shinobi Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Cześć, doszły do mnie buty w rozmiarze 10.5 i okazuje się, że ten jest idealny. Obejrzałem je dokładnie i nie znalazłem niczego niepokojącego poza jednym elementem - chodzi o szycie na czybku podeszwy. Wygląda to tak, na moje oko laika, jakby zabrakło nici w tym momencie i zaczęto w tym miejscu szyć kolejnym kawałkiem nici. Albo po prostu szew dokładnie nie wyszedł i wykonano go ponownie. Nie wiem, niestety nie znam się na tym na tyle. W każdym razie czy wg Was nadaje się to do wymiany, ew. do wyłudzania obnizki ceny? Bardziej chodzi mi o to, czy to w perspektywie dłuższej może dalej się pruć czy wyłazić i powininienem to bezwlględnie reklamować? Zdjęcia obrazujące defekt: Wysyłać za bardzo nie chcę, gdyż same buty ładne i całkiem wygodne jak na początek: Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Okakura Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Witam Przymierzam się do kolejnego zakupu, tym razem butów do codziennego biegania po ulicy. Rozważam zakup tego modelu https://meermin.es/articulo.php?idArt=2694 Przewertowałem ten wątek i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Czy ktoś może coś powiedzieć z własnego doświadczenia na temat trwałości tej podeszwy? Konkretnie chodzi mi o szew, który wydaje się być bardzo płytko, a wręcz całkiem na wierzchu. Czy może ktoś miał przypadek przetarcia się tych szwów? Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam Miałem przetarcie i ubytek gumy na czubku w https://meermin.es/articulo.php?idArt=2792 buty odesłane, czekam na wymianę. Kolejne https://meermin.es/grupoMTO.php?idGrupo=70 też przetarte i też mam zamiar odesłać. Kolejne https://meermin.es/articulo.php?idArt=4341 niewielkie przetarcia, ale to dopiero początek. . Wszystkie się przecierają i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Hmm, niezbyt ciekawie. Ale rozumiem, że jak tylko pierwsze się przetarły, zrobiłeś zdjęcia i Meermin zobowiązał się do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Mam sporo wątpliwości czy metoda szycia goodyear jest nalepszym rozwiązaniem w butach z tej półki cenowej a zarazem jakościowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Miałem przetarcie i ubytek gumy na czubku w https://meermin.es/articulo.php?idArt=2792 buty odesłane, czekam na wymianę. Kolejne https://meermin.es/grupoMTO.php?idGrupo=70 też przetarte i też mam zamiar odesłać. Kolejne https://meermin.es/articulo.php?idArt=4341 niewielkie przetarcia, ale to dopiero początek. WP_20150428_001.jpg. Wszystkie się przecierają i tyle. A po jakim, mniej więcej, czasie te przetarcia się pojawiły? Intensywnie je używałeś czy chuchałeś i dmuchałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Mam sporo wątpliwości czy metoda szycia goodyear jest nalepszym rozwiązaniem w butach z tej półki cenowej a zarazem jakościowej. Ze skórzanymi podeszwami nic złego się nie dzieje, a porównując np. do Loake są nawet o wiele lepszej jakości. Wątpliwości są jednak całkiem zasadne. Osobiście, widzę coraz mniej powodów aby przedkładać buty GYW nad inne i to niezależnie od półki cenowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Okakura Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Hmm, niezbyt ciekawie. Ale rozumiem, że jak tylko pierwsze się przetarły, zrobiłeś zdjęcia i Meermin zobowiązał się do wymiany? Było przetarcie i "dziura" (widać na foto). Spakowałem w paczkę i wysłałem. Jednocześnie wysłałem maila ze zdjęciami i poprosiłem o zwrot kosztów wysyłki (dołączyłem skan pokwitowania). Zwrot dostałem szybko, na buty czekam. grrrrr wrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Okakura Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 A po jakim, mniej więcej, czasie te przetarcia się pojawiły? Intensywnie je używałeś czy chuchałeś i dmuchałeś? Miałem je od listopada 2013 do października 2014, z tym że wysłałem dopiero w lutym 2015. Normalnie używałem, bez skrajności. Uważam że uszkodzenie nastąpiło z powodu wady buta, nie umiem tego wytłumaczyć, ale spróbuję, między częścią wierzchnią buta a podeszwą była przestrzeń, widać to na pierwszym zdjęciu. Przetarcia nici będą prędzej czy później ale nie znaczy to że but się rozpadnie (meermin), dotyczy to podeszw skórzanych i gumowych. W pozostałych 3 parach meerminów na gumie nici też się przetarły ale nic poza tym nie dzieje się. ps. A tu: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3010-buty-meka/?p=164002 moje buty Meka, po przetarciu nici po prostu rozpadły się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Kolega jakiś pechowy - przyciąga buble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Okakura Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Kolega jakiś pechowy - przyciąga buble Na 11 par (meerminów) 1 uszkodzona to niezły wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 To daje do myślenia. Z jednej strony mogę liczyć na to, że nawet jeśli nici się przetrą, to but i tak się nie rozpadnie. A z drugiej... mogę mieć pecha. Tylko w sumie nie bardzo jest alternatywa, bo wersji na skórzanej podeszwie, która można podzelować jak już będzie widać szwy po prostu nie ma. Przynajmniej w kolorach, które byłyby akceptowalne Ciężki orzech do zgryzienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 30 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2015 Możesz rozwinąć? Wydawało mi się,że każde buty na skórzanej podeszwie można podzelować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 30 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2015 Może faktycznie wyszło masło maślane. Oczywiście, każde skórzane można podzelować. Tylko w butach Meermin'a nie widać szwów na podeszwie i na początku zdziera się tylko skórę. W przypadku gumowych spodów, zdziera się od razu szwy. Może teraz jakoś to zgrabniej wyszło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klient Napisano 11 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2015 zamierzam kupić właśnie te buty w meermin, pytanie do kogoś kto miał z tą firmą do czynienia - czy oni mają standardową rozmiarówkę czy są jakieś znaczące odchyły ? i jeszcze - chciałbym uniknąć szerokiego kopyta, bo mi takie nie służy - czy meernim w tej linii stosuje Waszym zdaniem standardowe F, czy jest ono jednak trochę szersze ? https://www.meermin.es/articulo.php?idArt=4639# dzięki za ew. rady. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 11 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2015 Kopyto Hiro jest już dosyć wąskie, a Olfe podobno jest węższe od Hiro. Raczej za szerokie kopyto w przypadku tego buta Ci nie grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 12 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2015 @klient Co rozumiesz przez standardową rozmiarówkę? Na ich stronie masz podane długości, a po przeczytaniu tego wątku od początku powinieneś znać odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 21 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2015 Koledzy Czy mieszcząc się w oxfordy yanko na kopycie 915 w rozmiarze uk 7.5 wejdę w balmorale meermina na kopytach olfe lub elton - zbliżonych do hiro ? Cz raczej ze względu na wysokość buta czy nawet na grubszą skarpetę powinienem patrzeć na UK 8. (Yanko leżą doskonale na pięcie, są odrobine za długie i lekko za szerokie, przyszwa nie schodzi się do końca z pół cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 21 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2015 Ja obstawiam rozm uk 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 22 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2015 Ja obstawiam rozm uk 8Dzięki @fan_dobrego_buta. Ktoś jeszcze coś doda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Verbov Napisano 22 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2015 Nie wiem jak to jest z kopytami olfe i elton, jednak na przykładzie hiro również sugerowałbym te pół rozmiaru więcej w stosunku do Yanko. Trzewiki Yanko na 960 mam w rozmiarze 8,5 i w drugim sezonie są luźne, swobodnie grubą skarpetę mogłem ubrać. Yanko na kopycie 915 w rozmiarze 8,5 są bardzo komfortowe, jedynie przyszwa nie schodzi się idealnie. Miałem zamszowe oxfordy Meermin w rozmiarze 8,5 na kopycie hiro i ledwie stopę wciskałem. Mam teraz trzewiki Meermin w rozmiarze 9 na kopycie hiro i pasują idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 22 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2015 Też bym obstawiał pół rozmiaru więcej niż Yanko. Yanko/Carmina w rozmiarze 7 są dla mnie bardzo komfortowe, natomiast w Meermin Hiro w rozmiarze 7 wchodzę tak na styk. 7,5 jest dużo wygodniejsze. Olfe jest wg. informacji w sieci nawet ciut węższe od Hiro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 22 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2015 Thx @Verbov @Zajac Poziomka. Jest 6 balmorali w obecnej MTO. Które najładniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Okakura Napisano 22 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2015 te 101525 - BURGUNDY CALF & COUNTRY CALF Thx @Verbov @Zajac Poziomka. Jest 6 balmorali w obecnej MTO. Które najładniejsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 22 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2015 te 101525 - BURGUNDY CALF & COUNTRY CALF Jasne, mi te również wydają się najładniejsze. Ktoś jeszcze się wypowie? Może jakiś użytkownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 22 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2015 Zdecydowanie najładniejsze. Mam ich balmorale i jestem z nich bardzo zadowolony, co prawda nie na kopycie olfie a Hiro, ale tez sa ładne. Choć mam wrazenie, ze te wyglądają nawet korzystniej. W porównaniu do Yanko brałbym przynajmniej 0,5 w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi