Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. 4inHand Napisano 18 Listopad 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 Ten garnitur w zasadzie może być ciekawostką w tym temacie ponieważ jest to koncepcja ulokowana pomiędzy krainiami MTM i bespoke. Jest to bowiem garnitur MTM (nie było przymiarek), ale jego wykończenie jest w pełni ręczne jak w bespke ... no i w sumie dopasowanie też. Takie rozwiązanie dobrze sprawdza się dla osób nie mających czasu/możliwości na odbycie przymiarek (życie pokazało mi, że jest sporo takich osób). Ogólnie to wariuje na jego punkcie i szybko stał się jedną z ulubionych pozycji w mojej szafie! 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azaghal Napisano 18 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 Piękna podszewka, a i tkanina niczego sobie Czysta wełna? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 18 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 11 minut temu, Azaghal napisał: Piękna podszewka, a i tkanina niczego sobie Czysta wełna? Dzięki! Tak, tkanina to 100% kaszmir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 18 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 Stosowny do kolorystyki pory roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 18 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 Czy ktoś może mi wytłumaczyć, o co chodzi z tym 2,5 guzika? Klasyczna męska elegancja charakteryzuje się pragmatyzmem i nawet element ozdobny ma swoje uzasadnienie, czy to historyczne, czy użytkowe. Czy coś mnie ominęło i np. podczas parady wojskowej w 1865 książe Yorku tak zagiął klapę i tak zostało ku pamięci? Czy też może to takie dziwadło jak podwójna butonierka, tylko z jakichś przyczyn w sartorialnym okresie ochronnym? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 18 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 5 godzin temu, lubo69 napisał: Czy ktoś może mi wytłumaczyć, o co chodzi z tym 2,5 guzika? Klasyczna męska elegancja charakteryzuje się pragmatyzmem i nawet element ozdobny ma swoje uzasadnienie, czy to historyczne, czy użytkowe. Czy coś mnie ominęło i np. podczas parady wojskowej w 1865 książe Yorku tak zagiął klapę i tak zostało ku pamięci? Czy też może to takie dziwadło jak podwójna butonierka, tylko z jakichś przyczyn w sartorialnym okresie ochronnym? Akurat w przypadku płaszczy 2,5 guzika jest ultra-praktyczne - w przypadku mrozów można zapiąć na ostatni guzik, poświęcając trochę z "satorialu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 18 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 No tak, ale nie można po prostu zrobić płaszcza na trzy guziki? NB, na stronie SS (nie żeby jakaś wyrocznia sartorialna, ale z uporem godnym lepszej sprawy lansują te płaszcze na 2,5 guzika) przeczytałem, że tego "pół" guzika się nie zapina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 18 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 Przy 2 guzikach wygląda całość lżej i tak można na co dzień chodzić. Tylko krawiec musi wyłogi zrobić na lżejszych materiałach. Ja mam w dwóch płaszczach (jednorzędowym i dwurzędowym) i bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 19 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2016 Piękny garnitur! Ciekawy splot wełniany daje fantastyczną fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haz Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 On 11/18/2016 at 1:56 PM, lubo69 said: Czy ktoś może mi wytłumaczyć, o co chodzi z tym 2,5 guzika? Klasyczna męska elegancja charakteryzuje się pragmatyzmem i nawet element ozdobny ma swoje uzasadnienie, czy to historyczne, czy użytkowe. Czy coś mnie ominęło i np. podczas parady wojskowej w 1865 książe Yorku tak zagiął klapę i tak zostało ku pamięci? Czy też może to takie dziwadło jak podwójna butonierka, tylko z jakichś przyczyn w sartorialnym okresie ochronnym? Historycznie to pewnie jakiś krok w ewolucji marynarki pomiędzy 3 a 2 guzikami; istnieje zresztą od dawna. To element w zasadzie czysto estetyczny, ale obszyta dziurka w tym miejscu klapy dodaje jej odrobinę sztywności, akcentując trójwymiarowy roll klapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Dzięki za link. No cóż, jeśli "mam niemodny garnitur trzyguzikowy, tu se zagnę i zrobię se modny dwuguzikowy" to ma być "the epitome of class", to prawdę mówiąc jestem trochę rozczarowany utylitarnością współczesnej KME... Uwaga dotyczy marynarek/płaszczy 2,5 jako takich, bo garnitur Tomka sam się doskonale broni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haz Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 6 hours ago, lubo69 said: Dzięki za link. No cóż, jeśli "mam niemodny garnitur trzyguzikowy, tu se zagnę i zrobię se modny dwuguzikowy" to ma być "the epitome of class", to prawdę mówiąc jestem trochę rozczarowany utylitarnością współczesnej KME... Uwaga dotyczy marynarek/płaszczy 2,5 jako takich, bo garnitur Tomka sam się doskonale broni. Nie, inaczej. Naturalny dobrze wykonany wkład płócienny pozwala się klapie tak rolować, lekko rozchylając marynarkę od góry przy rozpiętym górnym guziku. Nikt nic specjalnie nie zaprasowywał i nie zginał. Potem przy zmianie konstrukcji i wydłużeniu linii klapy (ale nie w tej samej marynarce, oczywiście!), dziurka została jako element tradycyjny/ozdobny. Tak przynajmniej bym zgadywał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montparnasse Napisano 9 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2016 Dla mnie 2,5 guzika to znak rozpoznawczy krawców z południowych Włoch. Mam w sumie trzy marynarki uszyte w Mesynie, na Sycylii i na wszystkich zamówiłem to rozwiązanie. Nigdy jeszcze nie zapiąłem tego trzeciego guzika. Jest to dla mnie raczej taka sympatyczna pamiątka z Italii Dodam, że wszystkie marynarki mam z lekkich materiałów (len/jedwab, lekka wełna 190). Przez to skojarzenie z południowymi Włochami trudno mi by było się przekonać do marynarki z cięższego materiału zapinanej na 2,5 guzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 25 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2018 Czy ktoś ma doświadczenia z zamówieniami bespoke w tej pracowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi