Skocz do zawartości

Kurtki woskowane, olejaki - Barbour, Filson i inne.

Żorż Ponimirski

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję pięknie za obszerną odpowiedź. 😊

Tak coś właśnie czułem, że ta kurtka niezbyt się nadaje do woskowania, na metce niby 100% poliester, lecz nie jest ona "śliska" jak klasyczna husky, sprawia wrażenie jak by to jednak była bawełna, lecz w składzie na metce takowej brak.

Zatem pozostają jakieś impregnacje specyfikami typu Nikiwax, etc.

Ukłony!

• 2 weeks later...
  • 4 months later...
  • 3 weeks later...

Brak tylko info o Bedale czyli takim Ashby w kroju regular. I jako jedna z trzech modeli (obok Beaufort i Border/Northumbria) jest nadal szyta w Anglii. Tak informacyjnie jakby ktoś miał zboczenie odnośnie miejsca produkcji, jak ja ;) 

"As part of this exercise 2 weeks ago we asked Barbour for a full list of every country of origin for their jackets. According to that list; the Bedale, Classic Bedale, Beaufort, Classic Beaufort and Border are made in England at their factory in South Shields. The majority of their other jackets are made in; Vietnam, Moldova, Bulgaria and Myanmar." - źródło

• 11 months later...

Po piętnastu latach użytkowania, mój Beaufort przechodzi na emeryturę. Ma cztery-pięć dziur, dwa rozdarcia kieszeni, spore przetarcie podszewki (od wewnątrz na wysokości bioder).

20250406_170745.jpg

20250406_170737.jpg

Zamiast niego kupiłem... nowego Beauforta. Po prostu tak lubię ten model, jest on tak dobrze zaprojektowany, ze nie rozważałem przesiadki na nic innego.

I teraz "a dlaczego nie naprawiasz??!11one".

Bo się nie opłaca. Wysyłka do fabryki w UK to jakaś parodia po Brexicie, a w Unii Europejskiej np. tutaj https://www.repairandreproof.de/en/order-form.html są takie ceny, że taniej wychodzi kupić nówkę sztukę. Co zresztą zrobiłem. W varuste.net kosztowało mnie to 300 EURO, oczywiście brałem pod uwagę wyłącznie made in England.

Porównałem sobie dwie kurtki - starą z ~2010 r. i nową. Waga była praktycznie identyczna - 1390 g nowa, 1380 g stara. Jakość wykonania i materiał - bez zarzutu. Tym razem wybrałem oliwkową, bo po 15 latach granatowy mi się już znudził. ALE znalazłem trzy różnice, co tutaj odnotowuje z recenzenckiego obowiązku:

1. Kieszenie mają dokładnie ten sam kształt i rozmiary (zmierzyłem), jednak różne jest położenie guzików je zapinających. Różne jest też umiejscowienie haftowanego logo firmy. Kolor (kontrastowy lub nie) może wynikać z różnicy kolorystycznej kurtek.

20250406_170428.jpg

2. W starszym modelu kieszonka piersiowa jest pokryta moleskinem, w nowszym - bawełnianą podszewką, ta samą, co reszta kurtki.

ą 20250406_170528.jpg

3. I teraz najciekawszy smaczek. Kurtka posiada DWA Royal Warrants, a nie trzy, jak to wcześniej bywało. Brakuje HRH The Duke of Edinburgh Royal Warrant. Świadczy to o tym, że kurtkę wykonano w tym krótkim momencie czasu, gdy książę Filip już nie żył, a na tronie wciąż była Elżbieta II (czyli między 9 kwietnia 2021 a 8 września 2022). Royal Warrants wygasają automatycznie ze śmiercią przyznającego je royalsa lub utratą przez niego tytułu. Ciekawostka - najnowsze Barboury w ogóle nie mają Royal Warrants, bo te królewskie wygasły po śmierci Elżbiety, a książęce - po wstąpieniu Karola na tron (co wiąże się z utratą tytułu księcia Walii).

20250406_170313.jpg

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 1

7 godzin temu, Velahrn napisał:

W sensie modowym czy życiowym? :)

A to nie to samo?😉

Wiesz o co pytam - kumulowałeś potrzebę podzielenia się doświadczeniem, czy jesteś ponadto moderatorem na forum wędkarskim, komiksowym lub geologicznym i z braku laku realizowałeś się tam? Ja na przykład wyzłośliwiałem się na The Fedora Lounge.

2 godziny temu, Koval napisał:

@Velahrn

ja z innej beczki (merytorycznie, Łukaszu ;-) ) - jak często (jeśli w ogóle) woskowałeś ją przez te 15 lat?

Ps. Też się cieszę, że Forum wróciło. 🤩

Regularnie co dwa lata.

12 godzin temu, lubo69 napisał:

A to nie to samo?😉

Wiesz o co pytam - kumulowałeś potrzebę podzielenia się doświadczeniem, czy jesteś ponadto moderatorem na forum wędkarskim, komiksowym lub geologicznym i z braku laku realizowałeś się tam? Ja na przykład wyzłośliwiałem się na The Fedora Lounge.

Mam dwójkę małych dzieci i własną praktykę lekarską, roboty mam aż nadto.

Problem z anglojęzycznymi forami jest taki, że nie opisują rzeczywistości, którą znam i w której mogę uczestniczyć. Są po prostu zbyt anglocentryczne i skupione na rynku Stanów Zjednoczonych, a w mniejszej części - Wielkiej Brytanii. Czyli podsuwają ci oferty i propozycje z krajów, z których kupowanie to zły (UK) albo wręcz tragiczny (USA) pomysł. D tego Amerykanie są często urażeni do żywego, kiedy pytasz o chińską Americanę, i banują albo ukrywają takie posty (przerabiałem kilka razy). Z tym, że Japończycy robią lepsze "amerykańskie ubrania", Amerykanie już się pogodzili, ale z Chińczykami nadal ich to boli...

W polskim światku mody męskiej jest jeszcze facebook (z małą, stale zmniejszającą się aktywnością) i dwa blogi (Jan Adamski i Mr Vintage), z czego ten drugi ostatnio publikuje dwa wpisy na miesiąc.

Podsumowując - forum było nie do zastąpienia i odczuwałem jego brak :).

• Like 4
  • Oceniam pozytywnie 1