Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, kapuczino napisał:

Hej, mam berwicki w kolorze o kodzie 1820. Są niby brązowe, ale lekko wpadają w bordowy. Czy ktoś z was dopasowywał może kremy i pasty saphir do tego koloru? Dokładnie o ten modelem chodzi:

https://berwickshoes.com/gb/3637-k3-saddle-calf-1820.html

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Może "34 - tabakowy / havane" od Saphir? https://multirenowacja.pl/krem-do-obuwia-butow-pommadier-75ml-saphir-medaille-d-or.html#!

Cześć wszystkim pasjonatom. Z Waszego forum dowiedziałem się wielu ciekawych i przydatnych rzeczy.
Proszę kednak o radę czym zaimpregnować otok obszyty charakterystyczną żółtą nicią w Martensach? 
Prawdopodobnie (pierwsza konserwacja) będzie to dubbin lub mink oil, dlatego proszę od razu o wyjaśnienie różnic w stosowaniu, szczególnie dla nowych butów licowych. 
Z tego co przeczytałem tłuszcz dubbin trudno lub wręcz niemożliwe jest wypolerować w kolejnych krokach nakładania kremu i pasty. Z kolei mink oil niekorzystnie wpłynie na skórę gdy zastosujemy go za dużo. Wg mnie najlepsze kroki: (linia MDOR) mink oil, renovateur, krem i pasta. Czy to dobra droga?
Screenshot_20241203_104027_Efootwear.thumb.jpg.6ebc0a3d494a1318b3bbabef0cbcf32f.jpg

To jest skóra powleczona taką warstwą poliuretanu, że żadne kosmetyki jej nie zaimpregnują, jedyne co możesz zrobić to zrujnować rozpuszczalnikami zawartymi w kosmetykach fabryczne wykończenie skóry, tak, że będą się nadawać jedynie do śmieci.

Godzinę temu, pablocito napisał:

To jest skóra powleczona taką warstwą poliuretanu, że żadne kosmetyki jej nie zaimpregnują, jedyne co możesz zrobić to zrujnować rozpuszczalnikami zawartymi w kosmetykach fabryczne wykończenie skóry, tak, że będą się nadawać jedynie do śmieci.

Da się ją np. zmiękczyć czy natłuścić, ale trik polega na tym, że robisz to od środka buta xD.