Skocz do zawartości

savoir vivre przy stole


lodzermensch

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się, to są skertingi, czyli takie "falbanki" sięgające ok. 10 cm nad podłogą, najczęściej przypinane rzepami.

Co do "podkładek" (fachowa nazwa "sety"). Serwowanie na eleganckim przyjęciu na setach (nawet jeśli są ułożone na właściwym obrusie) jest absolutnie niestosowne.

Obrus jest symbolem wspólnoty biesiadników, nakrycie dla kogoś na osobnym obrusiku oznacza symbolicznie wykluczenie go ze wspólnoty.

Przytoczę cytat z Mikołaja Reja: "Nasi przodkowie chociaj nie łajali, / ale cicho przed złymi obrusy krajali".

Obrus powinien zwisać ze stołu na ok. 30 cm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie z puli jajcarskich, dokładnie. Jedną z moich ulubionych potraw (!) niedzielnych śniadań są jajka na miękko. Proste z przygotowaniu i bardzo zdrowe. Pytanie brzmi - jak je elegancko rozbijać. I znów - opierając się na literaturze fachowej - przytoczę dwa sposoby. Pierwszy to klasyczne obierania palcami skorupek, drugi zaś to wycinanie końcówki jajka nożem. Pierwszy wydaje się mało elegancki, a drugi nieco zbyt wyszukany. Jak to robić elegancko?

post-3441-13658922386703_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.