Anachronis Napisano 30 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2014 Wlasnie nie wiem skad sie to bierze. Ogolnie zauwazylem, ze im drozsze buty kupuje (na 1ym zdjeciu jest Herring Stratford potraktowany koniakowym Pommadierem), tym delikatniejsza jest i podatniejsza na uszkodzenia. Najlzejsze tarcie powoduje widoczne ubytki w skorze w postaci zarysowan widocznych juz na pierwszy rzut oka. Wydaje mi sie, ze te przebarwienia widoczne na zdjeciu powstaja dopiero na etapie polerowania szczotka (miekka, grube wlosie). Czy tego typu szczotki nalezy przed kazdym polerowaniem gruntownie myc lub ew/ miec po jednej sztuce do kadzej pary obuwia w roznym kolorze? Odnosnie drugiej fotki nie jest to raczej konkretne przemoczenie, lecz moze zbyt duza ilosc kremu, ktora nie byla w stanie wlasciwie wsiaknac. Pomijam juz fakt, ze te buty maja 2 lata, a ja doipero pol roku temu odkrylem prawidla. Teraz siedza w cedrowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 30 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2014 Mam problem z moimi Barkerami. Przespacerowałem się w nich w trakcie deszczu, dość solidnie zmokły, ale nie przemokły, mokra była tylko podeszwa. Po wysuszeniu ich okazało się, że sztuperowana część podeszwy w jedym bucie zdeformowała się (zdjęcia): Tu widać to wygięcie, stało się to tylko w jednym bucie: Czy wiecie, co mogło spowodować takie wygięcie? Czym to grozi? Jak można to naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 30 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2014 Wlasnie nie wiem skad sie to bierze. Ogolnie zauwazylem, ze im drozsze buty kupuje (na 1ym zdjeciu jest Herring Stratford potraktowany koniakowym Pommadierem), tym delikatniejsza jest i podatniejsza na uszkodzenia. Najlzejsze tarcie powoduje widoczne ubytki w skorze w postaci zarysowan widocznych juz na pierwszy rzut oka. Wydaje mi sie, ze te przebarwienia widoczne na zdjeciu powstaja dopiero na etapie polerowania szczotka (miekka, grube wlosie). Czy tego typu szczotki nalezy przed kazdym polerowaniem gruntownie myc lub ew/ miec po jednej sztuce do kadzej pary obuwia w roznym kolorze? Odnosnie drugiej fotki nie jest to raczej konkretne przemoczenie, lecz moze zbyt duza ilosc kremu, ktora nie byla w stanie wlasciwie wsiaknac. Pomijam juz fakt, ze te buty maja 2 lata, a ja doipero pol roku temu odkrylem prawidla. Teraz siedza w cedrowych. Im wyższa półka, tym delikatniejsze skóry (najczęściej). Miękkie, elastyczne, o lepszych właściwościach oddychających ... no, ale delikatniejsze. To normalne. Po Twoim opisie myślę, że możesz mieć rację w kilku punktach: nadmiar środków - to nigdy nie jest dobre zbyt szybko lub zbyt obficie aplikowany wosk - być może aplikujesz zbyt szybko/za dużo, a pierwsza warstwa wosku nie ma możliwości na spokojne utwardzenie. Wtedy z każdą aplikacją nie tworzysz kolejnej warstwy lecz rozpuszczasz to co nieutwardzone zalega na powierzchni. nadmiar wody przy polerowaniu zbyt twarda szczotka (może ogranicz się na razie do miękkiej bawełny) Przeanalizuj ten wątek: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/203-lustrzany-po%C5%82ysk/ Znajdziesz tam wiele wskazówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 30 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2014 Wody do polerowania w ogole nie uzywam w ogole, bo kazda jej ilosc powodowala, ze but zamiast lsnic robil sie ciemno-mokry od tych kropli wody na powierzchni buta. Szczotka jest naprawde miekka, choc moge polerowac przy pomocy szmatki. Dlatego tez myslalem o aplikacji Reno...vat'u/vatora, zeby usunac wszystkie warstwy woskow i kremow, a potem od nowa, na czysto wszystko polozyc. Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 30 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2014 Jeżeli użyłeś mydła to już wszystkie warstwy wcześniej nakładanych środków prawdopodobnie zostały usunięte. Spróbuj ponownie unikając nadmiaru. Jak dalej będzie coś nie tak, konsultuj z producentem butów. Może to faktycznie jakiś specyficzny rodzaj materiału, który wymaga delikatniejszych środków, typu Delicate Cream czy Gel Glass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kriss11 Napisano 30 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2014 Czy jeśli wcześniej uzyłem na butach kremu Saphir nr 30 (brąz miedziowy) to mogę na nie nałożyć wosk nr 3 (jasny brąz). Chyba nie powinno się tak robić ale ewentualnie jaki efekt mogę uzyskać? (chodzi o to, że wosku o takim kolorze, nr 30 nie ma w ofercie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 30 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2014 Servetch, nie za dobrze to wygląda, mokre buty były wypchane gazetami albo prawidłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 30 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2014 Tak, prawidła od razu po zdjęciu butów. Po konsultacji ze sklepem (Pediwear) zaproponowali, żebym im je wysłał - przekażą producentowi i pomyślą co dalej. Ale oznacza to co najmniej 3 tygodnie bez butów i koszty wysyłki (+ ewentualnej naprawy) - może da się coś z tym zrobić szybciej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 31 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2014 Jeżeli użyłeś mydła to już wszystkie warstwy wcześniej nakładanych środków prawdopodobnie zostały usunięte. Spróbuj ponownie unikając nadmiaru. Jak dalej będzie coś nie tak, konsultuj z producentem butów. Może to faktycznie jakiś specyficzny rodzaj materiału, który wymaga delikatniejszych środków, typu Delicate Cream czy Gel Glass. W jaki sposob mam zmywac mydlo do skor? Mokra szmatka? Buty po takim zabiegu sa zwykle mocno przemoczone. Czy jest szansa, ze podczas polerowania miekka szczotka z grubego wlosia nanioslem na skore pozostalosci innego, ciemniejszego kremu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 31 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2014 Tak, prawidła od razu po zdjęciu butów. Po konsultacji ze sklepem (Pediwear) zaproponowali, żebym im je wysłał - przekażą producentowi i pomyślą co dalej. Ale oznacza to co najmniej 3 tygodnie bez butów i koszty wysyłki (+ ewentualnej naprawy) - może da się coś z tym zrobić szybciej na miejscu. Być może krupon podeszwowy był bardzo słabej jakości, daj znać jak wypowie się producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 31 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2014 W jaki sposob mam zmywac mydlo do skor? Mokra szmatka? Buty po takim zabiegu sa zwykle mocno przemoczone. Lekko wilgotną ... zgodnie z instrukcją: . Usunąć resztki piany za pomocą czystej nawilżonej szmatki lub gąbki, regularnie płucząc ją w ciepłej wodzie. Czy jest szansa, ze podczas polerowania miekka szczotka z grubego wlosia nanioslem na skore pozostalosci innego, ciemniejszego kremu? To możesz wiedzieć tylko Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 31 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2014 Ok, sprobuje zatem "wyprac" oba buty i zobaczymy co z tego wyjdzie. A wlasnie - czy one powinny schnac w prawidlach, czy wypchane gazetami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 31 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2014 Ja bym spróbował z gazetami. I wymieniał je sukcesywanie w miarę jak będą chłonąć wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 2 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2014 Mam umyc calosc buta, czy tylko przybrudzone fragmenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 2 Listopad 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2014 Osobiście czyściłbym całość, szczególną uwagę przywiązując do przybrudzonych fragmentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 3 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2014 Wyczyscilem calosc. Czesc buta konkretnie sie odbarwila, ale to zamaluje kremem. Wazne, ze zacieki zeszly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 6 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2014 Czy do koloru "tan" (chodzi o brytyjskie marki) będzie pasował krem w kolorze koniakowym, czy lepiej jasny brąz? Chętnie pogłębię oryginalny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 6 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2014 Koniakowy raczej IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whale Napisano 14 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2014 Zastanawiam się nad trzewikami Meermina z crust calf. Szukałem na forum, były różne informacje podstawowe dotyczące tej skóry, że dobrze przyjmuje kosmetyki np. Czy ktoś (jakiś skórofil ) mógłby powiedzieć coś więcej o tej skórze - wytrzymałość, trwałość, jak się starzeje? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DizzePL Napisano 19 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2014 Witam mam duży problem. Wczoraj czyściłem moje trapery z nubuku http://www.fajnebuty.com/trapery-zimowe-nike-air-mandara-721.html . Wyczyściłem je dokładnie szczoteczką do zamszu lub nubuku, po czym postanowiłem użyć preparatu Coccine, który miał odświeżyć but (jest napisane, że jest on do butów zamszowych jak i tych z nubuku) ten preparat: http://zapodaj.net/images/4bff0a593cfef.jpg ale nie zauważyłem, ze jest na nim napisane "Black"... Buty wydawały się ciemne ale myślałem, że wszystko zniknie po wyschnięciu. Na drugi dzień zaciemnienia na jasnym bucie zostały i wyglądają tak http://screenshooter.net/100283203/gmaaqxu Czy użyłem złego preparatu, i czy da się uratować jakoś buty? Dziękuję z góry - bardzo ważne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 19 Listopad 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2014 Może być ciężko, ale generalnie próbowałbym: Doczyścić to czymś mocnym:Saphir Omnidaim (bez rozcieńczenia) lub Avel Hussard Zregenerować kolor:Suede Renovator lub Nubuck Color Gdyby mimo wszystko przebijało, malowałbym na ciemniejszy odcień: Suede Dye Tarrago lub Saphir Tinture Francaise Jak nie masz cierpliwości i nie lubisz się bawić, konsultuj z Dobrym Szewcem - może pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DizzePL Napisano 19 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2014 Ile kosztowała by taka renowacja np. u szewca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolpiekarski Napisano 19 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2014 Czy do koloru "tan" (chodzi o brytyjskie marki) będzie pasował krem w kolorze koniakowym, czy lepiej jasny brąz? Chętnie pogłębię oryginalny kolor. Zamiast spekulować radzę kupić wzornik kolorów Saphir. Koniak koniakowi nie równy: http://multirenowacja.pl/karta-kolorow-saphir-avel.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 19 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2014 Posiadam wzornik. Jednak na nim kolor koniakowy jest bardzo ciemny. Dużo ciemniejszy niż np. widoczny na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 19 Listopad 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2014 Zdjęcia na różnych monitorach różnie świecą, wzornik też jest tylko pomocą, nie zastąpi praktyki i prób. Do tego wszystkiego różne skóry różnie chłoną i inaczej prezentują się po aplikacji no i oczywiście TAN u różnych producentów też potrafi prezentować się odmiennie ... Ale mimo tych wszystkich komplikacji moim zdaniem 1 ton różnicy (a nawet więcej) w kremie, czy wosku nie boli. Zwłaszcza jeżeli szukamy głębi i ciekawego efektu. Tu na przykład (YANKO 14448) w użyciu były: Pommadier nr 10: + Pate de Luxe nr 37 Efekt: Wcześniej na noskach zalegał czarny wosk - po użyciu Renomatu ustąpił i można było bawić się na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi