Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Jakie kalosze dla stopy o wysokim podbiciu możecie polecić? Mam wąska stopę o wysokim podbiciu.  Przymierzałem Barbour Bede. Na długość dobre, ale po włożeniu nogi do nich, poważnie myślałem o rozcięciu buta w celu wyciągnięcia nogi. Blokuje mi się na pięcie i na podbiciu w pewnym miejscu w bucie i musiałem walczyć, z pomocą żony, z 10 minut, żeby je zdjąć. W połączeniu z moim zapaleniem ścięgna Achillesa to była niezła gehenna. Niespecjalnie chciałbym ją powtórzyć. 

Krótko: czy marynarka bez podszewki bądź na półpodszewce, lniana 100%, w kolorze jasnym, dwurzędowa - ma sens w lecie? Abstrahując od temperatury rzędu 35-40 stopni, bo wtedy wiadomo, że sens ma siedzenie w klimatyzacji w samych majtkach ;) chodzi mi bardziej o przedział temperatur 25-35 stopni, czy przy mniejszej wentylacji z założenia jednak niż jednorzędowa marynarka - będzie to w miarę komfortowe?

W dniu 12.07.2024 o 21:52, Loslau napisał:

Pytanie odnośnie kurtki safari . 

Czy na rękawie kurtki safari guziki są tej samej średnicy co na korpusie?

Na rękawie powinny być dwa czy jeden guzik?

Podobnie jak kolega powyżej nie sądzę, aby istniały jakieś ścisłe reguły. Moja ma dwa guziki w jednym rzędzie - tzn. istnieje opcja regulacji zapięcia rękawów (można zapiąć je luźnie albo ciaśniej) - polecam takie rozwiązanie. Guziki są te same wielkości na rękawach, jak i na korpusie.

Nie wiem czy dobry dział, ale zaryzykuję - temat koordynacji kolorystycznej skórzanych dodatków w obszarze: buty, teczka, pasek od spodni i pasek od zegarka, w zimie dodatkowo rękawiczki, chodzi mi konkretnie o odcienie brązu/kontaktowego/bordo, bo w tych trzech kolorach mam buty (i również paski do zegarków, rękawiczki) - chciałbym kupić sobie teczkę codzienną (pewnie Solier Edynburg) i chciałbym mieć jedną, która obskoczy wszystkie pary butów i innych akcesoriów, bo nie uśmiecha mi się przekładanie wszystkiego z jednej torby do drugiej co chwilę (i wydatek 3x na różne odcienie torby) - chyba dość oczywistym wyborem będzie jakiś bezpieczny brązowy (średni), który "chwyci" i w połączeniu z brązem, i koniakiem, i bordo - ale może się mylę? Mam dodatkowo czarną torbę, może np ona bardziej pasuje do bordo?

W dniu 5.07.2024 o 13:34, Intrigued napisał:

Nie ma koszuli, która bez prasowania będzie wyglądała idealnie po podróży. Cokolwiek wybierzesz + żelazko :) 

U mnie świetnym rozwiązaniem był zakup parownicy szwedzkiej marki Steamery. Teraz przesiadłem się na najnowszy model Cirrus 3 z funkcją płyty prasującej, której nagrzanie odpowiada pierwszemu poziomowi temperatury żelazka. Można w ten sposób poprawić wcześniejsze zaprasowanie, np. kołnierza koszuli. 

W dniu 5.07.2024 o 22:08, Kyle napisał:

Ja w podróż biorę taki spray pomagający rozprostować zagniecenia po podróży. Byłem sceptyczny ale zaryzykowałem i okazało się że nawet trochę to pomaga, w sam raz w przypadku letnich koszul złożonych na podróż w kistkę.

W sumie w najbliższym czasie czeka mnie delegacja służbową i planowałem wziąć więcej koszul - zdradzisz może który z preparatów dostępnych na rynku masz przetestowany i jest ok? :) 

On 7/17/2024 at 12:51 PM, MarianoItaliano said:

chciałbym kupić sobie teczkę codzienną (pewnie Solier Edynburg) i chciałbym mieć jedną, która obskoczy wszystkie pary butów i innych akcesoriów, bo nie uśmiecha mi się przekładanie wszystkiego z jednej torby do drugiej co chwilę (i wydatek 3x na różne odcienie torby)

Noszę teczkę bordo do wszystkiego od czarnych oksfordów po miedziane zamszowe loafersy. Czy jest idealnie? Nie. Czy chciałoby mi się przekładać wszystko codziennie za butami? No, też nie. Zresztą, imho wygląda to dobrze.

Jest tutaj jeszcze jedna kwestia: jeśli ubierasz się z grubsza zgodnie z poradami z forum, to będziesz szybko najlepiej ubraną osobą w niemal każdym biurze (w Polsce i na świecie) poza kilkoma firmami modowymi, więc nie ma się co przejmować drobiazgami. Można przesadzić z koordynacją.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

13 godzin temu, MarianoItaliano napisał:

W sumie w najbliższym czasie czeka mnie delegacja służbową i planowałem wziąć więcej koszul - zdradzisz może który z preparatów dostępnych na rynku masz przetestowany i jest ok? :) 

https://allegro.pl/oferta/d-lux-zelazko-w-spray-u-max-plyn-do-prasowania-bez-zelazka-100ml-16019210089?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_supermarket_cleaning_pla_pmax&ev_campaign_id=17996266272&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwnei0BhB-EiwAA2xuBjBYi__ar6ZWXVhBi31TkEOw2Ow1zTK4qaDZaTUXdP7sNkht94CfPRoCdi8QAvD_BwE

Rozkładasz np. koszulę na w miarę płaskiej powierzchni (nie musi być twarda, może być łóżko), spryskujesz i przeciągasz po materiale kilka razy dłonią takim wygładzającym ruchem.

• Oceniam pozytywnie 1

Ok, dzięki za odpowiedzi i porady @Kylei @Dyjamentowski!

P.s. @Dyjamentowski- zainteresowało mnie po czasie to połączenie miedzianych loafersów z burgundową torbą - masz jakieś foto w takim zestawieniu? Jakie wtedy dodatki pozostałe (pasek do spodni, pasek do zegarka) dobierasz? :)

Edytowane przez MarianoItaliano
Dopisek/pytanie

On 7/20/2024 at 7:20 AM, MarianoItaliano said:

P.s. @Dyjamentowski- zainteresowało mnie po czasie to połączenie miedzianych loafersów z burgundową torbą - masz jakieś foto w takim zestawieniu? Jakie wtedy dodatki pozostałe (pasek do spodni, pasek do zegarka) dobierasz? :)

Bez paska najczęściej, zegarków nie noszę wcale, fotkę... zobaczymy, co się da zrobić!