Skocz do zawartości

Garnitur - dyskusje i porady

Fryderyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy przy wzroście 174 cm, szczupłej sylwetce waga około 64 kg będzie pasować mi marynarka dwurzędowa (double-brested)? Spotkałem się z wieloma opiniami i chciałbym je zweryfikować.

prawdopodobnie tak. zależy też od kroju.

najlepiej udaj się do sklepu, przymierz kilka różnych, zrób zdjęcia i wstaw tutaj dla dalszych konsultacji.

W sklepie nie posiadają ani rozmiaru ani modelu, który by mi odpowiadał. Posiadam odpowiedni materiał i dobrze znanego zaufanego krawca, lecz nie jest on mi w stanie odpowiedzieć czy "dwurzędówka" przy moim wzroście będzie dobrze wyglądać... Choć patrząc na zdjęcia Cesarza Akihito można wnioskować, że tak.

moim zdaniem zależy nie tyle od wzrostu (174 to nie jest mało) co od proporcji ciała i kroju.

jeżeli Twój krawiec uważa, że nie wie czy będziesz dobrze wyglądał to znaczy, że nie ma koncepcji jak dla Ciebie prawidłowo uszyć ten garnitur.

w takim wypadku nie zmuszałbym go do tej roboty bo bedzie z tego 'loteria'

Zadam jeszcze raz pytanie:

Panowie, co sądzicie o tym garniturze: http://sklep.vistula.pl/product-pol-120 ... stula.html

Pozdrawiam

Jak na zdjęciu wygląda bardzo dobrze ,ja nie mam doświadczenia z Vistula wiec mogę ocenić tylko pod względem fasonu ,a ten mi się podoba. Natomiast nie kupił bym garnituru poprzez internet.

Pozdrawiam

Kupiłem ten garnitur Vistuli. Bardzo mi się podoba z jednym wyjątkiem - na lewym rękawie występuje tuż przy łączeniu takie "wgniecenie". Czy to da się jakoś wyprostować/wygładzić, zwykłe odprasowanie nic nie daje? Poniżej zdjęcia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Będę wdzięczny również za namiar na krawca w Warszawie, który byłby w stanie to naprawić

Pozdrawiam

• 5 months later...

"Garnitury jednorzędowe możemy podzielić na trzy rodzaje:

a) Garnitur wizytowy

Garnitur wizytowy powinien być wykonany z tkaniny w kolorze granatowym, szarym lub czarnym. Jest najczęściej noszony wieczorem i może być znany pod nazwą garnituru wieczorowego. Taki garnitur ma klapy zamknięte, inaczej zwane szpiczastymi. Kieszenie są proste i wcięte, nie posiadają patek. Z tyłu może być bez szliców, ale najczęściej ma je dwa. Garnitury wizytowe nosimy głównie z białym koszulami. Jest także najwłaściwszy rodzaj garnituru na ślub. Spodnie powinny być bez mankietów. Wskazane jest zapięcie na jeden guzik, wywodzące się ze smokingu. Często zakłada się kamizelkę do zestawu.

B) Garnitur roboczy

c) Garnitur sportowy"

Dołączona grafika

http://www.szarmant.pl/klasyfikacja-gar ... orzedowych

I jeszcze komentarz Autora:

"Garnitur wieczorowy w prostej linii wywodzi się od smokingu, a ten patek przy kieszeniach nie miał. Nie zgadzam się z głosami, że patkę zawsze można schować i nie będzie problemu. Z doświadczenia wiem, że patka może zawsze wyskoczyć. Po drugie kieszeń ze schowaną patką wygląda gorzej, niż kieszeń bez patki."

Trzy posty wyżej, punkt a).

Taka odpowiedź nie jest zbyt elegancka, więc na moją pomoc proszę nie liczyć.

Chodzi mi o to, że szukam garnituru dokładnie takiego jak z opisu w punkcie a) kilka postów wyżej, czyli wizytowego (wieczorowego) a to, co do tej pory widziałem po sklepach to jakieś marne imitacje.

• 3 months later...

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum, już od dłuższego czasu śledzę różne dyskusje tutaj. Wiele dzięki temu się dowiedziałem oraz rozwiałem dużo swoich wątpliwości, nadeszła wreszcie chwila kiedy sam muszę poradzić się.

Przymierzam się do kupna nowego garnituru, z założenie miałby to być garnitur w miarę wszechstronny z ale z wizytowym charakterem. Mam już jeden garnitur roboczy w kolorze szarym(coś podobnego to tego:http://sklep.vistula.pl/product-pol-2323663-Garnitur-PAGNINI-Lantier.html) i chciałbym kupić garnitur na bardziej oficjalne spotkania w pracy oraz imprezy wieczorne typu wesela(ostatnimi czasy trochę ich jest:)).

Zastanawiałem się nad garniturem w kolorze grafitowym bądź granatowym. Wydać na garnitur planuję maksymalnie 1800-2000 zł, patrząc na rynek polski nie wiem szczerze na ofertę której marki spojrzeć... W chwili obecnej rozważam zakupy w Vistuli, decydując się na garnitury z ich linii Lantier. Spodobał mi się szczególnie model Topeka Modern:

http://sklep.vistula.pl/product-pol-2320249-Garnitur-TOPEKA-MODERN-Lantier.html

http://sklep.vistula.pl/product-pol-2323689-Garnitur-TOPEKA-MODERN-Lantier.html

http://sklep.vistula.pl/product-pol-2323692-Garnitur-TOPEKA-MODERN-Lantier.html

Co sądzicie o tych garniturach? Czy jakościowo powinny być w porządku i odzwierciedlać swoją cenę? Polecacie może jakieś inne marki? Wiem że "hitem" ostatniego okresu są garnitury z SuitSupply, ale osobiście nie wyobrażam sobie kupowania garnituru bez jego obejrzenia na żywo i przymierzenia...

Pozdrawiam
Adam

Jeśli masz już szary, to polecam granat, a nie grafit.

Lantier ma niezłe garnitury, ale jeśli nie goni cię czas, to proponuję jeszcze poczekać na większą wyprzedaż. Obecnie Lantiery mają w cenach 1600-1700 zł a to dość sporo. Zwróć też uwagę, że te modele, które podałeś są w fasonie slim, czyli mają takie elementy jak: wąskie klapy, krótsza marynarka, górny guzik dość wysoko - nie każdy będzie w tym dobrze wyglądał.

Jeśli masz w pobliżu centra outletowe, to zajrzyj do Vistuli, Bytomia, Próchnika, Albione, Lancerto.

• Oceniam pozytywnie 1

Witam
Mam totalny zawrót głowy. Chciałbym kupić pierwszy bardzo dobry garnitur. Wypatrzyłem taki http://www.bytom.com.pl/garnitury,garnitur-bc1-01-57a-26-k-409-2997-p. Powiedzcie czy będzie to dobry wybór. Kosztuje sporo, a ja chciałbym żeby był idealny. Dla pomocy podam, że kieruję się takimi parametrami: granatowy, jednorzędowy, dwuczęściowy, sylwetka wyszczuplona, 2 klapy z tyłu, 100% wełna. Może znacie jakieś dobre modele różnych firm za podobną kwotę? Za podpowiedzi dziękuję.

Kamil, po pierwsze to nie kosztuje dużo - patrząc obiektywnie. Ładny krój, długość marynarki ok, plus za wkłady. Musisz go przymierzyć i zobaczyć jak leży. Ciężko żeby był idealno, bo to produkt z półki, więc na pewno jakieś podstawowe poprawki trzeba wziąć pod uwagę.