Agerak Napisano 8 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2015 Hmm , z tego co ja przeczytałem to w artykule samym napisane jest ze nie klejone są lepsze gdyż skóra lepiej oddycha etc i po prostu koszule z takim kołnierzem są lepszej jakości, wzmacniane kołnierze są już na tyle popularne że ma je 90% rynku. Natomiast w komentarzu do tego linku, koles wogole się z tym nie zgadza i poparcie swojego stwierdzenia mowi ze pracował u jakiegoś mistrza w Neapolu gdzie takie kolnierze stosują. Wspomina również o specjalnej mega drogiej maszynie jaką mają do usztywniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolti Napisano 12 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2015 Czy może ktoś polecić markę, gdzie mógłbym kupić koszule casualowe o wymiarach 15,5/37 (39/94)? Zamówiłem klasyczną koszulę z CT na próbę o rozmiarze 15,5/35 i dopiero teraz uświadomiłem sobie, że większość moich koszul ma za krótkie rękawy. Z tego, co przejrzałem ofertę CT,TMLewin, Hawes&Curtis to oprócz CT (formalne) to nic na mnie nie ma.. Casualowe to w ogóle nie ma szans na tak długi rękaw, a chciałem w końcu coś zakupić z kratką gingham lub vichy. Czy pozostają tylko polskie marki? Edycja: dodam jeszcze, że wybieram koszule wyszczuplone, więc dodatkowy "problem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 12 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2015 TMLewin ma 15,5/36, choć rzeczywiście na ten moment nic ciekawego już nie posiadają w tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 12 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2015 Ja mam pytanie o stosunek wartości i jakości koszuli za konkretne pieniądze. Tłumaczę na hipotetycznej sytuacji: załóżmy, że mam do wydania jeden tysiąc złotych na jedną koszulę. Pytanie - czy bardziej opłaca się pójść do sklepu takiego jak np. EBerg (choć, co mnie trochę zaskoczyło, widziałem opinie, że za pełną cenę ich koszule nie są warte tych pieniędzy) i sprawić sobie koszulę MTM, czy np. kupić sobie koszulę RTW firmy z wyższej półki, jak np. Turnbull & Asser i pójść z nią do krawca, żeby ew. odrobinę skrócić rękawy i ją wytaliować? Pytam, bo w przeciwieństwie do garniturów, tu sprawa nie jest dla mnie tak oczywista. Jakby ktoś powiedział, że ma 10 tys. na garnitur, to nikt raczej nie doradzi, żeby ktoś sobie kupił Zegne RTW tylko udał się do krawca - nawet polskiego (choćby do Zaremby) - i uszył garnitur na miarę wysokiej jakości. Przy koszulach ewidentnie nie ma takiego parcia na to, żeby były oryginalnie bardzo dobrze dopasowane - jedni wolą je bardziej, inni mniej obszerne, jedni zostawiają pół centymetra w długości rękawa więcej, żeby zawsze zagwarantować sobie wystający skrawek, inni nie. W większości noszone są też - przynajmniej przez "nas" (w rozumieniu: przez większość aktywniejszych użytkowników tego forum) jedynie pod marynarką. Działania krawca przy koszulach RTW przynoszą zatem w zupełności wystarczające rezultaty. Może ktoś, kto regularnie nosi MTM mógłby się wypowiedzieć, czy komfort użytkowania rzeczywiście jest na tyle wyższy, żeby uzasadnić ten wybór nad koszulę z wyższej półki z przeróbkami krawieckimi za kilkadziesiąt zł? Pytanie jest hipotetyczne tylko częściowo. Mam po prostu taki kaprys, żeby sobie kupić co najmniej jedną bardzo wysokiej jakości koszulę i zastanawiam się, którą ze ścieżek wybrać - gorsza półka MTM czy lepsza półka RTW + przeróbki krawieckie Nie uprawiam przy tym żadnej kulturystyki, mam w miarę wymiarową sylwetkę, więc zwykle nie mam problemu ze znalezieniem w miarę dobrego rozmiaru - zwykle to kwestia właśnie wytaliowania i skrócenia rękawów, jeśli już dobiorę dobry kołnierzyk. Wszystko zależy jak zawsze od marek o których piszemy,dobe i bardzo dobre koszule Rtw mogą bardzo często przewyższać koszule MTM. W moich koszulach z wieszaka Truzzi i Barba Napoli koszule maja wszywane ręcznie kule rękawa (wygląda to bardziej estetycznie bo jest mniejszy szew) niż Mtm szyta tradycyjnie w małej pracowni w Parmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisciofcb Napisano 13 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2015 Orientuje się ktoś, jaki jest maksymalny termin zwrotu zakupionych koszul w Hawes & Curtis, przy założeniu zamówienia przez internet do Wielkiej Brytanii i ewentualnego zwrotu także z Wielkiej Brytanii ? Dobrze rozumiem informację na ich stronie, iż jest to 3 miesiące? Chodzi o to, aby zamówione koszule odebrać będąc okazjonalnie na terenie UK w tym tygodniu, a ewentualnego zwrotu dokonać w połowie lutego będąc ponownie z okazjonalną wizytą w tym kraju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tangoup Napisano 16 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2015 Jak wygląda 'Plain White Poplin' w Hawes & Curtis? Da się to wyprasować? Mam złe wspomnienia po TM Lewin a tylko taka jest dostępna Extra Slim Fit | 37 | Cutaway | Spinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 16 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2015 Wyprasować się da, ale non-iron to to raczej nie jest. Gniecie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus Napisano 18 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2015 Czy próbował ktoś u krawca/krawcowej zmniejszyć rozmiar kołnierzyka? Jeśli tak to z jakim efektem? Miłe wskazane namiary. Schudłem dużo ostatnio i większość kołnierzyków jest za duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 18 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2015 Jeżeli to nie jest duża różnica, to można przeszyć guzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus Napisano 18 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2015 Niestety, to raczej 2 rozmiary. Na SF piszą że jest taka opcja http://www.styleforum.net/t/26267/altering-neck-size-on-shirts(5,6 post). Zastanawia mnie czy ktoś próbował w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 19 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2015 Zadzwoń do krawców, oni będą wiedzieć lepiej co zrobią a czego nie. I daj znać na forum, bo jestem ciekaw:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 19 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2015 Obawiam się, że jest to 'operacja ekonomicznie nieuzasadniona' ;-( Dwa rozmiary to sporo i poza wymianą samego kołnierza, należy 'zgubić' też wymiar na obwodzie samej koszuli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 19 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2015 Panowie, gdzie mogę najprościej wymienić kołnierz i mankiety w koszuli? Pozostaje osiedlowej krawcowej zanieść uprzednio zdobyty nie wiem gdzie nawet materiał, czy może firmy szyjące koszule MTM podejmują się serwisowania nie swoich koszul? Po 2 latach, bardzo fajny materiał (80s niestety) przetarł się na zgięciach zarówno w mankietach, jak i kołnierzu. Prośba też o radę, biorąc pod uwagę, że nie uda się znaleźć bardzo podobnego, białego materiału (widoczne jest szycie herringbone) - jaki materiał najlepiej zastosować? Biały twill i mieć nadzieję, że będzie "biznesowo-modnie", czarny (no-no), a może jakaś inna propozycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Myślę, że Walentyna Szydlik też by doszyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Student Napisano 22 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 (edytowane) Niestety mam dość długie ręce w porównaniu do wzrostu. Czy ktoś byłby w stanie podać, jaka jest długość rękawów w koszulach Mango? Celuję w slim fit S, ale wymiary innych rozmiarów/krojów albo opis słowno-muzyczny też będą pomocne. W idealnie pasującej koszuli rękaw ma 66 cm, a odległość od szwu rękawa do brzegu kołnierza to 16 cm (pomiary jak na rysunku: http://cloud.lbox.me/images/File/000newdress/0000006.JPG) (Tak, czytałem opinie o tej marce. ) EDIT: Informacja o szerokości pleców/barków też się bardzo przyda. Edytowane 22 Styczeń 2015 przez Student Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 23 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2015 Szanowni Koledzy, organizuję właśnie zamówienie CT. Jeden z forumowiczów (dzisiaj brak dostępu do forum) poprosił mnie o zaproponowanie koszuli na swój ślub.Nie jestem w temacie więc pomóżcie proszę:Lista białych formalnych koszul CT to 43 szt. TUTAJ osobiście poleciłbym: http://www.ctshirts.co.uk/mens-shirts/mens-formal-shirts/White-diamond-weave-non--iron-Slim-fit-shirt?q=gbpdefault||fn449wht|||||5284,4913,4789,|||||||| lub http://www.ctshirts.co.uk/mens-shirts/mens-formal-shirts/White-royal-Panama-non--iron-Slim-fit-shirt?q=gbpdefault||fn285wht|||||4913,4352,4789,||||||||&ppp=34 ale co więcej głów tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 23 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2015 A ma być z opcji 4 za 100? Bo jest całkiem fajna koszula w opcji 2 za 80: http://www.ctshirts.co.uk/White--twill--luxury--semi--cutaway--Slim--fit--shirt?q=gbpdefault|FQ095WHT|fq095wht||||||||||||| edycja: jakiś czas temu taką kupowałem, opisałem wrażenia tutaj https://forum.butwbutonierce.pl/topic/1172-koszule-dyskusje-i-porady-jako%C5%9B%C4%87-ulubione-marki/page-81#entry141497 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 25 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2015 W temacie RTW - Lambert czy E. Berg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz36 Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Zastanawiam się nad delikatnym zwężeniem koszuli E.Berg.Ile taka usługa może kosztować w Warszawie? Gdzie znajdę krawca który zrobi to dobrze przy takim szwie?Poniżej zdjęcia szwów od zewnątrz i wewnątrz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Taliowanie w okolicach 30 zł, w zasadzie każdy kompetentny zakład powinien dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buku Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Mam pytanie odnośnie koszuli: http://e-berg.pl/outlet-26/koszule-slim-fit-249/pm-parma-42045.html Czym charakteryzuje się ten materiał Zephyr Poplin i czy egipska bawełna bardzo różnie się od "zwykłej"? Dodam, że szukam czegoś lekkiego i przewiewnego na lato. O Bregu czytałem tutaj pozytywne opinie ale zapytam dodatkowo: czy jest warta swojej ceny czy niewiele różni się od koszul wólczanki 100zł tańszych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 W Bergu koszule kosztują 400/450 i moim zdaniem jest to najlepsze koszulowe rtw w Polsce. Czy warto tyle płacić? Jeżeli doliczysz poprawki krawieckie, to pewnie za tę cenę uszyjesz koszulę u krawca/mtm. Nie wyobrażam sobie kupna koszuli z Wólczanki za 300/350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buku Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Podlinkowana kosztuje 229 i o tę cenę mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Jeśli Zephyr to odpowiednik zefiru/batystu, o którym można było poczytać na blogu Szarmanta, to jest to tkanina bardzo lekka na lato - bawełniany odpowiednik lnu, super przepuszcza powietrze, ale i, uwaga, mocno się gniecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 http://www.albinigroup.com/en/brands/ashton-shirtings/product-families/zephyr Może to to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi