Animaes Posted January 1, 2011 Report Share Posted January 1, 2011 Spis ciekawszych dyskusji, ostatnia aktualizacja: wpis z 31 08 12 r. Jak zrobić "łezkę" viewtopic.php?f=1&t=2479&start=00 viewtopic.php?f=1&t=2479&start=09 Moderator Panowie, podpowiedzcie mi jak uzyskać taki efekt przy węźle krawata? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil Posted January 1, 2011 Report Share Posted January 1, 2011 To wygląda na węzeł four in hand. Przy tym sposobie wiązania takie zagłębienie tworzy się na ogół samoistnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr Kilroy Posted January 1, 2011 Report Share Posted January 1, 2011 Tu masz instrukcję. Choć jak dla mnie to bardzo proste. No ale wiele zależy od budowy i materiału krawata. Pozdrawiam, Dr 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gribojedow Posted January 1, 2011 Report Share Posted January 1, 2011 Jak już zawiążesz krawat, ale nie zacieśnisz węzła, postaraj się złapać krawat tuż pod węzłem, w ten sposób, że jeden palec będziesz miał wolny i zrobisz nim wgłębienie równocześnie zacieśniając węzeł. Skomplikowanie się tłumaczy bez pomocy obrazkowej, ale mam nadzieję, że chociaż odrobinę pomogłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eightwonder Posted January 2, 2011 Report Share Posted January 2, 2011 swoja droga, swietny krawat. szukam czegos podobnego od dluzszego czasu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbej Posted March 14, 2011 Report Share Posted March 14, 2011 Panowie, podpowiedzcie mi jak uzyskać taki efekt przy węźle krawata? Nie wiem czy jeszcze aktualne pytanie z Twojej strony, ale na dole strony http://www.thomaspink.com/fcp/content/PinkTV/editorial masz 5 filmików. Cztery o różnych węzłach i jeden o prasowaniu. Ciebie będzie interesować filmik czwarty o węźle Full Windsor. -- Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
proceleusmatyk Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Nie spodziewałem się, że ujrzę u polskiego polityka wiązanie krawata z dodatkową pętlą, a tu proszę: Można się czepiać, że wiązanie mogłoby być staranniejsze, aby dolna część krawata nie była tak cienka, ale ja i tak doceniam starania! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miszel Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 swoja droga, swietny krawat. szukam czegos podobnego od dluzszego czasu Wydaje mi się że to mieszanka wełna+jedwab bądź len+jedwab. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Immune+ Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Nie spodziewałem się, że ujrzę u polskiego polityka wiązanie krawata z dodatkową pętlą, a tu proszę: Można się czepiać, że wiązanie mogłoby być staranniejsze, aby dolna część krawata nie była tak cienka, ale ja i tak doceniam starania! Czy fakt stosowania konkretnego węzła jest automatycznie nobilitujący? Znam autorytety elegancji przez całe życie używające najwyżej dwóch lub trzech jego rodzajów. Krawat wygląda fatalnie, jest źle dobrany, za wąski i źle zawiązany. Zdecydowanie wolałbym już wielką "gulę" w stylu Miedwiediewa pod szyją. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torunianin Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Jest fanem takim zagłębienia i sporo czasu spędziłem na dojściu do idealnego węzła. Moje doświadczenia mogę skwitować jednym zdaniem: takie zagłębienie może się udać tylko jak masz dobry krawat tzn. odpowiedni materiał i wypełnienie. Bez tego choćby próbował setki razy to się Ci to nie uda. Swoją drogą zastanawiałem się wiele razy czy jest polskie określenie na to. W angielskim jest "dimple", mi przychodzą na myśl tylko mocno potoczne określenia:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Łezka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
proceleusmatyk Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Flejtuchowatość nie nobilituje - pisałem, że wiązanie jest niestaranne. Podoba mi się jedynie sam fakt, że ktoś użył tej dodatkowej pętli. A ta "gula" Miedwiediewa - choć w mój gust się nie wpasowuje - spełnia chyba rolę, bo jest charakterystyczna i, zaryzykuję stwierdzenie, może pasować do twarzy. Jeśli oczywiście takie jest zamierzenie noszącego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misza Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 Tu masz instrukcję. Choć jak dla mnie to bardzo proste. No ale wiele zależy od budowy i materiału krawata. Pozdrawiam, Dr Odpowiedź stara jak świat, ale jaka pożyteczna. Dzięki Dr. Bardzo pomocna instrukcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lodzermensch Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 ja nie lubię fioletu ale czy nie jest u prof. Buzka źle dobrana szerokość krawata do szerokości klap marynarki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sergiusz Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 ja nie lubię fioletu ale czy nie jest u prof. Buzka źle dobrana szerokość krawata do szerokości klap marynarki? Moim zdaniem jest . Na tę wadę stroju premiera Buzka ktoś wcześniej wyżej zwrócił już uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sergiusz Posted August 30, 2012 Report Share Posted August 30, 2012 Moim zdaniem jednak widać. Co do krawata przewodniczącego Buzka, zgodzę się z @Immune: Czy fakt stosowania konkretnego węzła jest automatycznie nobilitujący? Znam autorytety elegancji przez całe życie używające najwyżej dwóch lub trzech jego rodzajów. Krawat wygląda fatalnie, jest źle dobrany, za wąski i źle zawiązany. Zdecydowanie wolałbym już wielką "gulę" w stylu Miedwiediewa pod szyją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Gdy łezka staje się 'too mainstream'. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robin Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Bartek jaki to krawat. jest świetny szukam czegos takiego;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waski Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Obstawiam Bruni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Waski - bingo:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Secondhand Dandy Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 A jak się znudzi łezka w szerszej części krawata, to można sobie zafundować ją także w węższej końcówce 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macaroni Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Żeby zrobić ładną łezkę krawat powinien być odpowiednio szeroki. Na śledziach nie bardzo wychodzi. I jest jeszcze kwestia wkładu. Dobry cienki ale sprężysty wkład pomaga. Dla nie łatwość robienia łezki jest jednym z wyznaczników jakości krawata. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirat Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Żeby zrobić ładną łezkę krawat powinien być odpowiednio szeroki. Na śledziach nie bardzo wychodzi. I jest jeszcze kwestia wkładu. Dobry cienki ale sprężysty wkład pomaga. Dla nie łatwość robienia łezki jest jednym z wyznaczników jakości krawata.fair enough, ale czy szerokosc moze byc wyznacznikiem jakosci? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macaroni Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 Nie. W tym sensie oczywiście nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Secondhand Dandy Posted March 31, 2014 Report Share Posted March 31, 2014 Na blogu pojawił się fotoporadnik dotyczący uzyskiwania łezki sposobem podrzuconym niegdyś przez Dra Kilroya http://secondhand-dandy.blogspot.com/2014/03/kropka-nad-i-czyli-jak-uzyskac-ezke-w.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts