el-biczel Napisano 12 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2012 Żyć normalnie i pozwolić zarobić krawcowi. Taliowanie to prosta przeróbka. To zależy od stosowanego szwu. Po za tym jeśli koszula jest znacząco zaszeroka w ramionach, to taliowanie nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Arros Napisano 12 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2012 Weź się za dietę i ćwiczenia siłowe - najlepsza rada, nie tylko odzieżowa, bardziej życiowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 12 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2012 Żyć normalnie i pozwolić zarobić krawcowi. Taliowanie to prosta przeróbka. To zależy od stosowanego szwu. Po za tym jeśli koszula jest znacząco zaszeroka w ramionach, to taliowanie nic nie da. Owszem, taliowanie wystarczy, jeśli koszula jest tylko za szeroka. Można przerobić i w ramionach, zwęzić rękawy, to żaden problem, pojawia się jednak kwestia opłacalności. Ostatnio redukowałem bluzę o 2 rozmiary i wyszło świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 12 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2012 Owszem, taliowanie wystarczy, jeśli koszula jest tylko za szeroka. Można przerobić i w ramionach, zwęzić rękawy, to żaden problem, pojawia się jednak kwestia opłacalności. Ostatnio redukowałem bluzę o 2 rozmiary i wyszło świetnie.Taliowanie to pikuś. Problem zauważyłem z nadmierną ilością materiału w klatce piersiowe i na plecach. Osiedlowa krawcowa średnio daje sobie z tym radę a lepszy rzemieślnik krzyknie mi za takie poprawki pewnie 50 zł, jeśli nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LooQ Napisano 13 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2012 Mam pytanie. Czy szył sobie ktoś koszulę u firmy Bernheim? Jak tak, to jak byście ją ocenili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 13 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2012 lepszy rzemieślnik krzyknie mi za takie poprawki pewnie 50 zł, jeśli nie więcej. Trudno, żeby brał 5 zł (podkreślenie moje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merlin Napisano 20 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2012 A czy istnieją sposoby na zmniejszenie obwodu kołnierzyka? Krawcowa będzie dostępna dopiero od poniedziałku, a ten temat nie daje mi spokoju. Wreszcie trafiłem na swój rozmiar w sklepie i kupiłem dziś poszukiwaną koszulę kremową, nie oglądając się na cenę. Rozmiar kołnierzyka wybrałem wg. wskazania na inne moje koszule tj. 39. W domu przymierzyłem. Rękawy idealne (długość, szerokość), ramiona idealne, na klatce idealnie, w talii idealnie, skrzydełka kołnierzyka idealne, a z niewiadomych przyczyn obwód, tak na oko o dwa rozmiary za duży :/. Nie wygląda to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Ostatnio szukając idealnego dopasowania kupiłem w CT 2 koszule rozmiar więcej w kołnierzu i nadmiar luzu zredukowalem w dość prosty sposób a mianowicie 3 krotnym praniem. Bawełna się trochę zbiega. Aż 2 rozmiary może być jednak ciężko ale możesz spróbować przed oddaniem do poprawki krawieckiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Pranie (zwłaszcza w wysokich temperaturach) faktycznie trochę pomaga, z tym, że koszula kurczy się we wszystkich rozmiarach, a nie tylko w kołnierzyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merlin Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Dzięki za podpowiedzi. Przepiorę dla pewności i zobaczę na czym stoję. Faktycznie, zejdzie się całość ale chyba nie mam wyjścia. Jutro poruszę temat u krawcowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Koszul nie powinno się prać w temperaturze powyżej 40C! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Owszem - bo w efekcie koszula się kurczy i materiał szybciej niszczy (min. płowieje, czasami farbuje). Ale koledze chodziło właśnie o zmniejszenie obwodu kołnierzyka. Poza wizytą u krawca/ dobrej krawcowej spranie koszuli to chyba jedyny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Nie tylko niszczy, ale też zmniejsza się drastycznie przepuszczalność powietrza, materiał staje się bardziej podatny na przetarcia. To tak jakby w Matiza walnąć parę razy kafarem, aby bardziej przypominał kształtem Mini Coopera. Sposób jest prosty - zamiast 3-4 byle jakich koszul, zamówić jedną na miarę, skoro rozmiarówki sklepowe kompletnie nie pasują. . Gwarantuję, że będzie lepiej i dłużej służyć, a i pewnie jeszcze trochę grosiwa zostanie w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekwb Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Podobnie jak kilku mam delikatny problem z dopasowaniem koszul od CT. O ile góra jest ok zarówno w najmniejszym rozmiarze slim i extra slim o tyle przy slim fit koszula przy spodniach i wokół paska się marszczy. Czy można to z miarę bezproblemowo zniwelować? Nigdy nie oddawałem jeszcze koszul do taliowania stąd moje pytanie. Możecie polecić kogoś w Warszawie, czy z takimi przeróbkami można udać się do pierwszego lepszego krawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Spróbuj zamówić tailored fit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Panowie, czy kojarzycie jakieś amerykańskie firmy podobne do CT, Tm Lewin itp.? Ktoś korzystał, może jakąś polecacie? Czemu "angielskie" firmy zdominowały ten wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Arrow? Sporo tych koszul jest w TKMaxx. Mam jedną, w cenie z TKMaxx, czyli mniej więcej w najniższej cenie u CT, można polecić. Uwaga, dość krótkie rękawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekwb Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Spróbuj zamówić tailored fit. Ich najbardziej dopasowany krój to extra slim fit. Na ewentualne przyszłe zamówienia może być dopóki nie znajdę czegoś lepszego. Muszę (chcę) natomiast zrobić coś z koszulami, które już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Faktycznie, zmienili ostatnio. Ale extra slim=tailored. Taliowanie to generalnie nie problem, nie potrzeba do tego Turbasy, chociaż pani dorabiająca sobie chałupniczo skracaniem jeansów może sobie nie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Panowie, czy kojarzycie jakieś amerykańskie firmy podobne do CT, Tm Lewin itp.? Ktoś korzystał, może jakąś polecacie? Czemu "angielskie" firmy zdominowały ten wątek? Z polecenia: http://www.josbank.com/ Nie wiem, jak wygląda jakościowo, ale powoli przymierzam się do pierwszego zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Z polecenia: http://www.josbank.com/ Nie wiem, jak wygląda jakościowo, ale powoli przymierzam się do pierwszego zamówienia. Ciężko mi teraz przytoczyć źródło, ale czytałem o tej firmie prawie same złe rzeczy jeśli chodzi o jakość - kiedyś była potęgą, teraz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 21 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2012 Faktycznie, zmienili ostatnio. Ale extra slim=tailored. Taliowanie to generalnie nie problem, nie potrzeba do tego Turbasy, chociaż pani dorabiająca sobie chałupniczo skracaniem jeansów może sobie nie poradzić. Najlepiej popytać w sklepach typu Vistula/Bytom itd. kto się u nich zajmuje poprawkami krawieckimi. Jak tak znalazłem swoją krawcową i poza terminowym realizowaniem zleconej pracy nie mam jej nic do zarzucenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoshi Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Mam kaszmirowy sweter z JoS.A.Bank kupiony w 2008 roku i trzyma się świetnie(prany w pralce bez zbędnych ceregieli) ale jaka jest jakość koszul niestety nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisciofcb Napisano 24 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2012 Panowie, jakie marki koszul możecie polecić, których długi rękaw jest naprawdę długi? Koszule Lamberta coraz mniej mi odpowiadają, wybieram model 41/188-194 (mankiet na spinkę) i jeszcze bywa przykrótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 24 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2012 Może sobie uszyj w którymś z opisywanych na forum internetowych MTM? Cudów z dopasowaniem przez neta nie będzie, ale rękawy powinni ci zrobić właściwej długości. Cenowo wyjdzie ci w granicach 200-400 zł za koszulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi