paparazzo Napisano 30 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2013 @Breslauer, dzięki za wskazówkę. Co rozumiesz przez "Częściowo gumowa podeszwa"? Na stronie niestety nie widac butów od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 30 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2013 Czy możecie poradzić gdzie znajdę czarne, nielakierowane oxfordy lub brogsy z zamkniętą przyszwą na gumowej podeszwie do ok 400zł? http://www.goodshoes.pl/polbuty-meskie-czarne-skora-xxl-p836.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serwacy Napisano 30 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2013 Czy możecie poradzić gdzie znajdę czarne, nielakierowane oxfordy lub brogsy z zamkniętą przyszwą na gumowej podeszwie do ok 400zł? Może warto zainwestować trochę więcej? http://www.gordonbros.de/schuhe/levet-2318-rubblk.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 @Breslauer, dzięki za wskazówkę. Co rozumiesz przez "Częściowo gumowa podeszwa"? Na stronie niestety nie widac butów od spodu. Gumowa warstwa sięga od czubka buta do mniej więcej wysokości glanka. Podobne rozwiązanie jak w przypadku częściowego podzelowania buta, z tym że tutaj masz tak fabrycznie wykończoną podeszwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tkowalcz Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 Szanowni forumowicze, powoli dojrzewam do tego, żeby kupić (pierwsze w życiu) porządne buty. Z wielu możliwości skłaniam się do Church's Buckden http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=4&catid=47&shoeid=7173&selectedsizeid=6&selectedfitid=2&stype=1 lub Yanko z Patine.pl. Liczę na to, że ktoś kompetentny doradzi mi jak wygląda stosunek jakości Yanko do Church's z tej półki jakościowej? Czy warto zawracać sobie głowę butami za takie pieniądze jeśli będę używał ich często i to jeżdżąc komunikacją miejską? Nie będą się zanadto niszczyły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekB Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 To ja Ci jeszcze podrzucę dzisiejszy ebay-find o ile dobrze odczytuję że szukasz 7.5F http://www.ebay.co.uk/itm/Sanders-Stockholm-brown-plain-cap-Oxford-shoes-size-7-5-width-fitting-F-/181168389351? Sprzedawca sprawdzony, możesz próbować jeszcze ponegocjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 2 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2013 Szanowni forumowicze, powoli dojrzewam do tego, żeby kupić (pierwsze w życiu) porządne buty. Z wielu możliwości skłaniam się do Church's Buckden http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=4&catid=47&shoeid=7173&selectedsizeid=6&selectedfitid=2&stype=1 lub Yanko z Patine.pl. Liczę na to, że ktoś kompetentny doradzi mi jak wygląda stosunek jakości Yanko do Church's z tej półki jakościowej? Czy warto zawracać sobie głowę butami za takie pieniądze jeśli będę używał ich często i to jeżdżąc komunikacją miejską? Nie będą się zanadto niszczyły? Co do pierwszego pytania czyli co lepsze..... Nie mam żadnej z tych marek ale użytkuję buty robione przez szewca, gdzie szew łączący, podeszwę z pasem, jest umieszczony w kanale i całkowicie zamknięty. Jak dla mnie to jest to po prostu lepsze i trwalsze rozwiązanie, zwłaszcza w porównaniu do użytkowanych butów RTW z otwartym kanałem. Wybrałbym więc raczej Yanko. Również dlatego, że oprócz takiej metody wykończenia podeszwy (i być może większej jej trwałości) możesz je zamówić w "naszym sklepie" gdzie ewentualna wymiana na inny rozmiar będzie po prostu łatwiejsza niż bawienie się w majlowanie do pracowników Herringa i wysyłanie paczek przez pół europy W tym wątku powstała umowna klasyfikacja obejmująca niektóre marki obuwniczne http://forum.butwbutonierce.pl/topic/351-klasyfikacja-angielskich-marek-obuwniczych-wg-jakości/ Gdzieś na forum padła chyba opinia, że Yanko można by porównać z Crockett&Jones Co do trwałości w ujęciu ogólnym.... Jak zamierzasz mieć tylko jedną parę butów to po prostu szybko je wykończysz. Jak planujesz użytkowac aż dwie pary na zmianę.... to i tak je załatwisz prędzej niż później Warto mieć kilka par butów (niekoniecznie wszystkie muszą być top of the top) i używać je zamiennie (i stosownie do okoliczności). Odebrane od szewca niespełna półtora roku temu wiedenki używam średnio intensywnie - zwykle raz na tydzień - i nie dostrzegam jakichś śladów zużycia, a czasami zdarza mi się pokonywać w nich znaczne odległości. Odpowiadając bezpośrednio na pytanie "Czy warto zawracać sobie głowę butami za takie pieniądze?" odpowiem, że warto ale jest to jednocześnie hobby, no i przede wszystkim buty mają być wygodne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tkowalcz Napisano 3 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2013 To ja Ci jeszcze podrzucę dzisiejszy ebay-find o ile dobrze odczytuję że szukasz 7.5F http://www.ebay.co.uk/itm/Sanders-Stockholm-brown-plain-cap-Oxford-shoes-size-7-5-width-fitting-F-/181168389351? Sprzedawca sprawdzony, możesz próbować jeszcze ponegocjować. Dobrze odczytujesz, bardzo dziękuję za linka. Nie przełamałem jeszcze do końca oporów przed zdalnym kupowaniem butów (Church's Buckden będę miał okazje przymierzyć) ale jest to jakaś alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tkowalcz Napisano 3 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2013 Co do pierwszego pytania czyli co lepsze..... Nie mam żadnej z tych marek ale użytkuję buty robione przez szewca, gdzie szew łączący, podeszwę z pasem, jest umieszczony w kanale i całkowicie zamknięty. Jak dla mnie to jest to po prostu lepsze i trwalsze rozwiązanie, zwłaszcza w porównaniu do użytkowanych butów RTW z otwartym kanałem. Wybrałbym więc raczej Yanko. Również dlatego, że oprócz takiej metody wykończenia podeszwy (i być może większej jej trwałości) możesz je zamówić w "naszym sklepie" gdzie ewentualna wymiana na inny rozmiar będzie po prostu łatwiejsza niż bawienie się w majlowanie do pracowników Herringa i wysyłanie paczek przez pół europy W tym wątku powstała umowna klasyfikacja obejmująca niektóre marki obuwniczne http://forum.butwbutonierce.pl/topic/351-klasyfikacja-angielskich-marek-obuwniczych-wg-jakości/ Gdzieś na forum padła chyba opinia, że Yanko można by porównać z Crockett&Jones Co do trwałości w ujęciu ogólnym.... Jak zamierzasz mieć tylko jedną parę butów to po prostu szybko je wykończysz. Jak planujesz użytkowac aż dwie pary na zmianę.... to i tak je załatwisz prędzej niż później Warto mieć kilka par butów (niekoniecznie wszystkie muszą być top of the top) i używać je zamiennie (i stosownie do okoliczności). Odebrane od szewca niespełna półtora roku temu wiedenki używam średnio intensywnie - zwykle raz na tydzień - i nie dostrzegam jakichś śladów zużycia, a czasami zdarza mi się pokonywać w nich znaczne odległości. Odpowiadając bezpośrednio na pytanie "Czy warto zawracać sobie głowę butami za takie pieniądze?" odpowiem, że warto ale jest to jednocześnie hobby, no i przede wszystkim buty mają być wygodne Dziękuję za wyczerpujący i pouczający komentarz. Na pewno będę je użytkował na zmianę z innymi, które nie spełniają standardów forumowych. Nie jest to dla mnie jeszcze hobby i staram się zacząć od czegoś klasycznego i minimalistycznego. Dlatego nie przemawiają do mnie buty typu derby z dodatkami i ażurowaniem. W przypadku Yanko/Patine.pl oznacza to zamówienie którychś wiedenek ale w wersji brązowej (nie ma jej w ofercie na stronie, ale dystrybutor zdaje się obiecywał, że może sprowadzić nietypowe kombinacje kolorów i modeli). Natomiast Church's Buckden po prostu bardzo mi się podobają i za to winię moderatora globalnego Mosze, który zaprezentował je na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IG_R Napisano 4 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2013 Witam, chciałbym zapytać się o te buty: http://www.massimodutti.com/webapp/wcs/stores/servlet/product/duttipl/pl/30220004/678590/2108506/BUTY%2BW%2BSTYLU%2BDERBY%2BZE%2BSKORY%2BNAPPA%2BZE%2BZDOBIENIEM%2BBROGUE Czy jakość wykonania jest zadowalająca? To mój pierwszy zakup ze sklepu massimo dutti, więc przepraszam za pytanie. No i jak wypada rozmiarówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 4 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2013 W tej cenie i tak nic lepszego nie dostaniesz. A rozmiarówka to (przynajmniej w moim wypadku) jedna wielka loteria Chyba jeszcze nigdy nie trafiłem za pierwszym razem u nich w odpowiedni rozmiar. EDIT Nie do końca rozumiem opis składu tych butów - pozwolę sobie skopiować: PODSZEWKA 10%SKÓRA KOZIA PODSZEWKA 10%SKÓRA KOZIA 60%SKÓRA Z KROWY PODSZEWKA 10%SKÓRA KOZIA 60%SKÓRA Z KROWY 30%BAWEŁNA WARSTWA WIERZCHNIA 100%SKÓRA Z KROWY PODSZEWKA 10%SKÓRA KOZIA 60%SKÓRA Z KROWY 30%BAWEŁNA WARSTWA WIERZCHNIA 100%SKÓRA Z KROWY PODSZEWKA 10%SKÓRA KOZIA 60%SKÓRA Z KROWY 30%BAWEŁNA WARSTWA WEWNĘTRZNA 100%TPU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IG_R Napisano 4 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2013 Też mnie to zaciekawiło, ale wstępnie założyłem, że to pomyłka na stronie. tym bardziej, że większość składów butów jest dość niejasna No chyba, że buty są sklejane z mnóstwa kawałków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 4 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2013 Martwi mnie przede wszystkim te 100% TPU jako "warstwa wewnętrzna" (cokolwiek to znaczy) No chyba, że faktycznie się machnęli i chodzi w tym punkcie o podeszwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 4 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2013 TPU to dodatkowa gruba i twarda warstwa ścieralna podeszwy zapewniająca dodatkową przyczepność. Skóra cholewkowa tych butów przypomina nuggetsy z MOM'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IG_R Napisano 4 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2013 Pozostaje kupić/obejrzeć na żywo i się przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 4 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2013 Jeżeli męskie buty MD są tej samej jakości co damskie, to tylko pooglądać, pożartować, ale absolutnie nie kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 4 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2013 Jeżeli męskie buty MD są tej samej jakości co damskie, to tylko pooglądać, pożartować, ale absolutnie nie kupować. W moim gospodarstwie domowym są buty MD zarówno damskie i męskie. Potwierdzam, że męskie są lepszej jakości, choć i tak daleko im do miana "dobrych butów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IG_R Napisano 4 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2013 Oczywiście, że nie jest to najwyższa półka, bo i na taką mnie nie stać. Ale za 159 zł, nawet w sklepach z wyrobami butopodobnymi (CCC i Deichmann) ciężko jest coś znaleźć. Nie mówiąc o przyzwoitym designie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 4 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2013 Oczywiście w cenach - 60-70% warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 5 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2013 Oczywiście w cenach - 60-70% warto. Oczywiście to zależy od wielu czynników. Buty przywołane powyżej są warte dokładnie tyle co modele, które możemy znaleźć właśnie w CCC i Deichmanie. Co więcej, zapach takiej skóry nie należy do przyjemnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 5 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2013 Ale przynajmniej są ładniejsze. Oferta CCC czy Deichman to koszmarki, w MD jest dobre wzornictwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 5 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2013 Bądźmy zatem szczerzy i konsekwentni w naszych opiniach - źle leżąca marynarka wykonana z dobrej jakości tkaniny również powinna zbierać komplementy, że "przynajmniej wełna jest dobra gatunkowo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 5 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2013 Kupiłem, czyli już się nie zastanawiam, ale zastanawiam się, czy ewentualnie nie zwrócić. Mokasynki z Zary, na lato. Nie mam wielkich oczekiwań, mają być w miarę ładne, pasować i wytrzymać sezon. Ktoś ma jakieś uwagi, a najlepiej, doświadczenia? Takie cudo: http://www.zara.com/pl/pl/man/buty/mokasyny/ciemne-klasyczne-mokasyny-c434633p1049401.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 5 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2013 Bądźmy zatem szczerzy i konsekwentni w naszych opiniach - źle leżąca marynarka wykonana z dobrej jakości tkaniny również powinna zbierać komplementy, że "przynajmniej wełna jest dobra gatunkowo". I w drugą stronę: dobrze leżący garnitur z poliestru przynajmniej dobrze leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 5 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2013 Oglądałem wczoraj jedną parę butów w Massimo Dutti, niestety pierwsze co rzuciło mi się w oczy to paskudne zagięcia skóry, wyglądało to jakby cienka, wierzchnia warstwa skóry była doklejona do reszty, tworzył się swego rodzaju pęcherz powietrza, nie chciałbym widzieć tych butów po kilkunastu wyjściach. Fakt, na półce obuwie w większości prezentuje się bardzo ładnie, czar niestety pryska po wzięciu obuwia do dłoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi