Miro Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2016 Panowie, doradźcie. Moja robocza teczka już w agonii po wielu latach służby Kupiona ponad 10 lat temu, polska robota z nabuku za 400 wtedy zł - wybitnie udany model, jeszcze ją podleczę, ale to już prawie zgon... Chcę więc kupić nową teczkę do pracy (styl "półelegancki") - intensywne używanie, codzienne, papiery, otwieranie i zamykanie - praca oświatowa Jak wytrzyma choć 2-3 lata - będę zadowolony. Chcę wziąć jeden z tych modeli. Przeszukałem net i zawęziłem pole obstrzału do tych dwóch konkretnych egzemplarzy i pola widzenia nie poszerzę http://sklep.orsonero.pl/produkt/torba-juchtowa-3w1-0190-3/ https://www.barellybags.pl/product/Teczka-Grand-Black/?id=55 Z góry mówię, że nie dopłacę też do modelu z wyższej półki, nie tym razem przynajmniej. Która z tych teczek będzie trwalsza i ogólnie lepsza? Nie miałem nigdy w rękach juchtowej skóry, z opinii sądzę, że jest trwała i ładna. BarellyBags też nie miałem w rękach. 1 Cytuj
swordfishtrombone Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Zdecydowanie jucht. Hands down. Cytuj
MH_fan Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Bez żadnych wątpliwości jucht. Ps. Jucht tańszy od licówki, jak żyć... Cytuj
Zajac Poziomka Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Tylko, że oba te modele nie wyglądają (IMHO) jak eleganckie, czy nawet półeleganckie teczki, a jak brzydkie szkolne tornistry... Cytuj
Skalpel Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Bez żadnych wątpliwości jucht. Ps. Jucht tańszy od licówki, jak żyć... A to jucht nie ma lica?! K..a, jak ten świat do przodu idzie..... 8 Cytuj
Miro Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Tylko, że oba te modele nie wyglądają (IMHO) jak eleganckie, czy nawet półeleganckie teczki, a jak brzydkie szkolne tornistry... Oj, po co to napisałeś Pogłębiłeś moje wątpliwości co do wyglądu tej teczki... Z drugiej strony - pracuję w szkole - więc tornister może być Dzięki za podpowiedzi, miałem podejrzenia, że jucht lepszy. A przy okazji się dowiedziałem, że jucht to odmiana licówki PS. Chyba że ktoś ma namiar na ładniejszą i elegantszą od tej Orsonero teczkę juchtową (niedużą) - to może jednak poszerzę pole widzenia O chyba znalazłem lepszą http://allegro.pl/100-skorzana-torba-na-ramie-juchtowa-vintage-1014-i6154680548.html Cytuj
MH_fan Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 A to jucht nie ma lica?! K..a, jak ten świat do przodu idzie..... Nie o to chodzi. W moim odczuciu, jucht jest znacznie bardziej wartościową skórą (droższą, trwalszą i bardzo często ładniejszą), niż nazwijmy to klasyczna skóra licowa (oczywiście nie uogólniam, ale nie możemy też przyjmować, że skóra licowa użyta do zrobienia torby za 4 stówy jak w przypadku tej od BB, jest nie wiadomo jak dobra). Mylę się? 1 Cytuj
Pepo Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Ja żyję w przekonaniu że jucht to po prostu niewykończona skóra uzyskana w odpowiednim procesie garbowania (można też otrzymać np. skórę blankową stosując inne metody garbowania). Po prostu bez farby, wosków itp. Cytuj
swordfishtrombone Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Kilka lat temu orsonero mogło dla klienta mocno zmodyfikować wzór. Może i teraz może. 1 Cytuj
Miro Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Kilka lat temu orsonero mogło dla klienta mocno zmodyfikować wzór. Może i teraz może. Właśnie. Też na to wpadłem, pogadałem z nimi - i właśnie kończę projekt, wg którego uszyją mi juchtową Cytuj
eye_lip Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Skóry juchtowe to najczęściej skóry bydlęce, garbowane roślinnie, z naturalnym licem i bez wykończenia (naturalny kolor), mocno natłuszczone (od 15 do 23%). Juchty są, uogólniając, niedrogimi skórami, jeśli porównujemy do klasycznej, dobrze wykończonej skóry licowej (boksy). 1 Cytuj
Miro Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2016 Po tych informacjach i obejrzeniu fotek w sieci zdaje mi się, że moja dogorywająca teczka jest właśnie z juchtowej (całkiem grubej). Przeżyła co najmniej 10 lat katowania i sama skóra wytrzymałaby trzy razy tyle, nie widać żadnych istotnych oznak zużycia, wykończyły się tylko obszycia, szwy itd. Cytuj
swordfishtrombone Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2016 Prawda, jucht jest wytrzymały i ładnie się starzeje. A czy grubość (spora) nie jest elementem definicji juchtu? Cytuj
Michal83 Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2016 Po tych informacjach i obejrzeniu fotek w sieci zdaje mi się, że moja dogorywająca teczka jest właśnie z juchtowej (całkiem grubej). Przeżyła co najmniej 10 lat katowania i sama skóra wytrzymałaby trzy razy tyle, nie widać żadnych istotnych oznak zużycia, wykończyły się tylko obszycia, szwy itd. Może ją po prostu napraw? Cytuj
eye_lip Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2016 A czy grubość (spora) nie jest elementem definicji juchtu?Nie jest. Mamy juchty bydlece ( całe, połówki, karki, boki) - od 1.5 do 3.5mm. Juchty świńskie - krupony 1.8 -3mm. 1 Cytuj
Miro Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2016 Ta moja stara teczka ma ze 3 mm (skóra). Myślę nad naprawą, ale trzeba by wymienić wszystkie "lamówki" (wszystkie brzegi, kieszonki i przegrody są nimi obszyte), naprawić rączkę, całkowicie odnowić pasek itd. Może to zrobię, bo do niej przywykłem, ale nowa i tak zamówię, bo ta stara jest granatowa i średnio pasuje teraz do mojego stylu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi