Skocz do zawartości

Jak dopasowac buty do reszty ubrania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich :)

Od jakiegoś czasu zacząłem przywiązywać większą wagę do ubioru i z większym zamysłem kompletować garderobę. Z racji względnie skromnych funduszy ograniczam się do ogólnodostępnych, popularnych marek dostępnych w galeriach handlowych (mieszkam w Warszawie).

Chciałbym na początek poprosić o radę odnośnie obuwia. Potrzebuję butów na wiosnę/lato pasujących do jasnobeżowych lub białych bawełnianych spodni oraz do krótkich spodenek typu chinos. Myślałem o jakichś trampkopodobnych półbutach w stylu retro lub ewentualnie mokasynach. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi konkretne lub natury ogólnej.

• 1 rok później...
Opublikowano

Jeśli masz takie buty, to poróbuj spodnie z szafy i sam oceń.

Jeśli pytasz w celu zakupu - na pewno sprawdzą się (choć odcień rzutuje) w kombinacji z białymi, szarymi, niebieskimi, granatowymi, bezowymi spodniami, również odcienie czerwieni/różu, o ile masz odwagę (ogólnie większość jasnych spodni powinn być ok).

Opublikowano

Jeśli masz takie buty, to poróbuj spodnie z szafy i sam oceń.

Jeśli pytasz w celu zakupu - na pewno sprawdzą się (choć odcień rzutuje) w kombinacji z białymi, szarymi, niebieskimi, granatowymi, bezowymi spodniami, również odcienie czerwieni/różu, o ile masz odwagę (ogólnie większość jasnych spodni powinn być ok).

Tak pytanie bylo przed zakupem. Generalnie podobaja mi sie granatowe buty ale wiadomo ze w samych butach (raczej) sie nie chodzi :D Tak wlasnie myslalem ze do roznych odcieni szarosci powinny byc OK. Jak bede mial te buty to dam jakies foty w JMBDNS.

Pozdr,

Buzz

Opublikowano

Ja bym odpuścił granatowe buty, jeśli nie jesteś znawcą, który sam z siebie wie, do czego je nosić. Klasyczne kolory to czerń i brąz i takich bym się trzymał.

Opublikowano

Ja bym odpuścił granatowe buty, jeśli nie jesteś znawcą, który sam z siebie wie, do czego je nosić. Klasyczne kolory to czerń i brąz i takich bym się trzymał.

I to jest bardzo dobra rada tylko ze za pozno :lol:

Opublikowano

I to jest bardzo dobra rada tylko ze za pozno :lol:

Jakiego typu są to buty?

Brogue dress shoe, jak zrobie zdjecia to pokaze. Granatowosc jest troche umowna, w rzeczywistosci sa bardziej czarne niz granatowe.

Opublikowano

Jakiego typu są to buty?

Brogue dress shoe, jak zrobie zdjecia to pokaze. Granatowosc jest troche umowna, w rzeczywistosci sa bardziej czarne niz granatowe.

Obawiam się, że jak "na żywo" kolory są trochę umowne to po przejściu przez obiektyw i potem ekrany naszych kompów jeszcze mniej da się powiedzieć :(

Czyli musicie bazowac na moim opisie :lol: ale foty i tak zrobie, postawie obok buty calkiem czarne dla kontastu

Opublikowano

Piękny jamnik :). Bo chyba dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugość noska, to nie złudzenie optyczne?

Troche zludzenie moze jest bo robione z bliska szerokokatnym obiektywem. Mi podobaja sie wlasnie takie buty wydluzone, smukle (wiekszosc moich butow ma wlasnie taki ksztalt) ale wiem ze w Polsce takie buty to ciagle obciach.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W czarnych spodniach wygladam lepiej niz w jasnych bo mam krotkie nogi ale bardzo lubie brazowe buty. Co sodzicie o brazowych butach i czarnych spodniach. Mi to sie specjalnie nie gryzie ale nie jestem do konca przekonany. Trzeba by rowniez zalozyc brazowy pasek i tu juz widze wiekszy dysonans.

Pytam bo przez dlugi czas zylem w nieswiadomosci ze niebieski mozna nosic z brazowym :lol:

Dołączona grafika

Opublikowano

Co sodzicie o brazowych butach i czarnych spodniach.

Dla mnie osobiście odpada. Czarne spodnie -> czarne lub inne bardzo, bardzo ciemne buty.

Ogólnie - uważam, że ciemne spodnie w kombinacji ze sporo jaśniejszymi butami wyglądają źle. W drugą stronę problem rzadziej występuje.

Opublikowano

Co sodzicie o brazowych butach i czarnych spodniach.

Dla mnie osobiście odpada. Czarne spodnie -> czarne lub inne bardzo, bardzo ciemne buty.

Ogólnie - uważam, że ciemne spodnie w kombinacji ze sporo jaśniejszymi butami wyglądają źle. W drugą stronę problem rzadziej występuje.

No wlasnie :? ale ciemno zielone albo ciemno brazowe do jasnych butow to juz chyba spoko prawda?

Opublikowano

Zamiast czarnych spróbuj szare lub ciemnoszare. Też wyszczuplają optycznie, a kolor jest o niebo ładniejszy i bardziej uniwersalny (gdy mowa o spodniach).

Na razie probka z brazowymi spodniami w krate (prawde mowiac jak dla mnie srednia). Z szarymi wygladaja bardzo dobrze - tylko nie zrobilem fotki. Jeszcze sprawdze z blue jeans :D i Dockers khaki - mysle ze tez bedzie OK. Mam tylko problem zeby znalezc odpowiedni pasek.

Dołączona grafika