Skocz do zawartości

o brodaczach dla brodaczy

lodzermensch

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, indianskistyl napisał:

Pytanie o kartacz, czy koniecznie musi być z włosia dzika? Nie moze być jakas szczotka syntetyczna?

Nie musi ale taki jest najlepszy. Na początku zapuszczania miałem taką zwykłą szczotkę i grzebień, potem zmieniłem na angrybeards kartacz drewniany i porównanie niebo a ziemia

• 3 weeks later...
  • 1 year later...

trochę odkopię temat - po kilku próbach zapuszczenia brody odpuszczałem, ale być może niesłusznie, bo zaczynała mi przeszkadzać. Tym razem postanowiłem że spróbuję dłużej, stąd prośba o podpowiedź: jakie kosmetyki warto stosować aby włosy nie rosły we wszystkie strony, tylko były ułożone (prawie że) jak na głowie? wiem że na brodzie włos jest grubszy i trudniejszy do opanowania, niemniej jednak patrząc np. jak wyglądają u Beckhama ;) odnoszę wrażenie że coś się da z nimi zrobić. nie chciałbym ich natłuszczać, tylko by wyglądały naturalnie, ale że tak powiem, na "uczesane"

4 godziny temu, Krzysiek_W napisał:

trochę odkopię temat - po kilku próbach zapuszczenia brody odpuszczałem, ale być może niesłusznie, bo zaczynała mi przeszkadzać. Tym razem postanowiłem że spróbuję dłużej, stąd prośba o podpowiedź: jakie kosmetyki warto stosować aby włosy nie rosły we wszystkie strony, tylko były ułożone (prawie że) jak na głowie? wiem że na brodzie włos jest grubszy i trudniejszy do opanowania, niemniej jednak patrząc np. jak wyglądają u Beckhama ;) odnoszę wrażenie że coś się da z nimi zrobić. nie chciałbym ich natłuszczać, tylko by wyglądały naturalnie, ale że tak powiem, na "uczesane"

1. Reuzel Beard Foam

2. Apothecary 87 Muskoka Beard Balm - ale tu uprzedzam zapach dość specyficzny. 

To produkty które nie są tłuste jak balsamy. Ja nie znoszę mieć tłustej i świecącej brody. 

3. Okrągła szczotka do włosów i suszarka. 

5 godzin temu, Krzysiek_W napisał:

Nie będziesz Beckhamem :D

Mam złą wiadomość - zrezygnuj z brody. Jestem brodaczem od wielu lat i początkowo też chciałem uzyskać efekt uformowanej brody. Wszystkie kosmetyki i duży nakład pracy dawały efekt krótkotrwały. Jeżeli włosy nie mają tendencji do równego układania się to nic z tym nie zrobisz.

13 godzin temu, lukmal napisał:

1. Reuzel Beard Foam

2. Apothecary 87 Muskoka Beard Balm - ale tu uprzedzam zapach dość specyficzny. 

To produkty które nie są tłuste jak balsamy. Ja nie znoszę mieć tłustej i świecącej brody. 

3. Okrągła szczotka do włosów i suszarka. 

dziękuję, zapoznam się z tymi specyfikami :)

12 godzin temu, jaskokoz napisał:

Nie będziesz Beckhamem :D

Oj David David, ja już tak wyglądam :P

1 godzinę temu, Awopiotr napisał:

Mam złą wiadomość - zrezygnuj z brody. Jestem brodaczem od wielu lat i początkowo też chciałem uzyskać efekt uformowanej brody. Wszystkie kosmetyki i duży nakład pracy dawały efekt krótkotrwały. Jeżeli włosy nie mają tendencji do równego układania się to nic z tym nie zrobisz.

jednak spróbuję, nie udało mi się nigdy zapuścić długiej brody, więc nie wiem jak się będzie taka zachowywała. teraz nie są łatwe do zapanowania, ale może jak będą dłuższe będzie lepiej

• 1 month later...

Kiedy widzę, że broda zaczyna rosnąć w różnych kierunkach, robię tak:
Zaczesuję całość na bok, następnie w przeciwnym kierunku, a na koniec do dołu.

Robiąc tak regularnie, włosy zaczynają rosnąć prosto w dół. U mnie do momentu, gdy są na tyle długie, że zaczynają powstawać fale. Wtedy podobno pomaga okrągła szczotka i suszarka. W takie zabiegi nie bawiłem się i trzymam długość obecnie 15-25mm

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Miałem na początku olejek Proraso. Miałem z nim dziwne doświadczenia, zmienił zapach po czasie. Obecnie wybieram Brisk z Rossmanna. Dobry skład (bez alkoholu). Przy codziennym stosowaniu ewidentnie działa. Jest tani i pojemny. Delikatnie rzadszy, ale mi to nie przeszkadza. W mojej ocenie zaletą jest to, że nie ma perfum w składzie, więc nie koliduje z moimi.

https://www.rossmann.pl/Produkt/Pielegnacja-brody/Brisk-olejek-do-brody-pielegnuje-brode-i-twarz-50-ml,282145,8832