Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W dniu 27.04.2026 o 14:41, lubo69 napisał(a):

Nie jestem przekonany, czy ten efekt może pojawić się po kilkudziesięciu latach, a jak rozumiem mniej więcej w takim wieku jest kabura. Ja miałem to na teczce od Skalpela (Sedgwick bridle leather), ustąpiło bezpowrotnie po kilku tygodniach.

Podgrzej kaburę suszarką. Jeśli osad zniknie, to wosk; jeśli pozostanie, to pleśń.

zgadza się z tym podgrzaniem. 

To jeszcze dodam od siebie, że tzw. bloom czyli białe wykwity jest powodowany  łojem bydlęcym lub owczym tzw. tallow,  który wciera się w skóry w tradycyjnych garbarniach. W Baker's wrażenie robiły wanny wypełnione po brzegi takim łojem na sztywno :)

Rzecz dla prawdziwych koneserów, a ja nie raz w swojej kaletniczej 16 letniej już historii usłyszałem 'proszę pana, ale ta skóra jest spleśniała!'

• Like 2
Opublikowano

A to taka obuwnicza ciekawostka. Buty z kategorii budżetowych (przynajmniej w ujęciu tego forum) i, mimo tego, że to klasyczne ćwierćbrogsy na skórzanej podeszwie, niezaliczające się w mojej ocenie do "klasycznych" (stąd np. nie uwzględniłem ich w kolekcji). Niemniej, swego czasu ujęły mnie swym wdziękiem i mimo tego, że średnio wytrzymały próbę czasu, nie żałuję zakupu. 

Zara Tailored Oxford Shoes.

Doczekały się nawet recenzji: 

https://dappered.com/2014/02/in-review-zaras-tailored-made-in-spain-oxford/

20260514_132808.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Butomator napisał(a):

A to taka obuwnicza ciekawostka. Buty z kategorii budżetowych (przynajmniej w ujęciu tego forum) i, mimo tego, że to klasyczne ćwierćbrogsy na skórzanej podeszwie, niezaliczające się w mojej ocenie do "klasycznych" (stąd np. nie uwzględniłem ich w kolekcji). Niemniej, swego czasu ujęły mnie swym wdziękiem i mimo tego, że średnio wytrzymały próbę czasu, nie żałuję zakupu. 

Zara Tailored Oxford Shoes.

Doczekały się nawet recenzji: 

https://dappered.com/2014/02/in-review-zaras-tailored-made-in-spain-oxford/

20260514_132808.jpg

Skóra łamie się niestety brzydko, widać że jest tania i mocno korygowana.