Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część, mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników.

Byłem w pewnej pracowni krawieckiej, gdzie w systemie MTM uszyli mi garnitur trzyczęściowy. Wybrałem opcję z butonierka mediolańską.

Tak wygląda wykonanie tej butonierki. Czy waszym zdaniem jest to prawidłowo zrobione? Jeśli nie, to z jakiego powodu?

IMG20260425111844.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, zub.1992 napisał(a):

Część, mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników.

Byłem w pewnej pracowni krawieckiej, gdzie w systemie MTM uszyli mi garnitur trzyczęściowy. Wybrałem opcję z butonierka mediolańską.

Tak wygląda wykonanie tej butonierki. Czy waszym zdaniem jest to prawidłowo zrobione? Jeśli nie, to z jakiego powodu?

Nie jestem ekspertem od milanese (kolega @Ernestson za to jest) ale moje od Błońskiego wyglądają praktycznie identycznie.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 24.03.2026 o 18:54, gisch napisał(a):

Jest jeszcze (a może właśnie to jest sedno "problemu") skin fused - czasem nawet w marynarkach na pełnym płótnie tkanina bywa podklejana cienką klejonką, która nie tyle ma stanowić element konstrukcyjny, co lekko usztywniać tkaninę by ułatwić proces szycia - i niekoniecznie znajduje się wtedy z przodu marynarki, tylko wewnątrz.

Kontynuując wątek, podzielę się ciekawostką: właśnie rozprułem starszą marynarkę Cavour, jeszcze Made in Italy. Choć to full-canvas, to cały przód jest podklejony.

Opublikowano

@mlesniowski, była o tym mowa, że marki RTW stosują ten tzw. "masowy" full-canvas, tzn. cały przód ma luźno zawieszone płótno na pełnej długości, ale samą tkaninę wierzchnią podklejają cienką fizeliną lub czymś podobnym. Stabilizuje to podobno tkaninę przy obróbce, tym samym przyspiesza produkcję. 

Oznaczę @Ernestson, może mnie skoryguje lub podzieli się większymi szczegółami.

Opublikowano
5 godzin temu, mlesniowski napisał(a):

Kontynuując wątek, podzielę się ciekawostką: właśnie rozprułem starszą marynarkę Cavour, jeszcze Made in Italy. Choć to full-canvas, to cały przód jest podklejony.

Wkurzyła cię, sam przerabiasz, czy inny powód ;) ?

Opublikowano
17 godzin temu, Wodzu napisał(a):

@mlesniowski, była o tym mowa, że marki RTW stosują ten tzw. "masowy" full-canvas, tzn. cały przód ma luźno zawieszone płótno na pełnej długości, ale samą tkaninę wierzchnią podklejają cienką fizeliną lub czymś podobnym. Stabilizuje to podobno tkaninę przy obróbce, tym samym przyspiesza produkcję. 

Oznaczę @Ernestson, może mnie skoryguje lub podzieli się większymi szczegółami.

Zgadza się, mając wgląd w operacje szwalni mogę potwierdzić, że stosowanie klejonek w różnych miejscach ułatwia pracę. Mimo to, przy pewnej półce jakościowej oczekiwałbym większego puryzmu. Po Cavour nie spodziewałem się aż tak dużej „optymalizacji”. M.in. podklejony jest kołnierz. Dla mnie część ich aktualnej komunikacji jest oparta o produkt i jego wykonanie. Oczywiście nie wiem jak to było w roku z którego pochodzi pruta marynarka.

14 godzin temu, Velahrn napisał(a):

Wkurzyła cię, sam przerabiasz, czy inny powód ;) ?

Wspomniany wcześniej Dawid zachęcił mnie do porównania standardów wykończenia różnych marynarek RTW, toteż to czynię :) 

10 godzin temu, Jarek85 napisał(a):

Gdzie są szyte najnowsze?

Nie wiem gdzie dokładnie, ale wszystko co miałem w rękach było wyprodukowane w Chinach.

PS jeśli macie jakieś marynarki które można przeznaczyć dla dobra nauki, to bardzo chętnie je przygarnę 

• Like 1