Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm , z tego co ja przeczytałem to w artykule samym napisane jest ze nie klejone są lepsze gdyż skóra lepiej oddycha etc i po prostu koszule z takim kołnierzem są lepszej jakości, wzmacniane kołnierze są już na tyle popularne że ma je 90% rynku.

Natomiast w komentarzu do tego linku, koles wogole się z tym nie zgadza i poparcie swojego stwierdzenia mowi ze pracował u jakiegoś mistrza w Neapolu gdzie takie kolnierze stosują. Wspomina również o specjalnej mega drogiej maszynie jaką mają do usztywniania.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czy może ktoś polecić markę, gdzie mógłbym kupić koszule casualowe o wymiarach 15,5/37 (39/94)? Zamówiłem klasyczną koszulę z CT na próbę o rozmiarze 15,5/35 i dopiero teraz uświadomiłem sobie, że większość moich koszul ma za krótkie rękawy. Z tego, co przejrzałem ofertę CT,TMLewin, Hawes&Curtis to oprócz CT (formalne) to nic na mnie nie ma.. Casualowe to w ogóle nie ma szans na tak długi rękaw, a chciałem w końcu coś zakupić z kratką gingham lub vichy. Czy pozostają tylko polskie marki?

Edycja: dodam jeszcze, że wybieram koszule wyszczuplone, więc dodatkowy "problem"

Ja mam pytanie o stosunek wartości i jakości koszuli za konkretne pieniądze. Tłumaczę na hipotetycznej sytuacji: załóżmy, że mam do wydania jeden tysiąc złotych na jedną koszulę. Pytanie - czy bardziej opłaca się pójść do sklepu takiego jak np. EBerg (choć, co mnie trochę zaskoczyło, widziałem opinie, że za pełną cenę ich koszule nie są warte tych pieniędzy) i sprawić sobie koszulę MTM, czy np. kupić sobie koszulę RTW firmy z wyższej półki, jak np. Turnbull & Asser i pójść z nią do krawca, żeby ew. odrobinę skrócić rękawy i ją wytaliować?

Pytam, bo w przeciwieństwie do garniturów, tu sprawa nie jest dla mnie tak oczywista. Jakby ktoś powiedział, że ma 10 tys. na garnitur, to nikt raczej nie doradzi, żeby ktoś sobie kupił Zegne RTW tylko udał się do krawca - nawet polskiego (choćby do Zaremby) - i uszył garnitur na miarę wysokiej jakości. 

Przy koszulach ewidentnie nie ma takiego parcia na to, żeby były oryginalnie bardzo dobrze dopasowane - jedni wolą je bardziej, inni mniej obszerne, jedni zostawiają pół centymetra w długości rękawa więcej, żeby zawsze zagwarantować sobie wystający skrawek, inni nie. W większości noszone są też - przynajmniej przez "nas" (w rozumieniu: przez większość aktywniejszych użytkowników tego forum) jedynie pod marynarką. Działania krawca przy koszulach RTW przynoszą zatem w zupełności wystarczające rezultaty.

Może ktoś, kto regularnie nosi MTM mógłby się wypowiedzieć, czy komfort użytkowania rzeczywiście jest na tyle wyższy, żeby uzasadnić ten wybór nad koszulę z wyższej półki z przeróbkami krawieckimi za kilkadziesiąt zł?

Pytanie jest hipotetyczne tylko częściowo. Mam po prostu taki kaprys, żeby sobie kupić co najmniej jedną bardzo wysokiej jakości koszulę i zastanawiam się, którą ze ścieżek wybrać - gorsza półka MTM czy lepsza półka RTW + przeróbki krawieckie ;)

Nie uprawiam przy tym żadnej kulturystyki, mam w miarę wymiarową sylwetkę, więc zwykle nie mam problemu ze znalezieniem w miarę dobrego rozmiaru - zwykle to kwestia właśnie wytaliowania i skrócenia rękawów, jeśli już dobiorę dobry kołnierzyk.

Wszystko zależy jak zawsze od marek o których piszemy,dobe i bardzo dobre koszule Rtw mogą bardzo często przewyższać koszule MTM. W moich koszulach z wieszaka Truzzi i Barba Napoli koszule maja wszywane ręcznie kule rękawa (wygląda to bardziej estetycznie bo jest mniejszy szew) niż Mtm szyta tradycyjnie w małej pracowni w Parmie.

Orientuje się ktoś, jaki jest maksymalny termin zwrotu zakupionych koszul w Hawes & Curtis, przy założeniu zamówienia przez internet do Wielkiej Brytanii i ewentualnego zwrotu także z Wielkiej Brytanii ? Dobrze rozumiem informację na ich stronie, iż jest to 3 miesiące? Chodzi o to, aby zamówione koszule odebrać będąc okazjonalnie na terenie UK w tym tygodniu, a ewentualnego zwrotu dokonać w połowie lutego będąc ponownie z okazjonalną wizytą w tym kraju ?

Panowie, gdzie mogę najprościej wymienić kołnierz i mankiety w koszuli? Pozostaje osiedlowej krawcowej zanieść uprzednio zdobyty nie wiem gdzie nawet materiał, czy może firmy szyjące koszule MTM podejmują się serwisowania nie swoich koszul? 

Po 2 latach, bardzo fajny materiał (80s niestety) przetarł się na zgięciach zarówno w mankietach, jak i kołnierzu. Prośba też o radę, biorąc pod uwagę, że nie uda się znaleźć bardzo podobnego, białego materiału (widoczne jest szycie herringbone) - jaki materiał najlepiej zastosować? Biały twill i mieć nadzieję, że będzie "biznesowo-modnie", czarny (no-no), a może jakaś inna propozycja? 

5920_b5.jpg

Niestety mam dość długie ręce w porównaniu do wzrostu. Czy ktoś byłby w stanie podać, jaka jest długość rękawów w koszulach Mango? Celuję w slim fit S, ale wymiary innych rozmiarów/krojów albo opis słowno-muzyczny też będą pomocne. ;)

W idealnie pasującej koszuli rękaw ma 66 cm, a odległość od szwu rękawa do brzegu kołnierza to 16 cm (pomiary jak na rysunku: http://cloud.lbox.me/images/File/000newdress/0000006.JPG)

(Tak, czytałem opinie o tej marce. ;))

EDIT: Informacja o szerokości pleców/barków też się bardzo przyda.

Edytowane przez Student

Szanowni Koledzy,

organizuję właśnie zamówienie CT. Jeden z forumowiczów (dzisiaj brak dostępu do forum) poprosił mnie o zaproponowanie koszuli na swój ślub.
Nie jestem w temacie więc pomóżcie proszę:

Lista białych formalnych koszul CT to 43 szt. TUTAJ

osobiście poleciłbym:

http://www.ctshirts.co.uk/mens-shirts/mens-formal-shirts/White-diamond-weave-non--iron-Slim-fit-shirt?q=gbpdefault||fn449wht|||||5284,4913,4789,||||||||

lub

http://www.ctshirts.co.uk/mens-shirts/mens-formal-shirts/White-royal-Panama-non--iron-Slim-fit-shirt?q=gbpdefault||fn285wht|||||4913,4352,4789,||||||||&ppp=34

ale co więcej głów tym lepiej

Mam pytanie odnośnie koszuli: http://e-berg.pl/outlet-26/koszule-slim-fit-249/pm-parma-42045.html

Czym charakteryzuje się ten materiał Zephyr Poplin i czy egipska bawełna bardzo różnie się od "zwykłej"? Dodam, że szukam czegoś lekkiego i przewiewnego na lato.

O Bregu czytałem tutaj pozytywne opinie ale zapytam dodatkowo: czy jest warta swojej ceny czy niewiele różni się od koszul wólczanki 100zł tańszych?