Skocz do zawartości

Eleganckie zegarki

macaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Wprawdzie pytanie do Filipa, ale... :)

(choć dwa z poniższych nie są kopią design'u suba)

1) najtaniej - Orient Big Mako (kiedyś wklejałem tu zdjęcia mojego)

2) trochę mniej tanio - Davosa Argonautic

Dołączona grafika

3) jeszcze trochę drożej, ale nadal bardzo rozsądnie do jakości - Seiko sumo (też kiedyś wklejałem tu zdjęcia)

wklejana wyżej Glicyna chyba trochę zabija rozmiarem (o ile dobrze pamiętam)...

Damian, rozumiem, że masz na myśli po prostu zegarek nurkowy o wodoszczelności min 200m, z ruchomym pierścieniem i dobrą lumą (nie zakłądam, że chodzi Ci o jakąś stylistyczną kopię suba).

Uważam, że najfajniejszym wyborem i nie tylko pod względem jakości do ceny jest Seiko SKX007:

Dołączona grafika

Ten zegarek kosztuje poniżej tysiąca złotych i nie zamieniłbym go na żaden szwajcarski zegarek w cenie sklepowej do powiedzmy 3kzł.

Podobnym ewenementem jest Seiko Sumo który kosztuje trochę powyżej 2kzł - wykonanie koperty i detali jest jak w zegarkach kilkukrotnie droższych:

Dołączona grafika

Oba te modele mają prawdziwe 200m wodoszczelności i mogą służyć do nurkowania z akwalungiem.

Wspomniane wcześniej mako też są fajne choć odstają trochę jakością wykonania od Seiko.

Jeśli ktoś się uprze na zegarek szwajcarski to fajnym wyborem jest nowa Certina DS Action Diver (spełnia normy ISO w tym zakresie). Bezel chodzi bardzo dobrze i od 0 do 20 ma lumę pod akrylowym wkładem:

Dołączona grafika

... wpadł mi w oko ... Lindburgh & Benson Unikatorium Vintage

Wiem, że nie jest klasyczny, ale od kiedy trafiłem na markę Christiaan v.d. Klaauw a potem i inne robiące zegarki w takim klimacie, uzupełnienie o taki model chodzi mi po głowie ..

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

• 2 weeks later...

Ochh, nie łapcie za słowa od razu. Źle przekazałem informacje :)

Już oryginalnie był obity drewnem ale i tak cudeńko :)

Jaki kolor paska byście dali do niego?

Jeśli chcesz coś stonowanego, to moim zdaniem skórzany jasnobrązowy pasek byłby w sam raz. Ale zielony byłby ciekawym nawiązaniem do drewnianej koperty i lasu :).

• 3 weeks later...

Czytałem, jednak miałem nadzieję, że może któremuś z forumowych specjalistów prześlizgnęły się te zegarki przez ręce i mógłby coś o nich napisać. W każdym razie ze względu na pewne wątpliwości co do paru elementów ostatecznie wybrałem coś innego.