Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 18.10.2020 o 10:10, eye_lip napisał:

W zeszłym roku kupiłem piękny klasyczny płaszcz w Lavardzie ( kaszmir 10 i wełna 90) - zapłaciłem jakieś 250pln. Takie strzały w polskich outletach to nie rzadkość. 

W jakim okresie wyprzedaży udało się kupić taki płaszcz czy też po prostu z outletu? Przeglądając ich outlet ciężko trafić na klasyczne płaszcze. 

Opublikowano
35 minut temu, Maciej78 napisał:

W jakim okresie wyprzedaży udało się kupić taki płaszcz czy też po prostu z outletu? Przeglądając ich outlet ciężko trafić na klasyczne płaszcze. 

Nie pamiętam, chyba wczesna wiosna, factory Ursus. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
20 godzin temu, Mario_sochy napisał:

2 tygodnie temu kupiłem garnitur na pogrzeb 100% wełna za 699zł, jak sprawdzić czy też nie zostałem oszukany przez firme Lavard?

Wystarczy że na początek zlecisz analizę materiału w laboratorium, a potem już z górki. 

Opublikowano

Hmmm no jest pewien sposób. Próba spalania. Zobacz czy płonie (wiskoza, wełna) czy się topi (poliester) i jak pachnie (jeśli tak jak włosy to jest tam wełna), jak się ciągnie, kapie (poliester) przy spalaniu, jak kruszeje i jaki ma kolor...

Trochę brzmi jak żart, ale piszę na serio - to się sprawdza. Weź jakiś kawałek z zapasu. Nie określisz składu w procentach, ale przynajmniej ustalisz czy nie zostałeś oszukany (bo miało być 100% wełny). 

• Like 2
Opublikowano

Po próbie ognia będzie już z górki.
Wystarczy złożyć reklamację w której to powołasz się na internetowych speców od palenia tkanin:)
Jeśli z jakiś niewiadomych przyczyn zostanie odrzucona, to pozostanie sąd, który z pewnością doceni płomienny materiał dowodowy:)

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Aras napisał:

Po próbie ognia będzie już z górki.
Wystarczy złożyć reklamację w której to powołasz się na internetowych speców od palenia tkanin:)
Jeśli z jakiś niewiadomych przyczyn zostanie odrzucona, to pozostanie sąd, który z pewnością doceni płomienny materiał dowodowy:)

Masz oczywiście rację, że nie jest to żaden dowód dla sądu, ale niesłusznie wyśmiewasz palenie. Jest to bardzo prosty i charakteryzujący się wysoką swoistością test mający na celu poznanie składu. Włókna roślinne zaczynają się palić, syntetyczne - topią, a białka (wełna, kaszmir) żarzą i kruszą. Na przykład, pan Józef Błoński, bardzo doświadczony krawiec, zawsze ma pod ręką paczkę zapałek i często takie testy robi (nawet kiedyś byłem tego świadkiem)

• Like 4
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Zawsze da to jakąś informację czy warto angażować profesjonalistę do testu laboratoryjnego jakby Mario chciał ich pociągnąć do odpowiedzialności.

Jak się zjara jak wełna, nosi się jak wełna i wygląda jak wełna, to pewnie wełną jest i pewnie nie warto płacić za testy.

Opublikowano

Nie wyśmiewam palenia, bo to rzeczywiście jest "jakaś" informacja.
Tylko co z nią dalej począć?

Jakoś nie wierzę, by ktoś zlecał badanie laboratoryjne garnituru za 700 zł i pakował się w batalię sądową. 

Opublikowano

Dla mnie podejrzana jest już sama cena - 699 zł za wełnę, jaka by to ona nie była. A pamiętajmy, że zarobić na tym ma producent, szwalnia, producent tkaniny i kto tam jeszcze. 

• 1 miesiąc temu...