Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. maciato Napisano 13 Grudzień 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2015 Moje ostatnie już zamówienie w 2015 (podobno jest szansa na odbiór jeszcze w tym roku ) Wariacja na temat obuwia split toe - mojego ulubionego typu butów. Za bazę posłużył mod. 108 od Saint Crispin's z lekką modyfikacją mam nadzieję, że Phillip nie będzie miał mi za złe poprawianie jego wzoru ale moim zdaniem ten model aż prosi się o dodatkową dziurkę na przyszwie. Początkowo chciałem dodać jeszcze szycie norweskie na przedniej części cholewki ale zrezygnowałem z tego pomysłu - pewnie następnym razem . Kolor skóry który wybraliśmy na tą realizację to box calf w kolorze oliwkowo-szałwiowym a tak prezentują się uszyte cholewki: Jak to mawiał pewien polski włoch " hej przygodo!" 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proki1971 Napisano 13 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2015 No, no, no, zapowiada sie ciekawie . Nie brałeś pod uwagę koloru jak w SC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 13 Grudzień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2015 Nie; pierwotnie planowałem jakiś brąz ale ten odcień zieleni z szarością bardzo mi się spodobał i nie chciałem już innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 13 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2015 Interesujące zamówienie, oliwkowa szarość brzmi nieźle. Ciekaw jestem finału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 Maciato, zapowiada się fantastycznie! Nie odbierz tego za przytyk, ale ten rodzaj obuwia bardzo pasuje do Twojej postury. Mnie w tych butach ciekawi sposób szycia cholewki. Jak zauważyłem, jest mnóstwo sposobów łączenia jej elementów składowych. Mogę się mylić ale w Twoim modelu przód cholewki uszyty jest z jednego kawałka skóry, a przeszycia, charakterystyczne dla tego rodzaju butów, są wykonane przez przeszycie fałdu (zebranego nadmiaru materiału). Tak jak np. u Aldena: Innym sposobem jest tworzenie przodu cholewki przez trzy osobne elementy. A to też daje dwojakie możliwości. Jednym sposobem jest łączenie prawej i lewej strony przodu cholewki przez odwrócone szycie (szycie do środka) i ten pas zszywany jest z elementem górnym (przykrywającym śródstopie) przez zszycie, gdzie krawędzie elementów są na zewnątrz (raw ege). Można i wszystkie trzy elementy szyć tak, żeby krawędź elementów składowych była na zewnątrz. Chciałem zapytać czy zastanawiałeś się nad tymi możliwymi rozwiązaniami czy tak jak jest, to takie było Twoje początkowe założenie? A może w ogóle nie zaprzątałeś sobie głowy tym? Z góry przepraszam, za brak profesjonalnego słownictwa odnośnie elementów składowych cholewki ale chyba wiadomo o co mi chodzi. Pozdrawiam ! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 14 Grudzień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 Maciato, zapowiada się fantastycznie! Nie odbierz tego za przytyk, ale ten rodzaj obuwia bardzo pasuje do Twojej postury. Pewnie dlatego tak go lubię . Co do przeszyć na cholewce to było to świadome zamówienie szycia w taki sposób. Szewc polemizował czy na zdjęciu które mu dostarczyłem cholewka jest w tych miejscach cięta czy tylko przeszyta w "wałeczek". Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest bardziej estetyczne. W modelach od Edward Green oraz pewnie innych też; stosuje się combo tych przeszyć np. na nosku cholewka przecięta i zszyta do środka a szew na górnej cześci cholewki tylko przeszyty bez przecinania skóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 19 Grudzień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2015 Newsy z pracowni 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. maciato Napisano 6 Luty 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Co prawda buty odebrałem już jakiś czas temu ale dopiero teraz jest chwila, żeby zrobić zdjęcia. Z efektu końcowego jestem zadowolony. Jedyna niezgodność z zamówieniem to grubość podeszwy; zamawiałem trochę grubszą ale to akurat łatwo naprawić przez doklejenie zelówki skórzanej bądz grubszej gumowej. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Hmm.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Chętnie zobaczyłbym je na żywo. Fotki z tel lub małpki trochę zniekształcają proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Mi się nie podobają, ale to może dlatego, że na razie jedyne GYW jakie mam to czarne oksfordy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Buty są ok. Po prostu niełatwo się fotografuje. Fotki prosto z góry i ze zbyt bliska często nie wychodzą korzystnie. Potencjał widać na fotografii profilu podeszwy i obutych stóp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ricco Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Gratuluje i życzę długiego i dobrego użytkowania. Nie mniej jednak jak dla mnie buty brzydkie, bo nieudanie wykonane i nie mające prawie nic wspólnego z pokazanymi pierwowzorami. Jak dla mnie kolejny dowód na to, że czasem lepsze dobre RTW niż kiepskie bespoke. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Na pewno zdjecia są nie najlepsze.Ale jakość wykonania butów nie najwyższych lotów,wąziutki sztuper,obcas zwężający się do dołu . Nie ta bajka jak na buty robione na zmówienie . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 6 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 ...wąziutki sztuper,obcas zwężający się do dołu... Co do sztupra masz rację, lepiej by wyglądał bardziej wysunięty. Natomiast lekko cofnięty i ścięty obcas to mój pomysł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Na pewno zdjecia są nie najlepsze.Ale jakość wykonania butów nie najwyższych lotów,wąziutki sztuper,obcas zwężający się do dołu . Nie ta bajka jak na buty robione na zmówienie . Szerokość sztupra czy zwężający się obcas to nie jest wyznacznik jakości buta, to elementy stylistyczne. Wielu uznanych szewców bespoke robi taki obcas, a sztuper kwestia stylu. Buty nie są masywne więc wąski sztuper nie razi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Razi za to reszta , proporcje , krzywe szwy , wyjątkowo brzydkie buty . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Kontrowersyjne . Lubię takie! Jak już miałbym się czepiać, to widzę trochę niefortunnie dobrany kształt kopyta. Zabrakło im trochę długości, żeby nabrać smukłości. Można to poprawić patynowaniem. Przyciemniając boki i umiejętnie tworząc strzałkę na noskach można by je wizualnie wyciągnąć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Spody i obcasy (dodatkowo podcięte) są moim zdaniem za delikatne do tych butów, co rzutuje tym samym na całościowe ich postrzeganie. Osobiście, zerwałbym te obcasy, na całości (po uprzednim usunięciu gumy) położył warstwę kruponu, przeszył metodą Blake w kanale, następnie odbudował obcasy bez ścinania i byłoby ok. Oczywiście to tylko moje subiektywne przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Jakby wyprodukowało je Gino Rossi to pewnie zostałyby zakwalifikowane jako koszmarki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Moim zdaniem te buty nie są brzydkie, a to kolor jest wyjątkowo tępy. W załączniku nieco wulgarna "gimpowa patyna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glocek Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2016 Moim zdaniem te buty nie są brzydkie, a to kolor jest wyjątkowo tępy. W załączniku nieco wulgarna "gimpowa patyna". Popieram, ale jak kto lubi. Ja osobiście nigdy nie założyłbym takich butów, no chyba że na jakąś tematyczną imprezę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi