Zajac Poziomka Napisano 25 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2018 450g/mb będzie za cienki, celuj bardziej w okolice 600. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 25 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2018 Dobrze wiedzieć dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 8 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2019 Wrócę do tematu, bo właśnie jestem przed 3. miarą dyplomatki, na którą kupowałem materiał i ciekaw jestem Waszego zdania. Nie zakładałem nowego wątku, bo chciałem uniknąć wrzucania drugiego pod rząd zamówienia u p. Sekuły, jeśli nie jest to zgodne z regulaminem to bardzo proszę o wyodrębnienie nowego tematu. Szukałem ciepłego zimowego płaszcza, ale nic z RTW nie odpowiadało moim oczekiwaniom, które były następujące: - dwurzędowy Chesterfield z szerokimi klapami - kończący się 1-2 cm nad kolanem - ciepły, odpowiedni na mrozy - pojedynczy rozporek, brustasza, kieszenie z patkami, rękaw z mankietem, bez dragona W trakcie szycia zestawu koordynowanego u p. Sekuły dowiedziałem się, że przyjmuje też zamówienia na płaszcze. Cena za igłę ogólnie niemała, ale jak na bespoke śmieszna - 1000 zł. Stwierdziłem, że zamiast zdać się na przykrótkie okrycia z SuSu wolę za tę samą cenę uszyć na miarę i pozwolę zarobić porządnemu rzemieślnikowi póki jeszcze pracuje. Materiał kupiony na ebayu, czysta wełna Dugdale Bros o gramaturze 600 g/mb, z przodu do linii bioder i w przednim panelu rękawa płaszcz będzie ocieplony pojedynczą warstwą wełnianej watoliny. Konstrukcja na płótnie. Krój na zdjęciu odrobinę mniej wytaliowany niż w rzeczywistości, p. Stanisław tym razem nie upiął naddatku materiału tylko zaznaczył kredą. Co sądzicie? 4 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 9 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2019 Wygląda dobrze, chociaż do ostatecznej oceny wolałbym poczekać, aż krawiec przymocuje również rękawy To zdjęcia z drugiej przymiarki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 9 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2019 Rękawy pojawią się na najbliższym spotkaniu tak, to druga miara, na pierwszej płaszcz miał ze 130 cm w klatce. Nogi się pode mną ugięły, bo nie wiedziałem czy to da się w ogóle wytaliować, ale p. Stanisław zrobił to rozmyślnie, bo materiału miał aż za dużo i efekt jest jak widać. Żałuję tylko, że z wrażenia nie zrobiłem zdjęć konstrukcji od środka, bo wyglądała wspaniale. Teraz już będzie ocieplenie i podszewka, więc przepadło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 9 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2019 Minimum na płaszcz to 20 oz. optymalnie od 22-25 oz. I tu nie chodzi tylko o komfort termiczny, tylko o trzymanie przez płaszcz kształtu, gdyż lekki materiał będzie zbyt wiotki.,Podana gramatura 450 gsm/13.5 oz. nadaje się na marynarkę ., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 9 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2019 6 minut temu, mayor napisał: Minimum na płaszcz to 20 oz. optymalnie od 22-25 oz. I tu nie chodzi tylko o komfort termiczny, tylko o trzymanie przez płaszcz kształtu, gdyż lekki materiał będzie zbyt wiotki.,Podana gramatura 450 gsm/13.5 oz. nadaje się na marynarkę ., Przecież napisałem w poście ze zdjęciami, że materiał to ostatecznie Dugdale Bros o gramaturze 600 g/mb. Jakoś nie jestem przyzwyczajony do podawania wartości w uncjach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. me.spoke Napisano 14 Kwiecień 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2019 Chwilę mi to zajęło i myślałem, że nie będzie już warunków żeby założyć płaszcz, ale zrobiło się chłodniej i naprędce zrobiłem kilka zdjęć prezentujących efekty kolejnego zamówienia u p. Sekuły. Miara była zbierana w taki sposób żeby pod płaszczem komfortowo zmieściła się marynarka. Teraz mam na sobie tylko golf, więc może się wydawać, że w klatce jest trochę za szeroko. Z zamówienia jestem bardzo zadowolony, jedyne co bym poprawił to: - zastosowanie twardszej i bardziej sprężystej konstrukcji, przede wszystkim wkładów piersiowych. Lekka konstrukcja jest dobra w przypadku marynarek, ale w tym płaszczu czasem widać jak pod naporem cięższego materiału powstają niewielkie marszczenia - pan Stanisław dopytywał czy chcę stebnowanie, na co ochoczo przystałem, ale... Niestety okazało się, że zrobił je maszynowo. Niemniej dla mnie to smaczek i niewielu niewtajemniczonych śmiertelników jest w stanie to zauważyć, choć akurat na Forum chyba warto o tym wspomnieć jestem przekonany, że gdybym to zastrzegł, stebnowanie ręczne byłoby w tej samej cenie, bo podobnie jest np. z ręcznym obszywaniem dziurek przy mankietach czy butonierek - rękaw jest wszyty minimalnie za nisko, rozważam czy nie poprosić o zebranie odrobiny materiału pod pachą i jednocześnie delikatne wytaliowanie po centralnym szwie Ogólnie rzecz biorąc za tę cenę mam płaszcz na miarę i nie mogę chyba za bardzo marudzić Sesja oczywiście w asyście jamniczka. 9 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi