Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Harth Napisano 18 Listopad 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2017 Post przeklejony do tematu o AS. 9 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 19 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 Ogromna praca i duża motywacja. Tylko pogratulować. Czytając wyrywki moich nieskładnych wpisów, chciałbym dokonać pewnego sprostowania, aby uniknąć wprowadzenia kolegów w błąd. Buty na kopytach AS posiadam w rozmiarze UK8 i są rozmiarowo dobre (UK7.5 się pozbyłem). Natomiast Yanko 915 monki na skórzanej podeszwie mam w rozm UK7.5 i są idealne. Natomiast Oxfordy na tym samym kopycie w rozm UK7.5 były zbyt obcisłe. Miałem również Balmorale Yanko na 915 wzmiarze UK8 i się w nich „utopiłem” . W przypadku tego modelu idealny rozmiar byłby UK7.5 . Uważam, ze kopyto 915 od Yanko jest pieknym kopytem, jednak niespójne rozmiarowo w zależności od modelu (Oxford, monk, trzewiki) i rodzaju zastosowanej podeszwy . Czytajac moje porównania AS vs Y915 należy pamiętać o tym fakcie. Jezeli porównać AS 109, 742, 1966 i 87F do Yanko 915 to zalecam branie tego samego rozmiary co w Yanko w przypadku Oxfordow i monków na skórzanej podeszwie. Pojawiły się również wpisy na temat AS 99EX, ze jest to węższa opcja kopyta 99, co nie jest zgodne z prawdą. Producent opisuje to kopyto jak odpowiednik 87. P.S. Przepraszam za literówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falkon Napisano 19 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 10 godzin temu, Harth napisał: Pomyślałem że dobrze by było zebrać wszystkie wypowiedzi użytkowników o kopytach AS w jednym poście. Świetny pomysł [ok]. Podsumowując to co zostało napisane, to pod kątem szerokich stóp najszersze wychodzi kopyto 87F (i 3050). Czy jest to najszersze kopyto AS, czy są jeszcze szersze? Np. nie były chyba opisywane kopyta oznaczone w tej tabelce jako: AS24, Cust Own, 53. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratdominik Napisano 19 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 AS 7wk jest zdecydowanie szersze od 87. Nie pamiętam tylko czy coś w obecnym zamówieniu AS jest na tym kopycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 19 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 43 minuty temu, bratdominik napisał: AS 7wk jest zdecydowanie szersze od 87. Nie pamiętam tylko czy coś w obecnym zamówieniu AS jest na tym kopycie. Zgadza się. Mam AS na 7wk w rozmiarze 10 i jest ok, zaś na 87 jeśli miałbym brać to byłby to rozmiar 10.5. Inna sprawa, że na 87 te 10.5 przy mojej stopie czuję jako trochę za duże, ale 10 jest na pewno za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harth Napisano 19 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 Zabieram się za porządkowanie wklejonych wpisów. 1) Jeżeli macie czas i chęci, podsumujcie proszę swoje odniesienia do poszczególnych kopyt a ja je przekleję. Dzięki temu zamiast 5 wpisów będzie 1. Wtedy osoby nowe na forum (takie jak ja) będą mogły znaleźć w jednym poście wszystko czego potrzebują. 2) Chciałbym podkleić zdjęcia butów pod kopyta wraz z opisem koloru. Mam już linki z tematu o AS ale nie każda fotografia jest w pełni opisana. Byłbym bardzo wdzięczny gdybyście mogli opisać znane Wam zdjęcia (dokładny model oraz kolor). Każdy link do zdjęcia ma swój numer, o nim dojdę o który but Wam chodzi. Z góry bardzo Wam dziękuję. Wasza wiedza jest nieoceniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowoanglik Napisano 19 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 Twój zapał też 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harth Napisano 19 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 23 minuty temu, Nowoanglik napisał: Twój zapał też Gdyby nie Wasza wiedza nic by z tego nie było :). A ja, powiedzmy że lubię mieć pełną, poukładaną informację. A przy okazji może ktoś inny skorzysta z takiego zestawienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harth Napisano 19 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 Ogarnąłem co mogłem. Podpiąłem modele butów pod opisy kopyt (jeśli znałem kopyto). Link w nazwie buta i rodzaju kopyta zawsze prowadzi do strony sprzedawcy/ producenta. Jeśli linku nie ma, a wiecie kto sprzedaje dany model, napiszcie mi o tym proszę. Link w kolorze prowadzi do zdjęcia z forum. Znaki zapytania z linkiem, oznaczają, że autor zdjęcia nie podał koloru (a ja nie chcę zgadywać). Jeśli znacie kolor, to napiszcie proszę o tym, a zmienię opis linku. Na samym dole są, oznaczone numerami, modele butów/ zdjęcia do których nie mam opisu. Obok zapisałem pytania do nich. Gdyby ktoś z Was znał odpowiedzi będę wdzięczny za informację. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nkb1 Napisano 19 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 @Harth, brawo ! 21. to Hoxton2 (model dla A fine pair of shoes), Mahogany, 87. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harth Napisano 20 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2017 7 godzin temu, nkb1 napisał: @Harth, brawo ! 21. to Hoxton2 (model dla A fine pair of shoes), Mahogany, 87. Dzięki!. Zdjęcie przerzucone pod kopyto 87. PS: może przekleję ten post do wątku o AS? Tam chyba więcej osób zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 20 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2017 @fan_dobrego_buta, czyli w końcu AS724 brać w tym samym rozmiarze co Yanko 915? Z jednej strony polecasz ten sam rozmiar, a z drugiej masz buty na tych kopytach w innych rozmiarach. Czegoś chyba nie zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo86 Napisano 20 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2017 @Aron moje 3 grosze, tak 724 w identycznym rozmiarze co Yanko na 915 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 20 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2017 Aron - w dużym uproszczeniu polecam ten sam rozmiar co w Yanko na skórzanej podeszwie w przypadku monków i oxfordow. Fakt faktem, mam monki w rozmiarze UK7.5 ( czyli o 1/2 rozm mniejsze niż AS) jedna dziś pewnie bym wybrał UK8, żeby łatwiej w nich było przechodzić cały dzień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 20 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2017 Uważam, że jest bardzo trudno dzielić się wiedzą na temat różnych kopyt, gdyż nie tylko chodzi o to czy buty będą dobre ale również jak pasują do stopy. Samo dopasowanie rozmiaru zależny od wielu czynników: dł i szerokość stopy, wielkość halluksa, wysokość pobicia na całej długości, wielkość stopy itd. Do tego dochodzi rodzaj podeszwy. I na zakończenie nawet jezeli weźmiemy 10 par tego samego buta to kikla par może być inna. Dodatkowo dochodzi fakt, czy to są Oxfordy, monki, derby, i jeszcze trzewiki w różnych wariantach. Wiec u każdej osoby będzie to wyglądać różnie Analizując kopyta AS: 109 jest dla mnie idealne rozmiarowo w UK8, jednak już nigdy nie kupię tego kopyta z powodu brzydkiego marszczenia się skóry za haluksem ( powód szerokości podeszwy). W rozm uk7.5 tego nie było jednak były zbyt obcisłe. W przypadku 742, mam ten sam problem w 2 parach oxfordów, jednak kolejne 2 pary oxfordów + 2 x Radwel na tym samym kopycie leżą idealnie i nie ma marszczenia. Kopyto 87F: miałem Cambridge UK7.5 i były jak szyte na miarę, niestety na długość na styk. Gdy zmieniłem na UK8: 2 x Cambridge - jedna para idealna druga ciut szersza; Hannovery na tym samym kopycie i ten sam rozmiar zbyt luźne; natomiast Holburn - idealne dopasowanie. Reasumujac - mamy nie tylko różne stopy ale również trzeba pamiętać, że buty z Northhampton to nie jest produkt z japonskiej fabryki, gdzie 1/10 milimetra to poważne odstępstwo, a czasami 1-2 milimetra robi orgomną różnicę 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grafa Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 Napisałem do Sargent Shoes On-Line z prośbą o porównanie kopyt 87 i 19 (to ostatnie to szersze kopyto dla butów handgrade). Oto odpowiedź menadżera: Well, the 87 has a bigger all round joint measure by around 5mm than the 19 although the foot bed width measures are the same. The 19 is nearly a size longer in length but that’s mainly because of the slimmer toe shape. As far as choosing the size, purely on the width you may need to possibly go up at least half a size. Please bear in mind this is only an assumption based on the last measurement and the only true test will when you try them on. Dodam tylko, że prośba dotyczyła porównania monków rozmiar 7,5 UK z butami na kopycie 19 bez wskazywania modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harth Napisano 21 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 1 godzinę temu, Grafa napisał: Napisałem do Sargent Shoes On-Line z prośbą o porównanie kopyt 87 i 19 (to ostatnie to szersze kopyto dla butów handgrade). Oto odpowiedź menadżera: Well, the 87 has a bigger all round joint measure by around 5mm than the 19 although the foot bed width measures are the same. The 19 is nearly a size longer in length but that’s mainly because of the slimmer toe shape. As far as choosing the size, purely on the width you may need to possibly go up at least half a size. Please bear in mind this is only an assumption based on the last measurement and the only true test will when you try them on. Dodam tylko, że prośba dotyczyła porównania monków rozmiar 7,5 UK z butami na kopycie 19 bez wskazywania modelu. Można gdzieś znaleźć zdjęcie buta z tym kopytem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grafa Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 monki na kopycie 87F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harth Napisano 21 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 4 minuty temu, Grafa napisał: monki na kopycie 87F Chodziło mi o 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 W dniu 19.11.2017 o 08:51, fan_dobrego_buta napisał: Buty na kopytach AS posiadam w rozmiarze UK8 i są rozmiarowo dobre (UK7.5 się pozbyłem). Natomiast Yanko 915 monki na skórzanej podeszwie mam w rozm UK7.5 i są idealne. Natomiast Oxfordy na tym samym kopycie w rozm UK7.5 były zbyt obcisłe. Miałem również Balmorale Yanko na 915 wzmiarze UK8 i się w nich „utopiłem” . W przypadku tego modelu idealny rozmiar byłby UK7.5 . Uważam, ze kopyto 915 od Yanko jest pieknym kopytem, jednak niespójne rozmiarowo w zależności od modelu (Oxford, monk, trzewiki) i rodzaju zastosowanej podeszwy . Jezeli porównać AS 109, 742, 1966 i 87F do Yanko 915 to zalecam branie tego samego rozmiary co w Yanko w przypadku Oxfordow i monków na skórzanej podeszwie. Czyli dla Ciebie Yanko 915 są trochę obszerniejsze niż AS 109 (pomijam niuanse). Ja mam odwrotne wrażenie, ale to z powodu moich stosunkowo szerokich palców (szczególnie w lewej stopie), i 915 są dla mnie - w palcach - przyciasnawe. Ale w pięcie i centralnych partiach stopy rzeczywiście AS 109 są bardziej (i na mnie lepiej) dopasowane. Anatomia stóp jest nie do przecenienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 W moim przypadku 915 są delikatnie większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harth Napisano 24 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2017 Czy Waszym zdaniem buty od AS na kopycie 109 F, AS4 lub 99ex w rozmiarze 9 będą na mnie pasować biorąc pod uwagę poniższy opis?: Loake 1880 Strand Black- rozmiar 9 (wymiary mojej stopy to 28 cm długości i 24 cm obwodu na wysokości haluksa). Na długość i szerokość bardzo dobrze. Loake 1880 Export Grande Hanover Black/ Grosvenor - rozmiar 8,5. W porównaniu do butów powyżej w rozmiarze 9 miałem za dużo miejsca na szerokość. Na długość bez większej różnicy. Shoepassion No 543- rozmiar 9. Ponoć to klasyczne kopyto. Leżały bardzo dobrze na długość i szerokość. Shoepassion No 553- rozmiar 9. Tutaj kopyto wyraźnie 'szczuplejsze' ale nie czułem dyskomfortu. Za to długość już mi przeszkadzała. Generalnie but smuklejszy ale za długi jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi