Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie nie wiem skad sie to bierze. Ogolnie zauwazylem, ze im drozsze buty kupuje (na 1ym zdjeciu jest Herring Stratford potraktowany koniakowym Pommadierem), tym delikatniejsza jest i podatniejsza na uszkodzenia. Najlzejsze tarcie powoduje widoczne ubytki w skorze w postaci zarysowan widocznych juz na pierwszy rzut oka. Wydaje mi sie, ze te przebarwienia widoczne na zdjeciu powstaja dopiero na etapie polerowania szczotka (miekka, grube wlosie). Czy tego typu szczotki nalezy przed kazdym polerowaniem gruntownie myc lub ew/ miec po jednej sztuce do kadzej pary obuwia w roznym kolorze?

Odnosnie drugiej fotki nie jest to raczej konkretne przemoczenie, lecz moze zbyt duza ilosc kremu, ktora nie byla w stanie wlasciwie wsiaknac. Pomijam juz fakt, ze te buty maja 2 lata, a ja doipero pol roku temu odkrylem prawidla. Teraz siedza w cedrowych.

Mam problem z moimi Barkerami.

Przespacerowałem się w nich w trakcie deszczu, dość solidnie zmokły, ale nie przemokły, mokra była tylko podeszwa.

Po wysuszeniu ich okazało się, że sztuperowana część podeszwy w jedym bucie zdeformowała się (zdjęcia):

post-5506-0-19323200-1414679957_thumb.jp

Tu widać to wygięcie, stało się to tylko w jednym bucie:

post-5506-0-65359100-1414679960_thumb.jp

post-5506-0-26161500-1414679964_thumb.jp

Czy wiecie, co mogło spowodować takie wygięcie?

Czym to grozi?

Jak można to naprawić?

Wlasnie nie wiem skad sie to bierze. Ogolnie zauwazylem, ze im drozsze buty kupuje (na 1ym zdjeciu jest Herring Stratford potraktowany koniakowym Pommadierem), tym delikatniejsza jest i podatniejsza na uszkodzenia. Najlzejsze tarcie powoduje widoczne ubytki w skorze w postaci zarysowan widocznych juz na pierwszy rzut oka. Wydaje mi sie, ze te przebarwienia widoczne na zdjeciu powstaja dopiero na etapie polerowania szczotka (miekka, grube wlosie). Czy tego typu szczotki nalezy przed kazdym polerowaniem gruntownie myc lub ew/ miec po jednej sztuce do kadzej pary obuwia w roznym kolorze?

Odnosnie drugiej fotki nie jest to raczej konkretne przemoczenie, lecz moze zbyt duza ilosc kremu, ktora nie byla w stanie wlasciwie wsiaknac. Pomijam juz fakt, ze te buty maja 2 lata, a ja doipero pol roku temu odkrylem prawidla. Teraz siedza w cedrowych.

Im wyższa półka, tym delikatniejsze skóry (najczęściej). Miękkie, elastyczne, o lepszych właściwościach oddychających ... no, ale delikatniejsze. To normalne. Po Twoim opisie myślę, że możesz mieć rację w kilku punktach:

• nadmiar środków - to nigdy nie jest dobre
  • zbyt szybko lub zbyt obficie aplikowany wosk - być może aplikujesz zbyt szybko/za dużo, a pierwsza warstwa wosku nie ma możliwości na spokojne utwardzenie. Wtedy z każdą aplikacją nie tworzysz kolejnej warstwy lecz rozpuszczasz to co nieutwardzone zalega na powierzchni.
  • nadmiar wody przy polerowaniu
  • zbyt twarda szczotka (może ogranicz się na razie do miękkiej bawełny)

Przeanalizuj ten wątek:

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/203-lustrzany-po%C5%82ysk/

Znajdziesz tam wiele wskazówek.

Wody do polerowania w ogole nie uzywam w ogole, bo kazda jej ilosc powodowala, ze but zamiast lsnic robil sie ciemno-mokry od tych kropli wody na powierzchni buta.

Szczotka jest naprawde miekka, choc moge polerowac przy pomocy szmatki.

Dlatego tez myslalem o aplikacji Reno...vat'u/vatora, zeby usunac wszystkie warstwy woskow i kremow, a potem od nowa, na czysto wszystko polozyc. Ma to sens?

Jeżeli użyłeś mydła to już wszystkie warstwy wcześniej nakładanych środków prawdopodobnie zostały usunięte. Spróbuj ponownie unikając nadmiaru. Jak dalej będzie coś nie tak, konsultuj z producentem butów. Może to faktycznie jakiś specyficzny rodzaj materiału, który wymaga delikatniejszych środków, typu Delicate Cream czy Gel Glass.

Tak, prawidła od razu po zdjęciu butów.

Po konsultacji ze sklepem (Pediwear) zaproponowali, żebym im je wysłał - przekażą producentowi i pomyślą co dalej.

Ale oznacza to co najmniej 3 tygodnie bez butów i koszty wysyłki (+ ewentualnej naprawy) - może da się coś z tym zrobić szybciej na miejscu.

Jeżeli użyłeś mydła to już wszystkie warstwy wcześniej nakładanych środków prawdopodobnie zostały usunięte. Spróbuj ponownie unikając nadmiaru. Jak dalej będzie coś nie tak, konsultuj z producentem butów. Może to faktycznie jakiś specyficzny rodzaj materiału, który wymaga delikatniejszych środków, typu Delicate Cream czy Gel Glass.

W jaki sposob mam zmywac mydlo do skor? Mokra szmatka? Buty po takim zabiegu sa zwykle mocno przemoczone.

Czy jest szansa, ze podczas polerowania miekka szczotka z grubego wlosia nanioslem na skore pozostalosci innego, ciemniejszego kremu?

Tak, prawidła od razu po zdjęciu butów.

Po konsultacji ze sklepem (Pediwear) zaproponowali, żebym im je wysłał - przekażą producentowi i pomyślą co dalej.

Ale oznacza to co najmniej 3 tygodnie bez butów i koszty wysyłki (+ ewentualnej naprawy) - może da się coś z tym zrobić szybciej na miejscu.

Być może krupon podeszwowy był bardzo słabej jakości, daj znać jak wypowie się producent.

W jaki sposob mam zmywac mydlo do skor? Mokra szmatka? Buty po takim zabiegu sa zwykle mocno przemoczone.

Lekko wilgotną ... zgodnie z instrukcją:

. Usunąć resztki piany za pomocą czystej nawilżonej szmatki lub gąbki, regularnie płucząc ją w ciepłej wodzie.

Czy jest szansa, ze podczas polerowania miekka szczotka z grubego wlosia nanioslem na skore pozostalosci innego, ciemniejszego kremu?

To możesz wiedzieć tylko Ty :)

Zastanawiam się nad trzewikami Meermina z crust calf. Szukałem na forum, były różne informacje podstawowe dotyczące tej skóry, że dobrze przyjmuje kosmetyki np. 

Czy ktoś (jakiś skórofil :) ) mógłby powiedzieć coś więcej o tej skórze - wytrzymałość, trwałość, jak się starzeje?

Pozdrawiam

Witam mam duży problem. Wczoraj czyściłem moje trapery z nubuku http://www.fajnebuty.com/trapery-zimowe-nike-air-mandara-721.html . Wyczyściłem je dokładnie szczoteczką do zamszu lub nubuku, po czym postanowiłem użyć preparatu Coccine, który miał odświeżyć but (jest napisane, że jest on do butów zamszowych jak i tych z nubuku)  ten preparat: http://zapodaj.net/images/4bff0a593cfef.jpg  ale nie zauważyłem, ze jest na nim napisane "Black"...

Buty wydawały się ciemne ale myślałem, że wszystko zniknie po wyschnięciu. Na drugi dzień zaciemnienia na jasnym bucie zostały i wyglądają tak http://screenshooter.net/100283203/gmaaqxu

Czy użyłem złego preparatu, i czy da się uratować jakoś buty? 

Dziękuję z góry - bardzo ważne!

Może być ciężko, ale generalnie próbowałbym:

1. Doczyścić to czymś mocnym:
    Saphir Omnidaim (bez rozcieńczenia) lub Avel Hussard
  2. Zregenerować kolor:
    Suede Renovator lub Nubuck Color

Gdyby mimo wszystko przebijało, malowałbym na ciemniejszy odcień:

Suede Dye Tarrago lub Saphir Tinture Francaise

Jak nie masz cierpliwości i nie lubisz się bawić, konsultuj z Dobrym Szewcem - może pomoże. 

Czy do koloru "tan" (chodzi o brytyjskie marki) będzie pasował krem w kolorze koniakowym, czy lepiej jasny brąz? Chętnie pogłębię oryginalny kolor.

Zamiast spekulować radzę kupić wzornik kolorów Saphir. Koniak koniakowi nie równy: http://multirenowacja.pl/karta-kolorow-saphir-avel.html

Zdjęcia na różnych monitorach różnie świecą, wzornik też jest tylko pomocą, nie zastąpi praktyki i prób. Do tego wszystkiego różne skóry różnie chłoną i inaczej prezentują się po aplikacji no i oczywiście TAN u różnych producentów też potrafi prezentować się odmiennie ... ;)

Ale mimo tych wszystkich komplikacji moim zdaniem 1 ton różnicy (a nawet więcej) w kremie, czy wosku nie boli. Zwłaszcza jeżeli szukamy głębi i ciekawego efektu. Tu na przykład (YANKO 14448) w użyciu były:

Pommadier nr 10:

big_135290642310.jpg

+ Pate de Luxe nr 37

big_37.jpg

Efekt:

post-17-0-05586700-1416403505_thumb.jpg

Wcześniej na noskach zalegał czarny wosk - po użyciu Renomatu ustąpił i można było bawić się na nowo :)