnie tego nie zrobią. Krótkie też się nie skurczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi