Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Velahrn napisał(a):

bo w Bielsku Białej chyba nie ma za dużo amatorów krawiectwa premium...

Kiedyś, całkiem jeszcze niedawno, stężenie dobrych samochodów na ulicy było nie wiem, czy nie większe niż w Warszawie. Obecnie jednak okoliczny przemysł (choćby branża automotive) mógł ucierpieć. Mój niegdyś częsty tamtejszy przeciwnik procesowy (a teraz po godzinach już w sumie mogę powiedzieć, że dobry kolega) ostatnio też nie miał najlepszego nastroju, jeżeli chodzi o perspektywy gospodarcze. Ale z drugiej strony wrzucałem stamtąd w 2020 coś takiego:

i jak ostatnio byłem bodaj jesienią 2025, to zakład działa. Więc jakiś popyt jest.

Opublikowano
9 godzin temu, Medyk napisał(a):

Dotychczasowy krojczy, pan Mariusz Biłek,

Jaka jest funkcja krojczego i, ogólnie, jak typowo wygląda podział zadań pomiędzy personelem w pracowni krawieckiej?

Opublikowano
5 godzin temu, mosze napisał(a):

Jaka jest funkcja krojczego i, ogólnie, jak typowo wygląda podział zadań pomiędzy personelem w pracowni krawieckiej?

Krojczy to najważniejszy krawiec w zakładzie, z reguły zostaje nim najbardziej doświadczony pracownik (lub często szef lub właściciel). Jest odpowiedzialny za przygotowanie wykroju według wymiarów klienta i skrojenie materiału. Czyli jeśli się pomyli, materiał jest do wyrzucenia. To, co krojczy skroi, reszta krawców zszywa, doszywają poduszki, prasują, pikują usztywnienie itd.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienia.

Domyślam się, że w pracowni o tej skali krojczy jest jeden. A to oznacza, że rozstanie się z krojczym jest pewnego rodzaju końcem ciągłości jakościowej, że tak to określę - nie ma gwarancji, że kolejny krojczy będzie równie dobry i w zasadzie zakład od nowa pracuje na swoją reputację.

Opublikowano
Godzinę temu, mosze napisał(a):

Dzięki za wyjaśnienia.

Domyślam się, że w pracowni o tej skali krojczy jest jeden. A to oznacza, że rozstanie się z krojczym jest pewnego rodzaju końcem ciągłości jakościowej, że tak to określę - nie ma gwarancji, że kolejny krojczy będzie równie dobry i w zasadzie zakład od nowa pracuje na swoją reputację.

Poprzednim krojczym o Zaremby był Kamiński, i było to stanowisko na tyle istotne, że pracownia nazywała się Zaremba & Kamiński.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Szukam osob, ktore zostaly pokrzywdzone przez Pana Macieja Zarembe.
Prosze o informacje na priv.
Kontekst: Pan Maciej jest mi winien pieniadze za niezrealizowane zamowienie.