Bartek KRK Napisano 20 Czerwiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2024 Cześć! Dzisiaj mam krótkie pytanie Jak odnosicie się do połączenia koszuli OCBD z krawatem i garniturem w dwóch wersjach: - guziki otwarte, - guziki zamknięte? Dziękuję z góry za przeczytanie mojego pytania i za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 20 Czerwiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2024 Cześć , noszę tak i tak , rozpięte najczęściej jak się śpieszę i zapomnę zapiąć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek KRK Napisano 20 Czerwiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2024 Godzinę temu, Szydlowsky napisał: Cześć , noszę tak i tak , rozpięte najczęściej jak się śpieszę i zapomnę zapiąć A masz jakieś zdjęcia, którymi chciałbyś się podzielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian1702 Napisano 22 Czerwiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2024 Czy ktoś zna buty oxfordy na podeszwie gumowej zapewniające dobrą amortyzację. Póki co znalazłem: Loake Light-Welt Orion Black Yanko Oxford Cap Toe 558Y G Crownhill The New York Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solid Napisano 5 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2024 Jak najlepiej przewozić koszule? Packing cubes czy jednak torba z wieszakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Intrigued Napisano 5 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2024 Nie ma koszuli, która bez prasowania będzie wyglądała idealnie po podróży. Cokolwiek wybierzesz + żelazko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 5 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2024 Dobrze wyprasowana i złożona koszula zazwyczaj wygląda wystarczająco dobrze po transporcie w takim czymś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 5 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2024 Ja w podróż biorę taki spray pomagający rozprostować zagniecenia po podróży. Byłem sceptyczny ale zaryzykowałem i okazało się że nawet trochę to pomaga, w sam raz w przypadku letnich koszul złożonych na podróż w kistkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdynianin Napisano 6 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2024 Jakie kalosze dla stopy o wysokim podbiciu możecie polecić? Mam wąska stopę o wysokim podbiciu. Przymierzałem Barbour Bede. Na długość dobre, ale po włożeniu nogi do nich, poważnie myślałem o rozcięciu buta w celu wyciągnięcia nogi. Blokuje mi się na pięcie i na podbiciu w pewnym miejscu w bucie i musiałem walczyć, z pomocą żony, z 10 minut, żeby je zdjąć. W połączeniu z moim zapaleniem ścięgna Achillesa to była niezła gehenna. Niespecjalnie chciałbym ją powtórzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 11 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2024 Krótko: czy marynarka bez podszewki bądź na półpodszewce, lniana 100%, w kolorze jasnym, dwurzędowa - ma sens w lecie? Abstrahując od temperatury rzędu 35-40 stopni, bo wtedy wiadomo, że sens ma siedzenie w klimatyzacji w samych majtkach chodzi mi bardziej o przedział temperatur 25-35 stopni, czy przy mniejszej wentylacji z założenia jednak niż jednorzędowa marynarka - będzie to w miarę komfortowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 11 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2024 To jest bardzo osobiste pytanie. Widziałem we Włoszech Włochów w bawełnianych marynarkach w pełnym słońcu i 35stC, oni to wytrzymywali. Dla mnie marynarka w upały to jest dekoracja, zakładam tylko na krótkie przejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 11 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2024 To już zależy od Twojej termiki, we Włoszech faktycznie niektórzy w 32 stopniach chodzą w jeansach. Każda dodatkowa warstwa materiału, nie ważne jak przewiewna, zatrzymuje cześć ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 11 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2024 Ok, dzięki za porady, chyba spasuję jednak, bo tak mi się właśnie wydaje, że mało funkcjonalna rzecz, chyba, że się jest poludniowcem, który od urodzenia chodzi w długim rękawku w 40-stopniowym upale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 11 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2024 Tylko, że przy upale w PL mamy bardzo dużą wilgotność co potęguje upał. Na południu powietrze będzie "suchsze", także odczuwalna temperatura będzie niższa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 12 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2024 Pytanie odnośnie kurtki safari . Czy na rękawie kurtki safari guziki są tej samej średnicy co na korpusie? Na rękawie powinny być dwa czy jeden guzik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 14 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2024 Wydaje mi się, że kurtka safari to nie smoking i te zasady są dość luźne. Ja mam takiej samej wielkości guziki oraz dwa na rękawach, jak na koszulach czasem pozwalające regulować mankiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 14 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2024 W dniu 12.07.2024 o 21:52, Loslau napisał: Pytanie odnośnie kurtki safari . Czy na rękawie kurtki safari guziki są tej samej średnicy co na korpusie? Na rękawie powinny być dwa czy jeden guzik? Podobnie jak kolega powyżej nie sądzę, aby istniały jakieś ścisłe reguły. Moja ma dwa guziki w jednym rzędzie - tzn. istnieje opcja regulacji zapięcia rękawów (można zapiąć je luźnie albo ciaśniej) - polecam takie rozwiązanie. Guziki są te same wielkości na rękawach, jak i na korpusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 17 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2024 Nie wiem czy dobry dział, ale zaryzykuję - temat koordynacji kolorystycznej skórzanych dodatków w obszarze: buty, teczka, pasek od spodni i pasek od zegarka, w zimie dodatkowo rękawiczki, chodzi mi konkretnie o odcienie brązu/kontaktowego/bordo, bo w tych trzech kolorach mam buty (i również paski do zegarków, rękawiczki) - chciałbym kupić sobie teczkę codzienną (pewnie Solier Edynburg) i chciałbym mieć jedną, która obskoczy wszystkie pary butów i innych akcesoriów, bo nie uśmiecha mi się przekładanie wszystkiego z jednej torby do drugiej co chwilę (i wydatek 3x na różne odcienie torby) - chyba dość oczywistym wyborem będzie jakiś bezpieczny brązowy (średni), który "chwyci" i w połączeniu z brązem, i koniakiem, i bordo - ale może się mylę? Mam dodatkowo czarną torbę, może np ona bardziej pasuje do bordo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irke Napisano 19 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2024 W dniu 5.07.2024 o 13:34, Intrigued napisał: Nie ma koszuli, która bez prasowania będzie wyglądała idealnie po podróży. Cokolwiek wybierzesz + żelazko U mnie świetnym rozwiązaniem był zakup parownicy szwedzkiej marki Steamery. Teraz przesiadłem się na najnowszy model Cirrus 3 z funkcją płyty prasującej, której nagrzanie odpowiada pierwszemu poziomowi temperatury żelazka. Można w ten sposób poprawić wcześniejsze zaprasowanie, np. kołnierza koszuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 19 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2024 W dniu 5.07.2024 o 22:08, Kyle napisał: Ja w podróż biorę taki spray pomagający rozprostować zagniecenia po podróży. Byłem sceptyczny ale zaryzykowałem i okazało się że nawet trochę to pomaga, w sam raz w przypadku letnich koszul złożonych na podróż w kistkę. W sumie w najbliższym czasie czeka mnie delegacja służbową i planowałem wziąć więcej koszul - zdradzisz może który z preparatów dostępnych na rynku masz przetestowany i jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 19 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2024 On 7/17/2024 at 12:51 PM, MarianoItaliano said: chciałbym kupić sobie teczkę codzienną (pewnie Solier Edynburg) i chciałbym mieć jedną, która obskoczy wszystkie pary butów i innych akcesoriów, bo nie uśmiecha mi się przekładanie wszystkiego z jednej torby do drugiej co chwilę (i wydatek 3x na różne odcienie torby) Noszę teczkę bordo do wszystkiego od czarnych oksfordów po miedziane zamszowe loafersy. Czy jest idealnie? Nie. Czy chciałoby mi się przekładać wszystko codziennie za butami? No, też nie. Zresztą, imho wygląda to dobrze. Jest tutaj jeszcze jedna kwestia: jeśli ubierasz się z grubsza zgodnie z poradami z forum, to będziesz szybko najlepiej ubraną osobą w niemal każdym biurze (w Polsce i na świecie) poza kilkoma firmami modowymi, więc nie ma się co przejmować drobiazgami. Można przesadzić z koordynacją. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 20 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2024 13 godzin temu, MarianoItaliano napisał: W sumie w najbliższym czasie czeka mnie delegacja służbową i planowałem wziąć więcej koszul - zdradzisz może który z preparatów dostępnych na rynku masz przetestowany i jest ok? https://allegro.pl/oferta/d-lux-zelazko-w-spray-u-max-plyn-do-prasowania-bez-zelazka-100ml-16019210089?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_supermarket_cleaning_pla_pmax&ev_campaign_id=17996266272&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwnei0BhB-EiwAA2xuBjBYi__ar6ZWXVhBi31TkEOw2Ow1zTK4qaDZaTUXdP7sNkht94CfPRoCdi8QAvD_BwE Rozkładasz np. koszulę na w miarę płaskiej powierzchni (nie musi być twarda, może być łóżko), spryskujesz i przeciągasz po materiale kilka razy dłonią takim wygładzającym ruchem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 20 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2024 (edytowane) Ok, dzięki za odpowiedzi i porady @Kylei @Dyjamentowski! P.s. @Dyjamentowski- zainteresowało mnie po czasie to połączenie miedzianych loafersów z burgundową torbą - masz jakieś foto w takim zestawieniu? Jakie wtedy dodatki pozostałe (pasek do spodni, pasek do zegarka) dobierasz? Edytowane 20 Lipiec 2024 przez MarianoItaliano Dopisek/pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 21 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2024 On 7/20/2024 at 7:20 AM, MarianoItaliano said: P.s. @Dyjamentowski- zainteresowało mnie po czasie to połączenie miedzianych loafersów z burgundową torbą - masz jakieś foto w takim zestawieniu? Jakie wtedy dodatki pozostałe (pasek do spodni, pasek do zegarka) dobierasz? Bez paska najczęściej, zegarków nie noszę wcale, fotkę... zobaczymy, co się da zrobić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solid Napisano 21 Lipiec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2024 Głupie pytanie, jeśli noszę marynarki 52, jestem na diecie to jak kupię 50 to będzie ok? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi