Skocz do zawartości

Spodnie: kolanówka, zapobieganie wypychania kolan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tytuł niezbyt gramatyczny, ale chodzi o to, aby ułatwić wyszukiwanie.

Wczoraj byłem w krawcowej i w trakcie rozmowy dowiedziałem się, że istnieje możliwość wszycia tzw. kolanówki, zapobiegającej wypychaniu się kolan. Jest to kawałek poliestru, przyszywany na wysokości kolan (z zapasem w górę i dół, rzecz jasna) do wewnętrznych szwów z obu stron. Podobno w praktyce całkowicie zapobiega owemu wypychaniu (które - w wąskiej nogawce - wcześniej czy później zdarzyć się musi).

Rozmowa dotyczyła chinosów, choć pewnie pomysł moze mieć zastosowanie w dowolnych spodniach.

W związku z tym - rewolucyjnym pomysłem - mam pytania do ew. użytkowników. O różnice w komforcie uzytkowania spodni, o ew. szybsze gniecenie (i konieczność częstszego prasowania) spodni, no i przede wszystkim - czy TO działa?

Opublikowano

Wczoraj byłem w krawcowej i w trakcie rozmowy dowiedziałem się, że istnieje możliwość wszycia tzw. kolanówki, zapobiegającej wypychaniu się kolan. Jest to kawałek poliestru, przyszywany na wysokości kolan (z zapasem w górę i dół, rzecz jasna) do wewnętrznych szwów z obu stron.

A nie jest to standard w spodniach garniturowych? Mam to zarówno w spodniach od krawca jak i RTW?

Zamiast poliestru, np wiskoza, bawełna koszulowa.

Co do "ilości" kolanówki to od pasa do poniżej kolan.

• Like 1
Opublikowano

Wczoraj byłem w krawcowej

Niezwykle intymne wyznanie :twisted:

Co do kolanówki to jest tak jak napisał pirat.

Działa to na tej zasadzie że tkaniny podszewkowe są znacznie mniej elastyczne niż wełna czy bawełna więc biorą na siebie wszystkie naprężenia. Różnic w komforcie czy trudności w prasowaniu nigdy nie zauważyłem.

Opublikowano

Panowie, chodzi głównie o spodnie bawełniane (powiedzmy, chinosy, choć oczywiście jest to problem nogawek, a nie kroju kieszeni). Bawełna, zwłaszcza grubsza, pracuje inaczej niż cienka wełna, "chętniej" się haczy na kolanach i w rezultacie wypycha. W żadnych spodniach RTW nie mam takiej podszewki. Pytanie, czy warto ją sobie wszyć. Oczywiście zawsze można spróbować, czemu nie? Jeśli jednak ktoś to ćwiczył i nie działa, to po co?

Domyślam się, że - aby patent działał - kolanówka musi być wszyta nieco wężej, niż materiał nogawki na wysokości kolana, co pewnie w jakiś sposób obniża komfort.

Opublikowano

Nie pamiętam czy mam w chino kolanówkę. Co do zwężenia, nazwijmy to użytkowego, spodni to nie zauważyłem różnicy tj. kolanówka niejako idzie o wewnętrznej stronie nogawki. W moich spodniach jest zwykle zrobiona z wiskozy.

Zastanawiam się czy w spodniach MT: http://macaronitomato.blogspot.com/2011 ... otera.html jest ona zrobiona z bawełny:

Wnętrze spodni wykończone jest materiałem koszulniczym dla większego komfortu.

• 8 miesięcy temu...
  • 6 lat później...
Opublikowano

I w drugim, żeby kolega nie poleciał szukać "japońskiego poliestru wysokiej klasy" :)

Na marginesie, nie mam chyba żadnej pary z kolanówką albo jedne zimowe flanele. Bawełny się faktycznie wypychają, z wełnami problemu nie mam. Może i warto spróbować do jesiennych/zimowych bawełn...