Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Witam,

Chciałem prosić o poradę dotyczącą obuwia, którego zdjęcia wrzucam jako załącznik. Przez dłuższy czas je zaniedbywałem i czasami wystawiałem na bardzo niekorzystne warunki pogodowe, więc ich stan jest dosyć nieciekawy. Zapewne nie da się ich przywrócić do idealnego stanu, ale chciałbym spróbować choć trochę je odświeżyć i oczyścić. Nie mam zbyt dużej wiedzy na temat skór, więc proszę o pomoc co da się z nimi zrobić, najlepiej przy okazji nie wydając więcej pieniędzy niż są one warte? ;)

Pozdrawiam

post-5710-0-80351800-1405760074_thumb.jp

post-5710-0-61593700-1405760086_thumb.jp

To ja dziękuję. Niesamowicie temat ogarnięty ... nie spodziewałem się takiej "petardy" ... po prostu WOW :)

Uzupełnieniem niech będzie film Dawida, który skręcił dla nas super materiał w tym samym temacie:

Mam świadomość, że znowu sprzedaję konkurencji źródła fajnych materiałów, ale nie da się nie polecać :)

Piszcie i kręćcie Panowie jak najwięcej. Z ogromną przyjemnością patrzy się na Waszą pracę!

• Oceniam pozytywnie 1

Mam prośbę o wskazanie właściwej pasty do poniższych kolorów zamszaków MD (mam aż 3 pary tego modelu i są to jedne z moich najwygodniejszych i jednocześnie najtańszych butów do biegania po biurze, polecam każdemu).

Do innych zamszaków używam m.in. świetnego Tarrago nubuk suede renovator w kolorach 06 (dark brown) oraz 17 (navy) (http://multirenowacja.pl/renovator-250ml-renowator-pasta-do-zamszu-nubuku.html)

Na stronie produkt nie występuje jednak w kolorze zielonym i bursztynowym(?) (rozważam kolor 08 ochre, ale ze zdjęć nie wygląda, aby 100% pasował), natomiast Saphir renovetine (http://multirenowacja.pl/renowator-pasta-do-zamszu-i-nubuku-200ml-saphir-renovetine.html) ma zupełnie inny odcień zielonego (przynajmniej na stronie) - prośba o poradę i wskazanie czy istnieje możliwość zamówienia pasujących odcieni z kart kolorów tych lub inncyh marek?

Dzięki,

A.

o0sd9w.jpg
24ybm7m.jpg

2iw3nyq.jpg
14xjhfk.jpg

Jeżeli zdjęcia studyjne oddają właściwy odcień skóry to ...

Ad 1) Tu jeżeli skóra wymaga regeneracji koloru to pozostanie malowanie farbami Saphir Tinture (należy zmieszać przed użyciem w celu osiągnięcia optimum):

Ściąga dotycząca mieszania barw Saphir

Ad 2) Tu postawiłbym na Saphir Renovetine nr 03

Jak nie lubisz aerozoli, jest opcja Renovetine z aplikatorem

Jeżeli zdjęcia studyjne oddają właściwy odcień skóry to ...

Ad 1) Tu jeżeli skóra wymaga regeneracji koloru to pozostanie malowanie farbami Saphir Tinture (należy zmieszać przed użyciem w celu osiągnięcia optimum):

Ściąga dotycząca mieszania barw Saphir

Ad 2) Tu postawiłbym na Saphir Renovetine nr 03

Jak nie lubisz aerozoli, jest opcja Renovetine z aplikatorem

Kolor jest identyczny jak na zdjęciach.

Trochę masakra z tym zielonym, do tej pory zamszaki czyściłem taką gumową szczotką, pryskałem kolorowym renovatorem tarrago, czesałem raz jeszcze i pryskałem nanoprotektorem - 10 minut i buty jak nowe.

Długi wpis na temat Nano-Protectora od Tarrago, dzięki multirenowacja.pl za udostępnienie produktów na testy. Spożywcze kupiłem sam ;)

http://casualism.pl/nano-protector-ochrona-butow-100/

7.gif

Trafiłeś w sedno z tym wpisem, lubię katować swojego górala w ciężkim terenie i właśnie coś takiego przydałoby mi się właśnie na buty. Świetny wpis!

Mam dylemat jak wyczyścić wewnętrzną stronę butów skórzanych (boat shoes). O ile w normalnych butach prawidła cedrowe raczej wystarczają, to w tym przypadku nie bardzo wiem co robić, bo w trakcie użytkowania takich butów bez zakładania skarpet, chcąc nie chcąc, naskórek i inne zanieczyszczenia pozostają na skórze wewnętrznej buta.

Czyścić mokrą gąbką z mydłem, a następnie nawilżoną szmatką przecierać, aż do braku piany?

Myślałem też o zastosowaniu pianki jaką kiedyś zakupiłem do czyszczenia skór, ale jakoś nie jestem przekonany do mocno chemicznego czyszczenia skór.

Przeglądałem tematy odnośnie butów i korzystałem z wyszukiwarki, jednak niestety nie znalazłem odpowiedzi.

PS. To mój pierwszy wpis na forum, więc chciałbym wszystkich serdecznie powitać.

Witamy.

Kusi mnie odpowiedź, która zapewne nadweręży mój autorytet, o ile jakikolwiek posiadam, spowoduje odsądzenie od czci i wiary, a może nawet zbanowanie; jednak przyznam się, że ja swoje Sperry Topsider po trzech sezonach intensywnego użytkowania...

...wyprałem w pralce.

:twisted:

Z premedytacją.

Butom nic się nie stało pod żadnym względem. Jeśli się jednak zdecydujesz, to wyłącznie na swoją odpowiedzialność.

• Oceniam pozytywnie 1

Chciałbym prosić was o pomoc.

Podczas czyszczenia butów w ramach przygotowań do wesela, użyłem na krawędzi podeszwy wosku szewskiego Terrago.

W czasie rzeczonej imprezy, podczas tańczenia "obiłem" buty mojej żony, pozostawiając na nich ślady (przypuszczam że jest to wosk szewski z podeszwy).

I tu pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów- czym najlepiej usunąć te zabrudzenia?

Dotychczas próbowałem na sucho, szczotką na nubuku i zamszu, ale efekty są minimalne.

Rozważałem zakup polecanego wcześniej Omnidaim, ale obawiam się zniszczenia wzoru na skórze.

Może macie jakieś pomysłu?

post-357-0-69428200-1406540061_thumb.jpg

Można próbować Omnidaim w rozcieńczeniu. Jak nie chwyci, to bez rozcieńczenia. Lekko zwilżona szczoteczka i jest szansa.

Oczywiście przed zastosowaniem próba gdzieś przy pięcie, by się upewnić, że materiał nie reaguje alergicznie.

Przed właściwym zastosowaniem każdego środka należy przeprowadzić próbę na niewidocznym skrawku, sprawdzając działanie produktu na kolor i strukturę materiału. Jeżeli efekt jest właściwy, można przystąpić do dalszych czynności.

Oddalem porysowane (dosyć mocno) buty ze skóry lakierowanej (Clarks, jeżeli to ma znaczenie, w co wątpie). Powiedziałem szewcowi, żeby spróbował to naprawić jemu dostępnymi sposobami.

Dzisiaj je odebrałem i powiedział mi, że je "nawoskował" jakąś maszyną. Wyglądają ok. I tu moje pytania. Dodam, że w butach byłem z 4x, ze względu na owe zarysowania, kolejny raz takich nie kupię (kupiłem je przed forumowym uświadomieniem) i zapłaciłem za usługę 10 zł, więc w sumie to mi nie zależy.:D

1. Czy to rozwiązanie jest rozsądne? Myślałem, że takie buty można co najwyżej polakierować od nowa.

2. Jak to pielęgnować? Polerować szmatką, czy nie ruszać?

3. Czy gorąco, lub deszcz mogą bardzo wpłynąć na buty, czy też ową powłoke?

Jeżeli to skóra lakierowana to pielęgnacja ogranicza się w zasadzie do użycia jednego środka i polerki - Saphir Vernis Rife lub Tarrago Patent Leather.

Skóry lakierowane nie lubią generalnie wysokich temperatur, ale bardziej w upale martwiłbym się o stopy, bo oddychalność tych skór jest raczej mierna :(

Po deszczu pewnie zostaną zacieki, ale na lakierkach nawet po dotknięciu palcem pozostaje widoczny ślad. Polerka + ewentualnie jeden z powyższych środków i wraca do normy.

Koledzy, mam pytanie dotyczące butów nie wykonanych ze skóry.

Mam "szmaciane" białe boat shoes Sperry Top - Sider.

Po pierwszym praniu w proszku i przy użyciu wybielacza buty całe pożółkły.

Czy ma ktoś z Was jakiś sposób na wydobycie z nich z powrotem koloru białego?

Będę wdzięczny za podpowiedź

Koledzy, mam pytanie dotyczące butów nie wykonanych ze skóry.

Mam "szmaciane" białe boat shoes Sperry Top - Sider.

Po pierwszym praniu w proszku i przy użyciu wybielacza buty całe pożółkły.

Czy ma ktoś z Was jakiś sposób na wydobycie z nich z powrotem koloru białego?

Będę wdzięczny za podpowiedź

chyba chlor zawarty w wybielaczu chwycił taki kolor. Nie jestem pewny ale może środek wybielający pozbawiony tego związku powinien coś pomóc. Najlepiej zapytaj u Daniela.

1. Czyszczenie - Saphir Omnidaim lub Saphir Omni Textile lub Shampoo Tarrago
  2. Jeżeli bieli nie odzyskasz, możesz próbować wybielić siateczkę - Saphir White, Tarrago Super White lub Tarrago Color Dye

Zwłaszcza przy punkcie 2 koniecznie przed zastosowanie zrób próbę, bo te siateczki też przeróżne teraz są i jedne chwytają, inne nie.

Przed właściwym zastosowaniem każdego środka należy przeprowadzić próbę na niewidocznym skrawku, sprawdzając działanie produktu na kolor i strukturę materiału. Jeżeli efekt jest właściwy, można przystąpić do dalszych czynności.

Do czego to do chodzi - kiedy to czytam, w uszach mam głos gościa od reklam leków i "przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą..." ;)