Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak z guzikami, czasem może się przydać namiar na sklep / hurtownię, kiedy nasz rzemieślnik mówi "nie mam bo nie ma gdzie kupić / nie produkują" itp.

Jako pierwszy wrzucam adres podobnież jednej z dwóch istniejących garbarni cordovanu (tylko nie wiem która jest ta druga?)

W tej zaopatruje się np. L. Vass, Crockett & Jones, Paraboot.

http://horween.com/index.php/main/

pozdrowienia

damian

Opublikowano

Tylko czy którakolwiek sprzeda cordovan odbiorcy detalicznemu?

Myślę, ze trzeba pytać. Dzisiaj namierzyłem garbarnię w USA sprzedająca egzotykę. Największy problem to wwiezienie tego na teren UE / Polski. W handlu wewnątrz USA w większości stanów nie ma problemu.

Kwestia detalu uregulowana cennikiem :)

do 15 mb, 15-30 mb. i ponad 30 mb.

pozdrawiam

damian

Opublikowano

Kiedyś rozmawialiśmy z Maciejem Kielmanem czy byłby skłonny odsprzedać do produkcji pasków do zegarków - temat chyba nie został rozwinięty, ale ze strony Kielmana było zielone światło. Nie wiem jak teraz, nie znam cen. Może warto spróbować? Wybór chyba największy w kraju. Z resztą przekonałem już się, że wielu naszych szewców nie wie w ogóle czym są skóry Cordovan, więc w Polsce chyba wyboru praktycznie nie ma.

Pracownia Kielmana Codovan ma z kilku źródeł - i Japonia, i Horween, i pewnie coś jeszcze.

pozdrawiam

Opublikowano

Spróbuj łapać Macieja - powinien pamiętać temat, bo z nim kwestia była wstępnie uzgadniana. Rozmowa była na temat niewielkich ilości dla pasjonatów wyrabiających paski we własnym zakresie. Daj znać jak poszło. Gdyby był problem - odezwij się na PW, spróbujemy reanimować sprawę ze swojej strony.

pozdrawiam

Opublikowano

Każda skóra egzotyczna i produkt z niej musi mieć międzynarodowy certyfikat; na podstawie tego certyfikatu może być przewożona z kraju do kraju. Brak takiego certyfikatu może spowodować, że nie wpuszczą tego produktu do Polski, może nas jeszcze spotkać kara za próbę nielegalnego jej wwiezienia do Europy i Polski. Dobrze o te przepisy podpytać kogoś, kto ma doświadczenie w tych sprawach i ściąga produkty z danego rejonu do Polski. Np. na Chmielnej w Wawie był taki sklep kowbojski, właściciel - bardzo sympatyczny eks-naukowiec - sprowadzał takie rzeczy z USA (buty i kapelusze ze skór aligatorów, węży etc.)i chyba ma na ten temat wiedzę praktyczną.

Opublikowano

Cordovan jest końską skórą i nie jest klasyfikowany przez Izbę Celną jako skóra egzotyczna, tak więc podlega normalnym regulacjom prawnym dotyczących przewozu/transportu wyrobów skórzanych na terenie unii celnej i z/do krajów trzecich.

Opublikowano

Zbadałem temat z Cordovanem, ale na razie go zawieszam - szewc stwierdził, że ja będę chciał to buty zrobi z cordovanu (chociaż nie lubi na nim pracować) w dobrej cenie.

Generalnie łatwiej jest sprowadzić skóry z Europy niż ze Stanów z uwagi na cło, vat itp. W szczególności egzotyka kupowana poza Europą stwarza problemy. W handlu w obszarze UE jako kupujący z legalnego źródła nie musze robić nic specjalnego, jakiejkolwiek papierologii.

W USA cordovan kosztuje od +/- 110 do 150 USD za 1 skórę w zależności od wielkości (na buty idą 2) do tego być może doszłoby cło (?) i VAT (raczej pewne).

Znalazłem kontakt z hurtownia z Włoch, ale tutaj trzeba byłoby transakcję znowu przez firmę robić.

Przykładowe ceny jakie dostałem oscylują ok. 55 eur netto za 1 stopę kwadratową powierzchni, skóry są od 2 do 2,75 sq ft ...

Opublikowano

Damian, w przypadku importu garbowanych skór ze zwierząt nieparzystokopytnych z USA nie nalicza się cła, więc pozostałby jedynie 23% podatek VAT.

Do wniosku, że nie opłaca się na własną rękę sprowadzać shell'u doszedłem już dawno - w Kanadzie i USA możliwe jest zakupienie butów z Cordovanu już od kwoty $300.

Opublikowano

Damian, w przypadku importu garbowanych skór ze zwierząt nieparzystokopytnych z USA nie nalicza się cła, więc pozostałby jedynie 23% podatek VAT.

Do wniosku, że nie opłaca się na własną rękę sprowadzać shell'u doszedłem już dawno - w Kanadzie i USA możliwe jest zakupienie butów z Cordovanu już od kwoty $300.

300$ to podejrzanie mało. Być może w sprzedaży w tej cenie nie jest "shell cordovan" a też skóra z zada końskiego ale określana jako "front". Prawdziwy "shell cordovan" to tylko i wyłącznie tylna część ("butt part") skóry zadniej.

Shell cordovan jest na prawdę drogą imprezą. Przykładowo za buty z cordovanu u Kielmana jest dopłata gdzieś ok. 1500 pln a za pytona 1000 pln.

Jeszcze inna możliwość to taka, że te tańsze "Shelle" są z innej garbarni niż renomowany i najwyżej ceniony Horween? Te ceny które podałem dotyczyły cordovanu z Horween.

Opublikowano

300$ to podejrzanie mało. Być może w sprzedaży w tej cenie nie jest "shell cordovan" a też skóra z zada końskiego ale określana jako "front". Prawdziwy "shell cordovan" to tylko i wyłącznie tylna część ("butt part") skóry zadniej.

http://www.florsheim.com/shop/style/19007.html

http://www.florsheim.com/shop/style/19008.html

Oba buty mogą być wykonane ze skóry shell cordovan. Pierwszy link to buty na cordovanie od manufaktury Horween. Oglądałem w ich sklepie w Chicago dokładnie ten model i to na 100% jest dokładnie ten typ skóry, którego poszukujesz.

Znam jeszcze kilku innych producentów, którzy również w cenie poniżej $500 sprzedają takie buty. Nawet u Edmonds'a czasami trafiają się pojedyncze modele w sezonowych liniach.

U Kielmana jest tak drogo, bo w Polsce to niebywała egzotyka podczas gdy w USA to standard.

Opublikowano

http://www.florsheim.com/shop/style/19007.html

http://www.florsheim.com/shop/style/19008.html

Oba buty mogą być wykonane ze skóry shell cordovan. Pierwszy link to buty na cordovanie od manufaktury Horween. Oglądałem w ich sklepie w Chicago dokładnie ten model i to na 100% jest dokładnie ten typ skóry, którego poszukujesz.

Znam jeszcze kilku innych producentów, którzy również w cenie poniżej $500 sprzedają takie buty. Nawet u Edmonds'a czasami trafiają się pojedyncze modele w sezonowych liniach.

U Kielmana jest tak drogo, bo w Polsce to niebywała egzotyka podczas gdy w USA to standard.

ok, ALE TO PRAWIE 600 $, a i buty trochę (a nawet całkiem) nieporównywalne do kielmanowskich, bo to produkt nie bespok'owy. Jeżeli fabryka płaci, załóżmy, 200$ za same skóry na parę, to faktycznie przy produkcji fabrycznej - czyli jak każdych innych masowych butów - mogą je robić za ok. 500-600$ z niezłą marżą. Zawsze to jakaś alternatywa ..

JA bym powiedział raczej że Kielman "odcina kupony" swojej renomy :)

pozdrawiam

Damian

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

z innej beczki ...

kolega Daniel vel. Saphir znowu powie, ze zwariowałem :), chociaż ja myślę, że to wspaniały materiał na buty ... i paski do zegarków.

waż wodny z Jawy

(reptan & lotion tested)

Opublikowano

Piękna sprawa. Samemu nie mam nic ze skóry gadziej, ale doceniam koneserów tych rzeczy. Swoja drogą, to głupie, że węże, traktowane w Ameryce Południowej jako szkodniki (np. anakonda), są chronione prawnie w Europie, gdzie nie występują...

Opublikowano

Haha - nie, nie uważam, że zwariowałeś :)

Również podziwiam Twoją pasję i chęć poszukiwania nietuzinkowych rozwiązań.

Skóra piękna, ciekaw jestem jak ją wykorzystasz?

A może moglibyśmy liczyć na cykl postów prezentujących Twoją kolekcję obuwia, pasków i akcesoriów z egzotycznych oraz nietypowych skór?

Zapewne za każdym zleceniem kryje się ciekawa historia ...

A może pierwszy w Polsce blog poświęcony skórom egzotycznym - jestem pewien, że możnaby w ten sposób nawiązać nowe, cenne kontakty i pozyskać nowe źródła :) Z drugiej strony mógłbyś na blogu dzielić się swoją nieprzeciętną wiedzą na ten temat.

Dobra, dobra już nie wymyślam, bo ... jeszcze coś wymyślę :)

pozdrawiam

Opublikowano

Haha - nie, nie uważam, że zwariowałeś :)

Również podziwiam Twoją pasję i chęć poszukiwania nietuzinkowych rozwiązań.

Skóra piękna, ciekaw jestem jak ją wykorzystasz?

A może moglibyśmy liczyć na cykl postów prezentujących Twoją kolekcję obuwia, pasków i akcesoriów z egzotycznych oraz nietypowych skór?

Zapewne za każdym zleceniem kryje się ciekawa historia ...

A może pierwszy w Polsce blog poświęcony skórom egzotycznym - jestem pewien, że możnaby w ten sposób nawiązać nowe, cenne kontakty i pozyskać nowe źródła :) Z drugiej strony mógłbyś na blogu dzielić się swoją nieprzeciętną wiedzą na ten temat.

Dobra, dobra już nie wymyślam, bo ... jeszcze coś wymyślę :)

pozdrawiam

dzięki:)

jestem rozerwany pomiędzy tyloma aktywnościami, że już by mi czasu nie wystarczyło na bloga (BTW ledwo prowadzę własna stronę z publicystyka ekonomiczną :) ), ale podforum "egzotyczne" z chęcią.

Ta skóra z węża jawajskiego to tylko próbka nadająca się co najwyżej na 1-2 paski - nie wykluczam, że wyląduje na warsztacie u Eye_lipa :) ... zdobyta w pocie czoła ale teraz pracuje nad pozyskaniem większej ilości.