Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o poradę w sprawie koszul, a właściwie ich dopasowania:

Bytom linia standardowa vs wyszczuplona

obwód klatki piersiowej 123 vs 120

obwód talii 116 vs 102

Czy da się dobrze wytaliować z linii standardowej na wymiary wyszczuplonej (plecy oryginalnie gładkie, bez zaszewek; jedna z koszul ma kieszonkę na klatce piersiowej)?

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Panowie potrzebuję w tym tygodniu kupić białą gładką koszulę na własny ślub. Chodziłem oglądałem sporo jednak na 176cm typ slim i kołnierzyk 38cm włoski lub półwłoski pod krawat jest praktycznie niemożliwy do dostania oczywiście z lepszej jakości materiału. Zamówiłem koszulę Lambert (mat. getzner) z internetu niestety okazała się za duża. Proszę o polecenie sklepu/marki w Warszawie gdzie kupię taką koszulę od ręki. Mogę przeznaczyć do 300-400zł. Myślę jeszcze o Willsoor, Vistula też ma jakieś koszule podobnie Lavard ale to są dla mas po 100zł a ja na ślub chciałbym mieć po prostu coś lepszego, niekoniecznie szytego na miarę.

Czy da się dobrze wytaliować z linii standardowej na wymiary wyszczuplonej (plecy oryginalnie gładkie, bez zaszewek; jedna z koszul ma kieszonkę na klatce piersiowej)?

Pewnie tak (oddawałem do drastycznego zmniejszenia koszule Brooks Brothers, które są ogólnie przeogromne), jednak warto zwrócić uwagę, jak ta standardowa wygląda w ramionach, bo to trudno poprawić (pewnie się da, ale wtedy łączne koszty przeróbki moga zbliżyć się do wartości koszuli).

Panowie potrzebuję w tym tygodniu kupić białą gładką koszulę na własny ślub. Chodziłem oglądałem sporo jednak na 176cm typ slim i kołnierzyk 38cm włoski lub półwłoski pod krawat jest praktycznie niemożliwy do dostania oczywiście z lepszej jakości materiału. Zamówiłem koszulę Lambert (mat. getzner) z internetu niestety okazała się za duża. Proszę o polecenie sklepu/marki w Warszawie gdzie kupię taką koszulę od ręki. Mogę przeznaczyć do 300-400zł. Myślę jeszcze o Willsoor, Vistula też ma jakieś koszule podobnie Lavard ale to są dla mas po 100zł a ja na ślub chciałbym mieć po prostu coś lepszego, niekoniecznie szytego na miarę.

Polecam adresy:

Osovski - Salon w Blue City

https://osovski.pl/

Elegancki Pan - Van Thorn - Sienna 39. Koszule np. Profuomo.

http://eleganckipan.com.pl/

Van Laack - Galeria Mokotów

Wszedzie mają teraz promocje.

Proponuję zadzwonić najpierw i zapytać o dostępnośc rozmiarów.

W razie potrzeby, Osovski i Elegancki Pan oferują dopasowanie koszuli, gdyby np nie było slim albo był za mały slim. Nie wiem jak Van Laack.

Za 400 zł uszyjesz MTM. Poważnie, spróbuj, bo dla osób o Twojej budowie jest to fajna opcja (sam mam 180 cm i kołnierzyk 38). Podzwoń po firmach i powiedx, że potrzebujesz "na już", bo bierzesz ślub (bo rozumiem, że uroczystość się zbliża, stąd chęć kupienia od ręki?). Na pewno się uda!

A te dłuższe mankiety masz?

Ja rozważałem wymianę na węższe, czyli operacja trudniejsza, bo dochodzi zwężenie rękawa; koszt kilkadziesiąt zł.

Pisząc "wszywanie mankietów" miałem na myśli kompletną usługę, czyli zakup mankietu + ich wszycie

Szukam miejsc/pewnych adresów/firm gdzie można nabyć mankiety a potem je wszyć

Wzory na stronie przeważnie nieco jarmarczne (według mnie). Nie jestem specjalnie przekonany do kontrastowych podszyć, jakkolwiek widuję to od kilku lat i jeśli subtelne, to nawet ładne. Tu jest przeważnie ostentacyjne i do tego kontrastowe guziki. Tanio to wygląda. A co konkretnie zachwyciło w jakości?

Ogólnie jakość szycia i materiałów. Widziałem ich koszule na żywo i prezentowały się super. Natomiast co do kontrastowych podszyć ciekawie to wygląda,ale to oczywiście rzecz gustu. Widziałem już wiele tego typu koszul i większość wydała mi się przekombinowana. Tu nie odniosłem takiego wrażenia.

Czy 2 koszule Sea Island za 80 gbp  (w sumie teraz, kiedy jest 10% obniżka to za 72 gbp) w CT to dobra oferta? Mam kilka ich koszul casualowych i jestem z nich bardzo zadowolony. Z kolei z koszul formalnych z oferty 4 za 100 gbp już mniej i raczej nie planuję zakupu kolejnych. 

Nie, rękawy dość luźne. Suchą skórę mam, fakt. Ale gładką.

Przez ostatnie pół roku kolejne 7 koszul poszło w rękawach. Okazuje się, że przy maksymalnym zgięciu rąk pojawiają się duże naprężenia. "Bezmyślnie" czasami w pracy zginam łokcie myśląc nad czymś za biurkiem i po kilkunastu takich zgięciach struktura materiału się zaczyna się naruszać. Muszę kupować luźniejsze koszule i slimować je w talii u krawcowej. Nie ma innego wyjścia... na bespoke mnie nie stać.

Swoją drogą - w Bytom mam rozmiar 188/40 slim i rozmiar 188/41 slim jest już dużo obszerniejszy. Z kolei mój rozmiar w Wólczance to 188/41 slim. Jak wygląda krój rozmiaru 188/42 slim? tylko w kołnierzu się różni czy obszerność (rękawy) też?

Panowie kupiłbym koszulę ale internet nie chce mi pomóc. Na ślub - biała, do muchy, koniecznie kryta listwa guzikowa, spinki, najlepiej taliowana. Budżet to do 400 zł, 500 razem z poprawkami u dobrego krawca. Jakieś pomysły? Przeglądnąłem polecane sklepy (głównie brytyjskie) i niestety nie ma takich z krytymi guzikami ;/

...

Da się gdzieś dostać takie koszule? Niestety bespoke jest poza moim zasięgiem. ;)

Z ciekawości, widział ktoś może schemat jak się wszywa rękawy w taki sposób?

Koszule z marszczonymi rękawami mają w swojej ofercie m.in. Isaia i Finamore.

Zapytaj się dziewczyny/żony/mamy/babci jak się wszywa tzw. "bufiaste rękawy" i będziesz wszystko wiedział na ich temat. ;)

• Oceniam pozytywnie 1