Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamysł jest, że koszula ma iść do trzyczęściowego garnituru, ale liczę że na inne okazje też będę mógł ją założyć. Napisałem uwagi i koszulę odeślę. Zobaczymy jak poprawią. Tylko tak jak pisał @Velahrn , jeżeli jest za szeroka w barkach to jest to nie do poprawy, więc zobaczymy co zaproponują. 

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
3 godziny temu, Velahrn napisał:

Barki za szerokie - to najważniejsze, bo chyba niemożliwe do poprawy.

Przecież to nie marynarka. Jak to rozprują to pewnie ogarną.

4 godziny temu, mosze napisał:

Z moich doświadczeń wynika, że koszula może być jednocześnie mocno dopasowana i wygodna, może nie tak, że w ogóle nie czuć, ale wygoda jest wystarczająca.

Wszystko zależy od materiału. Jeśli jest miękki np. dobry oxfrod, flanela czy dodatek elastanu to tak. Sztywniejsza tkanina a tym bardziej len nie może być dopasowany.

Opublikowano
3 godziny temu, Velahrn napisał:

Barki za szerokie - to najważniejsze, bo chyba niemożliwe do poprawy.

4 godziny temu, mosze napisał:

Z moich doświadczeń wynika, że koszula może być jednocześnie mocno dopasowana i wygodna, może nie tak, że w ogóle nie czuć, ale wygoda jest wystarczająca.

Wszystko zależy od materiału. Jeśli jest miękki np. dobry oxfrod, flanela czy dodatek elastanu to tak. Sztywniejsza tkanina a tym bardziej len nie może być dopasowany.

Opublikowano
28 minut temu, tryhp3 napisał:

Tyle, że zmiana rozmiaru barków zmienia masę innych wymiarów - np. szerokość rękawa, długość rękawów, rozmiar w górnej części klatki piersiowej.

Stawiam perły przeciw orzechom, że tego nie ogarną i:

1. albo uszyją nową koszulę

2. albo "panie nie da się, taką pan chciałeś"

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
11 godzin temu, Velahrn napisał:

Generalnie wygląda lepiej, choć nadal bym zebrał trochę na plecach i na brzuchu.

Przecież koszula jest zaliczana do bielizny  . A bielizna ma być wygodna .  Dżentelmen nie pokazuje się w niej bez innego przyodzienia . Czy w tej modzie retro , którą propagujesz , a która wzbudza we mnie pozytywne emocje , panowie mieli bieliznę dopasowaną .??

Opublikowano
49 minut temu, Manul napisał:

Przecież koszula jest zaliczana do bielizny  . A bielizna ma być wygodna .  Dżentelmen nie pokazuje się w niej bez innego przyodzienia . Czy w tej modzie retro , którą propagujesz , a która wzbudza we mnie pozytywne emocje , panowie mieli bieliznę dopasowaną .??

To zasada XIX-wieczna, która zanikła już w dwudziestoleciu międzywojennym - i bardzo dobrze, koszule są ładne. Historycznie, koszule w ogóle nie były widoczne, poza mankietami i kołnierzykiem, więc dopasowanie w ogóle nie miało znaczenia.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Velahrn napisał:

To zasada XIX-wieczna, która zanikła już w dwudziestoleciu międzywojennym - i bardzo dobrze, koszule są ładne. Historycznie, koszule w ogóle nie były widoczne, poza mankietami i kołnierzykiem, więc dopasowanie w ogóle nie miało znaczenia.

Nieśmiało pragnę zwrócić uwagę , że w 21 wieku pracodawca daje pracownikowi buty i ubranie robocze . Także używanie takiej odzieży i obuwia na co dzień , nie jest potrzebne , gdyż ubrania zrobiły się ładne .

Ale przyjmuję do wiadomości potrzebę takich stylizacji u osób niepracujących fizycznie . ??

Opublikowano
6 godzin temu, Manul napisał:

Nieśmiało pragnę zwrócić uwagę , że w 21 wieku pracodawca daje pracownikowi buty i ubranie robocze . Także używanie takiej odzieży i obuwia na co dzień , nie jest potrzebne , gdyż ubrania zrobiły się ładne .

Ale przyjmuję do wiadomości potrzebę takich stylizacji u osób niepracujących fizycznie . ??

Nie do końca rozumiem, jaki to ma związek z koszulami i ich dopasowaniem?

Faktycznie, PRZED Złotą Erą męskiej elegancji, koszule były luźne i traktowało się je jak bieliznę, i wyglądały tak:

Mans-evening-dress-shirt-circa-1860s.webp

Natomiast my tutaj nie zajmujemy się rekonstrukcją historyczną, tylko się inspirujemy. Żeby podążać za pewnymi zasadami, albo je dorzucić, trzeba poznać najpierw ich kontekst kulturowy i zastanowić się, o co właściwie chodzi.

Opublikowano

Po 20 latach czas im przejść powoli na zasłużoną emeryturę. To już chyba ostanie z moich nabytków z tej szwalni. 
Pierwsza „inwestycja” w koszulowy MTM i zdecydowanie trafiona. Jak widać czy to MTM czy produkt na półkę jakość wyrobów była równie wysoka. 
DaVinci niestety od dawna już nie istnieje a szwalnia w Tczewie która nawiązuje do ich tradycji nie oferuje już materiałów tej jakości.

IMG_6361.jpeg

IMG_6360.jpeg

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, kanapa napisał:

Po 20 latach czas im przejść powoli na zasłużoną emeryturę. To już chyba ostanie z moich nabytków z tej szwalni. 
Pierwsza „inwestycja” w koszulowy MTM i zdecydowanie trafiona. Jak widać czy to MTM czy produkt na półkę jakość wyrobów była równie wysoka. 
DaVinci niestety od dawna już nie istnieje a szwalnia w Tczewie która nawiązuje do ich tradycji nie oferuje już materiałów tej jakości.

IMG_6361.jpeg

IMG_6360.jpeg

Bardziej mnie szokuje, że utrzymałeś wymiary przez 20 lat!

Opublikowano

Nie wiem, jak stan mankietów, ale ja w takich sytuacjach po prostu odpruwam wyłogi i robię ze stójką, chociaż przy takiej tkaninie może być ciężko sensownie to nosić. Ale może dodać biały kołnierz i mankiety, zrobić z tego maklerkę? Mi by tak lubianej koszuli szkoda było wyrzucać, potem jeszcze może być do ogródka, aż wreszcie podłóg 

• Oceniam pozytywnie 1
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

W CT właśnie ruszyła wyprzedaż.Koszule od 179 zł (działa dodatkowo zniżka za multibuy, więc przy zakupie 4 jedna wychodzi 143 zł - prawie jak za dawnych dobrych czasów sprzed inflacji), jeszcze jest trochę do wyboru. Na inne rzeczy też są dobre oferty, ale z CT znam się tylko na koszulach (i polecam, w tym roku już jeden zestaw czterech zamawiałem, teraz na wyprzedaży jeszcze dwie doszły, nawet z kosztem dostawy warto).

• Like 2
Opublikowano

A ja spróbowałem. Z wyprzedaży jedna koszula (PCF4381 oxford len bawełna w błękitny prążek), do tego spoza wyprzedaży kowbojska z zielonego lnu (PCF2725; bo jak odtwarzać szafę to czymś uniwersalnym ?) i jedne spodnie na próbę.

Opublikowano
19 godzin temu, Kyle napisał:

W CT właśnie ruszyła wyprzedaż.Koszule od 179 zł (działa dodatkowo zniżka za multibuy, więc przy zakupie 4 jedna wychodzi 143 zł - prawie jak za dawnych dobrych czasów sprzed inflacji), jeszcze jest trochę do wyboru. Na inne rzeczy też są dobre oferty, ale z CT znam się tylko na koszulach (i polecam, w tym roku już jeden zestaw czterech zamawiałem, teraz na wyprzedaży jeszcze dwie doszły, nawet z kosztem dostawy warto).

Koszule tej marki niedawno widziałem w Half Price , nawet spory wybór , chyba po niecałe 90, lub 100 zł . Uznałem , że to i tak jest za drogo .

Opublikowano
Godzinę temu, Xune napisał:

do tego spoza wyprzedaży kowbojska z zielonego lnu (PCF2725; bo jak odtwarzać szafę to czymś uniwersalnym ?) i jedne spodnie na próbę.

Na fotce ta koszula to petarda . Ogień bracie - jak piszą często na Reddicie . ?Kupiłbym gdyby nie te zatrzaski, których  nie znoszę . 

Opublikowano
20 godzin temu, Kyle napisał:

Dzięki!

Wstyd się przyznać, ale będę zamawiał pierwszy raz i mam trochę wątpliwości odnośnie rozmiarówki - stąd pytanie czy ktoś ma porównanie do rozmiarówki koszul w SuSu?

W koszulach SuSu mój rozmiar to 36 kołnierzyk, krój tylko extra slim fit. Czy w CT w kroju extra slim fit będzie 14.5 i długość rękawa 32 czy 15 i 33? (Rozmiar 14 jest tylko w dwóch modelach koszul więc odpada.)

I pytanie czy nie będzie problemu ze zwrotem, gdy nie trafię z rozmiarem?

Opublikowano

Jak to jest z rozmiarami gotowców w PC ? , ja kliknąłem  opcję „ wybierz swój rozmiar”  . I tak, mam 177 cm ważę 95 kg , w klatce  mam 120 ,  i ten wirtualny doradca zalecił mi koszulę o długości short i sylwetce slim . A ten model ( to było przy koszuli jakieś francuskie coś tam , w sekcji sale ) wyglada dość przeciętnie  , a jest na dole opisany jest jako sylwetka atletic. 
No i właśnie , jak to z tymi rozmiarami u nich jest . Chodzi mi o gotowce ?