Manul Napisano 7 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 14 godzin temu, Velahrn napisał: Kiedyś denim był istotnie cieńszy, bo częściej pełnił funkcje tzw. overall - czyli spodnie denimowe zakładało się na inne spodnie/kalesony. W mojej ocenie dyskomfort zaczyna pojawiać się powyżej 16 oz, powyżej 20 oz znacznie wzrasta. Po początkowym zachwycie też dałem sobie spokój z supergrubymi tkaninami. I dlatego bardzo ciężko mi osobiście byłoby użytkować 18 oz, lub więcej . Coś tak sztywnego i nieprzyjemnego dla skóry , mógłbym nosić tylko na kalesony . Ale to nie w naszym ocieplającym się klimacie .Po co tak się katowac ? To ma być forma pokuty i samoumartwiania ? Dawnej zakładali włosiennice i wory pokutne z surowego płótna . Dziś 21 i więcej oz. Można by rzec : o tempora, o mores ? Przpombisldm sobie, że na starych westernach kowboje paradują w kalesonach . Pewnie z powodu nieprzyjemnych odczuć tych surowych dżinsów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 7 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec Koordynacja tego zestawu jest delikatnie mówiąc niekonwencjonalna, a ja lubię double denim. Ale dużo bardziej niż zestaw podoba mi się ta marketingowa odezwa po "angielsku" pod zdjęciem. Postanowiłem przetłumaczyć ją na polski w formie haiku. @pablocito, jak mi poszło? Mniejsza o tkaniny sprzęt A nawet do nici Jesteśmy spersonalizowani Stosownie do naszychTłumaczenie godne Barańczaka. Piękne w prostocie i jakże wierne. Ostatnio czas kradnie mi chwile dla limeryków, ale czytam z fascynacją. Jak odzyskam spokój (nie, to nie kłopoty małżeńskie - żona i rozmiar dżinsów od lat te same) to limeryki wrócą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 7 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec W dniu 6.06.2025 o 07:21, Manul napisał: W USA polecali sklep z Japonii Bears Tokyo. Praktycznie wszystkie flagowe denimy są poniżej tysiaka z wliczonym taxem. Jest prawie wszystko , od Momotaro do Levis VC. (O cle nie piszą ) Powyżej 15000 jenów wysyłka w świat gratis . Ja nie kupowałem tam. Ale chyba ok sklep??? https://bears-tokyo.myshopify.com/products/levis-vintage-clothing-47501-0200-501xx-1947-model-501-jeans A propos - czy ktoś mógłby polecić jeszcze jakieś sprawdzone sklepy z Japonii nastawione na "workwear"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 7 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec Denimio i okayamadenim. Nie korzystałem, ale oprócz Bears to najbardziej znane japońskie sklepy. Kiedyś grzebałem też tu: https://store.ikiji.jp ale odstraszyły mnie nachalnie wyskakujące okienka pośrednika Buyee. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 7 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec Nigdy nie byłem w Teksasie , ani na południowym zachodzie , gdzie jeszcze żywe są tradycje kowbojskie . W znaczeniu praktycznym - czyli rolnictwa i hodowli . Czytałem tylko , że ludzie tam pracujący w dżinsach , często krochmalą je i zaprasowuja w kant . Gdyż widok dżinsów z jaśniejszymi i białymi liniami na środku jest bardzo częsty . Krochmalenie powoduje, że spodnie są bardziej śliskie , przez to nie wnika w nie szybko brud i nie niszczą się od siodła , lub siedzenia w ciągniku czy Pickupie.( Pierze się zaś rzadko , a stosuje wyskrobywanie brudu . ) Z tego też powodu jeszcze nasi dziadkowie i babcie krochmalili pościel i bieliznę . A potem szło się do magla, który raz , że prasował , a dwa swoim ciężarem zabijał żyjące jeszcze wszy i inne pasożyty . Myśle więc sobie , że ta niby moda na rzadkie pranie dżinsów , które ma ograniczyć ubytek indygo jest zjawiskiem wtórnym . Pierwotnie rzadkie pranie stosowano z przyczyn praktycznych . Czyli słabego dostępu do wody i środków piorących . A po wtóre , spodnie takie były bardzo drogie dla kowboja i nie każdy miał dwie pary . W czym by więc pracował po upraniu ich ? ( widziałem w USA odświeżacze do dżinsów w spraju ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 7 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec Może to być kontekst historyczny, ale obecnie chodzi głównie o to, że regularne pranie denimu znacznie ogranicza możliwości samodzielnego tworzenia przetarć, tzw. fades, co odróżnia takie dżinsy od marketowych i modowych. No i klasyczne ceterum censeo w stronę Panów Modów: od czasu srebrnych guzików, żaden post (nie licząc oczywiście mojego przekładu „poezji”), nie dotyczył tematu, czyli Red Tornado. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 7 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 6 minut temu, lubo69 napisał: Może to być kontekst historyczny, ale obecnie chodzi głównie o to, że regularne pranie denimu znacznie ogranicza możliwości samodzielnego tworzenia przetarć, tzw. fades, co odróżnia takie dżinsy od marketowych i modowych. No i klasyczne ceterum censeo w stronę Panów Modów: od czasu srebrnych guzików, żaden post (nie licząc oczywiście mojego przekładu „poezji”), nie dotyczył tematu, czyli Red Tornado. Ja słyszałem nawet takie poglądy, że wymrażanie dżinsów powoduje tylko uśpienie drobnoustrojów . Hibernacje bakterii . Natomiast ponoć lepsze jest wietrzenie spodni w przeciągu . Wtedy te bakterie tlenowe zjadają te beztlenowe i spodnie przestają śmierdzieć . Nie wiem czy to prawda , ale doprowadzić się do takiego stanu może tylko kawaler .🥹 ps . Częściowo jesteśmy w temacie , bo Red Tornado to dżins i piszemy o dżinsie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 9 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec Cygaro jest czasami tylko cygarem (Z. Freud), ew. po angielsku "don't overthink the stick". Nie wiem, czy dawni robotnicy nosili pod dżinsami kalesony, ale zakładam, że nie dokonywali analiz biochemicznych drobnoustrojów na swoich gaciach. To tylko spodnie. Można prać, częściej, rzadziej lub bardzo rzadko. Co do grubości natomiast, też nie widzę jednoznacznego przełożenia - z tego samego powodu, dla którego cienka popelinowa koszula jest gorszym wyborem na lato niż grubsza, ale luźniej tkana. Iron Heart ma taki słynny signature denim 21oz, który pomimo wagi po kilku miesiącach zmienia się w wygodne dresiki. Ja nie kupię już nic poniżej 14oz nawet na lato. Powyżej 19 oz też nic już nie kupię, ale dlatego, że noszę slim, a są w życiu sytuacje, kiedy trzeba zdjąć spodnie szybciej niż w minutę. Gdybym nosił taki luźny workwear jak @Velahrn (dużo miejsca na złote samorodki;-)), pewnie 21oz nie przeszkadzałoby mi. Miałem jedną parę 21 i jedną 23 - to było za dużo na co dzień. Jest jeszcze aspekt trwałości. Na motórze nie jeździłem, co najwyżej na motorynce, ale wolałbym się wywalić w spodniach 21 oz niż włoskich super slim z elastanem 8,5 oz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 9 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec No oczywiście , że nie to ładne co ładne . Tylko to ładne co się komu podoba . Co do popeliny to mam koszulę w kratkę Turnbull and Asser , kupiona jako NOS ( jeszcze czuć było stęchliznę ) za równowartość ok 60 zł z wysyłką i jest bardzo przewiewna . Także to chyba zależy od parametrów bawełny . Jeszcze jedna uwaga , ja nie jestem znawcą denimu , ale na stronie tego Bears Tokyo chyba pomylili opisy kurtek LVC . Type III ma tam wiązanie na klamerkę z tyłu . A na stronie Levis France ( bo przeszukiwałem strony Leviego w różnych krajach UE ) type III nie ma regulacji na plecach . Bardzo mi ta kurtka na francuskiej stronie się podoba i jest przeceniona na połowę czyli 220 euro . W innych sklepach UE nie ma tej obniżki . Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 9 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec Rzeczywiście. W Bears Type 3 jest tylko na pierwszych czterech zdjęciach produktu; na pozostałych jest Type 1. Tutaj wzorce typów: https://www.heddels.com/2013/03/levis-denim-jacket-overview-type-i-ii-and-iii/ 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 9 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec I jeszcze coś na temat . Otóż czytałem dużo wpisów na forach amerykańskich . I tam osoby przedstawiające się jako cowboye, czyli bezpośrednio pracujący na gospodarstwie i nierzadko jeżdżący na koniach po tych rozległych terenach , śmieli się z miastowych , że ci zawijają dżinsy na mankiety. Wg tych pierwszych , robią to tylko „cowboye z drogerii „ Cowboy z farmy nosi przydługie dżinsy i wtedy musi mu się tworzyć harmonijka na nodze . Ato ze względów praktycznych, gdyż dosiadając konia spodnie nie odkrywają wtedy jeźdźcowi nóg . ps. Dostałem pierwszą powitalną przesyłkę z Aliexpres . To t shirt 300 g bawełny w kolorze peach za 7,50 zł . To cena powitalna ze wszystkimi opłatami w niej .Mam fotki z unpackingu i jak wygląda na mnie. Tylko nie wiem gdzie to wstawić . Wziąłem 3xl i jest ok. ( Normalnie pasuje na mnie xl) Podkoszulka jest w znakomitej jakości . Myślę że w w galerii kosztowałaby 150 - 200 zł . A w sklepie modowym kilkaset . Jestem zaskoczony . Od razu wrzuciłem do pralki na 30 st bez proszku i wirowania . Już od kilku lat nie wiruję pranej odzieży . Suszę tylko na dworzu . Takie ubrania przyniesione z powietrza mają całkiem inny zapach . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 9 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec To znowu ja ( ale się rozpędziłem . To dlatego że od niedawna jestem na emeryturze pomostowej. Całe życie w energetyce na wysokości i pod napięciem. Mogłem popracować jeszcze , ale już zacząłem się bać ) . W zeszłym tygodniu zamówiłem LVC 501 replika 1955 oczywiście kolor sprany . W międzyczasie uznałem jednak , że fason jest zbyt prostokątny ( nie wiem jak to inaczej nazwać ) i odmówiłem te spodnie . Otrzymałem elegancko zwrot i dziś na Zalando Lounge trafiły się w moim rozmiarze LVC 505 replika 1967 . Za 500 zł z kawałkiem .Także oczywiście sprane . Nie będę się zaprzysięgał , ale chyba już nigdy nie kupię surowego denimu . W czasach mojej młodości , mnie oczywiście na taki jeans nie było stać . Ale moi koledzy z bogatych domów , gdy rodzice im nabyli takie raw , to zamykali się z tymi spodniami w łazience ze szczotką ryżową w dłoni . Oczywiście ku rozpaczy ojca i matki . Bo portki zniszczone , a kosztowały miesięczną pensję . Co do LVC na Zalando Lounge , to one jeśli się trafiają , opisywane są jako normalne Levisy . Nie ma jakiejś podzakładki . Trzeba tylko patrzeć na cenę wyjściową , czy jest ponad powiedzmy 1200 zł . No i potem na fotki , szczególnie na zbliżenie patcha ( tej skórki ) . Zalando daje własnych modeli . I po ich wyglądzie nie znajdziecie tych samych spodni w archiwum internetowym Levisa. Trzeba szukać i czytać i porównywać . A bardzo fajna zabawa jest przy tym. Kto ma oczywiście czas . 👍☕️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 7 godzin temu, Manul napisał: I jeszcze coś na temat . Otóż czytałem dużo wpisów na forach amerykańskich . I tam osoby przedstawiające się jako cowboye, czyli bezpośrednio pracujący na gospodarstwie i nierzadko jeżdżący na koniach po tych rozległych terenach , śmieli się z miastowych , że ci zawijają dżinsy na mankiety. Wg tych pierwszych , robią to tylko „cowboye z drogerii „ Cowboy z farmy nosi przydługie dżinsy i wtedy musi mu się tworzyć harmonijka na nodze . Ato ze względów praktycznych, gdyż dosiadając konia spodnie nie odkrywają wtedy jeźdźcowi nóg . ps. Dostałem pierwszą powitalną przesyłkę z Aliexpres . To t shirt 300 g bawełny w kolorze peach za 7,50 zł . To cena powitalna ze wszystkimi opłatami w niej .Mam fotki z unpackingu i jak wygląda na mnie. Tylko nie wiem gdzie to wstawić . Wziąłem 3xl i jest ok. ( Normalnie pasuje na mnie xl) Podkoszulka jest w znakomitej jakości . Myślę że w w galerii kosztowałaby 150 - 200 zł . A w sklepie modowym kilkaset . Jestem zaskoczony . Od razu wrzuciłem do pralki na 30 st bez proszku i wirowania . Już od kilku lat nie wiruję pranej odzieży . Suszę tylko na dworzu . Takie ubrania przyniesione z powietrza mają całkiem inny zapach . Dżinsy historycznie noszono i tak i tak: Tutaj masz przykłady harmonijek: A tu zawijania Ludzie traktowali te spodnie czysto użytkowo i nie dorabiali do zawijania spodni żadnej ideologii. Podobnie jak z engineer boots i noszeniem spodni na zewnątrz/wkładaniem ich do cholewki - historycznie nosiło się na obydwa sposoby, obecnie w subkulturze engineerow zostaniesz zlinczowani za wkładanie spodni do środka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 9 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 15 minut temu, Velahrn napisał: w subkulturze engineerow 😬 to jakiś zjazd absolwentów politechniki?😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 10 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec Gdy patrzę na te ryciny , mam zaraz w głowie kadry z filmu „ Przyjęcie na dziesięć osób plus trzy” Nie wiem czemu tak jest??? . 🥹 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 10 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec Wpiszcie w wyszukiwarce Ali nazwę „5 km Selvedge „ . (Na metkach jest 5 km clothing ) z wyglądu dżinsy rewelacyjne . Wspaniałe obszycia . Różne kolory nici i guzików ( przy button fly ) W środku wyglądają jak Tramarossa , tyle metek i kolorów . Waga w uncjach od lekkiej do ciężkiej . Opini zakupowiczow mało , ale generalnie jest ok . No i cena . Wszystko poniżej 400 zł . Niestety jest opłata za wysyłkę ( w okolicach 10 procent ceny ) .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 10 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 20 godzin temu, lubo69 napisał: 😬 to jakiś zjazd absolwentów politechniki?😉 No niestety nie, to toksyczna, ekskluzywna i mała społeczność ludzi, którzy chodzą w engineer boots i bardzo źle reagują na każdego, kto nosi buty poniżej 800 dolców. Coś jak my, ale dużo bardziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 10 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 3 godziny temu, Manul napisał: Wpiszcie w wyszukiwarce Ali nazwę „5 km Selvedge „ . (Na metkach jest 5 km clothing ) z wyglądu dżinsy rewelacyjne . Wspaniałe obszycia . Różne kolory nici i guzików ( przy button fly ) W środku wyglądają jak Tramarossa , tyle metek i kolorów . Waga w uncjach od lekkiej do ciężkiej . Opini zakupowiczow mało , ale generalnie jest ok . No i cena . Wszystko poniżej 400 zł . Niestety jest opłata za wysyłkę ( w okolicach 10 procent ceny ) .. No to kolego, niestety, teraz Ty zamawiasz - ja byłem ostatnim razem (nadal czekam na dostawę, kurtka Sauce Zhan jest już w Europie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 10 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec Właśnie myślę intensywnie nad tym . Ja Tobie gratuluję i podziwiam za odwagę z tą kurtką . Wczoraj zamówiłem podkoszulkę na długi rękaw 800 gram (skuszony jakością tego t shirta 300 g) . Muszę dać trochę na wytchnienie sobie. ( bo wczoraj na Zalando Lounge ) zapłaciłem za LVC 505 ) . Ale nie wychodzi mi te 5 km Selvedge z głowy .🥹 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 10 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec Jeszcze a propos grubości spodni, wygody i patologii sceny denimowej. Generalnie, jak przejrzy się reddit r/rawdenim, to prezentowane tam spodnie są dosłownie kopiuj-wklej, wszyskie są: 1. wykrojone slim lub extra slim 2. ciężkie, od 14 oz wzwyż, ale im więcej, tym lepiej 3. z 100 % bawełny Wszystko to ma jedno zadanie - uzyskanie jak najszybciej jak najbardziej wyraźnych przetarć. Przetarcia powstają tam, gdzie materiał pracuje i wygina się, stąd "jedyny słuszny" krój slim - im spodnie są ciaśniejsze, tym przetarcia powstają szybciej. Gruby materiał pracuje intensywniej, wiec znowu, im więcej oz, tym przetarcia są wyraźniejsze. No i oczywiście elastan jest zakazany, bo rozciągliwe spodnie przestają stawiać opór przy ruchach, a opór = przetarcia. Tutaj mamy wideorelację przedstawiciela tej subkultury: TL:DR facet przez 12 minut wbija się w (za) ciasne dżinsy i przekonuje innych oraz samego siebie, że są spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 10 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec Dużo ostatnio o subkulturach. Jest też subkultura forów dyskusyjnych: dwóch gości sobie rozmawia, trzeci się do nich przy^&%#$#dala, bo ma garnitur do sprzedania i mu postami w innym wątku wchodzą na górę listy, ośmiu biernie czyta i to tyle😉 Filmiku nie oglądałem, a tl/dr jest stronniczy. Nie każdemu podoba się krój poławiacza pereł, czyli 30 cm dołem. Krój na stopklatce filmu imo wygląda lepiej. A propos nabytków: właśnie zachwycam się tym, przedwczoraj dojechała: https://angrysoulsmadrid.com/iron-heart-ihsh-350-10oz-selvedge-denim-western-shirt-indigo/ Gdzieś w sieci można znaleźć crash test: taka koszula po 500 założeniach. Pokażcie mi dowolną koszulę z omawianych na forum, która po 500 założeniach będzie jeszcze w jednym równym kawałku... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 10 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec Koszula super !!!🤩 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 10 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 40 minut temu, Velahrn napisał: Jeszcze a propos grubości spodni, wygody i patologii sceny denimowej. Generalnie, jak przejrzy się reddit r/rawdenim, to prezentowane tam spodnie są dosłownie kopiuj-wklej, wszyskie są: 1. wykrojone slim lub extra slim 2. ciężkie, od 14 oz wzwyż, ale im więcej, tym lepiej 3. z 100 % bawełny Wszystko to ma jedno zadanie - uzyskanie jak najszybciej jak najbardziej wyraźnych przetarć. Przetarcia powstają tam, gdzie materiał pracuje i wygina się, stąd "jedyny słuszny" krój slim - im spodnie są ciaśniejsze, tym przetarcia powstają szybciej. Gruby materiał pracuje intensywniej, wiec znowu, im więcej oz, tym przetarcia są wyraźniejsze. No i oczywiście elastan jest zakazany, bo rozciągliwe spodnie przestają stawiać opór przy ruchach, a opór = przetarcia. Tutaj mamy wideorelację przedstawiciela tej subkultury: TL:DR facet przez 12 minut wbija się w (za) ciasne dżinsy i przekonuje innych oraz samego siebie, że są spoko. To są właśnie ci cowboye z drogerii/ perfumerii 👖 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 10 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec Dużo ostatnio o subkulturach. Jest też subkultura forów dyskusyjnych: dwóch gości sobie rozmawia, trzeci się do nich przy^&%#$#dala, bo ma garnitur do sprzedania i mu postami w innym wątku wchodzą na górę listy, ośmiu biernie czyta i to tyle Filmiku nie oglądałem, a tl/dr jest stronniczy. Nie każdemu podoba się krój poławiacza pereł, czyli 30 cm dołem. Krój na stopklatce filmu imo wygląda lepiej. A propos nabytków: właśnie zachwycam się tym, przedwczoraj dojechała: https://angrysoulsmadrid.com/iron-heart-ihsh-350-10oz-selvedge-denim-western-shirt-indigo/ Gdzieś w sieci można znaleźć crash test: taka koszula po 500 założeniach. Pokażcie mi dowolną koszulę z omawianych na forum, która po 500 założeniach będzie jeszcze w jednym równym kawałku...Może i 500 założeń, ale czy pisali ile prań/wyskrobywań/wietrzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 10 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec Średnio dwa prania rocznie: https://denimhunters.com/iron-hearts-ihsh-33-review/ In other news: facet, który nie mył się przez pół wieku, dożył 94 lat; umarł, bo się umył. Tak że ten. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-63389045.amp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi