Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmiany, zmiany, zmiany i to niestety na gorsze - w każdym razie zamawiałem 2 pary, więc dodatkowe dopłaty trącą złodziejstwem  ;)

Co do radzenia się, jaką długość stopy ma kolega z forum, to z własnego doświadczenia - też o to pytałem - mogę stwierdzić, że słabo to działa. Lepiej zamówić jedną parę i najwyżej zwrócić, albo włożyć dodatkową wkładkę i nosić, bo kogo nie zapytacie, to powie że przy takiej samej długości stopy wybiera inny rozmiar.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Zmiany, zmiany, zmiany i to niestety na gorsze - w każdym razie zamawiałem 2 pary, więc dodatkowe dopłaty trącą złodziejstwem ;)

Co do radzenia się, jaką długość stopy ma kolega z forum, to z własnego doświadczenia - też o to pytałem - mogę stwierdzić, że słabo to działa. Lepiej zamówić jedną parę i najwyżej zwrócić, albo włożyć dodatkową wkładkę i nosić, bo kogo nie zapytacie, to powie że przy takiej samej długości stopy wybiera inny rozmiar.

Przez lata byliśmy utrzymywani w przekonaniu, że but ma tylko jeden rozmiar - długość - i to teraz pokutuje. Ludzi trudno przekonać, że każdy ma inną stopę. Buty mogą nie pasować na szerokość, wysokość, mogą się różnić proporcjami. Wybór buta wymaga poznania kopyta konkretnego producenta - nie ma innego wyjścia.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Wybór buta wymaga poznania kopyta konkretnego producenta - nie ma innego wyjścia.

Jest inne wyjście, tylko mało kto dostrzega olbrzymie zalety możliwości rozciągania obuwia. Mówimy tu o profesjonalnych maszynach. Zmiana tęgości na większą, rozciąganie na długość, punktowe (np. halluksy), do góry (np. palce młotkowate) - dużo można wymieniać jeszcze.

Opublikowano

Panowie, czy ktoś ma problem z dziwnie łamiącymi się Meerminami? Dotarła moja druga para z linii Maestro i niestety, tak jak się obawiałem... Buty łamią się po skosie, a do tego załamania się w jednym miejscu przecinają. Buty są na kopycie New Rey które jest odrobinę smuklejsze od Hiro w którym mam oxfordy. Jednak sytuacja ze zgięciami jest identyczna w obu parach. Buty dociskają stopę idealnie na całej powierzchni, ale w okolicy palców jednak nieco lżej. Nie podobają mi się te zagięcia, bo nie występują w żadnych innych butach - wyłącznie Meerminach.

Póki co czekam na grubsze wkładki, może nieco się poprawi - choć kosztem idealnie schodzącej się przyszwy.

Wygląda to mniej więcej tak (czerwone linie):

2015-02-20_263710.jpg2015-02-19_263659.jpg

Opublikowano

Ja mam tak że w każdych butach lewa stopa łamie buta po skosie a prawa równo. To kwestia relacji między kształtem stopy a kształtem kopyta. To nie wada danego kopyta/buta, po prostu takie spasowanie. Jak ci przeszkadza to niestety trzeba zmienić kopyto.

Opublikowano

W zasadzie nie przeszkadza mi to, bo skóra łamie się w sposób ładny, ale niekoniecznie w idealnym kierunku :-) Po prostu zastanawiałem się, czy to nie jest przypadkiem kwestia złego(?) wszycia noska i naprężeń skóry w tej okolicy ponieważ te skośne załamania rozpoczynają się właśnie w miejscu gdzie nosek jest przyszyty do cholewki. Mam monki z noskami z medalionem w których skóra jest nieco cieńsza, ale łamią się idealnie, choć faktycznie - kopyto nie jest tak smukłe. Podobnie w trzewikach, też dość obszerne.

Opublikowano

Jest inne wyjście, tylko mało kto dostrzega olbrzymie zalety możliwości rozciągania obuwia. Mówimy tu o profesjonalnych maszynach. Zmiana tęgości na większą, rozciąganie na długość, punktowe (np. halluksy), do góry (np. palce młotkowate) - dużo można wymieniać jeszcze.

To ciekawe rozwiązanie. Czy takie rozciąganie nie zniszczy formy nadanej przez kopyto, np. czy nie ucierpiałaby ładnie ukształtowana przednia część buta?

O ile maksymalnie można rozciągnąć takie obuwie?  

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Rozciąganie obuwia, to tak naprawdę kształtowanie cholewki buta do naszej stopy. Efekt końcowy, to składowa kilku czynników.

Oto najistotniejsze z nich :

- dokładna diagnoza gdzie należy dokonać rozciągania - nie robi się tego na zasadzie, że zakładamy buty na maszynę i zobaczymy co z tego będzie

- odpowiednie przygotowanie skóry do rozciągania poprzez nasączenie jej środkami rozluźniającymi

- dobór odpowiedniej maszyny i sposobu rozciągania

- stopniowe zwiększanie rozciągu maszyny w czasie

- jakość samej skóry

- ilość przeszyć na cholewkach

- materiał z którego formowane są podnoski i zakładki

Samo rozciąganie obuwia odbywa się na odpowiedzialność klienta i jest on o tym informowany przed wykonaniem usługi. Nigdy dotąd nie zdarzyło się, aby buty uległy uszkodzeniu, ale jest to poważna ingerencja w strukturę skóry, stąd też brak możliwości wzięcia przez zakład odpowiedzialności za buty. Po rozciąganiu zawsze jest wyraźna różnica, jednakże ile dokładnie uda się rozciągnąć, nie można tego z góry na 100 % przewidzieć. Niewłaściwy dobór maszyny i metalowych kopytek rozciągających, może w skrajnych przypadkach spowodować trwałe odkształcenie np. podnosków - w męskich butach to rzadkość, ale w damskich nieraz widziałem już takie rzeczy.

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie rozmiaru. Chciałbym kupić takie lotniki. Stopa długość ok. 26.5-27 cm. Szerokość lekko powyżej 10 cm. Na jaki rozmiar się zdecydować? Długością chyba 7.5 UK będzie najlepszy, ale może by dać trochę luzu w szerokości lepsze jednak będzie 8? Jest sznurówka także zawsze wiązanie można docisnąć. Dodam, że to mój pierwszy zakup jakichkolwiek butów przez internet. Zwykle noszę rozmiar 41 z sieciówkowych sklepów. Dziękuję za pomoc.

https://www.meermin.es/articulo.php?idioma=esp&idArt=1920#

Opublikowano

Jakie rozmiary butów polecilibyście na stopę o długości 262 mm, szerokości 90 mm i obwodzie 221 mm dla kopyt Hiro i Olfe?

A może przy tak wąskiej stopie powinienem zastanowić się nad butami na kopycie New Ray? Proszę o porady.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Przejrzałem parę stron wątku, parę wskazówek na temat różnych rozmiarów, ale jak zwykle najlepiej dopytać się o swój własny.

Przymierzam się do zakupu double monk'ow https://meermin.es/articulo.php?idArt=2338 

Długość stopy: ok. 285mm
Obwód: ok. 245mm

Dla ułatwienia Loake 1880 Aldwych mam w rozmiarze 9, dla którego długość stopy to 285mm, a obwód 254mm

Według rozmiarówki wychodziłoby 8.5. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć czy to właściwy rozmiar?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam wszystkich,

tak jak kolega wyżej przejrzałem parę wątków i też przymierzam się do kupna tych monków.
napisałem do meerima odnośnie rozmiarówki i dość mocno mnie zaskoczyli

przy wymiarach

L 306 mm
W 106 mm

L 308 mm
W 105 mm

gdzie normalnie nosze UK 11,5 ewentualnie 12, Oni zaproponowali mi UK 13 co jest dość dużym przeskokiem i nie mam pojęcia jak się do tego odnieść.

pozdrawiam

Opublikowano

Monki musisz trafić dość dokładnie. Mi zaproponowali 9, zamówiłem 8,5 a najlepsze okazałby 8.

Całe numery mieli na stanie a na połówki musiałbym czekać.

Coś mi się wydaje, że oni chcieli sprzedać to co mieli na stanie, a nie połówki. Okrągła 8 byłaby zbyt ryzykowna zatem nie chcieli namawiać. Jeżeli zamawiasz na kopycie Hiro i nie masz jakieś "obłej" stopy to te buty zmieszczą więcej.

Wysłane z Tapatalk przez A1457

Opublikowano

Witam,

Przejrzałem parę stron wątku, parę wskazówek na temat różnych rozmiarów, ale jak zwykle najlepiej dopytać się o swój własny.

Przymierzam się do zakupu double monk'ow https://meermin.es/articulo.php?idArt=2338 

Długość stopy: ok. 285mm

Obwód: ok. 245mm

Dla ułatwienia Loake 1880 Aldwych mam w rozmiarze 9, dla którego długość stopy to 285mm, a obwód 254mm

Według rozmiarówki wychodziłoby 8.5. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć czy to właściwy rozmiar?

Pozdrawiam

Z długością 283mm, mam 10UK na kopycie Capital Loake i dokładnie 10UK na kopycie Hiro Meermina.

Meermin jest chyba nawet trochę mocniej przylegający.

Jesteś pewien wymiarów, które podałeś? Przy długości 285mm Loake 9UK muszą być  b a r d z o  dopasowane. 

Opublikowano

Możliwe, że źle mierzę stopę, bo w Loake 9UK nie jest ani trochę ciasno. 

Napisałem do Meermin'a i wysłali mi dokladne wymiary wkładki i podeszwy. Pomierzyłem moje Loake i Pi razy drzwi wyszło, że rozmiar 9 powinien pasować

Opublikowano

Możliwe, że źle mierzę stopę, bo w Loake 9UK nie jest ani trochę ciasno. 

Napisałem do Meermin'a i wysłali mi dokladne wymiary wkładki i podeszwy. Pomierzyłem moje Loake i Pi razy drzwi wyszło, że rozmiar 9 powinien pasować

Możliwe, że mi się  coś pomyliło z wymiarami stopy. W każdym razie, bierz ten sam rozmiar co Loake capital, będą trochę ciaśniejsze w palcach, ale jeśli masz luz w Loake, to będzie dobrze.

• Oceniam pozytywnie 1